Povežite se s nama

Tehnologija

Windows 11 donosi malu ali značajnu nadogradnju za poboljšanje multitaskinga

Objavljeno

dana

Windows 11 donosi malu ali značajnu nadogradnju za poboljšanje multitaskinga

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Microsoft ovog proleća priprema ažuriranje sistema u operativnom sistemu Windows 11 koje će mnogi korisnici dočekati raširenih ruku, bilo da radite od kuće na daljinu ili koristite laptop zasnovan na Windowsu u kancelariji.

Da budemo jasni: ovo nije bogzna kakva sistemska izmena koja menja Windows 11 generalno, već jednostavno podešavanje mehanizma Alt + Tab tako da se više ne prikazuje na celom ekranu.

Advertisement

Novi interfejs Alt + Tab povećava sposobnost korisnika da obavljaju više zadataka, što znači da kada želite da se prebacite između jedne od svojih otvorenih aplikacija pomoću Alt + Tab i uputite se na drugu aplikaciju, više nećete imati efekat zamućenja preko celog ekrana.

Advertisement

Iako nama nije posebno smetao ovaj vizuelni efekat, bilo je slučajeva u kojima su se korisnici žalili da im efekat ometa pažnju dok koriste Windows 11. Zašto? Pa, sve se svodi na to kako se efekat manifestuje na samom ekranu, pri čemu efekat zamućenja često prikriva otvorenu aplikaciju i svaki posao koji se u njoj završava, piše T3.com.

 

AdvertisementBenchmark
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Vrućna se lakše podnosi uz najbolje sportske sadržaje na Hipernet TV-u

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsOd sada, Hipernet korisnici mogu da prate jedno od najatraktivnijih fudbalskih takmičenja Premijer ligu, kao i ostale najrelevantnije sportske sadržaje dostupne putem Arena Sport i Eurosport kanala. Sa izuzetnom ponudom, Hipernet TV je idealan centar kućne zabave za celu porodicu. 

Advertisement

Svi Arena Sport kanali su deo svakog Hipernet paketa koji uključuje TV. Pored Premijer lige, na Arena Sport u okviru Hipernet TV moći ćete da gledate i ostala najbolja fudbalska takmičenja uključujući i Seriju A, La Ligu, Ligu 1, Ligu šampiona, Ligu Evrope, ali i Super Ligu Srbije. Pored toga, na Arena Sport kanalima biće dostupna najbolja košarkaška takmičenja, poput NBA i ABA lige, dok je Eurosport poznat kao dom za biciklizam, vrhunski tenis, zimske sportove i Olimpijske igre.Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Xiaomi sve bogatiji, napreduje na Fortune Global 500 listi

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKompanija Xiaomi našla se na 266. poziciji liste Fortune Global 500 za 2022. godinu koja je objavljena danas. Globalna tehnološka kompanija, koja je treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, napredovala je na listi četvrtu godinu zaredom. 

Advertisement

Xiaomi se prvi put pojavio na Fortune Global 500 listi na 468. poziciji 2019. godine, samo devet godina nakon osnivanja. Ova brzorastuća kompanija je od tada svake godine poboljšavala svoju poziciju – 2020. se našla na 422. mestu, dok je prošle godine zauzela 338. mesto.

Prema časopisu Fortune, Xiaomi je napredovao je za više od 200 pozicija za četiri godine, što ga čini najbrže rastućom tehnološkom kompanijom iz Kine.

Advertisement

Prihod i prilagođena neto dobit kompanije Xiaomi dostigli su nove maksimume u 2021. godini. Ukupan prihod koju je Xiaomi Grupa ostvarila u 2021. iznosi 328,3 milijardi RMB, što je povećanje od 33,5% u odnosu na prethodnu godinu. Prilagođeni neto profit dostigao je 22 milijarde RMB prošle godine, što je povećanje od 69,5% u odnosu na prethodnu godinu. Prihod kompanije na inostranim tržištima u 2021. porastao je za 33,7% u odnosu na prethodnu godinu, što čini 49,8% njenog ukupnog prihoda. U prvom kvartalu 2022. ovaj udeo je povećan na 51,1%.

Advertisement

Zahvaljujući „Smartphone × AIoT“ strategiji, globalna isporuka pametnih telefona kompanije Xiaomi dostigla je rekordnu vrednost u 2021. Xiaomi AIoT proizvodi su se takođe brzo razvili u bogat ekosistem proizvoda oko pametnih telefona. Prema izveštaju kompanije Canalys, Xiaomi je u proteklom periodu bio na trećem mestu u globalnoj industriji pametnih telefona sa tržišnim udelom od 14,1% u 2021. Prodaja Xiaomi pametnih telefona bila je na prvom mestu na 14 tržišta, a među prvih pet na 62 tržišta. Od 31. decembra 2021. godine, više od 434 miliona pametnih uređaja je bilo povezano na Xiaomi platformu (bez pametnih telefona, tableta i laptopova), što je povećanje od 33,6% u odnosu na prethodnu godinu. Broj njegovih globalnih aktivnih korisnika MIUI interfejsa na mesečnom nivou dostigao je 509 miliona, što je povećanje od 28,4% u odnosu na prethodnu godinu.

U 2021. broj isporuka flagship pametnih telefona porastao je na oko 13% od ukupnih isporuka Xiaomi pametnih telefona, što se skoro udvostručilo u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, Xiaomi je nastavio da povećava svoja ulaganja u istraživanja. U 2021, rashodi kompanije Xiaomi za istraživanje i razvoj bili su 13,2 milijarde RMB, što je povećanje od 42,3% u odnosu na isti period prošle godine. Očekuje se da će u narednih pet godina ulaganje kompanije Xiaomi u istraživanje premašiti 100 milijardi RMB. Od 31. marta 2022, Xiaomi je dobio više od 26.000 patenata; broj globalnih prijava patenata premašio je 53.000.

Advertisement

U budućnosti, Xiaomi ostaje posvećen stvaranju neverovatnih proizvoda sa pristupačnim cenama kako bi svako mogao da poboljša svoj svakodnevni život kroz inovativnu tehnologiju.

Advertisement

Saopštenje za javnost

Advertisement
08.08.2022 11:05 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Instagram počinje testiranje fotografija izduženog formata

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs08.08.2022 11:17 |
Advertisement

Software/Web

U poslednje vreme kao da Instagram, pod budnim okom kompanije Meta, pokušava da se sve više odrekne svog identiteta u svrhu borbe sa konkurencijom sa kojom sve teže izlazi na kraj. Poslednje u nizu su i fotografije, koje bi mogle prestati da budu klasičnog “kockastog” formata prema informacijama na sajtu Endgadget. 

Advertisement

Čemu fotografije izduženog formata? 

Prvo što je nama palo na pamet kada smo načuli da Instagram radi na jednoj ovakvoj funkcionalnosti jeste potpuna unifikacija platforme sa Reels video formatom, a sve u cilju kopiranja i borbe protiv najezde skakavaca na zapadni svet društvenih mreža, oličene u usponu platforme TikTok. U ovom trenutku, čelnici kompanija Instagram planiraju da kroz nekoliko nedelja otpočnu testiranje ove funkcionalnosti i provere puls publike koja im, ako je sudeći po Reels, ništa neće značiti jer će na kraju implementirati ono rešenje koje oni, a ne publika, žele, jer šta publika uopšte i zna? 

Advertisement

Novi format fotografija biće 9:16 i omogućiće korisnicima da se oslobode staromodnih kvadratastih fotografija i uđu u moderno doba fotografijama izduženog formata koje nisu želeli. Kako je istakao Adam Moseri, “Imate video snimke izduženog formata preko celog ekrana, ali nemate slične fotografije. Pomislili smo kako bismo mogli da oba segmenta naše društvene mreže tretiramo na isti način”. 

U ovom trenutku je, naravno, moguće postaviti fotografiju ovog formata na Instagram ali samo u vidu “Story” funkcionalnosti koja nestaje posle nekog vremena, a ako nestane, da li je takve fotografije ikada i bilo? Trenutno, fotografije vertikalnog formata prikazuju se u odnosu stranica od 8:10, pa bi tako ovo mogla da bude značajna promena za sve korisnike. Naravno, niko vas još uvek ne bi mogao naterati da postavljate fotografije takvog formata, ali ko zna šta bi budućnost mogla da donese imajući u vidu Reels. 

Advertisement

Hoće li prihvaćenost biti bolja u poređenju sa Reels? 

A kada več govorimo o Reels i TikTok formatu video snimaka i čitavoj buci koja se oko toga podigla, da li ste znali da postoji čak i peticija na Change.org imena “Make Instagram Instagram Again”, iliti “Da Instagram ponovo bude Instagram” i da ova peticija u trenutku pisanja ovog teksta ima čak 296.828 potpisa. Smatramo da ovo dovoljno govori o zadovoljstvu publike silnim izmenama na ovoj društvenoj mreži koja polako počinje da gubi svoj prepoznatljivi identitet u cilju kratkoročnog dodvoravanja mlađoj generaciji korisnika. 

AdvertisementBenchmark
Nastavite čitati

Najčitanije