Povežite se s nama

Crna Gora

Zaštita životne sredine sve važnija i aktuelnija tema

Objavljeno

dana

Zaštita životne sredine sve važnija i aktuelnija tema

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorski ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je u intervju Kineskoj medijskoj grupi (CMG) istakao važnost i hitnost jačanja zaštite biodiverziteta i saradnje u očuvanju životne sredine.

On je uoči 15. zasedanja Konvencije o biodizverzitetu (COP 15), koje je otvoreno 11. oktobra u Kunmingu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan sa temom “Ekološka civilizacija: Izgradnja zajedničke budućnosti za sve”, naveo da u posljednjih 10 do 20 godina ekologija dobija sve više značaja a time i zaštita biodiverziteta.

Advertisement

“U posljednjih desetak godina razvija se posebna grana ekološkog urbanizma i biodiverziteta i to postaje jedan od najznačajnijih segmenata razvoja i korišćenja prostora kao jednog od najvrijednijih resursa, ne samo u Crnoj Gori nego širom svijeta”, rekao je Mitrović.

On je rekao da se u Crnoj Gori sada više ne stimulišu industrije koje su vezane za jednokratnu proizvodnju, već se forsiraju one koje imaju stalni protok, odnosno oni projekti koji su pogodni sa stanovišta ekologije i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Prema riječima Mitrovića, Crna Gora pridaje i veliki značaj tome da se djeca obrazuju kako bi od malih nogu imala svijest o zaštiti životne sredine.

“Najviše se po pitanju nekih ekoloških mjera može ostvariti tako što će se mlada populaciju obrazovati na pravi način i iz tih razloga mi smo planirali određene edukativne kurseve za mlađe populacije, da bismo ih naučili da ako imaju dobar i pozitivan odnos prema prirodi”, rekao je ministar.

On je podsjetio da je u septembru 2018. godine u okviru ministarske konferencije “Zadužbina budućnosti” u Podgorici pokrenut mehanizam za saradnju iz oblasti zaštite životne sredine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE). Za nosioca ovog projekta izabrana je Crna Gora.

Advertisement

“Sada pripremamo konkretne projekte, zajedno ćemo aplicirati, zajedno stimulisati projekte koji su najbolji za sve država CIE-a i Kinu i koji su vezani za zelenu energiju, energetsku efikasnost, zaštitu biodiverziteta”, naveo je Mitrović.

Ove godine se obilježava Godina zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje Kine i zemalja CIE-a. Govoreći o tome Mitrović je rekao da Crna Gora želi sa Kinom da razmijeni iskustva i bolje sarađuje u zaštiti biodiverziteta i životne sredine, i na bilateralnom planu, kao i u mehanizmu saradnje Kine i zemalja CIE-a.

“Jako bi bilo interesantno da eksperti iz Kine dođu kod nas i potom mi pođemo kod njih da vidimo njihova iskustva… Saradnja sa Kinom u svakom pogledu nam može biti od velike koristi, pa čak i projekat saradnje Kine i zemalja CIE-a je u funkciji zajedničkog rada na rješavanju ekoloških problema, zaštiti biodiverziteta, životne sredine. Na osnovu obostranih iskustava zajednički možemo da napravimo boljitak i za Kinu i za nas koji živimo na ovom prostoru”, rekao je Mitrović.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Braća i sestre – nema zore bez sumraka: Đe god odem tebe odnosim, Crnom Gorom se ponosim

Objavljeno

dana

Autor

Braća i sestre – nema zore bez sumraka: Đe god odem tebe odnosim, Crnom Gorom se ponosim

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Momčilo Zeković objavio je novu pjesmu posvećenu crnogorskim patriotama i tragično stradalom Matiji Vujoviću pod nazivom “Braća i sestre – nema zore bez sumraka”.

Advertisement

Muziku i tekst potpisuje Zeković, a aranžman Dejan Božović.

“U trenucima kad smo ispred zida, mislimo o svemu što je bilo ili je moglo biti ljepše. Đe smo pogriješili? Kome smo zasmetali sa ljubavlju? Ima li neko ko će zid pred koji smo izvedeni ofarbati u novu lijepu boju? Braćo i sestre imamo li nekog drugog sem nas… Osmjeh nek veseli, kad god se budemo sreli! Rodoljubi – bitange jedne, okotu paśi, da vam sve bude po mjeri, da ste mi vazda zdravi i veseli”, navodi se u opisu pjesme i zahvaljuje svim učesnicima skupova koji “svojim emocijama ukrasiste ovaj video spot”.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Filipović: Upis Cetinjskog manastira na MCP protivzakonit čin Đurišića, kad tad će krivično odgovarati

Objavljeno

dana

Autor

Da li Crnu Goru očekuju restrikcije i povećanje cijena električne energije?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni koordinator Građanske inicijative “21. maj”, Ljubomir Filipović kazao je da je upis Cetinjskog manastira na Mitropoliju srpske crkve u Crnoj Gori protivzakonit čin direktora Uprave za nekretnine i kad tad će pred sudom za to odgovarati krivično.

Filipović ističe da političku odgovornost za ovo snosi prvenstveno premijer koji, kako kaže, dokazuje da je jedina njegova politička svrha služenje interesima srpske crkve u Crnoj Gori.

Advertisement

“Pored njega, za kojega znamo odakle dolazi i ko ga je postavio tu đe ga je postavio, nepodjeljenu političku odgovornost snose i oni koji aminuju svako kadrovsko rješenje od Đurišića na čelu katastra do radikala na čelu Luke Kotor”, rekao je on.

Potom pojašnjava da misli na potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića i GP URA.

“Mislim na Dritana Abazovića i Uru čija sinshodljivost i pokornost crkvi ne poznaje granice. Oni su svoje birače prevarili, Krivokapić i Đurišić samo ispunjavali predizborna obećanja”, zaključuje Filipović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Rizik od prirodne katastrofe za Crnu Goru nije zanemarljiv

Objavljeno

dana

Autor

Rizik od prirodne katastrofe za Crnu Goru nije zanemarljiv

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora je u skupu evropskih zemalja sa srednjim do visokim rizikom kada je u pitanju rizik od katastrofe usljed ekstremnih prirodnih događaja, otkriva Svjetski indeks rizika 2021, koji je objavio Institut za međunarodno humanitarno pravo i oružane konflikte iz Bohuma. Prema tom Indeksu, Crna Gora je na 86.mjestu od 181 država koje su analzirane, a njen skor je 6.75.

Primjera radi, najugroženija zemlja svijeta, Vanuatu, ima skor 47.73 a najmanje ugrožena – Katar – 0.30.

Advertisement

Kako se navodi, Svjetski indeks rizika 2021 procjenjuje rizik od katastrofe za 181 zemlju u svijetu. Dokument, može se vidjeti, pokriva skoro 99 odsto svetske populacije.

Evropa, kako se ističe u Indeksu, ima daleko najmanji rizik od katastrofe gledano na nivou kontinenata, i u najpovoljnijem je položaju kada je u pitanju analiza svih komponenata rizika.
“Zemlje sa niskim ekonomskim kapacitetom i prihodima imaju tendenciju da imaju veću ranjivost ili niže sposobnosti u sprečavanju katastrofa. U ovim zemljama, ekstremni prirodni događaji često dovode do
daljeg smanjenja postojećih kapaciteta”, navodi se u Svjetskom indeksu rizika 2021.

Ističe se da se, međutim, zemlje evropskog kontinenta razlikuju.

“Crna Gora, Albanija, Holandija, Grčka i Sjeverna Makedonija su na vrhu kontinentalne liste sa srednjim do visokim rizikom, dok se Malta, Island, Finska, Estonija i Švajcarska nalaze na začelju spektra rizika”, piše u Indeksu.

Istaknuto je da socijalna zaštita doprinosi smanjenju ranjivosti društva na ekstremne prirodne događaje, i da na tome treba temeljno u ozbiljno raditi.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije