Povežite se s nama

Tehnologija

„VEĆ JE GOTOVO“: SAD SU IZGUBILE BITKU ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU OD KINE, PRIZNAJE BIVŠI ŠEF U PENTAGONU

Objavljeno

dana

„VEĆ JE GOTOVO“: SAD SU IZGUBILE BITKU ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU OD KINE, PRIZNAJE BIVŠI ŠEF U PENTAGONU

Najnovije Vijesti iz Tehnologije, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Milena Stojakovic

Kina će dominirati svetom svojim napretkom u veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama u nastajanju, a SAD su već propustile priliku da to spreče, rekao je senior programer koji je nedavno dao ostavku u Pentagonu.

„Nemamo konkurentne šanse u borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar; po mom mišljenju, to je već gotovo”, rekao je Nicolas Chaillan za Financial Times u svom prvom intervjuu nakon što je prošlog meseca iznenada dao ostavku.

Advertisement

Chaillan, koji je bio prvi glavni oficir softvera za američko vazduhoplovstvo i nadgledao je napore Pentagona u jačanju sajber bezbednosti u poslednje tri godine, najavio je svoju ostavku u septembru u znak protesta protiv sporog tehnološkog napretka američke vojske.

„Bilo da je to potrebano za rat ili ne, to je anegdota“, ali Kina, koja je dala prioritet veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju i sajber sposobnostima, na putu je globalne dominacije i kontrole nad svime, od medijskih narativa do geopolitike, insistirao je on.

Vašington možda troši tri puta više od Pekinga na odbranu, ali se ovaj novac koristi u pogrešnim oblastima, rekao je tehnološki preduzetnik rođen u Francuskoj, koji je 2016. postao državljanin SAD-a. AI i druge tehnologije u nastajanju su presudnije za budućnost Amerike nego masivni i visokobudžetni hardverski projekti poput borbenih aviona pete generacije F-35, rekao je on.

Advertisement

Jedna stvar koja sputava SAD je tekuća debata o etici veštačke inteligencije, dok kineske kompanije posvećuju „velika ulaganja“ AI-u bez razmišljanja, kaže Chaillan.

Kineske kompanije takođe aktivno sarađuju sa svojom vladom na veštačkoj inteligenciji, ali američke kompanije, poput Google-a, nerado rade sa američkim vlastima, dodao je on.

Bivši šef u Pentagonu takođe je upozorio na sajber odbranu američkih vladinih agencija, rekavši da su u nekim oblastima „na nivou vrtića“.

U narednim nedeljama, Chaillan planira da svedoči pred Kongresom u vezi sa ovim pitanjem kako bi privukao veću pažnju na opasnost koju za SAD predstavlja kineski tehnološki napredak.

Advertisement

Chaillan-ova ostavka izazvala je veliki odjek nakon što je to najavio početkom septembra u pismu. Žalio se da su ga birokratija i nedostatak finansija sprečili da pravilno radi svoj posao, rekavši da mu je dosadilo “da čuje prave namere bez akcije”.

Pentagon je “postavljao važnu infrastrukturu da propadne” postavljanjem vojnih zvaničnika koji nemaju stručnost u ovoj oblasti zaduženih za sajber inicijative, rekao je 37-godišnjak. “Ne bismo stavili pilota u pilotsku kabinu bez opsežne letačke obuke; zašto bismo očekivali da neko bez IT iskustva bude blizu uspeha?”

Advertisement

On je i dalje kritikovao Ministarstvo odbrane nakon svog odlaska, tvrdeći tokom konferencije CyberSatGov ranije ove nedelje da američki provajderi satelitskih programa za nacionalnu bezbednost nisu u stanju da se razvijaju “brzinom relevantnosti” i zaglavili su se u ekosistemu Pentagona.

NASA je takođe kritikovana, a Chaillan je rekao da je “bila mala sramota što smo morali da čekamo da SpaceX donese tehnologiju koja će nam omogućiti da pošaljemo Amerikance na ISS i ne zavisimo od Rusa”. Rakete Souyz, koje pravi ruska svemirska agencija Roscosmos, isporučivale su NASA-ine astronaute u orbitu nakon gašenja programa šatlova od 2011. do 2020. godine, kada je SpaceX razvio sposobnosti za slanje ljudi u svemir.

Nulta Tačka/RT

AdvertisementNulta Tačka
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Samsungova nova softverska strategija za Evropu mogla bi rezultirati bržim ažuriranjima

Objavljeno

dana

Autor

Samsungova nova softverska strategija za Evropu mogla bi rezultirati bržim ažuriranjima na nove verzije Androida

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Dok Google superbrzo izbacuje nove verzije Androida na svoje Pixel telefone, njegovi partneri — poput Samsunga, Sonija, Xiaomija, sporije ih usvajaju. To je zato što pomenute kompanije imaju sopstvenu modifikaciju Androida koja radi na sopstvenom specifičnom hardveru (više varijanti telefona, tačnije) povezana sa gomilom različitih operatera u različitim zemljama sa različitim propisima.

Advertisement

Tokom proteklih nekoliko godina, Samsung je učinio veoma očigledan napor da ubrza svoj proces ažuriranja i to njegovi verni kupci znaju da cene. Sada, kompanija bi mogla postati još brža sa ažuriranjima u Evropi tokom sledeće godine. Očigledno, Samsung je prestao da koristi CSC-ove (kodove specifične za pojedinačne zemlje) za softverske verzije svojih najnovijih telefona, efektivno smanjujući količinu ažuriranja koja je potrebna da napravi za jedan telefon.

Kako piše Galaxy Club, novi Galaxy telefoni koji će se prodavati u Evropi (Galaxy S22, A13, A33 i A53) sada će dolaziti sa konsolidovanim EUX kodom umesto CSC-a, što bi teoretski trebalo da znatno, znatno olakša Samsungu da pravi i donosi ažuriranja u različite krajeve kontinenta.

Možda ste ranije videli efekte ažuriranja zavisnih od regiona — čujete da su „neke zemlje počele da dobijaju ažuriranje“, ali nemamo pojma kada će to stići do nas. Ili beta program koji je ograničen samo na nekoliko zemalja — neke druge mogu ili ne moraju biti pridružene kasnije ali je to sve do sada bila čista lutrija, barem iz ugla korisnika.

Sada kada Samsung prelazi na objedinjenije verzije ažuriranja, ovo bi trebalo značajno da ubrza proces. Ili se barem nadamo, dok čekamo i neko zvanično saopštenje iz kompanije koje bi potvrdilo naše nade.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Kingston FURY ulazi u partnerstvo sa G2 Esports kao zvanični provajder gejming memorije

Objavljeno

dana

Autor

Kingston FURY ulazi u partnerstvo sa G2 Esports kao zvanični provajder gejming memorije

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Saopštenje za javnost

Advertisement

Kingston FURY, gejming odeljenje kompanije Kingston Technology, svetskog lidera u memorijskim proizvodima i tehnološkim rešenjima, najavljuje svoje partnerstvo sa jednim od vodećih svetskih brendova za zabavu i esport, kompanijom G2 Esports, kao zvanični provajder memorije i rešenja za skladištenje podataka. Snaga čuvenih G2 gejmera će u potpunosti biti oslobođena uz pomoć Kingston FURY DRAM-a i SSD-ova visokih performansi, unapređujući njihove sisteme na još viši nivo.

Kingston je oduvek znao za silu koju gejming predstavlja i bio je ponosni navijač i redovni sponzor esport timova. Iako je ovo tek početak partnerstva između Kingston FURY-ja i G2 Esportsa, to nije prvi put da Kingston sarađuje sa osnivačem G2, Carlosom ‘Ocelote’ Rodriguezom. Bivši profesionalni igrač SK Gaminga upoznat je sa snagom Kingstona nakon što je iskusio HyperX liniju.

Advertisement

„Kingston je nedavno ponovo predstavio svoje memorijske proizvode lansiranjem Kingston FURY, prozvoda dizajniranih za igrače i entuzijaste, tako da smo veoma uzbuđeni što možemo da poželimo dobrodošlicu G2 u Kingston porodicu“, rekao je Robert Alen, direktor marketinga, Kingston EMEA. „I radujemo se što ćemo još jednom sarađivati sa Karlosom i G2, kao i ponovnom predstavljanju njihovim fanovima“.

„Kingston je sa mnom najduže, i kao partner i kao hardver na kom sam religiozno igrao i sa kojim sam radio godinama“, rekao je Carlos ‘Ocelote’ Rodriguez, osnivač i izvršni direktor G2 Esportsa. „Volim brend, njihove ljude i njihov napredan stav prema svemu što dotaknu.”

Advertisement

Kingston se pridružuje G2 listi partnera koja se stalno širi. Obožavaoci mogu da se raduju posvećenom i kreativnom sadržaju od oba brenda.

Za više informacija posetite kingston.com/gaming.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Apple je najvredniji brend 2022. godine, Google, Samsung i Huawei u Top 10

Objavljeno

dana

Autor

Apple je najvredniji brend 2022. godine, Google, Samsung i Huawei u Top 10

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Novi izveštaj koji je sproveo Brand Directory smatra da je Apple najvredniji brend na svetu za 2022. Istraživačka firma procenjuje vrednost brenda na 355,1 milijardu dolara. Imajte na umu da je ova procena izračunata od strane Brand Directory i da ne odražava tržišnu kapitalizaciju brenda.

Advertisement

Prvih deset najvrednijih brendova na globalnom nivou su sledeći:

1 – Apple
2 – Amazon
3 – Google
4 – Microsoft
5 – Walmart
6 – Samsung Group
7 – Facebook
8 – ICBC (Industrial and Commercial Bank of China)
9 – Huawei
10 – Verizon

Procena Apple-ovog brenda porasla je za 35% u odnosu na 2021. godinu, a procena je najveća od svih brendova koju je kompanija zabeležila. Google je treći najvredniji brend.
Samsung grupa je zauzela šesto mesto i jedini je korejski brend na listi 25 najvrednijih brendova.

Huawei se rangira kao deveti najvredniji brend za 2022. godinu, vraćajući se sa 21. mesta u 2021. Huawei je sigurno daleko bolji nego što je bio od početka zabrane u SAD. Konačno, TikTok je najbrže rastući brend na svetu, prenosi GSM Arena.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije