Povežite se s nama

Crna Gora

Prletovo nakonjče, da prostiš…

Objavljeno

dana

Prletovo nakonjče, da prostiš…

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Goran Popović

Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore. To, izgleda, najbolje zna patrijarh srpski Porfirije koji, s vremena na vrijeme, voli da prošparta tim nebom, gledajući s visine, iz nekog vojnog ili policijskog zrakomlata, na imanja koje je kleronacionalistička parlamerntarna većina krajem 2020. godine poklonila Crkvi Srbije.

Uz novi Porfirijev helikopterski desant na Crnu Goru, minulu neđelju obilježila je i nova blamaža novoga nam premijera Dritana Abazovića. No, ni po’ jada za Dritanovu ličnu blamažu, na to smo već navikli, nego je ovoga puta pod Ostrogom, i protokolarno i suštinski, skandalozno ponizio i državu Crnu Goru, prepustivši u svojoj zemlji ulogu domaćina Porfiriju, kojega rođaci i prijatelji od milja zovu Prle. Ne djeluje, međutim, da su Dritan i Prle, nakon učestalih susreta, što u Beogradu, što u Crnoj Gori, postali prijatelji ili barem međusobno uvaženi sagovornici. Više sve ovo više liči na situaciju u kojoj Dritan ima ulogu Prletovog nakonjčeta, da prostiš! Tek, dakle, enfanta sa sporednom ulogom u nekim crkveno-običajnim ritualima. Potonji ritual pod Ostrogom, naime, bio je zapravo  crkveno-politički performans u kojem je Porfirije zorno demonstrirao Dritanu kako ga dočekuje, da parafraziramo stihove Maka Dizdara, na zemlji svojoj, iako na baštini tuđoj. (Crnogoskoj, dakako!)

Advertisement

I podsjeti ga na „preuzete obaveze“. Jer, odbranjene svetinje, mjerene hektarima, tek treba da se „ovjere“  tzv.temeljnim ugovorom, što bi premijer Dritan Abazović, kako reče, volio da se desi tokom mandata njegove vlade. A kako i ne bi volio, kad su ti hektari svetinja pokonjeni Crkvi Srbije zahvaljujući baš glasovima poslanika Ure i Civisa, crno na bijelo. Istina, poslanik Filip Adžić je tada vruć krompir izglasavanja Zakona o slobodi ispovijesti prepustio Suadi Zoronjić, kojoj, da podsjetimo, poslanički mandat nije potvrdio DIK, nego Aleksa Bečić lično. Kakva čast.

Dritan je, s druge strane, svoju drugu „istorijsku“ posjetu Ostrogu objašnjavo kao vlastitu sklonost ka vjerskom turizmu. Voli, kaže, da posjećuje crkve, manastire, katedrale i džamije, što je lijepo, ali to je njegova privatna stvar koju može da upražnjava u slobodno vrijeme, a nipošto kao premijer jedne sekularne države, mada sa tim, kako reče, on nema problem, dodajući kako će “politika vlade biti takva prema svim dobronamjernim ljudima”.

E, tu je baš promašio. Jer smatrati, recimo, nazočnog Joanikija Mićovića dobronamjernim čovjekom, najblaže rečeno, je problematična teza. Koji to čovjek dobrih namjera može izjaviti da je brutalna Putinova agresija na Ukrajinu “borba protiv nevjernika”, odnosno da su “događaji u Ukrajini posljedice bezbožništva koje se tamo bilo ukorijenilo”, te, još morbidnije, kako je “Crna Gora projektovana kao mala Ukrajina”?!

Advertisement

Ako premijer Abazović  podržava taj koncept kleronacionalističke  “dobronamjernosti”, onda je potpuno zaslužio onu “dobrodošlicu” na Cetinju 9. maja. Da sad ne citiramo onu grupu Cetinjana… Elem, priča pod naslovom Dritan Abazović po drugi put pod Ostrogom, mnogo liči na onu humorističko-satiričnu pripovijetku Radoja Domanovića o kraljeviću Marku po drugi put među Srbima. Dobili smo, kako to plastično reče Nikola Samardžić, još jedan “ostroški mućak”, jednako bazdeljav kao onaj s kraja 2020. godine.

No, ostaje pitanje da li se Abazovićev ostroški izlet može pripisati samo njegovoj infantilnoj političkoj naivnosti i nedoraslosti državničkoj funkciji koju obnaša, ili se on, kako to neki analitičari procjenjuju, baš posvetio realizaciji Vučićeve agende o novom oblikovanju Balkana na premisama “srpskog sveta”.

Ovu dilemu je minule neđelje dodatno aktuelizirao Abazovićev nastup na jednoj kosovskoj televiziji, gdje se, baš kao Vučić,  zdušno zalagao za “Otvoreni Balkan”, posebno apostrofirajući da bi baš “Kosovo imalo najviše koristi od te inicijative”. Naravno i Crna Gora, i svih šest država, a ne samo “tri i po”, što god to značilo.

Advertisement

No je dobro što nam je premijer dobio novog savjetnika za spoljnu politiku. Vjerovali ili ne, to je dojučerašnji ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović. On bar zna da prekida diplomatske odnose sa nekim državama, a da ih istovremeno ne prekine…

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Objavljeno

dana

Autor

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Vjetar slab do umjeren, ponegdje kratkotrajno i pojačan, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 20, najviša dnevna od 17 do 28 stepeni.

Podgorica: Promjenljivo oblačno, povremeno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar uglavnom slab do umjeren, najčešće južni. Jutarnja temperatura vazduha do 20, najviša dnevna do 27 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izlaženje u javnost sa podacima koje je EUROPOL dostavio državnim organima Crne Gore, je eklatantan primjer nepoštovanja principa zakonitosti, ocijenio je za Gradsku RTV profesor krivičnog prava Velimir Rakočević.

“U svim zakonicima o krvičnom postupku i krivičnim zakonicima je predviđeno prije svega da sva službena lica, koja dolaze u posjed tajnih podataka, a podaci i izviđaja i istrage su uvijek tajni, u obavezi su da čuvaju te tajne podatke. Što će reći, da ti podaci ne mogu biti dostupni nepozvanim licima”, objašnjava Rakočević.

A , kako kaže, razlog je vrlo jasan.

Advertisement

“Ukoliko se ti podaci saopšte nepozvanom licu, kao što je u ovom slučaju, to predstavlja krivično djelo. To je jedno od krivičnih djela protiv pravosuđa – povreda tajnosti postupka. Svako ono službeno lice koje neovlašćeno otkrije ono što je saznao, kao što je u ovom slučaju, podliježe krivičnoj odgovornosti. Zašto? Zato što se na taj način ugrožava interes krivičnog postupka”, zaključuje Rakočević.

“Umjesto da tajni materijal koji dobijete prvo provjerite i procesuirate kako to nalaže vladavina prava, u Crnoj Gori se on uvijek koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima i plasira se u medije”, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Prosto mislim da je to mana za proces vladavine prava koji želimo da izgradimo, i da institucije koje bi trebalo da garantuju vladavinu prava, najveći problem imaju upravo zbog tog nedostatka bezbjednosne kulture u samim institucijama ,koje bi itekako trebalo da vode računa o tome”, ocjenjuje Zeković.

Advertisement

Sve ozbiljne bezbjednosne i policijske strukture, vrlo malo povjerljivih informacija dijele sa javnošću dok se postupak ne privede kraju, ističe portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Kod nas je situacija drugačija – kod nas se te infomacije koje se dobijaju, zloupotrebljavaju. Najčešće je to, kao što je Saša rekao, politički obračun, ali sve u cilju pravljenja jedne predstave, kako bi sad neko ispao mnogo moćan, kako bi neko ispao kao neko ko rukovodi tom rukom pravde i kako bi javnost stekla utisak da predsjendik Vlade hapsi po Crnoj Gori. Kod nas se, nažalost, povjerljive informacije koje se dobijaju iz EUROPOL-a, ne koriste da bi se sprovela pravda, nego da bi teatralni premijer nekog uhapsio na Tviteru”, navodi Zirojević.

Ako postoji svetogrđe u novinarstvu, to je objavljivanje ovakvih podataka, mišljenja je urednik Antene M Darko Šuković.

Advertisement

“Dakle, objaviti na onakav način podatke, to je skandal, svetogrđe. I nešto gore od toga, jer svako ko ima više od dvije ganglije u glavi zna da, što god nakon toga bilo, ti si makar jednom čovjeku uništio život za sva vremena”, kazao je Šuković.

Dodaje da u Crnoj Gori nema ni Z od zrele javnosti kao ni odgovornost za javnu riječ i podsjeća da su razne ambasade i delegacije EK dale desetine miliona na obuke novinara iz, kako kaže, medija mezimaca, ali da je to, zaključuje, dovelo jedino do zgaženog profesionalizma, novinarstva kao paraistrage i svega najgoreg što u branši može da postoji.

Odgovarajući juče na pitanje Gradske RTV, poslanik DPS-a Predrag Bošković i novinar i publicista Šeki Radončić su kazali da su, od 30. avgusta 2020. godine, u Crnoj Gori potpuno urušene sve institucije kao i da je slučaj objave transkripata svojevrsni skandal.

Advertisement

“Nadam se će se ovim promjenama koje su se desile stati na put tome, da se oni čija  to nije nadležnost, bave odredjenim pitanjima, tako da i ne čudi to što je ovo još jedan šamar na medjunarodnom obrazu CG i iskreno se nadam se ćemo pustiti instuticije da rade svoje poslove”, kazao je Bošković.

Radončić je saglasan.

“Objavljivanje stenograma – to je lov na ljude. Nesreća Crne Gore i nesreća za bezbjednosni sektor Crne Gore je što ga vodi Dritan Abazović, personalno. To su morali da uoče partneri crnogorskih službi bezbjednosti iz inostranstva i oni su morali da kažu stop”, ocjenjuje Radončić.

Advertisement

Iako je Gradska TV pokušava da uspostavi vezu sa Oliverom Lakić, koja stoji iza portala Libertas pres, kako bi i od nje dobili komentar, to nijesu uspjeli.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

U pucnjavi u Baošićima povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Baošićima u lokalu “Sim”, danas u 17.50 časova došlo je do pucnjave u kojoj je u kojoj je M.J.( 32) ranio T.L. (49) u nogu, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

M. J. je u bjekstvu i policija traga za njim.

Istraga je u toku…

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije