Povežite se s nama

Crna Gora

CANU: Kompromis potrebniji od uvreda i jakih riječi

Objavljeno

dana

CANU: Kompromis potrebniji od uvreda i jakih riječi

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijeme u kojem živimo nosi iskušenja koja rađaju dileme i nedoumice, a u vremenu izazova svijest i volja za kompromisom svima su nam potrebniji od jake i uvredljive riječi, saopštilo je Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Suštinu tog kompromisa, kako su istakli, čini saznanje da se “drugačije ne mora shvatiti kao neprijateljsko, da raskoli nijesu naša vječita sudbina i da nam istraga protivnika nije sveti zavjet”.

Advertisement

“Iza onih koji su kroz istoriju otkrili put razvoja ostala je pouka: razboritošću se vodi država, znanjem se čuva mir, ljudskošću se brani čovjek. Upravo danas, samo ta cjelina koju čine država, mir i znanje može otvoriti vrata građanskoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori”, istakli su iz CANU-a, u obraćanju povodom 50 godina od osnivanja.

U tim, kako navode, dugim, složenim i bolnim procesima CANU “ima naglašenu ulogu i odgovornost u traženju načina da se prošlost učini razumljivijom, a budućnost osmišljenijom i da kultura postane osnova društvenog razvoja i najbolja odbrana crnogorske države”.

Jubijel ispunjen nadom

“I ovaj jubilej Crnogorske akademije nauka i umjetnosti je ispunjen nadom da su crnogorsko društvo i crnogorska država sazreli i da sa svojim institucijama streme tome”, istakli su u obraćanju.

Uz podsjećanje da je prije 50 godina Zakonom koji je donijela Skupština Socijalističke Republike Crne Gore osnovano Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore, iz CANU kažu kako su ga činili ljudi koji su razum uzeli za polazište, stvaralaštvo za poziv, a humanost za cilj.

Advertisement

“Sintezom umnosti, obrazovanosti i humanosti oni su težili očuvanju kontinuiteta i oblikovanju savremenog identiteta Crne Gore. Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore će 1976. godine Zakonom dobiti ime – Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Od tada, riječju i knjigama (više od 700 izdanja), slikama i izložbama (31), tribinama (421) i naučnim skupovima i okruglim stolovima (više od 300), Akademija daje doprinos i teži uključivanju Crne Gore u savremene tokove kulture Evrope i svijeta”, navodi se u obraćanju.

CANU temelj savremene Crne Gore

O tome, kako su istakli, svjedoče jubilarna monografija i bibliografija izdanja CANU.

“Zato ove godine crnogorska država i njena kultura obilježavaju značajan jubilej – pedeset godina od osnivanja najviše ustanove u oblasti nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Vrijeme osnivanja ove institucije bilo je doba kada je podvižnička generacija u Crnoj Gori shvatila ulogu institucija i značaj njihovog osnivanja. Nošena talasom modernizacije, čija je suština bila prosvjetiteljstvo, ona je institucionalno postavljala temelje savremene Crne Gore. Suština tog epohalnog procesa bila je težnja da se prevaziđu ograničenosti, neznanje i provincijalna zatvorenost. Nosioci ove ideje su znali da su upravo institucije mjera civilizovanosti jednog društva i njegove države”, navode iz CANU.

Ocjenjuju da je od tog vremena do danas svijet mijenjao svoje lice, a promijenile su se ideologije, režimi, vlasti.

Advertisement

Kapitalni projekti

“Mnoge države su nestale s političke mape Evrope i svijeta, rađale su se nove i obnavljale nekadašnje. Tako je i Crna Gora, većinskom voljom svojih građana, 2006. godine obnovila svoju državnost, koja joj je nepravedno ukinuta 1918. godine. Takva vremena korjenitih i dubokih promjena rađaju izazove i iskušenja. Akademija je nastojala da na njih ne odgovara ideološkom pripadnošću i partijskom pristrasnošću, već mjerom umnosti i učenosti, što i pripada nacionalnim akademijama. Knjigama koje je objavljivala, naučnim skupovima koje je organizovala, likovnim izložbama koje je otvarala, nastojala je da podrži modernizacijski razvoj crnogorskog društva i njegove države. Kulturu je afirmisala kao najbitniju oblast kontinuiteta i identiteta Crne Gore, a znanje kao prioritet njenog razvoja”, navodi se u obraćanju Predsjedništva.

Razvijajući svoju djelatnost kroz 27 međuakademijskih sporazuma s akademijama drugih država i članstvo u devet evropskih i svjetskih akademijskih asocijacija, CANU je, kažu, ušla u evropsku i svjetsku akademijsku mrežu.

“Sa njima je organizovala velike međunarodne konferencije o suštinskim pitanjima savremenog svijeta i položaja akademija u društvu. Unutar Crne Gore, kroz dvadeset tri sporazuma sa najznačajnijim subjektima kulture radila je na objedinjavanju naučnog i umjetničkog potencijala. Trenutno, na kapitalnim projektima, leksikonima, studijama i monografijama od značaja za Crnu Goru radi više od tri stotine saradnika”, navodi se u obraćanju.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Filipović: Upis Cetinjskog manastira na MCP protivzakonit čin Đurišića, kad tad će krivično odgovarati

Objavljeno

dana

Autor

Da li Crnu Goru očekuju restrikcije i povećanje cijena električne energije?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni koordinator Građanske inicijative “21. maj”, Ljubomir Filipović kazao je da je upis Cetinjskog manastira na Mitropoliju srpske crkve u Crnoj Gori protivzakonit čin direktora Uprave za nekretnine i kad tad će pred sudom za to odgovarati krivično.

Filipović ističe da političku odgovornost za ovo snosi prvenstveno premijer koji, kako kaže, dokazuje da je jedina njegova politička svrha služenje interesima srpske crkve u Crnoj Gori.

Advertisement

“Pored njega, za kojega znamo odakle dolazi i ko ga je postavio tu đe ga je postavio, nepodjeljenu političku odgovornost snose i oni koji aminuju svako kadrovsko rješenje od Đurišića na čelu katastra do radikala na čelu Luke Kotor”, rekao je on.

Potom pojašnjava da misli na potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića i GP URA.

“Mislim na Dritana Abazovića i Uru čija sinshodljivost i pokornost crkvi ne poznaje granice. Oni su svoje birače prevarili, Krivokapić i Đurišić samo ispunjavali predizborna obećanja”, zaključuje Filipović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Lazović saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

Objavljeno

dana

Autor

Lazović saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u sklopu istrage o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, prenosi Dan.

Iz tog tužilaštva Danu su nezvanično rekli da je Lazović saslušan prije nego je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Patriotsko komitski savez: Vlast nam ruši državu u komade, okupimo se i dogovorimo poteze

Objavljeno

dana

Autor

Patriotsko komitski savez: Vlast nam ruši državu u komade, okupimo se i dogovorimo poteze

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Patriotsko komitski savez saoštio je da je nezakonitim prepisivanjem vlasništva nad Cetinjskim manastirom crkvi Srbije, ova, kako kažu, jadovlada pokazala da sada već „vlada“ samo golom silom i da je ništa ne zanima, ni Evropa, ni zdravlje, ni razvoj, samo otimanje, zatiranje, obezličavanje crnogorskog identiteta u cjelini i države Crne Gore.

“Iako će njihovo „vlasništvo“ nad najvećom crnogorskom svetinjom trajati do dana njihovog pada i poraza na izborima, još jednom zapanjuje drskost i bezočnost kojom su tajno, kao svi otimači, oteli nešto što im ne pripada. U saopštenju njihovog vd šefa katastra još se kaže da će se i sve ostale „nepravilnosti“ koje postoje vezano za vjerske objekte, ispraviti u hodu, što znači da će oteti i onih oko 300 crkvi koje nijesu bile upisane u katastar na crkvu Srbije. Time će projekat otimanja crnogorskih svetinja, crkava i manastira, biti zaokružen”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

PKS poručuje crnogorskoj opoziciji, građanima Cetinja i odbornicima cetinjskog parlamenta, da, kako ističu, dobro razmisle što nam je činiti i da li će se i ovo dozvoliti.

“Kako god odlučite, mi ćemo podržati. A ako bude trebalo i svojim životima braniti Cetinjski manastir pa neka pendrek opet organizuje snage bezbjednosti da izvedu „dobru akciju“ kao što su je izveli 5. septembra. No ovog puta ćemo biti spremni! Dok se čeka bijeli svijet da se okrene Crnoj Gori, dok se kalkuliše procentima i pametuje na sve strane, vlast nam ruši državu u komade. Okupimo se i dogovorimo poteze. Vakat je”, poručuju iz PKS.Aktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije