Povežite se s nama

Ekonomija

CBCG: Uskoro regulisanje platnog prometa sa regionom

Objavljeno

dana

CBCG: Uskoro regulisanje platnog prometa sa regionom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora uskoro će imati regulisan platni promet sa zemljama regiona zahvaljujući unificiranju sistema instant plaćanja.

Kako je rečeno Dnevnim iz Centralne banke Crne Gore, ove povoljnosti biće dostupne svima kroz nedavno pokrenuti projekat modernizacije platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana. Savjet za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) pokrenuo je ovu inicijativu u cilju bolje promocije i unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija zemalja.

Advertisement

„Glavne aktivnosti ovog projekta usmjene su na usklađivanje nacionalnih regulatornih okvira koji kontrolišu platni promet u zemljama regiona, sa pravnim tekovinama Evropske unije. Cilj kome se teži je stvaranje jednakih uslova za implementaciju domaćih sistema instant plaćanja, a zatim i njihovo regionalno povezivanje. Na taj način će se postići efikasnost i smanjenje troškova plaćanja – kako unutar regiona, tako i sa EU“, kazali su iz vrhovne monetarne institucije.

Podsjećamo, implementacija instant plaćanja na nacionalnom nivou trenutno nema unificiran pristup. Zbog toga institucije i kompanije uvode sistem instant plaćanja prema vlastitim procjenama i planovima, odnosno tehničkim mogućnostima. Povezivanje sistema značajno bi doprinijelo ne samo boljem poslovnom povezivanju unutar regiona, već i lakšem prilagođavanju uslovima i mogućnostima poslovanja na tržištu Evropske unije.Aktuelno

Ekonomija

Čađenović: Sekulić i njeni kadrovi više nikada neće upravljati CEDIS-om

Objavljeno

dana

Autor

Čađenović: Sekulić i njeni kadrovi više nikada neće upravljati CEDIS-om

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović kazao je da Demokratska partija socijalista i njena poslanica i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić više nikada neće upravljati tom kompanijom u kojoj je, kako tvrdi, za vrijeme njenog mandara bilo 100 nezakonito zaposlenih.

Reagovanje izvršnog direktora CEDIS-a, Vladimira Čađenovića na navode poslanice Dragice Sekulić prenosimo u cjelosti: 

Advertisement

Nije bilo teško odgonetnuti čijim podacima barata poslanik Duško Marković, već se očekivano i oglasila nekadašnja partijska koordintorka CEDIS-a, a da pritom nije demantovala ništa od navoda kojima smo osporili neistine koje je iznio bivši premijer.

Smatram da bi gospođi Sekulić bilo mnogo promišljenije da se o zapošljavanju ne izjašnjava, jer je njen rukopis u CEDIS-u evidentan, kako u periodu prije, tako i poslije 30. avgusta. A rukopis je, očekivano, više nego sporan, sa oko 100 nezakonito zaposlenih za vrijeme njenog 'koordiniranja', dok je za sedmoro zaposlenih nadležna inspekcija već naložila raskidanje ugovora o radu. To su rezultati njenih, partijskih aktivnosti na temu zapošljavanja u CEDIS-u.

Pretpostavljam da nije prijatna okolnost da u CEDIS-u više nema netransparentnih projekata i namještenih tendera, pa obmanjujete pričom o stopiranim investicijama. Međutim, tu priču nije teško osporiti, jer je dematuju činjenice. Odmah nakon preuzimanja funkcije Izvrsnog direktora pokrenuo sam ponovo priču o projektu SCADA, koji je jedan od trenutno najznačajnijih i najvrednijih projekata za CEDIS. Očekujem da
ćemo već početkom naredne godine imati spremnu tendersku dokumentaciju za ovaj, višemilionski projekat. U CEDIS-u intenzivno radimo i na pripremi sledeće faze Projekta revitalizacije mreže na seoskom području, kao i na nizu manjih projekata milionske vrijednosti. Svakodnevno rješavamo i probleme korisnicima elektrodistributivne mreže, od kojih neki preko dvije decenije nisu bili u prilici ni da budu saslušani.
Gospođa Sekulić ne demantuje “pluseve i minuse”  koji su bili ključna “propusnica” za vrijeme njenog “koordiniranja”, niti ih može demantovati, jer su to opštepoznate stvari, uz jednu, za neke možda neprijatnu okolnost, da sada ta evidencija više nema značaj, niti snagu.

Finansijske pluseve na koje se ona toliko poziva, su takođe predmet detaljnog preispitivanja, jer postoji osnovana sumnja da nažalost, nisu ni postojali.
Važno je da na kraju utvrdimo i kako Vaši najbolji i najiskusniji kadrovi objašnjavaju da kompletne količine energije nisu nabavili po cijenama nižim od 50e/MWh, a novo rukovodstvo pitate, zašto nije sklopilo dugoročne ugovore u jeku najveće svjetske energetske krize, i to po cijenama od preko 200e/MWh! Nije potrebno posebno
razumijevanje u berzu i nabavku eletkrične energije da bi javnosti bilo jasno o čemu se radi.

Upravo to što su Vaši kadrovi, znajući da odlaze sa pozicija, pokušali za sobom da ostave što goru situaciju u kompaniji kojom su upravljali (vjerovatno po Vašim instrukcijama), dovoljno govori o Vašem patriotizmu. Činjenica koje treba da se stidite i Vi i Vaši kadrovi jeste da niste sklopili dugoročne ugovore sa isporučiocima električne energije kad je cijena na berzi bila znatno ispod regulatorno odobrene cijene, čime ste kompaniju kojom ste koordinirali namjerno uveli u probleme koje je donijela naveća energetska kriza u svetskoj istoriji. Svima koji su se ovim poslom bavili (a Vaši najstručniji i najiskusniji kadrovi su to sigurno znali) je jasno da se za ove potebe sklapaju dugoročni ugovori u periodu kada su cijene na berzi povoljne, a ne u periodu kada su cijene na istorijskom maksimumu i iznose preko 200e/MWh. Ovaj Vaš zluradi komentar dovoljno govori o tome da ste u potpunosti bili svjesni u koliki rizik uvodite kompaniju opisanim postupanjem.

Advertisement

Vjerovatno su Vaši stručni kadrovi bili zauzeti organizovanim pritiskom na zaposlene dane izlaze na avgustovske izbore. Jedno je sigurno da Vi i Vaši kadrovi i partija više nikada nećete upravljati ovom kompanijom i isisavati novac gradjana u privatne džepove.

Mi postupamo drugačije. CEDIS – ov trošak za popust je ravnomjerno rasporedjen na sve gradjane Crne Gore, a fakture za pokrivanje gubitaka svakako idu na račun EPCG – našeg osnivača, tako da nijedan cent nije otudjen, niti je otišao na račun tajkunskih kompanija Vaše partije.

Ovim stavljamo tačku na dalja pojašnjenja sa gospođom Sekulić, dok ćemo javnost nastaviti blagovremeno i transparentno da obavještavamo o aktivnostima i poslovnim rezultatima CEDIS-a. Za sve podatke koji su potrebni da se sagleda poslovanje CEDIS – a, pa i kada je u pitanju zapošljavanje, poslanicu upućujemo da koristi mogućnosti koje joj daje Poslovnik Skupštine Crne Gore, kao i da prestane da obmanjuje javnost netačnim informacijama i da gospodina Markovića savjetuje u drugom smjeru i svojim savjetima pomogne da se konačno politički ostvari, ali kako stvari stoje, ona mu u tom pogledu samo odmaže.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

U CIJELOM SVIJETU RASTE INFLACIJA, SAMO KOD NJIH NE! Što to Šveđani rade da jedini ne bilježe rast cijena?

Objavljeno

dana

U CIJELOM SVIJETU RASTE INFLACIJA, SAMO KOD NJIH NE! Što to Šveđani rade da jedini ne bilježe rast cijena?

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Inflacija raste u Hrvatskoj, Evropi, ali najviše u Sjedinjenim Državama. Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija u septembru u toj državi rasla 5,4 posto, što je više nego što su predviđali analitičari, a ako se pitaju finansijski stručnjaci koje je anketirao Marketwatch, razlog za takvo stanje je i više nego jasan, piše Dnevno.hr.

Kupci, koji zbog epidemioloških razloga nisu mogli trošiti na usluge, počeli su trošiti robu. Potrošnja robe je u SAD-u u martu bila 26 posto viša nego inače, piše Marketwatch.

Advertisement

Dhaval Joshi, glavni strateg kompanije BCA Research Counterpoint, je rekao kako savremeni proizvodni sektor koji koristi uobičajene ‘just-in-time’ lance snabdijevanja i ima zanemarive rezerve, ne može zadovoljiti takav skok potražnje. Napominje kako se u trenutku kada se rastuća potražnja suočila s relativno fiksnom ponudom, cijena trajne robe naglo je skočila na sadašnjih 11 posto iznad trenda prije pandemije.

To objašnjenje sugeriše jasnu vezu između epidemioloških ograničenja, a potvrda takve teze može se naći u podacima o inflaciji u Švedskoj. Riječ je o državi koja je od početka pandemije imala drukčiji, znatno liberalniji pristup od ostatka svijeta, te je inflacija u Švedskoj sada oko tri postotna boda manja nego u SAD-u.

Naime, kako su epidemiološke mjere u Švedskoj bile bitno opuštenije zemlji je zabilježen bitno manji pad potrošnje nego u zemljama koje su zatvorile svoja društva, pa je stoga i posljedični rast potrošnje takođe bio manji. U skladu sa tim i poremećaj odnosa ponude i potražnje bio je umjereniji, pa je onda i rast cijena bio manji.

Dobre vijesti su da švedsko iskustvo sugeriše da će se cijene na kraju stabilizirati.

Kad je riječ o uslugama, tu je situacija znatno drugačija nego s robama, jer nije bilo smisla da kompanije za usluge snižavaju cijene jer njihovi korisnici ionako nisu mogli dobiti te usluge.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Đurović o Maršalovom planu: Nerealano i populistički – ko je maršal u našem slučaju

Objavljeno

dana

Autor

Đurović o Maršalovom planu: Nerealano i populistički – ko je maršal u našem slučaju

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Profesorica sa Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović komentarisala je za Al Jazeera Balkans najavljen Maršalov plan – Evropa sad i kazala da su u Crnoj Gori zatečeni programom.

“Znamo dobro šta je Maršalov plan, program oporavka Evrope nakon Drugog svjetskog rata, znamo šta je slogan “Evropa sad”, Slovenija uoči pristupanja, tako da kada spojite to nekako se pitamo ko je u našem slučaju maršal? 1948. godine se znalo, a danas se ne zna”, istakla je ona.

Advertisement

Prema njenim riječima ovaj program nema svog maršala, ima jedan vrlo lijep pitak populistički pristup, da će nekim čudotvornim relokacijama kroz crnogorski budžet u godini poslije velikog pada sljedeće godine biti takav procvat da ćemo ostvariti jedan veliki rast plata u svim sektorima, da to neće biti utemeljeno u zdravim prihodima.

“Dakle jedan populizam kojeg se ova ista Vlada odricala u prvoj polovini godine”, naglasila je Đurović.

Đurović navodi da sve to lijepo zvuči, ali da se postavlja pitanje da li se može izmjenama zakona o porezu koje se ostvaruju kroz igre na sreću i nekim relokacijama i uštedama namiriti sve što se ukida javnom zdravstvu.

“Ja bih voljela da sve to može biti tačno ali mislim da ni ovogodišnji nobelovci ne bi razumjeli ovu formulu. Da skratim vrlo nerealno, vrlo populistički, kao predizborna kampanja a ne program vlade koja pokušava da izvuče zemlju iz ekonomske krize, ekonomiju koja je bila jedna od najpođenijih ekonomija u 2020. Imali smo rast turizma ali ne dovoljan da bismo 2022. proglasili godinom ekonomskog procvata i opšteg blagostanja”, kazala je Đurović.

Ona je kazala da je Crna Gora mala i otvorena i bez direktnih investicija i snažnog turizma ne može računati na ovakav rast plata jer nema utemeljena u stvarnom ekonomskom životu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije