Povežite se s nama

Novosti.rs

MANDIĆ ČESTITAO SRPSKU NOVU GODINU: Jedinstveni možemo sve

Objavljeno

dana

MANDIĆ ČESTITAO SRPSKU NOVU GODINU: Jedinstveni možemo sve

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić čestitao je na Tviteru Srpsku novu godinu.

Foto: DF

Advertisement

-Dragi prijatelji, srećna Pravoslavna nova godina! I na pragu Novog leta Gospodnjeg, srpski narod trpi žestoke napade, braneći se od sile, laži i podmetanja. Uprkos tome, jedinstveni možemo sve. Svima želim mnogo zdravlja, sreće i uspeha na svim poljima!” poručio je Mandić.

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

AdvertisementNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Novosti.rs

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: „Ne učestvujemo u međustranačkim političkim kalkulacijama“

Objavljeno

dana

ODGOVORNOST PREBACUJU NA MITROPOLIJU: Zvanična Crna Gora traži da SPC predloži da li će ustoličenju Joanikija prisustvovati vernici

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SAOPŠTENJE Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve prenosimo integralno.

Foto: Z. Jovanović

Advertisement

U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva daje podršku formiranju manjinske vlade Crne Gore Mitropolija crnogorsko-primorska kao dio SPC u Crnoj Gori, radi pune istine, obaveštava javnost o sledećem:

Mitropolija nije dala rečenu podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama.

Za Mitropoliju je dragocena i važna izborna pobeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. godine koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija. Kao što je svima poznato te mirne, molitvene litije su bile jedinstven jevanđelski izraz borbe za slobodu vere.

Advertisement

Stoga neka niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim. Podsjećamo da su zvanični predstavnici bivšeg režima zbog ugrožavanja vjerskih prava i sloboda SPC sami sebe izopštili iz Crkve i time ostali van njenog okrilja sve do njihovog iskrenog pokajanja koje se nažalost nije dogodilo do dana današnjeg.

BONUS VIDEO:

OBELEŽENA 80. GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE: Položeni venci na spomenik "Porodica"

AdvertisementNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC“: Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Objavljeno

dana

"NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC": Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, saopštio je da neće prisustvovati Veću za nacionalnu sigurnost koje zaseda danas.

Foto N. Paraušić

Advertisement

- Ne želim ni na jedan način da dajem legitimitet ni Zdravku Krivokapiću ni Dritanu Abazoviću u njihovoj borbi za fotelje i prevlast u bezbednosnom sektoru. Vlada Zdravka Krivokapića je mrtva i to je svakom jasno. I sad neko pokušava da kroz sednicu veća za nacionalnu sigurnost ovakvoj vladi da zombi status ne bi li pokušali da u borbi za preuzimanje bezbednosnog sektora neke strukture u vladi zauzmu početnu poziciju, a odnosi se na šverc narkotika i šverc cigareta - rekao je on.

Krivokapić trošio vreme na obračun sa DF-om

Knežević je naveo da od dešavanja na Cetinju, DF i lično Knežević su očekivali da će Krivokapić povući poteze koje mu dozvoljavaju ustav i zakon, a to je da pokrene inicijativu za smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i sva odgovorna lica za koja je tvrdio da su učestvovala u puzajućem državnom udaru.

Milan Knežević / Foto V. K.

Advertisement

- Međutim, Zdravko Krivokapić je trošio vreme na obračun sa DF-om preko portala i društvenih mreža koje su vodili članovi njegove porodice ili njemu bliska lica i preko medijskih spinova i različitih konstrukcija koje nisu imale nikakvo utemeljenje u istini, a to je to da DF želi fotelje i želi da destabilizuje ovu Vladu. Ova Vlada je destabilizovana onog dana kada je izneverena izborna volja građana i kada je upravo Krivokapić zatražio da, kroz manjinski koncept on i njegovi ministri koji nisu izašli na izbore, zajedno sa Dritanom Abazovićem koji ima tri poslanika preuzmu 100% izvršne vlasti - naveo je Knežević.

Lider DNP-a je istakao da je Demokratski front nakon dešavanja na Cetinju pozivao Krivokapića da inicira smenu Dritana Abazovića kao glavnog koordinatora svih službi bezbednosti.

DF se ne bavi švercom

- Ali tada nam je Zdravko govorio da je Dritan njegov brat i da više veruje Dritanu Abazoviću, nego što veruje onima koji su ga stavili na prvo mesto izborne liste “Za budućnost Crne Gore". Kao član Veća za nacionalnu sigurnost bio sam protiv imenovanja Dritana Abazovića na Vocap sednici koju je organizovao Zdravko Krivokapić protiv pravilnika i svih postojećim zakonskim propisima. Upozoravao sam na pogubne reklamerske avanture i Dritana i Zdravka, a odnose se na borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom gde je država pala na ispitu. Kulminiralo je kada je Krivokapić optužio Abazovića, da je na osnovu tajnih podataka u koje je imao uvid, došao do zaključka da je njegov prvi potpredsednik povezan sa organizvanim narko kartelima, a njegov prvi potpredsednik optužio njega da je povezan sa švercom cigareta - kazao je Knežević.

Advertisement

Jedan od lidera DF-a je kazao da DF niti švercuju cigarete niti švercuju narkotike i da je svima u Crnoj Gori jasno da nisu mogli biti u vladi zato što bi zaustavili i šverc narkotika i šverc cigareta.

( In4s )

BONUS VIDEO:

Advertisement

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanimaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Objavljeno

dana

KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije potpisan i zbog nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan.

Vlada CG

Advertisement

Krivokapić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara nakon što je govorio na konferenciji Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija.

- Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan, ne zbog Zdravka Krivokapića, nego zbog političkih igara istoričara, analitičara. Ali bogami i nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan - rekao je on.

Krivokapićevo zamišljanje Temeljnog ugovora

U Krivokapićevom pismu od pre nekoliko dana se pominje da se u prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Rečeno je da je ukazano na to da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut. Premijer je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Advertisement

Mitropolit Joanikije je prethodno izjavio da je potpisivanje ugovora "jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidi nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan".

Patrijarh Porfirije deli isto mišljenje. - To je veoma važan dokument. Mislim da ćemo u najskorije vreme doći do prihvatljivog dokumenta i da ćemo potpisati ugovor pre svega na korist vernog naroda, ali istovremeno i kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obe strane – istakao poglavar Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO:

Advertisement

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanimaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije