Povežite se s nama

Crna Gora

Asistentkinje iz nikšićkog vrtića ostale bez posla: Pejović prekoračila ovlašćenja, nadležni da spriječe bezakonje

Objavljeno

dana

Asistentkinje iz nikšićkog vrtića ostale bez posla: Pejović prekoračila ovlašćenja, nadležni da spriječe bezakonje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pet asistentkinja u nastavi JPU “Dragan Kovačević“ Nikšić koje su ostale bez posla, saopštile su da njihova agonija traje od početka ovog mjeseca. Asistentkinje tvrde da su im bespravno prekinuti ugovori, da je v.d. direktora ove ustanove Ana Pejović prekoračila ovlašćenja, i pozivaju nadležne organe da im pomognu i spriječe “bezakonje koje se sprovodi proteklih mjeseci”.

I nakon izjave – ,,Mislila sam da mi saglasnost iz Ministarstva za konkurs ne treba”, i svih, kako kažu, utvrđenih prekoračenja ovlašćenja Ana Pejović, tvrde asistentkinje, sjedi u vrtiću, izdaje naloge, potpisuje ugovore, raspisuje konkurse, poništava iste, traži, kako kažu, ljudima ugovore da vrate pa im daje nove, mjesečne da potpišu.

Advertisement

“Kao i u svakoj sferi života tako i u prosvjeti postoji hijerarhija, a kada radimo mimo znanja nadređenih i bez njihove saglasnosti automatski ulazimo u zonu krivične odgovornosti i iskazujemo samovolju, koja za rezultat daje jedino neznanje i posledice. Da se zadržimo oko hijerarhije, asistenti u nastavi su tehnička podrška (iako mi smatramo da smo mnogo više od toga) i možda jedna od najnižih ljestvi u pomenutoj hijerarhiji, pa je sigurno gospođa Pejović mislila da je najlakše ,,udariti” na nas u nadi da ćemo ćutati. Pa, ne, ne možemo ćutati na nepravdu, mi smo između ostalog žene, majke, novinarke, književnice, pedagoškinje, vaspitačice profesorice ruskog jezika. Žene koje smatraju da se za pravdu i propise treba boriti, a naša obraćanja su isključivo vezana za prava javnosti da zna i borbu da transparentno treba iznijeti problem”, poručuju u saopštenju asistentkinje u nastavi nikšićkog vrtića.

Osvrnule su se na izjavu datu ,,Vijestima” objavljenu 13.10. u kojoj Ministarstvo kaže da ,,nijesu dali saglasnostza raspisivanju konkursa”, a Pejovićeva koja, kako tvrde asistentkinje, nije ni vršilac dužnosti je raspisala konkurs i vršila odabir kandidata.

“Mi potvrđujemo sve navedeno od strane Ministarstva uz konstataciju da je sve to bilo moguće da je konkurs raspisalo ovlašćeno lice. Kako je Ministarstvo dalo izjavu da nijesu poslali saglasnost za raspisivanje konkursa, smatramo da automatski konkurs i odluke treba da budu poništeni, što je pretpostavljamo u njihovoj nadležnosti. Došlo je do pravnog zastoja? Pa treba ga otkloniti”, ističu one.

Kažu da su upoznate sa diskrecionim pravima direktora, ali “nas nije izabrao niti odbio direktor, već osoba koja je samoprozvani direktor i neovlašćeno obavlja tu funkciju”.

“Dakle, ukoliko smo naš angažman započeli prije par godina, pa sada opet u septembru po preporuci Ministarstva, smatramo da smo itekako oštećeni jer je jedino zakonsko pravo bilo da ,,rukovodilac” Ustanove produžava naš ugovor dok se ne steknu uslovi za raspisivanje konkursa od ovlašćenog lica”, dodaju.

Advertisement

Asistentkinje nikšićkog vrtića zamolile su nadležne organe da im pomognu i spriječe, kako kažu, ovo bezakonje koje se sprovodi proteklih mjeseci.

“Dakle, konkurs je raspisan od strane neovlašćenog lica i bez saglasnosti Ministarstva pa mi ovim putem postavljamo sljedeća pitanja: Usled čije nemarnosti i samovolje smo ostali bez posla? Zašto je u vrtiću i po čijem nalogu raspisan konkurs dok su sve ostale ustanove čekale saglasnost Ministarstva? Kako osoba koja nema funkciju u vrtiću može da oglašava radna mjesta, prepravlja ljudima ugovore, potpisuje se kao VD? Da li ćete nas vratiti na naša mjesta jer je konkurs raspisan od neovlašćenog lica?
Pitanje koje treba da ide prije svega navedenog je: Da li je odluka donesena u najboljem interesu djece, jer bi funkcija Pejovićeve trebala da služi interesima djece i roditelja, a naročito je dužna da sa posebnom empatijom pristupa najranjivijoj kategoriji djece”, pitanja su koja upućuju nadležnim organima.

Test lične etike je kako se ophodimo prema najslabijima, a asistentkinje misle da je ona (Pejović) na testu pala.

“Nemamo ništa protiv novih kolega, naprotiv u vrtiću za sada ima osamnaestoro djece koja imaju pravo asistenta, dakle i u ovom segmentu se krše njihova prava i smatramo da za sve nas uz dobru organizaciju i rukovodica ima mjesta. Mi smo članovi Udruženja asistenata Crne Gore i dok nastojimo da se unaprijedi naš radno-pravni status, na ovakav način ostajemo bez posla. Nadamo se da će poslije ovog obraćanja konačno neko da odreaguje. Dodajemo da na naše dopise, apele i inicijative ne dobijamo odgovore i smatramo da je ovo jedini način da stanemo na kraj svemu što se dešava i da se čuje istina”, zaključuju asistentkinje u nastavi nikšićkog vrtića “Dragan Kovačević“.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Filipović: Upis Cetinjskog manastira na MCP protivzakonit čin Đurišića, kad tad će krivično odgovarati

Objavljeno

dana

Autor

Da li Crnu Goru očekuju restrikcije i povećanje cijena električne energije?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni koordinator Građanske inicijative “21. maj”, Ljubomir Filipović kazao je da je upis Cetinjskog manastira na Mitropoliju srpske crkve u Crnoj Gori protivzakonit čin direktora Uprave za nekretnine i kad tad će pred sudom za to odgovarati krivično.

Filipović ističe da političku odgovornost za ovo snosi prvenstveno premijer koji, kako kaže, dokazuje da je jedina njegova politička svrha služenje interesima srpske crkve u Crnoj Gori.

Advertisement

“Pored njega, za kojega znamo odakle dolazi i ko ga je postavio tu đe ga je postavio, nepodjeljenu političku odgovornost snose i oni koji aminuju svako kadrovsko rješenje od Đurišića na čelu katastra do radikala na čelu Luke Kotor”, rekao je on.

Potom pojašnjava da misli na potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića i GP URA.

“Mislim na Dritana Abazovića i Uru čija sinshodljivost i pokornost crkvi ne poznaje granice. Oni su svoje birače prevarili, Krivokapić i Đurišić samo ispunjavali predizborna obećanja”, zaključuje Filipović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Rizik od prirodne katastrofe za Crnu Goru nije zanemarljiv

Objavljeno

dana

Autor

Rizik od prirodne katastrofe za Crnu Goru nije zanemarljiv

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora je u skupu evropskih zemalja sa srednjim do visokim rizikom kada je u pitanju rizik od katastrofe usljed ekstremnih prirodnih događaja, otkriva Svjetski indeks rizika 2021, koji je objavio Institut za međunarodno humanitarno pravo i oružane konflikte iz Bohuma. Prema tom Indeksu, Crna Gora je na 86.mjestu od 181 država koje su analzirane, a njen skor je 6.75.

Primjera radi, najugroženija zemlja svijeta, Vanuatu, ima skor 47.73 a najmanje ugrožena – Katar – 0.30.

Advertisement

Kako se navodi, Svjetski indeks rizika 2021 procjenjuje rizik od katastrofe za 181 zemlju u svijetu. Dokument, može se vidjeti, pokriva skoro 99 odsto svetske populacije.

Evropa, kako se ističe u Indeksu, ima daleko najmanji rizik od katastrofe gledano na nivou kontinenata, i u najpovoljnijem je položaju kada je u pitanju analiza svih komponenata rizika.
“Zemlje sa niskim ekonomskim kapacitetom i prihodima imaju tendenciju da imaju veću ranjivost ili niže sposobnosti u sprečavanju katastrofa. U ovim zemljama, ekstremni prirodni događaji često dovode do
daljeg smanjenja postojećih kapaciteta”, navodi se u Svjetskom indeksu rizika 2021.

Ističe se da se, međutim, zemlje evropskog kontinenta razlikuju.

“Crna Gora, Albanija, Holandija, Grčka i Sjeverna Makedonija su na vrhu kontinentalne liste sa srednjim do visokim rizikom, dok se Malta, Island, Finska, Estonija i Švajcarska nalaze na začelju spektra rizika”, piše u Indeksu.

Istaknuto je da socijalna zaštita doprinosi smanjenju ranjivosti društva na ekstremne prirodne događaje, i da na tome treba temeljno u ozbiljno raditi.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Lazović saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

Objavljeno

dana

Autor

Lazović saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u sklopu istrage o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, prenosi Dan.

Iz tog tužilaštva Danu su nezvanično rekli da je Lazović saslušan prije nego je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije