Povežite se s nama

Crna Gora

Vlada da prekine stagnaciju društva i aktivira nove reformske procese

Objavljeno

dana

Vlada da prekine stagnaciju društva i aktivira nove reformske procese

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Neće biti moguće dalje razvijati evrointegracije ako se ne budu angažovali pojedinci koji će biti odgovorni da s administrativne strane pružaju podršku zaključenju procesa pristupanja. Naravno, politička volja ostaje najvažniji pokretač promjena. Ne smije se dopustiti da se u ovom trenutku dogodi nekakva disperzija odgovornosti – kaže u razgovoru za Pobjedu izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

Bivši šef hrvatske diplomatije ističe da prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona – o stvaranju evropske političke zajednice koja bi omogućila demokratskim evropskim nacijama novi prostor za saradnju pod egidom jačanja sigurnosti, opskrbe energijom, slobodnog kretanja i drugih sličnih važnih segmenata – ne smije biti zamjena za postojeću politiku proširenja EU

POBJEDA: Crna Gora je na izborima 2020. dobila novu vlast koja je potpuno iznevjerila očekivanja njenih građana. Bivša vlada je nastala pod uticajem Srpske pravoslavne crkve i doprinijela je rastu tenzija i nacionalizma, urušavanju institucija, kao i totalnoj blokadi integracionog procesa. Nedavno je izabrana nova manjinska vlada. Koji bi trebalo da budu njeni prvi koraci?

Advertisement

PICULA: Nova vlada naslijedila je brojne poteškoće koje uporno koče pomirenje i politički, ekonomski i društveni razvoj. Razumljivo je da je evrointegracijski put Crne Gore na neki način stavljen na čekanje usljed burnih i destruktivnih događaja na političkoj sceni. Ne bih to nazvao totalnom blokadom, već nekom vrstom odgode koja je nastupila zbog nemogućnosti Crne Gore da se konsoliduje ponajprije u svojim unutrašnjim redovima. Pretjerana upletenost Crkve i urušavanje institucija ne mogu poslati zeleno svjetlo Evropskoj uniji o spremnosti Crne Gore da prihvati vrijednosti temeljene na jednakosti, vladavini prava i demokratiji.

U novoj vladi Crne Gore mora se stoga povećati politička predanost različitih stranaka kako bi parlamentarna demokratija zaista profunkcionisala. Potrebno je da se među svim parlamentarnim strankama i relevantnim sudionicima vodi uključiv dijalog kojem bi cilj bio izgradnja snažnog proevropskog stava i demokratske platforme koja osigurava potrebnu stabilnost i smanjuje političku polarizaciju i radikalizaciju i time ispunjava težnju velikog broja građana za uključenjem u Uniju.

Političke stranke prije svega moraju naučiti izražavati svoje stavove unutar institucionaliziranih demokratskih procedura i suzdržati se od svih oblika eskalacije napetosti.

Advertisement

POBJEDA: U izvještaju, koji ste prekjuče usvojili, naglašena je zabrinutost zbog stalnih političkih napetosti unutar izvršne i zakonodavne vlasti, nedovoljnog napretka u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i ograničen napredak u području slobode medija, u borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristrasnog izvještavanja te stranog uticaja u crnogorskim medijima. Smatrate li da nova izvršna vlast može donijeti prijeko potrebnu stabilnost?

PICULA: Uprkos tome što će ovakva formacija trajati godinu, i više je nego potrebno da Vlada postavi primjer i dokaže svojom posvećenošću rješavanju problema da je promjena moguća.

Svakako neće biti moguće eliminisati sve probleme koji su se nagomilavali tokom dužeg perioda unutar samo jedne godine, ali je bez daljnjega došao trenutak da se odlučnije stane na kraj stagnaciji.

Advertisement

Naprosto se moraju aktivirati novi reformski procesi. A isto tako, kao što to biva u naprednijim demokratijama, postojanje tijela koja nadziru rad državnih institucija doprinosi pravednom i nekontaminiranom političkom poretku te bi tom analogijom i Vlada Crne Gore trebala vjerovati i angažovati nezavisne stručnjake, kao i civilno društvo i lokalne dionike kad se radi o ključnim zakonima. Jednako tako je važna razmjena iskustava u praksama drugih država na Zapadnom Balkanu te u privatnom sektoru kako bi se potencijalno zabrinjavajući događaji prepoznali u ranoj fazi i poduzele adekvatne protivmjere.

POBJEDA: U izvještaju je naglašeno da od 2017. nije zatvoreno nijedno poglavlje, da tokom mandata prethodne vlade pregovaračka struktura duže vrijeme nije bila funkcionalna. Kako se pomjeriti sa mrtve tačke?

PICULA: U izvještaju je izraženo značajno nezadovoljstvo činjenicom da su ključna mjesta u pregovaračkim strukturama jako dugo ostala prazna. I ponovo je odgođeno imenovanje ključnih pregovarača i voditelja radnih grupa umjesto da se konsolidira i nadogradi pregovaračka struktura koja bi zadržala proces pristupanja kao politički prioritet. Neće biti moguće dalje razvijati evrointegracije ako se ne budu angažovali pojedinci koji će biti odgovorni da s administrativne strane pružaju podršku zaključenju procesa pristupanja. Naravno da politička volja ostaje najvažniji pokretač promjena. Ne smije se dopustiti da se u ovom trenutku dogodi nekakva disperzija odgovornosti.

Advertisement

POBJEDA: Da li smatrate da je prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se zemlje, koje nijesu članice Evropske unije, ujedine u okviru nove političke organizacije, zapravo pokušaj da se spriječi proširenje EU?

PICULA: Prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona o stvaranju evropske političke zajednice koja bi omogućila demokratskim evropskim nacijama novi prostor za saradnju pod egidom jačanja sigurnosti, opskrbe energijom, slobodnog kretanja i drugih sličnih važnih segmenata ne smije biti zamjena za postojeću politiku proširenja EU. Možda bi takav paralelni konstrukt mogao privući zemlje bez trenutnog pregovaračkog ili kandidatskog statusa. Nije jasno radi li se tek o novom pokušaju usporavanja ili razvodnjavanja politike proširenja, budući da je ta ideja još uvijek vrlo nekonsolidovana. Meni više nalikuje na nekakav EU Komonvelt nego proces koji mora rezultirati punopravnim članstvom u bloku. I do sada je bilo dosta političkih proteza s ciljem da se takav jasan cilj nadomjesti idejama o regionalnoj saradnji kao čekaonici za članstvo. Čekaonicu, po mom mišljenju, treba ipak povremeno prazniti, a stalno i samo puniti.

Rusiji na Zapadnom Balkanu za opstrukciju čak i nije potrebno oružje

POBJEDA: Invazija Rusije na Ukrajinu dramatično je ugrozila evropsku bezbjednost. Koliko je realno da bi se, zbog malignog uticaja Rusije na Balkan, ovaj sukob mogao preliti i na zemlje regiona?

Advertisement

PICULA: Bez obzira na ruske geopolitičke ambicije, do oružanog sukoba u regiji teško može doći iz jednostavnog razloga što Rusiji na Zapadnom Balkanu za opstrukciju čak i nije potrebno oružje. Dovoljno je samo dodatno dizanje tenzija i širenje osjećaja uznemirenosti kako bi se održavala nestabilnost regije na određenoj razini. No, EU je ipak prepoznala rizike, zbog čega i jeste pojačana vojna prisutnost zemalja članica EU, konkretno u Bosni i Hercegovini.

Dakle, Zapadni Balkan Rusiji trenutno nije aktivni prioritet jer već postojeći strah od mogućeg rasplamsavanja sukoba predstavlja dovoljno djelotvorno sredstvo pritiska. Moramo uzeti u obzir i da Rusija danas trpi ozbiljne gubitke, pritisnuta je sankcijama i uprkos svojoj nekadašnjoj finansijskoj i svakoj drugoj vrsti moći, nema više sredstava da bi uspješno materijalizirala svoje ambicije na Zapadnom Balkanu.

Jasno je da je rat u Ukrajini i te kako promijenio geopolitičke odnose zbog čega će Zapad sada više pažnje morati obraćati situaciji na Zapadnom Balkanu. Čak su i rusofilske zemlje, članice Evropske unije, pod političkim i ekonomskim pritiskom.

Advertisement

O ishodu rata u Ukrajini zavisi i sigurnost čitave Evropske unije, a ne samo Zapadnog Balkana. Ukoliko se nastavi razaranje Ukrajine, kao i eskalacija napetosti u Moldaviji ili na Baltiku, sigurnost cijelog kontinenta može biti dovedena u pitanje. Dakle, ruska infiltracija uz povremene agresivne manifestacije te politike na ovom području postoje već dugo, samo je neizvjesnost, izazvana invazijom na Ukrajinu, dobila nove oblike.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Objavljeno

dana

Autor

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Vjetar slab do umjeren, ponegdje kratkotrajno i pojačan, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 20, najviša dnevna od 17 do 28 stepeni.

Podgorica: Promjenljivo oblačno, povremeno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar uglavnom slab do umjeren, najčešće južni. Jutarnja temperatura vazduha do 20, najviša dnevna do 27 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izlaženje u javnost sa podacima koje je EUROPOL dostavio državnim organima Crne Gore, je eklatantan primjer nepoštovanja principa zakonitosti, ocijenio je za Gradsku RTV profesor krivičnog prava Velimir Rakočević.

“U svim zakonicima o krvičnom postupku i krivičnim zakonicima je predviđeno prije svega da sva službena lica, koja dolaze u posjed tajnih podataka, a podaci i izviđaja i istrage su uvijek tajni, u obavezi su da čuvaju te tajne podatke. Što će reći, da ti podaci ne mogu biti dostupni nepozvanim licima”, objašnjava Rakočević.

A , kako kaže, razlog je vrlo jasan.

Advertisement

“Ukoliko se ti podaci saopšte nepozvanom licu, kao što je u ovom slučaju, to predstavlja krivično djelo. To je jedno od krivičnih djela protiv pravosuđa – povreda tajnosti postupka. Svako ono službeno lice koje neovlašćeno otkrije ono što je saznao, kao što je u ovom slučaju, podliježe krivičnoj odgovornosti. Zašto? Zato što se na taj način ugrožava interes krivičnog postupka”, zaključuje Rakočević.

“Umjesto da tajni materijal koji dobijete prvo provjerite i procesuirate kako to nalaže vladavina prava, u Crnoj Gori se on uvijek koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima i plasira se u medije”, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Prosto mislim da je to mana za proces vladavine prava koji želimo da izgradimo, i da institucije koje bi trebalo da garantuju vladavinu prava, najveći problem imaju upravo zbog tog nedostatka bezbjednosne kulture u samim institucijama ,koje bi itekako trebalo da vode računa o tome”, ocjenjuje Zeković.

Advertisement

Sve ozbiljne bezbjednosne i policijske strukture, vrlo malo povjerljivih informacija dijele sa javnošću dok se postupak ne privede kraju, ističe portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Kod nas je situacija drugačija – kod nas se te infomacije koje se dobijaju, zloupotrebljavaju. Najčešće je to, kao što je Saša rekao, politički obračun, ali sve u cilju pravljenja jedne predstave, kako bi sad neko ispao mnogo moćan, kako bi neko ispao kao neko ko rukovodi tom rukom pravde i kako bi javnost stekla utisak da predsjendik Vlade hapsi po Crnoj Gori. Kod nas se, nažalost, povjerljive informacije koje se dobijaju iz EUROPOL-a, ne koriste da bi se sprovela pravda, nego da bi teatralni premijer nekog uhapsio na Tviteru”, navodi Zirojević.

Ako postoji svetogrđe u novinarstvu, to je objavljivanje ovakvih podataka, mišljenja je urednik Antene M Darko Šuković.

Advertisement

“Dakle, objaviti na onakav način podatke, to je skandal, svetogrđe. I nešto gore od toga, jer svako ko ima više od dvije ganglije u glavi zna da, što god nakon toga bilo, ti si makar jednom čovjeku uništio život za sva vremena”, kazao je Šuković.

Dodaje da u Crnoj Gori nema ni Z od zrele javnosti kao ni odgovornost za javnu riječ i podsjeća da su razne ambasade i delegacije EK dale desetine miliona na obuke novinara iz, kako kaže, medija mezimaca, ali da je to, zaključuje, dovelo jedino do zgaženog profesionalizma, novinarstva kao paraistrage i svega najgoreg što u branši može da postoji.

Odgovarajući juče na pitanje Gradske RTV, poslanik DPS-a Predrag Bošković i novinar i publicista Šeki Radončić su kazali da su, od 30. avgusta 2020. godine, u Crnoj Gori potpuno urušene sve institucije kao i da je slučaj objave transkripata svojevrsni skandal.

Advertisement

“Nadam se će se ovim promjenama koje su se desile stati na put tome, da se oni čija  to nije nadležnost, bave odredjenim pitanjima, tako da i ne čudi to što je ovo još jedan šamar na medjunarodnom obrazu CG i iskreno se nadam se ćemo pustiti instuticije da rade svoje poslove”, kazao je Bošković.

Radončić je saglasan.

“Objavljivanje stenograma – to je lov na ljude. Nesreća Crne Gore i nesreća za bezbjednosni sektor Crne Gore je što ga vodi Dritan Abazović, personalno. To su morali da uoče partneri crnogorskih službi bezbjednosti iz inostranstva i oni su morali da kažu stop”, ocjenjuje Radončić.

Advertisement

Iako je Gradska TV pokušava da uspostavi vezu sa Oliverom Lakić, koja stoji iza portala Libertas pres, kako bi i od nje dobili komentar, to nijesu uspjeli.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

U pucnjavi u Baošićima povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Baošićima u lokalu “Sim”, danas u 17.50 časova došlo je do pucnjave u kojoj je u kojoj je M.J.( 32) ranio T.L. (49) u nogu, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

M. J. je u bjekstvu i policija traga za njim.

Istraga je u toku…

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije