Povežite se s nama

Novosti.rs

KO MOŽE DA KUPI PASOŠ? Apel MUP-u da objavi kriterijume za ekonomsko državljanstvo

Objavljeno

dana

KO MOŽE DA KUPI PASOŠ? Apel MUP-u da objavi kriterijume za ekonomsko državljanstvo

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


OD 2019. do kraja juna ove godine podneto je 213 zahteva za ekonomski pasoš Crne Gore.

Foto senat.me

Od toga, sve provere su prošle 53 prijave i za njih je MUP izdao rešenja o državljanstvu.

IZ NVO Centar za građanske slobode ističu da je u poslednjih devet meseci porastao broj lica koja su dobila crnogorsko državljanstvo po osnovu Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, te su apelovali na Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance da sva rešenja i mišljenja objave.

Advertisement

Foto arhiva

Prijave za ekonomski pasoš podnelo je pet licenciranih agenata za promociju i posredovanje, sa odobrenjem za zastupanje stranih investitora u Crnoj Gori. Na pasoše čeka još 11 aplikanata koji su prošli sve provere. Za 25 aplikanata tražena je ocena međunarodne podobnosti, dok je 68 prijava dobilo zeleno svetlo na toj proveri, pa se sada čeka provera MUP-a. S druge strane, 17 njih nije prošlo ocenu međunarodne podobnosti.

Projekat "ekonomskog državljanstva" trebalo je da omogući ulagačima u sektor turizma, poljoprivrede i prerade crnogorsko državljanstvo.

U toj NVO napominju da je povećan broj primljenih u odnosu na ranije godine i podsećaju kako ranije donošena rešenja i mišljenja u obrazloženju "nisu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva".

Vrednost ulaganja kao uslov

JAVNI pozivi i uslovi za izbor predloga za stavljanje na listu prioritetnih projekata menjali su se više puta, ali je suština ostala ista - 15 miliona za hotel na primorju ili u Podgorici, odnosno pet miliona za severni i centralni region, uvođenje novih tehnologija, revalorizacija postojećih ili gradnja novih prerađivačkih kapaciteta.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti

Novosti.rs

USVOJEN ZAHTEV: Cetinjski manastir opet upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske

Objavljeno

dana

NOVI POKUŠAJ OTIMANJA SVETINJA U CRNOJ GORI: Skupština Cetinja će razmatrati "vraćanje" Cetinjskog manastira CPC

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UPRAVA za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtjevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, donelo je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije

Foto: Đ.Marković

Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompjutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.

Advertisement

U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtjevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je provjerom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za naš portal, kazao je, da je rešenje donijeto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.

- Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne - naglasio je Đurišić.

(IN4S)Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TUŽILAŠTVO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PRETHODNOG REŽIMA: Novi protest nekadašnjih radnika Vektra Boke

Objavljeno

dana

Autor

TUŽILAŠTVO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PRETHODNOG REŽIMA:  Novi protest nekadašnjih radnika Vektra Boke

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROTESTNOM šetnjom od parka Boka do Sat kule nekadašnji radnici preduzeća „Vektra Boka" ponovo su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju od privatizacije HTP „Boka".

Foto: V.V.

Prvenstveno je tu nemogućnost da naplate potraživanja iz radnog odnosa, ali i opstrukcije Privrednog suda koji osam meseci odlaže da u „Vektra Boku" uvede ponovni stečaj.

Protestu su se pridružili predsednik i potpredsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić i Mirko Mustur, predsednik SO Ivan Otović, poslanica Tamara Vujović, odbornik Nikola Samardžić i brojni građani.

Advertisement

 

Vučinić je istakao da se Brković  branio  govoreći kako je branio državu od Rusa i hitao da za što manje para kupi nekadašnju državnu imovinu.  Predsednik kaže da Rusija vodi hibridni rat protiv Crne Gore, a pitanje je "kako se naziva rat koji su oni vodili 30 godina protiv  države i naroda. NJihov rat se zvao pohara"

 Mi smo zaustavili tu poharu, rekao je Vučinić I dodao da će i Blažo Jovanović koji je osvedočeni neprijatelj radničke klase i jedan od glavnih kasapina crnogorske privrede, ako nastavi da radi protiv radnika, morati biti uhapšen po hitnom postupku.

Predsednik NVO "Bivši radnici Vektra Boke" Đorđe Rajak, pitao je u ime svojih kolega zbog čega su predsednik Privrednog suda i stečajni sudija dozvolili da se stečaj odlaže, je li cilj da se pokrade  preostala imovina, a od nekadašnjeg giganta ostao je jedan hotel? Rajak je podsetio da su nekoliko puta podnosili krivične prijave, ali specijalni državni tužilac -  ćuti, a predsednik Privrednog suda „pokušava  da legalizuje pljačku poslodavca" smatra Rajak. Primer je činjenica da su radnici sa  prvog mesta za isplatu sklonjeni a tu je OTP banka.

- Shvatili su da treba da se vrati pet, šest miliona evra, pa su smislili da to dobije banka, verovatno da bi novac išao u isti krug, ogorčen je Rajak.

- Dugovanja radnicima su oko 5,5 miliona. Zar mislite da ne vidimo da je reč o sumnjivim radnjama, da ne vidimo da podržavate stečajnog upravnika i nelegalne poteze društva koje ništa ne radi preko računa Vektra Boke! Novac se nosi u tašnama i ko zna preko kojih računa. Stanite više na kraj tome, poručio je Rajak.

Advertisement

Stevan Katić istakao je da je unazad 15 godina bio podrška radnicima u zaštiti  prava od "sramnih privatizacija" koje su  u prethodnom periodu uništile hercegnovsku  privredu i turizam.

- Uslovi za raskid ugovora sa „Vektra Bokom" stečekli su se 2011. godine, punih deset godina nas drže kao taoce, jer je vlast u prethodnih 30 godina imala svoje interese, rekao je Katić, a  proteste i prijave radnika okarakterisao kao doprinos "da se ljudi koji su upropastili grad, nalaze sada tamo gde im je mesto".Katić nagoveštava rasplet situacije jer se Privredni sud oglasio, ali Tužilaštvo ostaje I dalje poslednja linija odbrane prethodnog režima.

Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u Skupštini Crne Gore je istakao da je Herceg Novi pokazao kako se bori za pravo i pravdu. Ponovio  je da je vlasnik „Vektra Boke" Dragan Brković sa „organizovanom kriminalnom grupom"  oštetio radnike HTP Boka za oko 5,5 miliona a državu za oko 7 miliona evra, što je prema njegovom mšljenju samo deo sada otkrivenog.

-Pravda ne može biti zadovoljena dok se ne ispoštuju sva potraživanja radnika i dok se državi ne namiri odšteta, poručio je Vučinić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Advertisement

BONUS VIDEO: POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanihNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

IZA REŠETAKA ZBOG LABORATORIJE MARIHUANE: Akcija policije kod Bara, jedan od uhapšenih tukao sudije da bi ih sprečio da sude?

Objavljeno

dana

Autor

IZA REŠETAKA ZBOG LABORATORIJE MARIHUANE: Akcija policije kod Bara, jedan od uhapšenih tukao sudije da bi ih sprečio da sude?

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U MESTU Dubrava između Bara i Ulcinja policija je pronašla laboratoriju za uzgoj marihuane u zatvorenom.

Foto: S.Đokić

Uhapšene su dve osobe: Dušan Dudić (27) iz Kotora, koji se nalazio u bekstvu, i Bojan Lopičić (28) iz Podgorice, a pored njih krivična prijava je podneta i protiv još tri osobe. To su: Stefan Đukić, rođen Mandić (31), iz Bara, koji se nalazi u pritvoru u Ukrajini, Emil Tuzović (31) iz Podgorice, koji se nalazi u pritvoru u Ukrajini, Nino Korać (20) iz Bara, koji se nalazi u pritvoru u UIKS-u u Spužu.

Iz Uprave policije su saopštili da su pripadnici policije izveli policijsku akciju i izvršili pretres na više lokacija na teritoriji Bara i Podgorice.

Advertisement

Svi sem Lopičića se sumnjiče za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se on sumnjiči i za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Dudić je uhapšen u Baru, u kući u kojoj se nalazila laboratorija za proizvodnju marihuane. Policija ga je tražila zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije bio angažovan za vršenje više krivičnih dela i to fizičke napade. Osumnjičen je i za nanošenje teških telesnih povreda sudijama Višeg suda u Podgorici, kako bi oni bili onemogućeni da sude u predmetima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije kojoj Dudić pripada.

- Pretresom kuće u naselju Dubrava u Dobrim Vodama u Baru, pronađena je i oduzeta savremena laboratorija za uzgoj marihuane u zatvorenom prostoru, sa kompletnim turbinama za prečišćavanje vazduha, 53 lampe za pružanje svetlosti i grijanje biljaka, automatizovana elektronska i računarska oprema za kontrolu uzgoja, mreže za sušenje marihuane i 150 grama marihuane. U Podgorici je pronađeno 500 semenki marihuane tipa „Amnesia“ i više mobilnih telefona za kriptovanu komunikaciju - navode iz Uprave policije.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije