Povežite se s nama

Društvo

Ponovo izbrisali Tivat iz planova

Objavljeno

dana

Ponovo izbrisali Tivat iz planova

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Morsko dobro izmijenilo plan korišćenja sredstava

Ponovo izbrisali Tivat iz planova

Iako je Morsko dobro opštinarima obećalo šetalište do Lepetana, izbačena su sva ranije planirana značajnija ulaganja te firme u projekte i obalnu infrastrukturu na području opštine


Foto: Sniša Luković
Advertisement

Javno preduzeće Morsko dobro (MD) je izmijenjenim Planom korišćenja sredstva tog javnog preduzeća za 2021. godinu izbrisalo skoro sva ranije planirana značajnija ulaganja te firme u projekte i obalnu infrastrukturu na području opštine Tivat. Time će se opet nastaviti praksa koja je prisutna već godinama da MD na području Tivta ne ulaže gotovo ništa mimo aktivosti u zaštičenom rezervatu prirode Solila, čiji je ta firma zvanični upravljač.

Izmijenjeni Plan, na koji je saglasnost nedavno dala Vlada, donešen je zbog činjenice da MD neće naplatiti pola od planirane naknade za korišćenje mora i obale italijanskoj kompaniji Terna za postavljanje druge žile podmorskog elektrokabla Crna Gora-Italija, jer je ta kompanija odustala od druge faze izgradnje tog elektroenergetskog infrastrukturnog objekta. Zbog toga će MD, umjesto planiranih 2,18 miliona ura, od kompanije Terna Crna Gora ove godine prihodovati samo 1,09 miliona, a to je prouzrokovalo i drastično smanjenje obima planiranih ulaganja budvanskog JP u projeklte uređenja i održavanja obalne infrastrukture u svih šest primorskih opština.

Što se Tivta tiče, MD je izbrisalo najveći planirani prijekat ulaganja u izgradnju nove obalne infratsrukture u tom gradu – prve faze šetališta na potezu od crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi do Lepetana, a za koju je bilo namijenilo 285.000 eura. Odustali su i od izbora pružanja usluga nadzora nad izvođenjem tih radova, vrijednih dodatnih 15.000 eura. Početak izgradnje ovog šetališta koje će biti ukupne dužine 2,3 kilometra, bio je projekat kojim se MD najviše hvalilo ptroteklih mjeseci i obećavalo ga gradskim čelnicima Tivta koji imaju sve više primjedbi na nezadovoljavajući obim investiranja tog JP u obalnu infrastrukturu Tivta odakle Morsko Dobro godišnje uzima na stotine hiljada eura od zakupaca plaža i korisnika drugih djelova obele.

Advertisement

Čelnici MD, predvođeni direktorom Mladenom Mikijeljem (DF), još prije desetak dana na sasttanku sa gradonačenikom Tivta Željkom Komnenovićem (NP) sa sigurnošću su govorili o početku gradnje obalnog šetališta od Donje Lastve do Lepetana, ukupne vrijednosti 2,4 miliona eura, sa čime se gradonačelnik potom prošle sedmice pohvalio na konferenciji za novinare. On je tada govorio o rebalansu budžeta i predstojećim investicionim projektima u Tivtu, posebno naglašavajući da gradu treba to novo obalno šetalište do Lepetana jer će ono biti iskorišteno i za postavljanje kanalizacionog kolektora za naselja Lepetene i Opatovo. Od svega toga, međutim, nakon izmjene Plana upotrebe sredstava JPMD za 2021, neće biti ništa.

MD je, inače, početkom avgusta saopštilo da je dobilo saglasnost glavnog gradskog ahitekte iz Tivta na idejno rješenje za izgradnju lungo mare pješačke staze neposredno uz magistralni put Tivat- Lepetane, u dužini 2,3 kilometra, te da je u toku izrada glavnog projekta za taj novi objekat. Projektnim zadatkom je predviđeno da se teren na pojedinim dijelovima proširi od 1,5 do dva metra sanacijom potpornih zidova, ne remeteći postojeću liniju obale. Radovi su trebalo da obuhvate popločavanje staze uobičajenim materijalima za trotoare i šetališta (prefabrikovani betonski elementi ili kamene ploče), javnu rasvjetu u LED tehnologiji, atmosferske odvode i adekvatnu infrastrukturnu opremljenost šetališta (parkovske klupe, korpe za otpatke, zaštitnu ogradu, info table).

Zbog izmijenjenog Plana korišćenja sredstava tog JP za 2021, Tivat ostaje i bez svog udjela u poslovima ukupne vrijednosti 53 hiljada eura koje je Morsko Dobro prethodno planiralo da će ove godine izvesti na obilježavanja vezova na pontama, mandraćima i bovama, te nabavki i opremanju privezišta bitvama i alkama za vezovanje čamaca. U izmijenjenom Planu korišćenja sredstava JPMD za 2021. ostalo je ranije planirano ulaganje od 10.000 eura u usklađivanje i doradu idejnog rješenja pješačke staze lungo mare sa parternim uređenjem zelenih javnih površina obodom Ponte Seljanovo, dužine cirka 500 metara, kao i revizija Glavmog prijekta lungo mare šetališta na Ponti Seljanova, vrijedna 3.000 eura. “Opstala” je i druga faza uređenja pješačke staze u dužini od 80 metara uz granicu Rezervata prirode “Tivatska Solila” sa ugradnjom solarne javne rasvjete, vrijedna 20.000 eura, te 8.000 eura vrijedni radovi na postavljanju i priključenju na vodovodnu mrežu protivpožarne opreme u tom rezervatu prirode. Solila će imati i uobičjeni godišnji monitoring stanja životne sredine (6.000 eura) kao i uoblajene radove na “uređenju i održavanja posebnog rezervata prirode” vrijedne 5.000 eura.

Morsko dobro će, kako je najavljeno, izvesti i 15.000 eura vrijedne radove na uklanjanju objekta aktuelnog Info-punkta u Solilima, te priporemi terena i postavljanju inasalacija za izgradnju novog objekta Centra za posjetioce koji će Morsko dobro dobiti kroz međunarodni projekat “ePATH”. Za opremanje enterijera tog objekta planirano je da će budvansko JP ove godine izdvojiti još 10.000 eura.

Kao novi projekat koji će Morsko dobro do kraja godine realizovati u Tivtu navedeno je 8.000 eura vrijedno vršenje batimetrijskog mjerenja i istraživanja morskog dna magnetometrom na ukupno sedam lokacija za nova sidrišta za jahte u akvatorijumu ispred naselja Donja Lastva, Obala Đuraševića i Krašići. Povećano je i planirano izdvajanje za izradu projektne dokumentacije za regulisanje kanala i vodotoka u rezervatu Solila sa 17.250 na 30.000 eura.

Advertisement


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Sunce i vjetar eliminisali račune za struju

Objavljeno

dana

Sunce i vjetar eliminisali račune za struju

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Koristi kombinaciju solarne i energije vjetra

Sunce i vjetar eliminisali račune za struju

Uprkos velikom broju sunčanih dana, turistički objekat Aleksandra Šukovića jedini je primjer pozitivne prakse energetske efikasnosti u kolašinskoj opštini


Kad nema sunca, ima vjetra, Foto: Dragana Šćepanović
Advertisement

Turistički objekat “Djevojački most” u kolašinskom selu Bakovići već godinama je energetski održiv i nezavisan od distributivne mreže Elektroprivrede Crne Gore.

Uprkos velikom broju sunčanih dana, to je jedini primjer pozitivne prakse energetske efikasnosti naveden u Energetskom planu za kolašinsku opštinu, koji važi do 2027. godine.

Koristi kombinaciju solarne i energije vjetra, a vlasnik Aleksandar Šuković objašnjava za “Vijesti” da su ga, prije deceniju, na to “natjerali” previsoki računi za utošenu električnu energiju. Priča da je novac za solarne panele dobio kroz grant UNDP i da je tako počelo.

Advertisement

”Računi za struju su mi bili između 500 i 1.000 eura. Stavka ‘prenos energije’ na računu bila je od 100 do 150 eura, i to za prenos energije preko voda koji sam platio sam. Interesovala me oblast obnovljivih izvora energije, bio je neka vrsta hobija, a visoki izdaci za električnu energiju su me prinudili da ideju sprovedem u djelo. Dobro funkcioniše. To je takozvani ‘off grid’ sistem, znači objekat nema nikave veze sa distributivnom mrežom EPCG. Potpuno energetski održiv objekat, možda i jedini u Crnoj Gori”, kaže Šuković.

Solarnim panelima, tvrdi Šuković, “pokrije” se osam mjeseci funkcionisanja objekta. Vjetrogenerator i, u rijetkim situacijama, agregat, koristi u doba godine kad je dan kraći i bez sunca.

Kvarovi se lako otklanjaju: Šuković
Kvarovi se lako otklanjaju: Šukovićfoto: Dragana Šćepanović

Pored sistema za proizvodnju struje, u njegovom objektu je poseban sistem za zagrijavanje vode. Solarni bojleri, objašnjava Šuković, “bili bi od velike koristi i mnogim domaćinstvima, s obzirom na to da je bojler naznačajniji potrošač struje u domaćinstvu”.

U njegovom objektu, bojler na taj način funkcioniše pola godine, bez dodatnog zagrijavanja, kaže on. Kad nema sunca, “pripomaže” pelet. To je, tvrdi, jako isplativo.

EPCG, kaže on, nije prihvatila njegov zahtjev da višak energije koju proizvodi vraća u sistem.

Prema Šukovićevim riječima, premalo se govori o blagodetima solarne i energije vjetra. Čak i oni koji su se odlučili da na taj način dobiju električnu energiju, imaju mnogo problema, kaže on. Navodi primjere stočara na katunima. Razlog je, tvrdi, između ostalog, i monoplistički status firmi iz te oblasti. Kad toga ne bi bilo, Šuković ističe da bi i instaliranje i održavanje sistema bilo jeftinije.

Advertisement

”Kad im se nešto pokvari u tom sistemu, stočari na katunima ili bilo ko drugi ko se opredijelio za tu vrstu energije, može da zove svega jednu ili dvije firme u Crnoj Gori. Dolasci majstora su skupi. Kod nas, upravo zbog tog monoplističkog statusa, skupi su i djelovi, koji su mnogo jeftiniji u okruženju. To bi trebalo mijenjati. Moj predlog je da u svakom gradu EPCG ima ponudu djelova, ali i majstore”.

Šuković priča da je minule decenije ovladao znanjem i iskustvom dovoljnim da sam servisira svoj sistem. To, kaže on, nije komplikovano i vrlo bi brzo, uz odgovorajuću edukaciju, mogli i drugi.

”Troškovi, nasuprot koristi, zanemarljivi su. Desi se da od od grmljavine nešto crkne, ali ko god je ušao u ovu priču i ima višegodišnje iskustvo – to može i da popravi. Moj objekt napaja veći sistem, pa je i nabavka opreme bila skuplja. Svakako da je za domaćinstva to mnogo jednostavnije i jeftinije”, kaže on.

Šuković ocjenjuje da je dobra odluka o relizaciji projekta Solari 3000+, koji je Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donijela u julu. Tim projektom predviđeno je da se, kako je saopšteno, “građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogući da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida (CO2)”.

”Međutim, ne bi trebalo da se stane na jednom projektu. Prije svega, ljudima treba približiti značaj energije iz obnovljivih izvora. Kontinuirano ih informisati i stalno pričati o tome. Zatim treba ponuditi i širok izbor opreme. Produbiti priču na lokalni nivo”, ističe on.

Advertisement
Solarni paneli proizvode energiju
Solarni paneli proizvode energijufoto: Dragana Šćepanović

Zanimljivo rješenje bi bilo, kaže Šuković, i postavljanje malih uređaja na brzim planinskim vodotocima. To se već, objašnjava, koristi u Kini, ali kod nas je rijetko ko za to čuo. Riječ je o uređajima koji ni na koji način, tvrdi, ne ugrožavaju životnu sredinu, “plutaju” po površini vode i proizvode struju.

”To, bukavalno, znači da kome god pored kuća protiče voda, može to da postavi i imaće struju. Odavno se koristi u svijetu, kod nas je još prilično nepoznato. Samo treba neko da se sjeti toga, kupi i donese. S druge strane, za razliku od malih hidrolektrana (mHE), ni na jedan način ne ugrožava biljni ili životinjski svijet, niti remeti vodotok”.

Prema podacima iz Energetskog plana, sunce u Kolašinu u prosjeku sija oko 2.474 sati godišnje.

”Kolašin se odlikuje ne samo velikim brojem sunčanih dana u toku godine, već i njihovim povoljnim rasporedom po pojedinim mjesecima. Kao mogući način upotrebe i korišćenja energije sunca, postoji mogućnost da se u manjem obimu instaliraju fotonaponski paneli, posebno na lokacijama na kojima postoji mala potreba za električnom energijom (elektronski aparati, manji frižideri, osvjetljenje), a do kojih je, zbog udaljenosti, relativno skupo dovoditi distributivnu mrežu”, piše u planu.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Pogrebno u Podgorici bi da digne cijene i do 100 odsto

Objavljeno

dana

Autor

Pogrebno u Podgorici bi da digne cijene i do 100 odsto

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


konačnu riječ daće Skupština glavnog grada

Pogrebno u Podgorici bi da digne cijene i do 100 odsto

Podgoričko preduzeće takvu odluku pravda time da je od posljednje korekcije 2011. godine sve poskupjelo


Groblje na Čepurcima, Foto: Luka Zekovic
Advertisement

Pojedine pogrebne usluge u Podgorici poskupiće i za 100 odsto, a kao razlog za takvu odluku nadležni iz preduzeća koje gazduje grobljima navode da je od posljednje korekcije 2011. poskupila struja, gorivo, voda, rezervni djelovi…

U obrazloženju piše da je “cijena elemenata reprodukcije” zvanično poskupila za 69,71 odsto, što je, kako navode, dovelo do porasta troškova poslovanja i nedovoljnog prihoda za pogrebne usluge, a samim tim i gubitaka.

Odbor direktora Pogrebnih usluga predložio je da se poveća cijena za 100 odsto za intervencije po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova i sudova, sa 85 na 170 eura, Kao razlog tome su naveli da je riječ o intervencijama prilikom saobraćajnih udesa, utapanja, kada dolazi do velikog fizičkog opterećenja izvršilaca na terenu.

Advertisement

Pojasnili su da je predložena cijena znatno manja nego u pojedinim gradovima, navodeći da je u Baru od 250 do 400 eura u zavisnosti od intervencije, u Herceg Novom od 100 do 370, a u Budvi 200 eura.

”Predloženo je povećanje cijene prihvata pokojnika od drugog pravnog lica sa 21 na 40 eura, odnosno 90 odsto, jer služba pogrebnih usluga radi neprekidno (0 do 24 časa), tako da stranke u svako doba mogu angažovati izvršioce za smještaj pokojnika u kapeli, koji obezbjeđuju i dalje se staraju do sahranjivanja ili ispraćaja pokojnika”, navodi se odluci koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine Podgorice zakazane za 29. oktobar.

Istaknuto je da na osnovu izvedenih procenata rasta cijena na malo sve pogrebne usluge treba povećati za 69,7 procenata, ali da su predložili da poskupe samo pojedine.

”Preduzeće je predložilo korekciju onih cijena usluga od kojih ostvaruje najveći prihod, a koje su na najnižem nivou u odnosu na ostale gradove u Crnoj Gori”.

Kako je navedeno, utvrđene su cijene i za nove usluge, kojih ranije nije bilo, kao što je prevoz pokojnika elektrovozilom, koja je ista kao i za prevoz kolicima – 12 eura. Navode da je vozilo nabavljeno iz donacije, pa je preduzeće imalo minimalne troškove po tom osnovu.

Advertisement

”Za upotrebu kapela, radi lakše primjene, predloženo je 2,5 eura po satu, što je drugačiji obračun nego do sada, jer se brišu cijene do 6 časova – 19 eura, od 6 do 24 koja je koštala 21 euro, i za upotrebu kapele preko 24 časa za šta se izdvajalo 28 eura. Predloženom cijenom se za 24 časa korišćenja kapele od porodice pokojnika naplaćuje 60 eura, što je ispod cijene za istu uslugu u ostalim gradovima Crne Gore, dok se za upotrebu do šest časova naplaćuje 15 eura, što je ispod stare cijene”, piše u dokumentu.

Povećava se cijena za ekshumaciju, kako je pojašnjeno, sa 67 i 85, na 87 i 105 eura, iz razloga što je riječ o najtežim uslugama, koje “predstavljaju i fizičko i psihičko opterećenje za izvršioca”.

Predloženo je poskupljenje održavanje javnog groblja, koje se plaća godišnje i do sada je po metru kvadratnom površine grobnice iznosilo 2,5, a predloženo je da bude 3,13 eura.

Nove usluge koje se uvode su kompletno uređenje i čišćenje groba na zahtjev korisnika, za šta će, ukoliko se usvoji cjenovnik, biti potrebno izdvojiti 55,65 eura.

Uklanjanje cvijeća, bilja i izgorjelih cvijeća koštalo bi 13,80, pranje groba blagim i nenagrizujućim sredstvima 8,95, a sađenje sezonskog cvijeća i bilja 33,42 eura.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

U ponedjeljak malo do umjereno oblačno, do 23 stepena

Objavljeno

dana

Autor

Danas pretežno sunčano, do 27 stepeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


vremenska prognoza

U ponedjeljak malo do umjereno oblačno, do 23 stepena

Jutarnja temperatura iznosiće od minus dva do 13, a najviša dnevna od 12 do 23 stepena


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

U Crnoj Gori sjutra će biti malo do umjereno oblačno, uz dosta sunčanih perioda, a najviša dnevna temperatura iznosiće 23 stepena.

Na sjeveru se ujutru, po kotlinama, očekuje kratkotrajna magla ili sumaglica.

Kako su naveli iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Advertisement

Jutarnja temperatura iznosiće od minus dva do 13, a najviša dnevna od 12 do 23 stepena.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije