Povežite se s nama

Vodeni Sportovi

Potencijal je tu: Golubović i Musić u finalu Evropakupa

Objavljeno

dana

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
EurILCA/Augustin Argulles

Selektor crnogorske jedriličarke reprezentacije Ilko Klakor, jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković krenuli su na Svetsko prvenstvo koje 22. maja počinje u Meksiku, a u međuvremenu sjajne vesti stižu iz Italije, u režiji Nikole Golubovića i Pavla Musića.

Jedriličari pred kojima je svetla budućnost i koji su velika perspektiva crnogorskog, evropskog i svetskoj jedrenja, potvrdili su spomenuti potencijal u Italiji, gde su uspeli da stignu do finala, odnosno do zlatnih grupa u zaista jakoj konkurenciji na Evropakupu.

Advertisement

Nikola Golubović, koji se takmiči u klasi ILCA 6, koja je olimpijska klasa za jedrilčarke, prelazna klasa za jedriličare na putu ka olimpijskoj – ILCA 7, zauzeo je 66. mesto u konkurenciji 213 jedričara i jedriličarki iz Evrope. Plasman u zlatnu grupu od jedriličara iz regiona, izborio je mladi Slovenac, Luka Zakubovec i iskusna Hrvatica, Elena Vorobeva koja je bila učesnica Olimpijskih igara u Japanu.

Mladi i talentovani Pavle Musić koji je nedavno iz klasi Optimist u kojoj je nizao pobede kao na filmskoj traci, prešao u daleko jaču klasu ILCA 4, izborio se za mesto u finalu, zauzeo je 82. mesto u konkurenciji 250 najboljih jedriličara Evrope.

JK Delfin/Duško Miljanić

Naredna dva dana, na programu su četiri finalne regate, četiri prilike da Golubović i Musić poporave plasman, a sada im je dodatni adut rasterećenost jer su ogroman uspeh već napravili.

Da bi uspeh bio lakši za praćenje, dobro bi ga bilo uporediti sa tenisom. Plasman Golubovića i Markovića je isto kao da Crna Gora ima 66. i 82. tenisera na ATP listi, sa realnim izgledima da u naredna dva dana stignu među TOP 50.

Advertisement
Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Podsećanja radi, u dosadašnjem delu sezone, Nikola Golubović je osvojio bronzanu medalju u klasi ILCA 6, na Velikoj nagradi Mornara. Milivoj Dukić je osvojio bronzanu medalju na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, a Ilija Marković zlatnu u konkurenciji jedriličara do 21 godine. Dukić je stigao do zlatne grupe na Svetskom kupu – “Princeza Sofija” na Majorki, a Ilija u TOP 10 na šampionatu Evrope. Nedugo zatim, Dukić je stigao do finala, odnosno zlatne grupe na Svetskom kupu u Ieru, dok je Marković stekao zlata vredno iskustvo u srebrnoj grupi.

Golubović i Musić nastavljaju borbu u Italiji, a Dukić i Marković se spremaju za Svetsko prvenstvo. Dobar vetar momci!!!Sportklub
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vodeni Sportovi

MI: Milivoj Dukić šesti, Ilija Marković osmi u Alžiru

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Jedriličari iz Crne Gore, Milivoj Dukić i Ilija Marković, pod komandom selektora Ilka Klakora, ostvarili su primarni cilj na Mediteranskim igrama. Izborili su plasman u TOP 10, ali je na kraju ostao mali žal, jer su Dukić i Marković mogli da se umešaju u borbe za medalju.

Podsećanja radi, 2. jula nije bilo jedrenja, vetar nije dozvolio da se održe dve regate. Pre toga, Milivoj Dukić je osvojio prvo mesto, ali je ovaj sjajni rezultat poništen odlukom sudija o prestupu na startu. Pored toga, umesto madel race regate, koja bi se bodovala duplo, odjedrena je jedna u kompletnom sastavu….

Imago Sports

Nakon svega navedenog, Dukić i Marković su u zaista jakoj konkurenciji, koja ne zaostaje mnogo za onom na šampionatu Evrope, stigli do TOP 10. Milivoj Dukić je na kraju bio šesti, a mladi Ilija Marković je zauzeo osmo mesto.

Zlatnu medalju, osvojio je Žan Baptist Bernaz iz Francuske, srebrnu je prigrabio Žoel Rodrigez Perez iz Španije, a bronzanu Đovani Kokoloto iz Italije.

Advertisement
JK Delfin

Od ostalih jedriličara iz regiona, Žan Luka Zelko iz Slovenije je zauzeo peto mesto. Bruno Gašpić iz Hrvatske je Igre završio na koti 11, njegov brat Stipe Gašpić na koti 13, Liam Orel iz Slovenije je zauzeo 16. a Nikola Banjac iz Srbije 17. mesto.Sportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Vodeni Sportovi

MI: Vetar protiv jedrenja, TOP 10 u rukama, ali…

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
JK Delfin Tivat

Pretposlednjeg dana Mediteranskih igara u Alžiru, vetra nije bilo, pa su dve planirane regate otkazane. Pored toga, umesto medal race trke, koja je bila planirana za poslednji dan, u kojoj bi učestvovalo deset najboljeplasiranih i u kojoj bi bodovi vredeli duplo, jedriće se samo jedna regata.

Milivoj Dukić i Ilija Marković su kao primarni cilj imali plasman u TOP 10, u izuzetno jakoj konkurenciji, koja je u rangu šampionata Evrope. TOP 10 je u rukama, ali ostao je mali žal jer su Dukić i Marković bili veoma blizu da se umešaju u borbe za medalju. Šansa još uvek postoji, ali je daleko od realnosti.

Milivoj Dukić
foto: Regate Com Hr / Hrvoje Duvancic

Podsećanja radi, 30. juna, posle dve regate, usledili su mnogobrojni protesti, regatni odbor je zasedao do kasno u noć, pa zasedanja nastavio u ujutro. Ljubitelji jedrenja u Crnoj Gori su pomnogo iškekivali odluku sudija, ali je ona ostala nepromenjena.

Naime, iako je u pitanju bio masovni prestup, sudije su zapisale trojicu jedriličara, jedan od njih je bio i Milivoj Dukić koji je kasnije osvojio prvo i treće mesto, ali mu je prvo mesto izbrisano, pa je pretposlednji dan dočekao na sedmom, a Ilija Marković na osmom mestu.

Advertisement
Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Nadali su se jedriličari iz Crne Gore da će uspeti da se probiju ka vrhu, da će uoči poslednjeg dana imati realne izglede da se bore za medalju, ali je ovoga puta i vetar bio protiv njih.

U generalnom plasmanu, lidersku poziciju drži Žan Baptis Bernaz iz Francuske, drugi je Žoel Rodrigez Perez iz Španije, a treći Đovani Kokulato iz Italije.

JK Delfin

Od ostalih jedriličara iz regiona, Žan Luka Zelko je na četvrtom mestu, Bruno Gašpić iz Hrvatske je na koti 11, Stipe Gašpić iz Hrvatske je na koti 14, Nikola Banjac iz Srbije je trenutno na 15. mestu, a Liam Orel iz Slovenije je trenutno na 16. mestu.Sportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Vodeni Sportovi

MI: Prestup usporio Dukića, borba za medalju se nastavlja

Objavljeno

dana

Autor

SPORTSKE VIJESTI – VODENI SPORTOVI | CG VIJESTI, izvor portal: Sportklub.rs

Advertisement
JK Delfin Tivat

Jedriličari su dobili slobodan dan, ali je tokom njega, praktično nastavljena borba koja nije završena na regatnom polju. Naime, protesta je bilo mnogo, a ljubitelji jedrenja u Crnoj Gori, sa zebnjom su očekivali odluku u vezi sa Milivojem Dukićem, koji je sedmu regatu završio ka prvi, ali je zbog prestupa diskvalifikovan.

Odluka nije doneta do kraja dana, pomerena je za 1.jul, a zatim su sudije ostale dosledne odluci koju su donele, iako je bio masovni prestup, diskvalifikana su trojica jedriličara, među kojima je na žalost bio i Milivoj Dukić.

Imago Sports

Dukić je osmu regatu završio kao treći, pa je uoči poslednja dva dana i završne tri regate na sedmom mestu. Samo jedno mesto iza njega je Ilija Marković. Bodovna razlika nije velika, Dukić i Marković mogu da se bore za medalju, a odmah treba naglasiti da bi Dukić, da nije doneta sudijska odluka, kakva je doneta, u ovom momentu bio treći ili četvrti, ali….

JK Delfin/Duško Miljanić

U generalnom plasmanu, lidersku poziciju drži Žan Baptis Bernaz iz Francuske, drugi je Žoel Rodrigez Perez iz Španije, a treći Đovani Kokulato iz Italije.

Od ostalih jedriličara iz regiona, Žan Luka Zelko je na četvrtom mestu, Bruno Gašpić iz Hrvatske je na koti 11, Stipe Gašpić iz Hrvatske je na koti 14, Nikola Banjac iz Srbije je trenutno na 15. mestu, a Liam Orel iz Slovenije je trenutno na 16. mestu.

AdvertisementSportklub
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije