Povežite se s nama

Politika

U pitanju je demokratski mandat i kapacitet Vlade

Objavljeno

dana

U pitanju je demokratski mandat i kapacitet Vlade

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Rekonstrukcija vlade bila bi najbezboliniji način da se izađe iz trenutne krize političke većine, kazao je politički teoretičar Feđa Pavlović. Smatra da će se sve, ipak, završiti nekom vrstom dogovora ali dodaje da bi bilo mudro da učesnici tog pregovaračkog procesa konstatuju da osnovni problem koji motiviše pregovore o rekonstrukciji Vlade nije kvalitet njenog rada već da je pitanje njenog demokratskog mandata i kapaciteta.

“Ovo je Vlada koja u datom trenutku nema podršku ili ne može da računa na podršku poslaničke većine i koja, kada bi sjutra koji slučajem bili izbori, ni jedna politička partija ne bi imala obavezu da stane iza ove Vlade i da je brani, i to proizvodi nebrojene probleme, probleme u funkcionisanju Vlade, u sprovođenju njene bilo koje reformske agende. Osnovni problem koji ova rekonstrukcija treba da riješi je demokratski mandat. To je važno konstatovati jer je to politički problem koji može da ima samo političko rješenje”, kazao je pavlović u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Advertisement

Komentarišući inicijativu GP URA da se uradi analiza ministarstava i na osnovu toga vidi kako dalje sa rekonbstrukcijom Pavlović kaže da je pitanje ko će da uardi analizu.

“Koja je to komisija, ko može da sačinjava komisiju i ko će da odlučuje o sastavu komisije. Komisije i analize imaju smisla ako se analizira jedna varijabla, recimo ponašanje policije u konkretnom događaju, onda možete imati komisiju koja će da sagleda to pitanje ali kada analizirate ukupni rad ministarstva u roku od godinu ili čitave Vlade tu ima toliko faktora da je svaki sud na tu temu politički i svaka procjena je politička procjena”, kazao je Pavlović i istakao da je vrijeme da, kako je kazao, prestanemo da se pretvaramo da je posrijedi neka vrsta ekspertske evaluacije ili revizije.

“Ovo je politički proces i jedini način da se izađe iz ovoga je politički dogovor. Rekostrukcija bi generalno odgovarala, to bi bio neki vid rješenja ove krize koji bi odgovarao svakome pa i društvu”, kazao je Pavlović.

Dodaje da je ključni izazov vlasti u zeljama poput Crne Gore da balansira između podrške međunarodne zajednice – SAD i EU i podrške domaće političke elite. Ako nemate jedno ili drugo, dodaje, nastaje kriza vlasti.

“Krivokapićeva vlada je uspjela da se posvađa sa domaćom političkom elitom i to je ponukalo da se ona već neko vrijeme prekomjerno oslanja na podršku međunarodne zajednice u nekim ključnim inicijativama. Ako je ključni cilj uklanjanje partitokratskog režima to ne može da se izvede bez podrške skupštinske većine”, smatra Pavlović.

Advertisement

Rekonstrukciju Vlade vidi kao najbezbolnije rješenje a prevremeni parlamentarni izbori bi, smatra, dodatno produbili krizu.Aktuelno

Politika

Ibrahimovića ponovo zadržavali na granici više sati: Ovakva politika Srbije pokazatelj da se udaljavaju od evropskih vrijednosti

Objavljeno

dana

Autor

Ibrahimovića ponovo zadržavali na granici više sati: Ovakva politika Srbije pokazatelj da se udaljavaju od evropskih vrijednosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović, danas je ponovo od strane granične policije Srbije doživio neprijatnost, baš kao i prije dva mjeseca, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Granična policija Srbije je, kako su naveli, jutros i danas popodne, bez ikakvog razloga, detaljno pretresla automobil u kojem se nalazio Ibrahimović i bez razloga ga zadržala na granici više od sat ipo vremena.

Advertisement

„Nastavlja se praksa koja se već mjesecima sprovodi prema poslanicima Skupštine Crne Gore, od strane granične policije, po nalogu države Srbije. Prilikom odlaska za Srbiju, gdje je prisustvovao jednoj dženazi, a kasnije i prilikom povratka, prema predsjedniku Ibrahimoviću su ponovo sprovođene protiv zakonite radnje, koje su u suprotnosti sa međunarodnom praksom.

Ponašanje policajaca je bilo krajnje profesionalno, ali ovakva politika Srbije je pokazatelj da u trenutku kada svi govorimo o ujedinjenoj Evropi, Evropi bez granica, danas se Srbija udaljava od evropskih vrijednosti. Ako se država susjed na ovaj način ophodi prema lideru bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, onda je kristalno jasno kakav odnos državni vrh Srbije preferira ne samo prema Bošnjacima, već i prema svim građanima Crne Gore”, navode iz BS.

Prema njihovim riječima, ovakvim odnosom prema poslaniku u Skupštini Crne Gore, koji posjeduje diplomatski pasoš, svjesno se krši Bečka konvencija. Međutim, kako dodaju, očigledno da do poštovanja međunarodnih ugovora našim susjedima nije stalo.

“Uvjeravamo sve da nas ovakvi postupci neće pokolebati da nastavimo našu borbu za evropsku, građansku i multietničku Crnu Goru, koja želi najbolje odnose sa svim susjedima”, kazali su iz BS-a.

To je, smatraju u toj partiji, dodatni pokazatelj da je Crna Gora usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici napravila civilizacijski iskorak, “jer su se nakon usvajanja navedene rezolucije, otkrile namjere brojnih aktera, kako u Crnoj Gori, tako i šire”.

Advertisement

“S obzirom da se ovakve provokacije i neprijatnosti, kojima smo izloženi posljednjih mjeseci, nijesu dešavale ranije, pokazatelj su da aktuelna Vlada nema kapaciteta da očuva integritet legitimno izabranih predstavnka naroda, ali i države Crne Gore. Pozivamo međunarodnu zajednicu da omogući slobodan protok ljudi i kapitala, koji spadaju u kategoriju osnovnih ljudskih prava i sloboda i koji čine suštinu evropskih vrijednosti”, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Đurišić u skladu sa zakonom potpisao rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira

Objavljeno

dana

Autor

DF: Sramno ponašanje Vlade i Radulovića u slučaju Jovanovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratski front saopštio je da iskazuje punu podršku direktoru Uprave za katastar i državnu imovinu, Koči Đurišiću, jer je, kako tvrde, u potpunosti, i u skladu sa Ustavom i zakonom, potpisao rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

“Orkestrirana hajka ekstremističkih krugova, koji su petog septembra pokušali izvesti državni udar, i onemogućiti ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, očigledno svoj nastavak ima u obračunu sa Kočom Đurišićem, i to samo zato što je poštovao Ustav i postojeće zakone ove zemlje”, navode iz DF-a.

Advertisement

Ističu da je gotovo nevjerovatno i pomisliti da u 21. vijeku neko može dovoditi u pitanje pravo svojine vjerskih zajednica, a Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska, kao njena eparhija, to, kako tvrde u DF-u, svakako, jesu.

“A, što je posebno važno, to im i Ustav garantuje. Ovim atakom na Koču Đurišića poraženi ekstremistički talibani bivšeg režima samo potvrđuju ispravnost naše dosadašnje političke borbe u očuvanju tradicionalnih i duhovnih vrijednosti Crne Gore”, dodaju u saopštenju.

Demokratski front ukazuje da će sličan scenario od petog septembra biti ponavljan i u narednom periodu, jer se, kako kažu, marginalni ekstremizam ne miri sa porazom, pa mu destabilizacija Crne Gore predstavlja i jedini cilj.

“Zato je dužnost da se, bez obzira na očigledne političke razlike u parlamentarnoj većini, sve progresivne snage odupru zlim naumima i odbrane tekovine avgustovske pobjede, kao i veličanstvenih litija, koje je svojim otporom upravo i započeo klub poslanika Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Martinović: Ako mu je do funkcije, Abazović može biti potpredsjednik Skupštine

Objavljeno

dana

Autor

Martinović: Ako mu je do funkcije, Abazović može biti potpredsjednik Skupštine

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Građani nas nijesu birali da bi se na vlast vratio Đukanović i mafijaške strukture, izabrali su nas da vodimo državu do sljedećih parlamentarnih izbora 2024. u punom kapacitetu, kazao je poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Ponovio je da je rekonstrukcija Vlade moguća na dva načina, po modelu koji je predložio premijer i po modelu koji podrazumijeva apsolutno nestranačku vladu, bez ijednog političara u njoj.

Advertisement

“Takođe, ostaje ponuda koju sam ranije uputio potpredsjedniku Vlade, gospodinu Abazoviću, da, uz rekonstrukciju koja bi se sprovela po drugom modelu, koji zagovara URA, ako mu je do funkcije, bude izabran za potpredsjednika Skupštine”, napisao je Martinović na Tviteru.

Advertisement

 Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije