Povežite se s nama

Novosti.rs

ZAPLENJENI PUŠKA I MUNICIJA: Policijska akcija u Bijelom Polju

Objavljeno

dana

ZAPLENJENI PUŠKA I MUNICIJA: Policijska akcija u Bijelom Polju

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


POLICIJA je u Bijelom Polju na osnovu naredbe nadležnog sudije, izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi S.K. (62) iz Bijelog Polja.

Foto: MUP CG

Tom prilikom  pronađeni su sutomatska puška i veća količinu municije.

Puška i dva okvira sa 135 komada municije za ovu pušku su oduzeti.O događaju je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

AdvertisementNovosti

Novosti.rs

„NOVOSTI“ ISTRAŽUJU: „Vijesti“ kao batina Srba u ruci druge familije

Objavljeno

dana

"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: "Vijesti" kao batina Srba u ruci druge familije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


INTERESNE grupe okupljene oko Mila Đukanovića i Miodraga Miška Perovića raspadom Demokratske partije socijalista 1997. počele su da gomilaju kapital koji je godinama i decenijama rastao i narastao toliko da bi im pozavideli belosvetski tajkuni.

Foto: Borba

Nekadašnji komunisti i džemperaši u međuvremenu su svoju moć podelili na dva ogranka, "prvu familiju" i "drugu familiju". Đukanović je nastavio da koristi svoju neograničenu političku moć, dok je Perović na drugoj strani koristio svoje veze sa poslednjim američkim ambasadorom u SFRJ Vorenom Cimermanom, ali i s drugim diplomatama sa Zapada, a sve kako bi obezbedio novac za otvaranje "jakog" medija koji će politički odgovarati Đukanoviću i njihovoj zajedničkoj borbi protiv Slobodana Miloševića.

- "Vijesti" su osnovane kapitalom Mila Đukanovića kako bi postale medijska podrška procrnogorskim biračima 1997. godine. To je javno saopštio Miško Perović, iako on nije uzeo pare, već se umesto njega utalio Željko Ivanović. U to vreme Milo nije dobro medijski stajao u Crnoj Gori, a kad je puklo u DPS, "Vijesti" su podržale njegovu antisrpsku politiku i služenje "dubokoj državi" - kaže za "Novosti" Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je i u to vreme bio žestoki oponent Đukanovićevoj politici.

Advertisement

Nebojša Medojević, Foto arhiva Novosti

Medojević dodaje da su "Vijesti" već tada postale medijska batina u Đukanovićevim rukama i promoter njegove politike, koja se ogledala u sprečavanju ujedinjavanja procrnogrske i prosrpske opozicije, kako bi se Srbi stalno tretirali kao državni neprijatelji i držali u političkom getu da ne bi ušli u Vladu. S druge strane, stvorena je politika da se nijedna vlada ne može formirati bez DPS. To su dve osnovne ideološke postavke na kojima su funkcionisale "Vijesti".

Naš sagovornik podseća da je preko Soroša, ali i Bode Hombaha počeo da stiže veliki novac u "Vijesti", "koje su slepo služile Đukanovićevom režimu":

- Bile su gore od "Pobjede"! Postaju potpuno protiv koncepta tradicionalne Crne Gore, protiv pravoslavlja, istorije, identiteta... Instrukciju dobijaju od nove Kominterne, instalirane oko Soroša. Oni su prvi promovisali ideju zdravog tkiva DPS, dugo su "igrali" na to da Milica Pejanović Đurišić otcepi deo DPS kako bi se udružio sa "drugom familijom" i njihovim političkim projektima.

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

Advertisement

"Vijesti" su, naglašava naš sagovornik, u prošloj vladi bile medijski savetnik Duška Markovića. I u vreme njegovog mandata, Miško Perović i Željko Ivanović su pokrenuli ideju okruglog stola o dijalogu rešavanja krize u Crnoj Gori, koji je podrazumevao da se napravi kompromis između opozicije i vlasti, ali tu ideju je Milo odbio.

- Dakle, oni konstantno lobiraju da jedna manjina ljudi vlada i upravlja Crnom Gorom preko svojih političkih poslušnika. Zato je "druga familija" osnovala Pozitivnu Crnu Goru, stranku koja je na kraju pokazala i fašističko lice u Nikšiću, gde nisu dozvoljavali da Srbin bude gradonačelnik! Prvi put se u politici u Crnoj Gori desilo da neko ne može da bude gradonačelnik, iako je dobio najviše glasova samo zato što je Srbin. I tu platformu za Nikšić je radio Dritan Abazović, u saradnji sa nekim ljudima iz stranih obaveštajnih službi - ukazuje Medojević.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da je "druga familija", odnosno grupacija koja stoji iza koncerna "Vijesti" i niza povezanih kompanija, u mutnim poslovima sa klanom Mila Đukanovića stekla desetine miliona evra.

- Partnerstvo dveju najmoćnijih crnogorskih porodica nastaje kada je Aco Đukanović 2003. kupio akcije Crnogorske komercijalne banke koju je osnovala "druga familija". Od male i nebitne banke, CKB preko noći postaje, zahvaljujući bratu Mila Đukanovića, najveća i najvažnija finansijska institucija u državi! NJen kapital rastao je vrtoglavom brzinom - ističe Damjanović.

- Klan Đukanovića "drugoj familiji" je omogućio da bude i važan igrač u vaučerskoj privatizaciji. Oni su tada osnovali privatizacioni fond "Moneta", koji je preuzimao akcije i kontrolu nad državnim preduzećima, planski ih vodio u stečaj i uništavao.

Advertisement

Damjanović dodaje da je zbog svega ovoga na hiljade porodica ostalo bez posla i egzistencije, a "druga familija" je rasprodajom imovine uništenih državnih firmi stekla dodatne milione:

- Sukob između klana Mila Đukanovića i "druge familije" nastaje u momentu kada Aco Đukanović izlazi iz CKB i osniva Prvu banku Crne Gore. Taj sukob se sa poslovnog prenosi na politički teren. Imamo vrlo upečatljivu izjavu glave "druge familije" Miodraga Perovića - da je Đukanović otišao sa vlasti 2007, bio bi heroj i on bi se lično borio da mu se sve oprosti! Baš te 2007. Aco Đukanović napušta CKB i osniva Prvu banku. Dakle, da je Aco Đukanović nastavio da i dalje posluje sa "drugom familijom", njegov brat Milo bio bi verovatno i danas njihov lični heroj!

Antisrpsku kampanju "Vijesti" vode od osnivanja. U novembru 2015. grubo su uvredile srpski narod u Crnoj Gori, kada su ga proglasile okupatorskim, u tekstu o proslavi godišnjice oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu, pod naslovom: "Obilježili dan kada su Srbi zamijenili Austrougare". Ovaj dnevnik o turističkim prilikama na Crnogorskom primorju objavljuje tekst pod naslovom "Čak ni Srbi neće sobe bez vode i klime!" Ostala je upamćena čestitka Olivere Vukadinović, tadašnje novinarke TVCG, povodom godišnjice osnivanja ovog dnevnika: "Volim 'Vijesti', jer nisu 'Vesti'!"

U međuvremenu, došlo je do teških optužbi između "prve familije" i "druge familije" za najteža krivična dela - ubistva, prebijanja, pljačke. Miodrag Perović je optuživao Mila Đukanovića da stoji iza napada šipkom na direktora "Vijesti", Željka Ivanovića. I baš nekako, u jeku najžešćih napada na Đukanovića, Ivanović mu ide na noge - na Milov prijem u vili "Gorica", povodom Dana nezavisnosti. Nešto kasnije, Đukanović je sumnjičio poslovodstvo "Vijesti" za mešetarenje na berzi i nezakonito sticanje bogatstva.

Lovćen banka centar lobija

"Druga familija" je osnivač Lovćen banke, i tu je centar njihovog lobija. Tu su Žarko Rakčević, Baća Radović, Čelebić, Duško Marković. To je krupni kapital, povezan sa međunarodnim finansijskim strukturama. Brat Miškov gradi zgrade, imaju fabriku sira, njihova je i "Rada" u Bijelom Polju, bave se građevinskim poslovima. Žarko Rakčević je od Srbije otkupio odmaralište u Čanju, kao i akcije Instituta Simo Milošević i to za mizerne pare. Imaju medije, povezuju se sa Draganom Đilasom preko "Junajted grupe", sa N1, kanalom Nova S - navodi Nebojša Medojević.

Advertisement

Perović je sebe video kao premijera

MIODRAG Miško Perović, profesor Matematičkog fakulteta, važi za medijskog tajkuna, osnivača "Monitora" i jednog od utemeljivača koncerna "Vijesti", Lovćen banke, Pozitivne Crne Gore i URA. Liberali Slavka Perovića su svojevremeno isticali da je od nezavisnog intelektualca i antiratnog profitera devedesetih kasnije promenio ćurak i okrenuo se služenju Milu Đukanoviću i DPS.

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

Priča se i danas po Podgorici da je tada video sebe kao premijera Crne Gore, a Željka Ivanovića kao ministra spoljnih poslova, zbog čega je morao da upiše kurs engleskog. Međutim, te nade se nisu ostvarile, nakon čega su se okrenuli protiv Đukanovića. I ne samo protiv njega. Perović je u to vreme bio oponent Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nazivao najpogrdnijim rečima, okupatorom i zločincem. U međuvremenu je zaratio sa Demokratskim frontom, odakle su stizale poruke da niko nije mogao da stekne na stotine miliona evra, a da mu to sam Đukanović nije omogućio, pa ni Miško Perović.

Javno priznao

JEDNOM prilikom Milo Đukanović se javno pohvalio da je imao ključnu ulogu u osnivanju "Vijesti", i da je čak tamo uložio i svoj kapital! Navodno je njegova produžena ruka u toj medijskoj kući i njegov glavni politički savetnik Aleksandar Saša Eraković, koji je jedno vreme bio i glavni i odgovorni urednik. Kasnije je bio nagrađen odlaskom u diplomatiju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

USVOJEN ZAHTEV: Cetinjski manastir opet upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske

Objavljeno

dana

NOVI POKUŠAJ OTIMANJA SVETINJA U CRNOJ GORI: Skupština Cetinja će razmatrati "vraćanje" Cetinjskog manastira CPC

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UPRAVA za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtjevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, donelo je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije

Foto: Đ.Marković

Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompjutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.

Advertisement

U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtjevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je provjerom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za naš portal, kazao je, da je rešenje donijeto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.

- Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne - naglasio je Đurišić.

(IN4S)Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TUŽILAŠTVO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PRETHODNOG REŽIMA: Novi protest nekadašnjih radnika Vektra Boke

Objavljeno

dana

Autor

TUŽILAŠTVO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PRETHODNOG REŽIMA:  Novi protest nekadašnjih radnika Vektra Boke

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROTESTNOM šetnjom od parka Boka do Sat kule nekadašnji radnici preduzeća „Vektra Boka" ponovo su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju od privatizacije HTP „Boka".

Foto: V.V.

Prvenstveno je tu nemogućnost da naplate potraživanja iz radnog odnosa, ali i opstrukcije Privrednog suda koji osam meseci odlaže da u „Vektra Boku" uvede ponovni stečaj.

Protestu su se pridružili predsednik i potpredsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić i Mirko Mustur, predsednik SO Ivan Otović, poslanica Tamara Vujović, odbornik Nikola Samardžić i brojni građani.

Advertisement

 

Vučinić je istakao da se Brković  branio  govoreći kako je branio državu od Rusa i hitao da za što manje para kupi nekadašnju državnu imovinu.  Predsednik kaže da Rusija vodi hibridni rat protiv Crne Gore, a pitanje je "kako se naziva rat koji su oni vodili 30 godina protiv  države i naroda. NJihov rat se zvao pohara"

 Mi smo zaustavili tu poharu, rekao je Vučinić I dodao da će i Blažo Jovanović koji je osvedočeni neprijatelj radničke klase i jedan od glavnih kasapina crnogorske privrede, ako nastavi da radi protiv radnika, morati biti uhapšen po hitnom postupku.

Predsednik NVO "Bivši radnici Vektra Boke" Đorđe Rajak, pitao je u ime svojih kolega zbog čega su predsednik Privrednog suda i stečajni sudija dozvolili da se stečaj odlaže, je li cilj da se pokrade  preostala imovina, a od nekadašnjeg giganta ostao je jedan hotel? Rajak je podsetio da su nekoliko puta podnosili krivične prijave, ali specijalni državni tužilac -  ćuti, a predsednik Privrednog suda „pokušava  da legalizuje pljačku poslodavca" smatra Rajak. Primer je činjenica da su radnici sa  prvog mesta za isplatu sklonjeni a tu je OTP banka.

- Shvatili su da treba da se vrati pet, šest miliona evra, pa su smislili da to dobije banka, verovatno da bi novac išao u isti krug, ogorčen je Rajak.

- Dugovanja radnicima su oko 5,5 miliona. Zar mislite da ne vidimo da je reč o sumnjivim radnjama, da ne vidimo da podržavate stečajnog upravnika i nelegalne poteze društva koje ništa ne radi preko računa Vektra Boke! Novac se nosi u tašnama i ko zna preko kojih računa. Stanite više na kraj tome, poručio je Rajak.

Advertisement

Stevan Katić istakao je da je unazad 15 godina bio podrška radnicima u zaštiti  prava od "sramnih privatizacija" koje su  u prethodnom periodu uništile hercegnovsku  privredu i turizam.

- Uslovi za raskid ugovora sa „Vektra Bokom" stečekli su se 2011. godine, punih deset godina nas drže kao taoce, jer je vlast u prethodnih 30 godina imala svoje interese, rekao je Katić, a  proteste i prijave radnika okarakterisao kao doprinos "da se ljudi koji su upropastili grad, nalaze sada tamo gde im je mesto".Katić nagoveštava rasplet situacije jer se Privredni sud oglasio, ali Tužilaštvo ostaje I dalje poslednja linija odbrane prethodnog režima.

Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u Skupštini Crne Gore je istakao da je Herceg Novi pokazao kako se bori za pravo i pravdu. Ponovio  je da je vlasnik „Vektra Boke" Dragan Brković sa „organizovanom kriminalnom grupom"  oštetio radnike HTP Boka za oko 5,5 miliona a državu za oko 7 miliona evra, što je prema njegovom mšljenju samo deo sada otkrivenog.

-Pravda ne može biti zadovoljena dok se ne ispoštuju sva potraživanja radnika i dok se državi ne namiri odšteta, poručio je Vučinić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Advertisement

BONUS VIDEO: POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanihNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije