Povežite se s nama

Ekonomija

Pejović: Analiza gazdovanja šumama pokazuje zabrinjavajuće loše rezultate

Objavljeno

dana

Pejović: Analiza gazdovanja šumama pokazuje zabrinjavajuće loše rezultate

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Urađena analiza ostvarenja programa gazdovanja šumama za period 2001.-2020., koju je odmah nakon dolaska na čelo Uprave za šume sproveo direktor Srđan Pejović, pokazuje zabrinjavajuće loše rezultate, saopšteno je iz Uprave za šume.

“Analizirano je 70 posebnih osnova gazdovanja šumama, odnosno programa gazdovanja šumama za gazdinske jedinice. Anlizom su obuhvaćeni programi gazdovanja šumama za gazdinske jedinice čiji je period važenja počinjao 2001. godine i kasnije, a koji su po isteku važnosti ponovo urađeni i data na njih saglasnost do kraja avgusta 2021. godine”, kazao je Pejović.

Advertisement

Kako je naveo, plan gajenja šuma u ukupnom iznosu ostvaren je 27 odsto.

“Njege mladih šuma (njega mladika, njega gustika i proredama u mlađem letvenjaku) potpuno su zapostavljene: od planiranih 3971 ha ostvareno je svega 52 ha”, istakao je Pejović.

Prema njegovim riječima, pošumljavanje goleti i požarišta kao i popunjavanje prirodnog podmlatka i kultura realizovano je sa 56 odsto, ali je uspjeh pošumljavanja odnosno prijema sadnica katastrofalan, što je konstatovano i u prethodno medijima dostavljenoj analizi pošumljavanja od 2001-2020. godine.

“Plan sječa ostvaren je sa 62 odsto, a plan izgradnje šumskih puteva 27 odsto, konkretno – od planiranih 322km tvrdog šumskog puta ostvareno je svega 86km”, dodao je Pejović.

Napominje da programi gazdovanja šumama planirani planovima za gazdinske jedinice u periodu od 2001-2020 godine “zabrinjavajuće lose” su ostvarivani, pogotovo planovi gajenja šuma.

Advertisement

“Šume su praktično eksploatisane, a radovi na obnovi i njezi šuma su zapostavljeni kao i ulaganja u izgradnju i održavanje šumskih puteva”. naglasio je Pejović.

Pejović juče je najavljeno obišao jedan dio terena gazdinske jedinice “Maočnica” zbog sagledavanja problema koji su se pojavili pri sprovođenju ugovora za prodaju drveta na panju, a vezano za probijanje vlaka i nadoznaku sanitara.

Pejović poručuje da je prošlo vrijeme eksploatatorskog odnosa prema šumama i da nakon do sada sprovedenih analiza i sagledavanja slabosti dolazi vrijeme snažne reforme šumarskog sektora u čemu očekujemo takođe snažnu podršku svih nadležnih institucija.Aktuelno
Advertisement

Ekonomija

Cijena eurosupera 95 viša od prosjeka u regionu

Objavljeno

dana

Autor

Nove cijene goriva: Skuplji benzin i lož ulje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori i dalje je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva kapitalnih investicija.

Prema podacima iz novog Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,43 eura. U Hrvatskoj se može kupiti za 1,47 eura, Albaniji za 1,44 eura, a u Srbiji za 1,4 eura.

Advertisement

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Sjevernoj Makedoniji gdje košta 1,19 eura i Bosni i Hercegovini (BiH) 1,18 eura.

Najjeftiniji eurosuper 95 plaćaju građani Bugarske 1,14 eura, a najskuplji stanovnici Holandije 1,86 eura.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,3 eura. U Hrvatskoj se može kupiti za 1,49 eura, a u Albaniji i Srbiji za po 1,43 eura.

Litar eurodizela jeftiniji je u BiH gdje košta 1,17 eura i Sjevernoj Makedoniji 1,06 eura, što je najniže u Evropi. Najskuplji eurodizel plaćaju građani Švedske 1,9 eura.

Ministarstvo na sedmičnom nivou objavljuje osnovne podatke u vezi sa maloprodajom naftnih derivata, odnosno uporedne cijene goriva u regionu i Evropi.

Advertisement

 Aktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Čađenović: Sekulić i njeni kadrovi više nikada neće upravljati CEDIS-om

Objavljeno

dana

Autor

Čađenović: Sekulić i njeni kadrovi više nikada neće upravljati CEDIS-om

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović kazao je da Demokratska partija socijalista i njena poslanica i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić više nikada neće upravljati tom kompanijom u kojoj je, kako tvrdi, za vrijeme njenog mandara bilo 100 nezakonito zaposlenih.

Reagovanje izvršnog direktora CEDIS-a, Vladimira Čađenovića na navode poslanice Dragice Sekulić prenosimo u cjelosti: 

Advertisement

Nije bilo teško odgonetnuti čijim podacima barata poslanik Duško Marković, već se očekivano i oglasila nekadašnja partijska koordintorka CEDIS-a, a da pritom nije demantovala ništa od navoda kojima smo osporili neistine koje je iznio bivši premijer.

Smatram da bi gospođi Sekulić bilo mnogo promišljenije da se o zapošljavanju ne izjašnjava, jer je njen rukopis u CEDIS-u evidentan, kako u periodu prije, tako i poslije 30. avgusta. A rukopis je, očekivano, više nego sporan, sa oko 100 nezakonito zaposlenih za vrijeme njenog 'koordiniranja', dok je za sedmoro zaposlenih nadležna inspekcija već naložila raskidanje ugovora o radu. To su rezultati njenih, partijskih aktivnosti na temu zapošljavanja u CEDIS-u.

Pretpostavljam da nije prijatna okolnost da u CEDIS-u više nema netransparentnih projekata i namještenih tendera, pa obmanjujete pričom o stopiranim investicijama. Međutim, tu priču nije teško osporiti, jer je dematuju činjenice. Odmah nakon preuzimanja funkcije Izvrsnog direktora pokrenuo sam ponovo priču o projektu SCADA, koji je jedan od trenutno najznačajnijih i najvrednijih projekata za CEDIS. Očekujem da
ćemo već početkom naredne godine imati spremnu tendersku dokumentaciju za ovaj, višemilionski projekat. U CEDIS-u intenzivno radimo i na pripremi sledeće faze Projekta revitalizacije mreže na seoskom području, kao i na nizu manjih projekata milionske vrijednosti. Svakodnevno rješavamo i probleme korisnicima elektrodistributivne mreže, od kojih neki preko dvije decenije nisu bili u prilici ni da budu saslušani.
Gospođa Sekulić ne demantuje “pluseve i minuse”  koji su bili ključna “propusnica” za vrijeme njenog “koordiniranja”, niti ih može demantovati, jer su to opštepoznate stvari, uz jednu, za neke možda neprijatnu okolnost, da sada ta evidencija više nema značaj, niti snagu.

Finansijske pluseve na koje se ona toliko poziva, su takođe predmet detaljnog preispitivanja, jer postoji osnovana sumnja da nažalost, nisu ni postojali.
Važno je da na kraju utvrdimo i kako Vaši najbolji i najiskusniji kadrovi objašnjavaju da kompletne količine energije nisu nabavili po cijenama nižim od 50e/MWh, a novo rukovodstvo pitate, zašto nije sklopilo dugoročne ugovore u jeku najveće svjetske energetske krize, i to po cijenama od preko 200e/MWh! Nije potrebno posebno
razumijevanje u berzu i nabavku eletkrične energije da bi javnosti bilo jasno o čemu se radi.

Upravo to što su Vaši kadrovi, znajući da odlaze sa pozicija, pokušali za sobom da ostave što goru situaciju u kompaniji kojom su upravljali (vjerovatno po Vašim instrukcijama), dovoljno govori o Vašem patriotizmu. Činjenica koje treba da se stidite i Vi i Vaši kadrovi jeste da niste sklopili dugoročne ugovore sa isporučiocima električne energije kad je cijena na berzi bila znatno ispod regulatorno odobrene cijene, čime ste kompaniju kojom ste koordinirali namjerno uveli u probleme koje je donijela naveća energetska kriza u svetskoj istoriji. Svima koji su se ovim poslom bavili (a Vaši najstručniji i najiskusniji kadrovi su to sigurno znali) je jasno da se za ove potebe sklapaju dugoročni ugovori u periodu kada su cijene na berzi povoljne, a ne u periodu kada su cijene na istorijskom maksimumu i iznose preko 200e/MWh. Ovaj Vaš zluradi komentar dovoljno govori o tome da ste u potpunosti bili svjesni u koliki rizik uvodite kompaniju opisanim postupanjem.

Advertisement

Vjerovatno su Vaši stručni kadrovi bili zauzeti organizovanim pritiskom na zaposlene dane izlaze na avgustovske izbore. Jedno je sigurno da Vi i Vaši kadrovi i partija više nikada nećete upravljati ovom kompanijom i isisavati novac gradjana u privatne džepove.

Mi postupamo drugačije. CEDIS – ov trošak za popust je ravnomjerno rasporedjen na sve gradjane Crne Gore, a fakture za pokrivanje gubitaka svakako idu na račun EPCG – našeg osnivača, tako da nijedan cent nije otudjen, niti je otišao na račun tajkunskih kompanija Vaše partije.

Ovim stavljamo tačku na dalja pojašnjenja sa gospođom Sekulić, dok ćemo javnost nastaviti blagovremeno i transparentno da obavještavamo o aktivnostima i poslovnim rezultatima CEDIS-a. Za sve podatke koji su potrebni da se sagleda poslovanje CEDIS – a, pa i kada je u pitanju zapošljavanje, poslanicu upućujemo da koristi mogućnosti koje joj daje Poslovnik Skupštine Crne Gore, kao i da prestane da obmanjuje javnost netačnim informacijama i da gospodina Markovića savjetuje u drugom smjeru i svojim savjetima pomogne da se konačno politički ostvari, ali kako stvari stoje, ona mu u tom pogledu samo odmaže.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

U CIJELOM SVIJETU RASTE INFLACIJA, SAMO KOD NJIH NE! Što to Šveđani rade da jedini ne bilježe rast cijena?

Objavljeno

dana

U CIJELOM SVIJETU RASTE INFLACIJA, SAMO KOD NJIH NE! Što to Šveđani rade da jedini ne bilježe rast cijena?

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Inflacija raste u Hrvatskoj, Evropi, ali najviše u Sjedinjenim Državama. Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija u septembru u toj državi rasla 5,4 posto, što je više nego što su predviđali analitičari, a ako se pitaju finansijski stručnjaci koje je anketirao Marketwatch, razlog za takvo stanje je i više nego jasan, piše Dnevno.hr.

Kupci, koji zbog epidemioloških razloga nisu mogli trošiti na usluge, počeli su trošiti robu. Potrošnja robe je u SAD-u u martu bila 26 posto viša nego inače, piše Marketwatch.

Advertisement

Dhaval Joshi, glavni strateg kompanije BCA Research Counterpoint, je rekao kako savremeni proizvodni sektor koji koristi uobičajene ‘just-in-time’ lance snabdijevanja i ima zanemarive rezerve, ne može zadovoljiti takav skok potražnje. Napominje kako se u trenutku kada se rastuća potražnja suočila s relativno fiksnom ponudom, cijena trajne robe naglo je skočila na sadašnjih 11 posto iznad trenda prije pandemije.

To objašnjenje sugeriše jasnu vezu između epidemioloških ograničenja, a potvrda takve teze može se naći u podacima o inflaciji u Švedskoj. Riječ je o državi koja je od početka pandemije imala drukčiji, znatno liberalniji pristup od ostatka svijeta, te je inflacija u Švedskoj sada oko tri postotna boda manja nego u SAD-u.

Naime, kako su epidemiološke mjere u Švedskoj bile bitno opuštenije zemlji je zabilježen bitno manji pad potrošnje nego u zemljama koje su zatvorile svoja društva, pa je stoga i posljedični rast potrošnje takođe bio manji. U skladu sa tim i poremećaj odnosa ponude i potražnje bio je umjereniji, pa je onda i rast cijena bio manji.

Dobre vijesti su da švedsko iskustvo sugeriše da će se cijene na kraju stabilizirati.

Kad je riječ o uslugama, tu je situacija znatno drugačija nego s robama, jer nije bilo smisla da kompanije za usluge snižavaju cijene jer njihovi korisnici ionako nisu mogli dobiti te usluge.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije