Povežite se s nama

Kurir.rs

OTKRIVEN GAMA SOJ VIRUSA U BiH Pozitivan strani državljanin koji boravi u toj zemlji

Objavljeno

dana

OTKRIVEN GAMA SOJ VIRUSA U BiH Pozitivan strani državljanin koji boravi u toj zemlji

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: EPA/FEHIM DEMIR

U Bosni i Hercegovini kod stranog državljanina otkriven je gama soj korona virusa, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Teufik Goletić šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu gde je ovaj soj i sekvencioniran.

Advertisement

Reč je o takozvanom “brazilskom soju” korona virusa, a uzorak je uzet 5. jula u saradnji pomenute sarajevske laboratorije sa partnerskom laboratorijom Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Univerzitetske kliničke bolnice u Mostar, prenosi Radio slobodna Evropa.

-Radi se o uzorku koji je poreklom od stranog državljanina koji je boravio na području Hercegovine, rekao je Goletić za RSE.

On je istakao da i delta i gama soj korona virusa spadaju u takozvane varijantne sojeve koji izazivaju zabrinutost.

Advertisement

-Kada je reč o gama soju onda se on, pored ostalog, odlikuje činjenicom da je manje osetljiv na terapiju kombinacijom nekih monoklonalnih antitela sa jedne strane, a takođe sa druge strane da je uspešniji i izaziva reinfekciju odnosno pojavu bolesti kod osoba koje su stekle imunitet bilo nakon preležane prirodne infekcije bilo nakon imunizacije, objašnjava Goletić navodeći da je to njegova osnovna karakteristika i jedan od osnovnih razloga zbog čega je svrstan u sojeve koji izazivaju zabrinutost.

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu u ponedeljak, 12. jula su ukupno radili na 24 uzorka, od čega je jedan gama soj, a beleži se porast delta soja, navodi Goletić.

-Evo mi smo danas do popodne obradili ukupno 15 od 24 sekvencioniranih, deset ih je trenutno delta soj, a vrlo verovatno da će taj broj još da raste, kaže Goletić i dodaje da to „pokazuje njegovu tendenciju da vrlo brzo bude dominantan soj i kod nas.“

Važno je naglasiti, smatra on, da ovo pokazuje „koliko je bitno da imamo sistemski rešeno pitanje sekvencioniranja pozitivnih PCR uzoraka“, jer kako kaže, samo se tako može znati „koji nam realno sojevi ili genetske linije kruže i kako da se nosimo sa njima“.

Dve varijante korona virusa otkrivene su u Brazilu ili kod ljudi koji su putovali iz Brazila, nazvaju se P1 i P2. Kod ‘gama soja’ najviše zabrinjava to što brzo zamenjuje druge verzije virusa, ima mutacije u važnom delu virusa, te neke od ovih mutacija već su u laboratoriji pokazale da povećavaju sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.

Advertisement

Delta soj korona virusa koji prema rečima Svetske zdravstvene organizacije postaje dominantan takođe je registrovan početkom jula kod nekoliko osoba.

Prema poslednjim podacima u Bosni i Hercegovini je, u posljednja 24 sata, registrovano ukupno 12 novozaraženih osoba dok je šest osoba preminulo od posledica korona virusa.

Kurir.rs/Radio slobodna Evropa


KurirKurir
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Kurir.rs

BEŽAO KOLIKO GA NOGE NOSE: Beranca napao medved dok je brao kleku u šumi!

Objavljeno

dana

Autor

BEŽAO KOLIKO GA NOGE NOSE: Beranca napao medved dok je brao kleku u šumi!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Erik Mandre / Alamy / Alamy / Profimedia

Beranac Zoran Lutovac iz sela Dapsiće kod Berana u Crnoj Gori uspeo je da pobegne kada ga je, dok je brao kleku u šumi, napao medved.

Advertisement

Lutovac je rekao da se sve brzo odigralo i da je, na sreću, prošao samo sa lakšim povredama, prenosi Berane online.

„Dok sam brao kleku u šumi iznad sela, napao me medved i oborio. Uspeo sam nekako pomoću drveta da se odbranim“, rekao je Lutovac.

On je nakon toga počeo da beži „koliko ga noge nose“ i stigao povređen do kuće rođaka odakle je peške otišao kući.

Zbog povreda išao u bolnicu ali nije zadržan iz razloga što su u pitanju bile samo lakše povrede.

Kurir.rs

Advertisement


KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

ŠTA BI OVO NA NASRED PUTA KOD ROŽAJA: Šok-snimak iz Kaluđerksog laza, pljušte komentari na Instagramu! BRUKO OD VOZAČA (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

ŠTA BI OVO NA NASRED PUTA KOD ROŽAJA: Šok-snimak iz Kaluđerksog laza, pljušte komentari na Instagramu! BRUKO OD VOZAČA (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Instagram Printscreen/Podgorički vremeplov

ROŽAJE – Kad u toku vožnje vidite medveda ili neku drugu zverku, zaustavite vozilo da bi se životinja vratila u svoje utočište bez stresa i straha, poručuju na Instagram stranici Podgoričkog vremeplova uz neverovatan snimak medveda koji trži kolovozom.

Advertisement

Sirota životinja verovatno se isprepadala pa se dala u beg koliko je noge nose pred vozačem čiji su potezi okarakterisani kao čist bezobrazluk i sramota.

View this post on Instagram

A post shared by Подгорички времеплов (@podgoricki_vremeplov)

* Veća je ova životinja što vozi! Samo što ga nije udario!

* Kako bih voleo da si bez auta i da je obrnuta situacija…, glasili su samo neki od komentara.

Kurir.rs/Podgorički vremeplov

Advertisement

Kurir

Kurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

GENSEK UVEREN Stoltenberg: Crna Gora cenjeni saveznik NATO koji doprinosi kolektivnoj bezbednosti

Objavljeno

dana

Autor

NEMATE ŠTA DA TRAŽITE NA SEVERU KiM: Generalni sekretar NATO lupao Kurtiju i Osmanijevoj packe USRED PRIŠTINE

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: EPA / SEAN GALLUP / POOL

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da je Crna Gora visoko cenjeni saveznik NATO i da doprinosi kolektivnoj bezbednosti na brojne načine.

Advertisement

Na pitanje TV Crne Gore da prokomentariše navode da je tokom Samita NATO u junu nezvanično rečeno da Alijansa ne bi trebalo da deli sve informacije sa novom vladom Crne Gore, zbog uticaja koji na nju imaju Srbija i Rusija, Stoltenberg je kazao da Alijansa ima vrlo striktne bezbednosne protokole o deljenju informacija.

– NATO ima vrlo striktne bezbednosne protokole o deljenju informacija. Ne mogu da detaljno govorim o protokolima, ali mogu da vas uverim da smo u mogućnosti da delimo informacije na bezbedan i siguran način, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da se Crna Gora pridružila NATO „ne tako davno“ i da je visoko cenjeni saveznik.

Advertisement

– Crna Gora doprinsi našoj zajedničkoj bezbednosti na brojne načine, i cenim prisustvo ministarke odbrane Crne Gore na sastanku minsitara odbrane juče i danas u Briselu, rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Beta


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije