Povežite se s nama

Novosti.rs

NEIZVESNA NAUTIČKA SEZONA U HERCEGNOVSKOJ GRADSKOJ LUCI: NJen status ključan za rešenje problema

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


OVOG vikenda u Herceg Novom boravi skoro dve hiljade gostiju što je značajno više nego u istom periodu prošle godine. S druge strane, svetska politička kriza negativno će uticati na turističku privredu. Tim pre što veliki broj gostiju stize upravo iz Rusije, Ukrajine i Belorusije, a nautičari iz tih zemalja tradicionalno koriste usluge Gradske luke Škver, kaže direktor Božo Ukropina.

foto: V. V.

Advertisement

– Ne očekujemo goste sa tih tržišta. Pandemija korone se stišava, ali dešavanja u Ukrajini ne ulivaju nadu. Kada u februaru i martu nema najava za veća dešavanja i dolazak čarter plovila, onda sezona ne može dati dobar rezultat - objašnjava Ukropina.

Prema njegovim rečima prošle godine je iznenađujuće dobra bila poseta hotelima, ali to se u Gradskoj luci nije posebno osetilo. Uz sve ovo postoji niz okolnosti koje otežavaju funkcionisanje Gradske luke. Nema adekvatnih vezova za veća plovila i jahte a nije rešen ni status. Morsko dobro gradu još nije dalo koncesiju za upravljanje lukom.

– I ranije su iz Gradske luke kolege aplicirale za dobijanje statusa ali to nije rešeno. Sa bivšom Vladom i resornim ministarstvom pomorstva, skoro da smo došli do rešenja ali se onda desila pandemija. Potom se promenio zakon. Uprava pomorske sigurnosti, trebalo je da od Morskog dobra, preuzme brigu o lukama od lokalnog značaja, što nije zaživelo. Dolaskom nove Vlade i promenom u Morskom dobru, u korektnoj komunikaciji sa Mladenom Mikijeljom, očekivao sam da ćemo brže rešavati to pitanje. Aktuelna Vlada i u tom segmentu je bila spora. Sa predsednikom Opštine Stevanom Katićem išli smo u Morsko dobro, kasnije i sa predsednikom Skupštine Opštine Ivanom Otovićem i drugim predstavnicima lokalne uprave. U novembru prošle godine, uputili smo inicijativu Morskom dobru, da kao pravno lice, u Vladi pokrene, u naše ime, pitanje koncesije o luci, na duži rok. Sada je Vlada u tehničkom mandatu. Očekujemo da će Skupština opštine Herceg Novi uskoro da donese odluku i da proglasi javni interes u obalnom delu pojasa Gradske luke, a od Morskog dobra i nadležnih institucija, da definišu granice luke i akvatorijuma - rekao je Ukropina uz opasku da je hercegnovska luka jedina u Crnoj Gori i okruženju, sa nerešenim statusom.

Advertisement

- Više je pravnih subjekata a nema ugovora sa Morskim dobrom, koje gazduje obalom. Neophodan je akt kojim se reguliše korišćenje, uređenje i ulaganje u to područje. Projektom "Reagal ports" dobili smo vrednu opremu i 1. marta preuzeli brigu o bezbednosti u luci, imamo malu meteorološku stanicu, možemo da apliciramo za mnoge projekte, ali pravni status nije rešen, istice Ukropina. To je veoma važno i kada je re; o investicijama, posebno u sanaciju lukobrana cije je stabilnost upitna, a on je najviše na udaru kada su visoki talasi.

- Morsko dobro je odredilo oko 30 hiljada evra za ispitavanje stanja lukobrana i ta sredstva se moraju naci - rekao je Ukropina i najavio da ce narednih dana sa predstavnicima Opštine ponovo posetiti Morsko dobro, kako bi napokon rešili poziciju hercegnovske Gradske luke.

BONUS VIDEO:

Advertisement

MOLI SE BOGU I DRŽI SE RUSIJE: U Podgorici skup podrške bratskom naroduNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

RASVETLJEN POKUŠAJ UBISTVA: Uhapšen mladić iz Nikšića osumnjičen da je ranio Bulatovića

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BUDVANSKOJ policiji trebalo je anje od 24 sata da rasvetli ko je ranio Kristijana Bulatovića (30) iz Podgorice u naselju Potkošljun u noći između petka i subote.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Bulatović je zadobio lakše telesne povrede. 

Lisice na ruke policija je stavila mladiću iz Nikšića S.K. (23).

Dok je motiv ranjavanja još nepoznat javnosti, zna se da će mladić uz krivičnu prijavu pred nadležnog tužioca, a na teret mu se stavljaju dva krivična dela: ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advertisement

- Nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izvršio je uviđaj na licu mesta i kvalifikovao krivično delo – ubistvo u pokušaju. Policija je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimajući operativno taktičke-istražne mere i radnje, došla do saznanja da je vatreno oružje na štetu K.B. upotrebio S.K. (23) iz Nikšića sa privremenim boravkom u Budvi. Pronađeno je i oduzeto sredstvo izvršenja – pištolj, a K.S. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Podsetimo, Kristijan Bulatović prošle godine je uhapšen zbog sumnje da je oteo A.G, vršeći tako pritisak na njegovog brata da isplati 35.000 evra.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

SMEHOTRESNA AKCIJA: Na Cetinju skupili 245 evra pomoći Ukrajini – Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SKLOPU protestne šetnje za Ukrajinu na Cetinju održana je akcija u kojoj su se prodavale knjige za Ukrajinu.

Foto: EPA

Advertisement

Kasnije je objavljeno da su "Cetinjani skupili 245 evra pomoći Ukrajini".

Ova vest odmah je izazvala i podsmeh na društvenim mrežama. 

- Oni ne znaju da Zelenski ne računa ništa ispod milijarde dolara - jedan je od komentara.

Advertisement

Neki su ironično poručili da je "konačno svanulo u Ukrajini".

- Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće. Kad se ja sit isplakah, mogu misliti kako je njemu - nizali su se komentari.

Knjige za akciju donirane su od strane "Fakulteta za crnogorski jezik i književnost".

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: NATO više ne izaziva strah

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


EU je postala suvišni teret za države članice, tvrdi lider PzP Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević, Foto DF

Advertisement

- NATO je od vojnog postao politički, ekonomski, ideološki savez koga se nove velike globalne sile više ne plaše - poručio je Medojević na Tviteru.

On je kritikovao i nespremnost Crne Gore da se prilagodi geopolitičkim promenama.

Globalni poredak je u tranziciji. Ništa više neće biti isto. Samo Vlada Crne Gore i Đukanovic i dalje veruju u propale projekte - poručio je Nebojša Medojević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije