Povežite se s nama

Crna Gora

Odluka Prijestonice da bude nedvosmislena i jasna: ”Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema”!

Objavljeno

dana

DPS Cetinje: Odbijanje MCP da se registruje bilo politički stav, sprema se nastavak igre prijestola oko Temeljnog ugovora

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


NVO Montenegro International saopštila je da žele da apeluju povodom sjutrašnje sjednice da odluka Prijestonice bude nedvosmislena i jasna jer je i “vaša i naša obaveza postati dio istorije Crne Gore, koja neće tavoriti na prašnjavim policama arhiva, nego je naši potomci učiti u školama”.

Advertisement

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

14.09.2021. godine na dnevnom redu Skupštine Prijestonice Cetinje odbornici će razmatrati Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ova inicijativa je ispravljanje istorijske nepravde koja je Crnoj Gori napravljena aneksijom od strane srbije 1918. godine.

2006. godine, kad je Crna Gora vratila svoju državnost, kao da je slučajno zaboravila da vrati i svoju Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja je 1918. podijelila sudbinu države. Danas, to nam se vratilo kao bumerang, i državi a i Cetinju.

Advertisement

Contra vim non valet ius – Pravo je nemoćno protiv sile.

Svjedoci smo demonstracije sile Srpske pravoslavne crkve petoga septembra na Cetinje. Iako smo jasno i glasno saopštili da ustoličenje poglavara srpske crkve u Cetinjskom Manastiru doživljavamo kao asimilatorski čin, helikopterski desant uz sveobuhvatnu pomoć državnih policijskih i parapolicijskih organa, oblake suzavca čiji se miris i danas osjeća, gumene metke, šok bombe, demonstrirana nam je paravojna moć SPC.

Montenegro International je 31.12.2020. godine, poslao inicijativu gradonačelniku Prijestonice, https://montenegrointernational.org/upucena-inicijativa-prijestonici-da-svestenstvo-srpske-pravoslavne-crkve-hitno-napusti-cetinjski-manastir/.

Poštovani odbornici Skupštine Prijestonice Cetinje:

Advertisement

Tada smo napisali:

“Svjedoci ste da aktuelna vlada Crne Gore, kroz niz neustavnih i zavjereničkih akcija, zbog kojih je NVO Montenegro International (MI) podnijela nekolike Ustavne žalbe kao i krivične prijave SDT-u, radi sve na asimilaciji Crnogoraca u srpski nacionalni korpus. Ta razbojnička agenda je svoju katarzu doživjela protivzakonitim usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u gluvo doba noći, od strane trenutne vladajuće većine. Po priznanju srpskog vladike Joanikija njihovi pravni stručnjaci, pravni savjetnici crkve su pisali te izmjene pod pažljivim svešteničkim nadzorom. Crna Gora je postala teokratska država u kojoj sveštenici, a uz to još sveštenici druge države, pišu zakone.

Bez obzira na takav sunovrat, sigurni smo da ste svjesni koliko je nepravedno i kako je sramno da decenijama unazad sveštenstvo i vjernici CPC obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik po smrzlim cetinjskim ulicama i trgovima, improvizovanim kapelicama, kao prognanici i beskućnici – dok sveštenstvo SPC uživa raskoš i komociju toliko okupiranih hramova, a koji su izgrađeni na žrtvi i odricanju naših predaka i branjeni su njihovim životima. Mitropolija Crnogorsko Primorska koja je eparhija Srpske pravoslavne crkve stoluje čak i na Cetinju! Svoju je okupacionu bazu instalirala đe drugo nego pored moštiju Velikoga Svetoga Petra Cetinjskoga, pomiritelja i utemeljivača države Crne Gore.

Cetinje je čuvar i svjedok hiljadu godina istorije, četiri velike dinastije Vojisavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, Cetinje je grad heroj, Cetinje je prvo reklo jasno i glasno NE nadolazećem talasu velikosrpskog nacionalizma devedesetih godina. Cetinje je pjevalo: “Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče”. Cetinje je začetnik vraćanja državnosti Crnoj Gori, na koju se čekalo od 1918. godine. Cetinje je ishodište svih crnogorskih stradanja, grad u kamenu u kojemu je skamenjena istorija Crne Gore.”

Advertisement

Podsjećamo:

1990. na Cetinje formiran je Odbor za vraćanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

1991. na Titov trg, danas Trg Kralja Nikole, naložen je badnjak Crnogorski sa Crnogorskim barjacima koji su ugledali viđelo dana, po prvi put od 1918. godine.

1993. na Cetinje je ustoličen Vladika Antonije, Crnogorska pravoslavna crkva je obnovljena, kako joj i pripada, kako su i vazda kroz istoriju birane Vladike – na zboru Crnogoraca.

Advertisement

Želimo apelovati da vaša odluka bude nedvosmislena i jasna jer je i vaša i naša obaveza postati dio istorije Crne Gore, koja neće tavoriti na prašnjavim policama arhiva, nego je naši potomci učiti u školama.

Ko ako ne Cetinje?

Đe ako ne na Cetinje?

“Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema”!

Advertisement

 Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Pješak poginuo u Radanovićima

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Državljanin Bosne i Hercegovine M.S. (65) poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u Radanovićima u Kotoru, saopšteno je iz OKC-a Uprave policije.

Advertisement

Nesreća se dogodila oko 6:35 časova.

Stradali je bio pješak.

Istraga je u toku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Alarmantni podaci, femicid na djelu: Za četiri mjeseca ubijene tri žene, teško povrijeđena djevojčica

Objavljeno

dana

Autor

Podgoričaninu četiri mjeseca zatvora zbog prebijanja supruge

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za četiri mjeseca u Crnoj Gori ubijene su tri žene koje su prijavljivale nasilje u porodici, što jasno pokazuje da se žrtvama ne vjeruje dovoljno, te da su institucije pasivne i da ne reaguju na adekvatan način na ovu stravičnu pojavu.

Advertisement

Ovo je jučerašnja jednoglasna poruka javnosti nakon što je dvadeset sedmogodišnja Zimrita Nerda iz Bara, majka troje maloljetne djece, preminula u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica nasilja za koje je osumnjičen njen nevjenčani suprug Dalibor Nikolić (33) iz Bosne i Hercegovine. Time je dopisana još jedna tragična stranica u tužnoj priči porodičnog nasilja koja je, nažalost, sve obimnija…

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević Pobjedi je juče rekla da su u toku prošle godine zatvorske kazne izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, te da se konačno mora nešto uraditi po tom pitanju.

“Ova mlada žena je jedna od tri koje su ubijene u posljednja četiri mjeseca. Sve tri su žrtve partnerskog nasilja, najmlađa je imala 19, a najstarija 36 godina. Podsjetiću i da je teško povrijeđena petnaestogodišnja kćerka jedne od žrtava i teško ranjen otac Šejle Bakije. Ukupan narativ ne ide u prilog žrtvama, ne vjeruje im se dovoljno, institucije su pasivne i potrebno je potpuno rekonstruisati postojeći sistem, tako da prava i interesi žrtava, dužna pažnja i proaktivan odnos budu osnovni principi u postupanju nadležnih institucija”, poručila je Raičević.

Govoreći o podacima sudova za prekršaje, kazala je da su u toku prošle godine imali veliki broj predmeta za nasilje u porodici – čak 2.176.

Advertisement

“To znači da se tužioci mnogo češće odlučuju za blažu kvalifikaciju djela, odnosno uglavnom se vode prekršajni postupci. Krivičnih postupaka je neuporedivo manje – unazad 10 godina ne prelaze 15 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. Do kraja 2021. godine sudovi za prekršaje su okončali 70.73 odsto predmeta, ili 1.539, ali je kaznena politika još uvijek preblaga”, upozorava Raičević.

U ukupnom broju okončanih predmeta, zatvorske kazne su izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, a naša sagovornica kaže da preovlađuju uslovne osude – 19 odsto, novčane kazne – 29 odsto, opomene – osam odsto i vaspitne mjere – 1,4 odsto.

“Skoro četvritina predmeta je okončana oslobađajućom odlukom suda, tačnije 22,3 odsto, odbačeno je 14 odsto predmeta, postupak je obustavljen u 5,8 odsto predmeta, a osam odsto ih je riješeno na neki drugi način”, navela je Raičević.

Kaže da su zaštitne mjere udaljenje iz stana izrečene u samo tri odsto predmeta, a zabrana približavanja u 7.7 odsto predmeta.

Advertisement

“Zabrana uznemiravanja i uhođenja izrečena je u 12,5 odsto predmeta. Sve ovo pokazuje da se ne vodi dovoljno računa o prevenciji novog nasilja i fizičkoj zaštiti žrtava. Statistika sudova govori sve “, zaključuje Raičević.

Policija registrovala 294 krivična djela nasilje u porodici

Prema podacima Uprave policije, prošle godine je registrovano 294 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Registrovano je i 31 krivično djelo koje se dovodi u vezi sa nasiljem u porodici, a kvalifikovana su drugačije (ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljene polne radnje, oduzimanje maloljetnog lica…)

Advertisement

“Tokom navedenog perioda registrovano je 1.774 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici “, saopšteno je iz Uprave policiAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Primjena Zakona o porijeklu imovine u drugom kvartalu tekuće godine

Objavljeno

dana

Autor

Lovćenske straže: Uputili urgenciju Srzentić povodom upisa u registar

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zakon o lustraciji trebalo bi da bude usvojen krajem 2022. godine, a da stupi na snagu početkom 2023. godine. Takođe, Zakon o porijeklu imovine trebalo bi da počne da se primjenjuje u drugom kvartalu tekuće godine, navodi se u Programu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022.godine i 2023. godine.

Advertisement

Taj dokument objavljen je na sajtu Vlade.

Po najavama iz Vlade, nacrt zakona o porijeklu imovine biće poslat Skupštini na usvajanje nakon što bude dobijeno ekspertko mišljenje Evropske komisije.

Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) sadrži detaljan pregled budućih koraka u procesu evropskih integracija.

Za kraj 2022. godine, planirano je usvajanje Zakona o zaštiti podataka ličnosti, te izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije