Povežite se s nama

Dom i Dizajn

Ekspolozija boja i tekstura u igraonici u Pančevu

Objavljeno

dana

Ekspolozija boja i tekstura u igraonici u Pančevu

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Igraonica Le Petite Cirkus izvedena je kao rekonstrukcija porodične kuće u nizu u starom gradskom jezgru u Pančevu.

Ideja projektnog biroa A4 Studio bila je da se autentični izgled porodične kuće zadrži u potpunosti sa ulične fasade, a da se unutrašnjost prostora i dvorište potpuno prilagodi novoj nameni. Nekada prizemni objekat, sa velikom brojem soba i odvojenim tavanom, projektom je ujedinjen u jedan zajednički otvoreni prostor sa galerijom.

Primenom različitih boja, tekstura i materijala, stvorena je eksplozija kolorita koja mami poglede, a pogotovo dečije.

Primenom različitih boja, tekstura i materijala na podovima, zidovima kao i na nameštaju, stvorena je eksplozija kolorita koja mami poglede, a pogotovo dečije. Šahovski raspored pločica na podu, ciglice na zidu, svaka stolica i sofa različite boje, jarko crvene visilice i različite obrade vertikalnih površina stvorile su ambijent iz kojeg klinci ne žele da idu kući.

Advertisement

Osvetljenje sa krova

Posebni efekat prosvetljaja celog prostora postignut je ugradnjom VELUX krovnih prostora GLU MK08 0055  78X140cm.

Unutrašnje dvorište ima zelenu površinu sa brdašcetom i tunelom kao i drvene penjalice s kulama i toboganima.

Igraonica ima 140 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora i 180m2 unutar blokovskog dvorišta, namenski prilagođenog potrebama igraonice. Pored zone za sedenje u dvorištu igraonice, unutrašnje dvorište poseduje zelenu površinu sa brdašcetom i tunelom kao i drvene penjalice s kulama i toboganima.

Pored A4 Studija, u kreiranju detalja u dizajnu enterijera učestvovale su i Ivana Kotov – Berklee alumna kompozitor i umetnik, kao i dizajner Milica Nakomčić Kandić.

Pogledajte još fotografija ovog enterijera:

Prizemni objekat, sa velikom brojem soba i tavanom, ujedinjen u jedan otvoreni prostor sa galerijom.

Projekat je realizovan septembra 2019. godine.

Advertisement

Grafički prilozi

Fotografije: Miloš MartinovićDizajn Enterijera
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Dom i Dizajn

Kako pravilno ugraditi sistem za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu

Objavljeno

dana

Autor

Kako pravilno ugraditi sistem za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Kupatilo, kuhinja, podrum, terasa ili krov među najosetljivijim su delovima životnog prostora zbog česte pojave vlage, plesni i buđi, što narušava estetski izgled prostorija i negativno utiče na zdravlje ljudi koji u njima borave.

Zbog toga, bilo da zidamo novi objekat ili rešavamo pitanje hidroizolacije u objektu koji je već u upotrebi, odabir pravog sistemskog rešenja od ključnog je značaja.

Kompanija Bekament razvila je HYDRO CERAMIC BATHROOM sistemsko rešenje za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu, koje odlikuju visok kvalitet, pouzdanost, dugotrajnost i ekonomičnost.

Advertisement

Prepoznajući značaj i benefite pravilne ugradnje datog sistema, od strane kompanije Bekament pripremljen je edukativan i sadržajan video materijal koji na jasan, precizan i konkretan način objašnjava proces implementacije i važnost ovog rešenja.

Tutorijal nudi novo znanje o postupku stručne primene svake pojedinačne komponente sistemskog rešenja odnosno proizvoda iz HYDRO CERAMIC proizvodnog asortimana, kao i alata koji se tom prilikom koriste.

Kroz video materijal može se naučiti sve o procesu pravilnog nanošenja univerzalne podloge i visokokvalitetnog hidroizolacionog premaza, utapanja hidroizolacione trake, korišćenja fleksibilnog lepka za keramiku do primene vodoodbojne mase za fugovanje keramičkih pločica i silikonske mase za zaptivanje otporne na pojavu buđi.

Kada se prostor/kupatilo sigurno i dugoročno zaštiti od prodora vode i vlage, može se pristupiti njegovom opremanju i prilagođavanju sopstvenim potrebama i ukusu.

AdvertisementDizajn Enterijera
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Kako je revitalizovana kamena kuća u Kotoru

Objavljeno

dana

Autor

Kako je revitalizovana kamena kuća u Kotoru

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


U jezgru starog grada, koji je deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, urađena je revitalizacija stare kuće uz puno poštovanje istorijskog nasleđa.

Projektovanje enterijera stare kamene kuće, u kompleksnom kulturno-istorijskom kontekstu, u kojoj svaka građevinska pa i zanatska intervencija mora biti pažljivo planirana i izvedena je izazov sam po sebi. Naročito izazovno je kada po zahtevu investitora treba uraditi enterijersko rešenje stana od 25m2 u kome nijedan zid nije pod pravim uglom.

Zamenjene je drvena međuspratna konstrukcija sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove.

„Iako zbog denivelacije terena spolja djeluje kao prizemna kuća, predmetni prostor je zapravo stan u trospratnom objektu što je dodatno otežavalo svaki vid građevinske intervencije.“ – navode arhitekte Zoran SpasićMilica Andrić-Spasić iz tivatskog biroa PARALELE doo koji potpisuje ovaj projekat.

Advertisement

Stabilnost objekta i mogućnost za dodatno opterećenje u zoni sanitarno-tehničkog bloka postignuta je zamenom oronule međuspratne konstrukcije od drvenih greda sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove. Tom prilikom je pod od borovine pažljivo demontiran i, uz adekvatno tretiranje i zaštitu, ponovo upotrebljen.

Osnova

Preklapanje aktivnosti

Projektni zadatak je savremena interpretacija tradicionalnih motiva sa svim neophodnim funkcijama za duži povremeni boravak. S obzirom na reciprocitet zahteva i ograničenja, udvajanje i preklapanje zona aktivnosti postala je neophodnost kojom je postignut prostorni i funkcionalni kvalitet.

U organizacionoj šemi, kuhinja zauzima centralni prostor koji spaja/razdvaja dnevnu od noćne zone. Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje čime su sve funkcionalne zone integrisane u jedan prostor kojim dominira drvena krovna konstrukcija. „Prioritet da se upotrebna ali i prostorna vrednost postave na najviši mogući nivo postignuta je i primjenom pocket kit kliznog sistema za staklena vrata kupatila.“ – navode autori.

Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje.

Jedini zatvoreni deo prostora čini sanitarno-tehnički blok u kome je smešteno kupatilo, a ka dnevnoj zoni deo kuhinjskih elemenata, veš mašina i ostava. Iznad, ka noćno zoni, prostor za odlaganje stvari i bojler. Primenom matiranog stakla za krilo vrata od kupatila istovremeno je obezbeđena privatnost i prodor prirodnog svetla.

Problem vodovodnog i kanalizacionog razvoda sa pristupačnom revizijom u slučaju havarije (trasa od kupatila/kuhinje do priključka na terasi) rešen je detaljem u vidu zadebljane lajsne sa dekorativnim belim oblutkom uz zid dnevne zone.

Spavaći blok

Prostor bočnih ulaznih vrata je sa unutrašnje strane termoizolovan i zatvoren aquapanel pločom pri čemu je dobijena niša za odlaganje rasklopivog trpezarijskog nameštaja. Na taj način je uz dvosed sa sistemom za rasklapanje omogućena transformacija dnevne zone u dodatnu sobu za spavanje u slučaju potrebe za većim brojem korisnika.

Advertisement

Pocket kit kliznim vratima od mat stakla u kupatilu. postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Upotrebom pločica visokog sjaja i velikog formata (calacatta glossy 60x120cm), velikom površinom ogledala, reflektivnom staklenom pregradom za tuš i pocket kit kliznim vratima od mat stakla postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Savremeni duh u tradicionalnom ruhu

„Pažljivim odabirom primjenjenih materijala težilo se savremenim dizajnerskim trendovima.“ – kažu arhitekte. Zidovi u dekorativnom fasadnom malteru teksture full 1.5 sa detaljima u kamenu, elementi kuhinje i ormara od hrastovog drveta u beloj boji, drvena konstrukcija bojena u beloj boji i brodski pod bojen u crvenkastom konjak tonu impregnirani zaštitnim lakom visokog sjaja doprinose stvaranju utiska većeg prostora koji naizgled minimalnim intervencijama stvara savremeni duh u tradicionalnom ruhu.

Faktografija

  • autori: “PARALELE” d.o.o. Tivat, Zoran Spasić mast.inž.arh, Milica Andrić-Spasić mast.inž.arh.
  • površina: 25 m2
  • lokacija: Kotor, Crna Gora
  • godina: 2020.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Presek 3
Presek 3

Fotogalerija:Dizajn Enterijera
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

U potrazi za nameštajem i dekoracijom u robnoj kući Lesnina

Objavljeno

dana

U potrazi za nameštajem i dekoracijom u robnoj kući Lesnina

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Došlo je vreme da ponovo pogledamo šta ima novo u poznatoj novosadskoj robnoj kući ali i da proverimo kakav je izbor opreme za enterijera, nameštaja i dekoracije.

Prvi utisak je da je Lesnina vrlo jaka po izboru dekoracije, tepiha kao i rasvete koju često ovde kupujem. Ipak, izbor ugaonih garnitura, sofa i klub stolova bi mogao da bude malo bolji. Što se tiče trpezarijskih i bar stolica, izbor je vrlo dobar, a cene su dosta prihvatljive. Ali da krenemo redom.

Korpe od pruća u 3 dimenzije, cena 1.999, 3.499 i 3.890 dinara

Dekoracija i rasveta

Ovo je deo koji je po meni najbogatiji i koji najčešće obilazim. U ponudi je dekoracija koja odgovara ovom godišnjem dobu (letu) i za pohvalu je da Lesnina menja ovaj sektor u različitim periodima godine. Tako sada su aktuelne košare od pruća, bele vaze, lusteri i lampe u boho stilu.

Još jedna lepa korpa od pruća, cena: 2.999 dinara

U ponudi su košare od pruća, bele vaze, lusteri kao i lampe u boho stilu.

Bela keramička vaza, cena 999 dinara

Lampe i lusteri

Kao sto sam navela, izbor lampi i lustera u prirodnim materijalima je zaista velik.  Osim ovoga, u ponudi su i pojedinačni abažuri ili moderni komadi podnih lampi.

Lampa u boho stilu, cena 15.999 dinara
Moderna podna lampa u dim staklu, cena lampe levo: 9.995 dinara, cena lampe desno 4.999 dinara

Nameštaj

Ako nikada niste bili u Lesnini a u potrazi ste za stolicama, znajte da je ovde izbor velik. U trenutku kada sam došla, upravo je stigao novi model drvene stolice koji mi se baš dopao. Stolica je u crnoj boji, klasične forme pa bi se lako uklopila u svaki moderan enterijer. Uz ove stolice postoji u ponudi i odgovarajući kružni sto u crnoj boji.

Što se tiče nameštaja, zamerka je to što nema puno modela kreveta u drvetu, a nema ni dobrog izbora sofi kao ni klub stolova. I ono što ima čeka se jako dugo – do 3 meseca.

Advertisement
Drvena stolica Roxby, cena 9.499 dinara

Upravo je stigao novi model drvene stolice u crnoj boji koja se može upariti sa crnim kružnim stolom.

Tapacirane bar stolice, cena 12.999 dinara

Pogledajte šta smo još pronašli u našoj potrazi:

Velike zeleno-zlatne vaze, cena: 1.799 dinara
Kružni ram za slike, cena: 2.399 dinara

Keramičke teglice sa drvenim poklopcem, cena 949 i 1.199 dinara

Sat idealan za dečije sobe, cena: 1.999 dinara

Mini ogledalo, cena 699 dinara

Lusteri od pruća, cena od 5.490 do 14.999 dinara

Abažuri za lampe, cena 2.499 dinara
Stona lampa sa dim staklom, cena 5.999 dinara
Tapacirana stolica, cena 12.999 dinara

Zamerka je to što nema puno modela kreveta u drvetu, a nema ni dobrog izbora sofi kao ni klub stolova.

Plastična crna stolica, cena: 6.399 dinara
Mini fotelja Cantus, dimezije 54x83x66 cm, cena 13.999 dinara
Fotelja za opuštanje sa naslonom za noge, cena 59.999 dinara
Fotelje sa tabureom za noge, cena od 23.999 dinara
Nameštaj za hodnik u crnoj boji i boji oraha
Ugaona garnitura u koži, cena 358.999 dinara
Tapacirani krevet u štofu, cena 31.999 dinara
Ugaona garnitura u plavoj boji, cena 89.999 dinara
Garnitura za dnevnu sobu u štofu, cena 140.928 dinara
Činije za serviranje, cena: 1.199 i 1.799 dinara
Ćupovi vaze, cena 1.999 dinara
Stona lampa, cena 6.999 dinara

Pratite naš portal kao i naše potrage da biste bili informisani šta se nudi u domaćim salonima nameštaja.

Fotografije: Dizajnenterijera.rsDizajn Enterijera
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije