Povežite se s nama

Politika

Издавач „Пандориних папира“: Ово је само врх леденог бријега за људе попут Ђукановића

Objavljeno

dana

Издавач "Пандориних папира": Ово је само врх леденог бријега за људе попут Ђукановића

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Он је рекао да су идентификовали још фирми које су вјероватно повезане са Црном Гором, али засад немају доказе за објављивање

Афера „Пандорини папири“ су у ствари „врх леденог бријега“ за људе попут Мила Ђукановића, оцијенио је у интервју за Портал РТЦГ један од оснивача Пројекта за извјештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који је издавач „Пандориних папира“, Дру Саливен.

 – За људе попут Ђукановића, да. Радио је са бројним врло непрозирним јурисдикцијама попут Дубаија. Он је пријатељ са многим познатим личностима из сфера организованог криминала и прања новца. Он зна како сакрити новац. Увијек је био прилично опрезан. Рекао бих да видимо мали проценат његове имовине. Његов унутрашњи круг је такође био врло мало експониран. Никада не знате одакле ће доћи процурели подаци, па увијек зависи која се јурисдикција користи и која се предузећа за пружање криминалних услуга користе. Ако нису процурили, онда би могло постојати читаво богатство информација које неће бити објављене – или неће бити објављене неко вријеме – навео је Саливен.

Он је рекао да су идентификовали још фирми које су вјероватно повезане са Црном Гором, али засад немају доказе за објављивање.

Advertisement

Како је истакао није толико важно да ли црногорско тужилаштво  има капацитет да испита новчане токове, јер је често узалудан покушај да се испитају оф шор.

 – Оф шор јурисдикцијама су потребни мјесеци или године да у потпуности одговоре на питања, па чак и тада су толико непотпуни у прикупљању података, верификацији клијената и регулисању своје офшор индустрије да можда немају информације које су потребне полицији. Превише рестриктивни захтјеви за доказе у овом региону такође представљају проблем. Већина судова прихвата само стварне и службене документе, а не и процуреле информације новинарима. То је добро познат трик у региону да политичари користе своје везе како би уништили стварне документе, а будући да суд неће прихватити копије, они пролазе без проблема – оцијенио је Саливен.

Према његовим ријечима, идентификоване су компаније које су повезане са Ђукановићима, али још не постоје докази за објављивање.

 – Кад нађемо доказ који нам је потребан, то ћемо и учинити. Под лупом су. Често компаније користе пуномоћнике који представљају важну особу. Знамо да поседују компанију, али чекамо да докажемо везу. Када докажемо везу, више компанија се додаје на име породице и ужег круга – додао је он. 

Саливен је истакао да је лако санкционисати људе попут Милорада Додика и његово је мишљење да би оне дефинитивно требало циљати коруптивни утицај и од Станка Суботића, али ће бити опрезнији са политичарима попут Ђукановића и Вучића.

Advertisement

 – Можда још не сматрају да би требало да одустану од њих. Ови људи су спретније користили Титове алате за међусобно надигравање велесила. Али они можда имају више информација од нас. Осјећам да је Вучић у већој опасности од Ђукановића, али би могли да почну да циљају на најужи круг како би извршили притисак на њих. Не желите да имате проблема када улазите у ЕУ или САД. Нико не жели да има своју имовину само у Дубаију или Русији. Они нису историјски политички стабилне земље у спољној политици и могли би вас се одрећи ако је то у њиховом интересу – закључио је он.ДАН

Politika

Група грађана Цетиња најавила за сутра протест испред Владе

Objavljeno

dana

Група грађана Цетиња најавила за сутра протест испред Владе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Истичу да је потоњом “срамотном одлуком Управе за катастар и државну имовину Црне Горе довршен чин који је марионетска Влада у Подгорици започела 5. септембра ове године”

Група грађана Цетиња позвала је све црногорске грађане да се придруже сјутра протесту у 18 сати у Подгорици испред,  „издајничке Владе Црне Горе“.

image

Цетињски манастир враћен власнику

Advertisement

Истичу да је потоњом “срамотном одлуком Управе за катастар и државну имовину Црне Горе довршен чин који је марионетска Влада у Подгорици започела 5. септембра ове године”.

Навели су, између осталог,  да је “издајничка црна тројка на власти – Кривокапић, Абазовић и Бечић”, на чело црногорских институција поставила изроде, издајнике и туђе слуге који ће све у Црној Гори, наглашавају у саопштењу, подредити плановима Српскога света Александра Вучића.ДАН
Nastavite čitati

Politika

ДФ: Манастир уписан у складу са Уставом и законом

Objavljeno

dana

ДФ: Манастир уписан у складу са Уставом и законом

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Они су казали да је “готово невјероватно и помислити да у 21. вијеку неко може доводити у питање право својине вјерских заједница”

Директор Управе за катастар и државну имовину, Коча Ђуришић је у складу са Уставом и законом потписао рјешење о упису имовине Цетињског манастира на Митрополију црногорско приморску, сматрају у Демократском фронту.

Из ДФ-а су поручили да у потпуности подржавају Ђуришића.

– Оркестрирана хајка екстремистичких кругова, који су 5. септембра покушали извести државни удар, наставља се кроз обрачун са Ђуришићем, само зато што је поштовао Устав и постојеће законе- поручили су из ДФ-а.

Advertisement

Они су казали да је “готово невјероватно и помислити да у 21. вијеку неко може доводити у питање право својине вјерских заједница”.

– Атаком на Ђуришића, поражени екстремистички талибани бившег режима само потврђују исправност наше досадашње политичке борбе у очувању традиционалних и духовних вриједности Црне Горе- каже се у саопштењу ДФ-а.

Они су оцијенили да ће се “сличан сценарио од 5. септембра понављати и у наредном периоду”, јер се, како су додали, маргинални екстремизам не мири са поразом.

Из ДФ-а су закључили да је, без обзира на политичке разлике, дужност парламентарне већине да се “одупре злим наумима” и одбрани тековине августовске побједе и литија.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Лидера БС Ервина Ибрахимовића поново задржавали на граници: „Србија се удаљава од европских вриједности“

Objavljeno

dana

Лидера БС Ервина Ибрахимовића поново задржавали на граници: "Србија се удаљава од европских вриједности"

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


„Оваквим односом према посланику у Скупштини Црне Горе, који посједује дипломатски пасош, свјесно се крши Бечка конвенција“

Предсједник Бошњачке странке и посланик у Скупштини Црне Горе Ервин Ибрахимовић, данас је поново од стране граничне полиције Србије доживио непријатност, баш као и прије два мјесеца.

Гранична полиција Србије је јутрос и данас поподне, без икаквог разлога, детаљно претресла аутомобил у којем се налазио Ибрахимовић и без разлога га задржала на граници више од сат ипо времена.

-Наставља се пракса која се већ мјесецима спроводи према посланицима Скупштине Црне Горе, од стране граничне полиције, по налогу државе Србије. Приликом одласка за Србију, гдје је присуствовао једној џенази, а касније и приликом повратка, према предсједнику Ибрахимовићу су поново спровођене против законите радње, које су у супротности са међународном праксом.

Advertisement

Понашање полицајаца је било крајње професионално, али оваква политика Србије је показатељ да у тренутку када сви говоримо о уједињеној Европи, Европи без граница, данас се Србија удаљава од европских вриједности. Ако се држава сусјед на овај начин опходи према лидеру бошњачког  народа у Црној Гори, онда је кристално јасно какав однос државни врх Србије преферира не само према Бошњацима, већ и према свим грађанима Црне Горе.

Оваквим односом према посланику у Скупштини Црне Горе, који посједује дипломатски пасош, свјесно се крши Бечка конвенција. Међутим, очигледно да до поштовања међународних уговора нашим сусједима није стало.

Увјеравамо све да нас овакви поступци неће поколебати да наставимо нашу борбу за европску, грађанску и мултиетничку Црну Гору, која жели најбоље односе са свим сусједима. Ово је додатни показатељ да је Црна Гора усвајањем Резолуције о геноциду у Сребреници направила цивилизацијски искорак, јер су се након усвајања наведене резолуције, откриле намјере бројних актера, како у Црној Гори, тако и шире.

С обзиром да се овакве провокације и непријатности, којима смо изложени посљедњих мјесеци, нијесу дешавале раније, показатељ су да актуелна Влада нема капацитета да очува интегритет легитимно изабраних представнка народа, али и државе Црне Горе. Позивамо међународну заједницу да омогући слободан проток људи и капитала, који спадају у категорију основних људских права и слобода и који чине суштину европских вриједности-наводе у саопштењу.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije