Povežite se s nama

Vodeni Sportovi

EK: Nikola Golubović ide ka TOP 20, napredovao Pavle Musić

Objavljeno

dana

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
EurILCA/Augustin

Selektor crnogorske jedriličarke reprezentacije Ilko Klakor, jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković krenuli su na Svetsko prvenstvo koje 22. maja počinje u Meksiku, a u međuvremenu sjajne vesti stižu iz Italije, u režiji Nikole Golubovića i Pavla Musića.

Jedriličari pred kojima je svetla budućnost i koji su velika perspektiva crnogorskog, evropskog i svetskoj jedrenja, potvrdili su spomenuti potencijal u Italiji, gde su uspeli da stignu do finala, odnosno do zlatnih grupa u zaista jakoj konkurenciji na Evropakupu.

Advertisement

Nikola Golubović, koji se takmiči u klasi ILCA 6, koja je olimpijska klasa za jedrilčarke, prelazna klasa za jedriličare na putu ka olimpijskoj – ILCA 7, zauzeo je 66. mesto u konkurenciji 213 jedričara i jedriličarki iz Evrope. Plasman u zlatnu grupu od jedriličara iz regiona, izborio je mladi Slovenac, Luka Zakubovec i iskusna Hrvatica, Elena Vorobeva koja je bila učesnica Olimpijskih igara u Japanu.

Tokom prvog finalnog dana, Nikola je stigao do 13. i 22. mesta, pa se sa kote 66, probio na kotu 27, sa realnim izgledima da se umeša u borbu za plasman u TOP 20. Od ostalih momaka iz regiona, Slovenac Luka Zakubovec je na 17. a Luka Fatović iz Hrvatske je na 48. mestu.

EurILCA/Augustin Argulles

Mladi i talentovani Pavle Musić koji je nedavno iz klasi Optimist u kojoj je nizao pobede kao na filmskoj traci, prešao u daleko jaču klasu ILCA 4, izborio se za mesto u finalu, zauzeo je 82. mesto u konkurenciji 250 najboljih jedriličara Evrope.

Tokom prvog finalnog dana, imao je dosta problema na regatnom polju, nije uspeo da složi kockice u željeni mozaik, ali je ipak ostvario napredak, pa je trenutno na koti 77.

Advertisement

U olimpijskoj klasi ILCA 7, od momaka iz regiona, Aleks Cvinar se nalazi na četvrtom mestu i očekuje ga borba za medalju, poslednjeg finalnog dana, Božidar Golubović je 14. a Stipe Gašpić takođe iz Hrvatske je na 17. mestu.

Takmičenje se završava 15. maja, na programu su dve regate, još dve prilike da Nikola i Pavle potvrde ogroman potencijal, naprave još nekoliko koraka napred, iako su već sada ostvarili ogroman uspeh. Da bi uspeh bio lakši za praćenje, dobro bi ga bilo uporediti sa tenisom. Plasman Golubovića i Musića je isto kao da Crna Gora ima 27. i 77. tenisera na ATP listi.

Dukić i Marković
JK Delfin Tivat

Podsećanja radi, u dosadašnjem delu sezone, Nikola Golubović je osvojio bronzanu medalju u klasi ILCA 6, na Velikoj nagradi Mornara. Milivoj Dukić je osvojio bronzanu medalju na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, a Ilija Marković zlatnu u konkurenciji jedriličara do 21 godine.

Dukić je stigao do zlatne grupe na Svetskom kupu – “Princeza Sofija” na Majorki, a Ilija u TOP 10 na šampionatu Evrope. Nedugo zatim, Dukić je stigao do finala, odnosno zlatne grupe na Svetskom kupu u Ieru, dok je Marković stekao zlata vredno iskustvo u srebrnoj grupi.

Advertisement
Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Golubović i Musić nastavljaju borbu u Italiji, a Dukić i Marković se spremaju za Svetsko prvenstvo. Dobar vetar momci!!!

 Sportklub
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vodeni Sportovi

MI: Prestup usporio Dukića, borba za medalju se nastavlja

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
JK Delfin Tivat

Jedriličari su dobili slobodan dan, ali je tokom njega, praktično nastavljena borba koja nije završena na regatnom polju. Naime, protesta je bilo mnogo, a ljubitelji jedrenja u Crnoj Gori, sa zebnjom su očekivali odluku u vezi sa Milivojem Dukićem, koji je sedmu regatu završio ka prvi, ali je zbog prestupa diskvalifikovan.

Odluka nije doneta do kraja dana, pomerena je za 1.jul, a zatim su sudije ostale dosledne odluci koju su donele, iako je bio masovni prestup, diskvalifikana su trojica jedriličara, među kojima je na žalost bio i Milivoj Dukić.

Imago Sports

Dukić je osmu regatu završio kao treći, pa je uoči poslednja dva dana i završne tri regate na sedmom mestu. Samo jedno mesto iza njega je Ilija Marković. Bodovna razlika nije velika, Dukić i Marković mogu da se bore za medalju, a odmah treba naglasiti da bi Dukić, da nije doneta sudijska odluka, kakva je doneta, u ovom momentu bio treći ili četvrti, ali….

JK Delfin/Duško Miljanić

U generalnom plasmanu, lidersku poziciju drži Žan Baptis Bernaz iz Francuske, drugi je Žoel Rodrigez Perez iz Španije, a treći Đovani Kokulato iz Italije.

Od ostalih jedriličara iz regiona, Žan Luka Zelko je na četvrtom mestu, Bruno Gašpić iz Hrvatske je na koti 11, Stipe Gašpić iz Hrvatske je na koti 14, Nikola Banjac iz Srbije je trenutno na 15. mestu, a Liam Orel iz Slovenije je trenutno na 16. mestu.

AdvertisementSportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Vodeni Sportovi

MI: Dukić i Marković napreduju, medalja nije daleko

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Nastavljeno je takmičenje u jedrenju na Mediteranskim igrama u Alžiru, a posle trećeg dana i šest regata, u konkurenciji koja je veoma blizu one na šampionatima Evrope, Ilija Marković zauzima šesto, a Milivoj Dukić osmo mesto.

Jedriličari iz Crne Gore su ostvarili napredak, učvrstili su se u TOP 10, a u nastavku takmičenja, mogu da maštaju i o borbama za medalju. Podsećanja radi, do kraja Igara, ostalo je još pet regata, a samim tim i dosta prilika da se Dukić i Marković još više primaknu pobedničkom postolju.

JK Delfin

Ilija Marković je tokom trećeg dana zauzeo osmo i peto mesto, pa se sa kote devet, probio na kotu šest. Dukić je bio deveti i četvrti, pa je sa 10. mesta, stigao do osmog mesta.

Lidersku poziciju posle tri dana, drži Žan Baptist Bernaz iz Francuske, drugi je Žoel Rodrigez Perez iz Španije, a na trećem mesto je Žan Luka Zelko iz Slovenije.

Advertisement
Bogee Toth/sailingacademygc

Od ostalih jedriličara iz regiona, Bruno Gašpić iz Hrvatske je na koti 15, Nikola Banjac iz Srbije na koti 16, Stipe Gašpić iz Hrvatske je na koti 17, a Liam Orel iz Slovenije na koti 18.

Takmičenje se nastavlja 30. juna, a zatim sledi dan pauze. Ostaje nam da jedriličarima iz regiona poželimo mnogo uspeha i dobar vetar.Sportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Vodeni Sportovi

MI: Dukić i Marković u TOP 10, Banjac na koti 15

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
JK Delfin Tivat

Milivoj Dukić i Ilija Marković, jedriličari iz Crne Gore, imali su oscilacija tokom drugog dana takmičenja na Mediteranskim igrama, ali su nakon četiri od 11 planiranih regata i dalje u TOP 10.

Plasman u TOP 10 je primarni cilj, ali Dukić, Marković i selektor Ilko Klakor će sigurno nastojati u periodu koji sledi da se umešaju u borbu za pobedničko postolje, iako je konkurencija u rangu šampionata Evrope.

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Posle prvog dana, Dukić je bio peti, a Marković deveti. Milivoj je drugog dana takmičenja zauzeo 12. i 11. mesto, pa je pao na kotu 10. S druge strane, Ilija je treću regatu završio kao 15. u četvrtoj je bio treći, pa je ostao na devetom mestu.

Lidersku poziciju posle drugog dana drži Žan Baptist Bernaz iz Francuske, drugi je Lorenco Kijavarini iz Italije, a treći Đovani Kokoluto, takođe iz Italije.

Advertisement
Milivoj Dukić
foto: Regate Com Hr / Hrvoje Duvancic

Od ostalih jedriličara iz regiona, Žan Luka Zelko iz Slovenije je na četvrtom mestu. Bruno Gašpić iz Hrvatske je na koti 11, Nikola Banjac iz Srbije na koti 15, Stipe Gašpić iz Hrvatske je trenutno na 16. mestu, a Slovenac, Liam Orel je na 21. mestu.

JK Delfin

Takkmičenje se nastavlja 29. juna, a ostaje nam da jedriličarima iz regiona poželimo mnogo sreće i dobar vetar!Sportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije