Povežite se s nama

Tehnologija

Zašto je metaverse toliko važan i bitan?

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsU najkraćem, metaverse ili metaverzum predstavlja jednu novu, veliku poslovnu priliku za preduzeća, investitore i pojedince, ali i mnogo više od toga. Sledeća priča o internetu će se voditi na metaverzumu sa korišćenjem pravih dolara.

Advertisement

Da li ste znali da ako ukucate pojam “next internet”, u Google polju za pretragu, prva stranica sa rezultatima se uglavnom odnosi na metaverzum. Ukoliko su kriptovalute predstavljale jednu potpuno novu kategoriju imovine, metaverzum predstavlja buduću tehnološku putanju koja će omogućiti ljudima da provedu više vremena i potroše više novca u virtuelnom svetu.

Pojava COVID-19 pandemije je samo ubrzala trend golbalizacije, prisiljavajući pojedince da rade i druže se preko interneta i više kupuju robu i koriste usluge preko internet prodavnica i virtuelnih servisa. Sve to deluje gotovo kao naučna fantastika i nemoguće je ne povući paralelu sa nekim filmovima koji polako, ali sigurno postaju naša stvarnost.

Advertisement

Jedan od najboljih pokazatelja ekspanzije virtuelnog sveta i dobara su svakako kriptovalute. U samom početku niko nije verovao da će od toga išta biti, jer se transakcije virtuelnim novcem smatraju visokorizičnim špekulativnim poslovima, ali tokom kratkog vremena, kriptovalute su doživele veliku ekspanziju i mnogim donele čitavo bogatstvo. Iako je još uvek rano suditi o krajnjem ishodu sudbine kriptovaluta, dovoljno je samo pogledati podatak o rastu vrednosti ovog tržišta u poslednje tri godine, gde su ukupne transakcije dostigle vrednost od 3000 milijardi američkih dolara.

Advertisement

metaverzum2.jpg

Ono što se očekuje kao sledeći pravac u kome će ići čitava priča, jesu velike start-up investicije u metaverzum, kao i zvanična saopštenja mega tehnoloških kompanija o metaverzum poslovnoj strategiji, kao što je to učinio Qualcomm koji je osnovao fond od 100 miliona USD za investicije na ovom polju ili Facebook koji je promenio ime u Meta.  Zajedno sa Web3 pričom, NFT dobrima tj digitalnom obliku umetničkih dela, muzike, gejming predmetima ili video klipovima, koji sve češće postaju predmet investicija i ulaganja, u poslednje vreme je sve prisutnije trgovanje virtuelnim posedima i nekretninama. U pitanju je poslovna šansa za koju se formiraju sve veći fondovi spremni da ulaže ogorman kapital na tom polju. Velika finansijska imena, pa čak i banke poput HSBC i J.P. Morgan, takođe vide metaverzum kao neophodan deo strategije budućeg poslovanja. Zauzvrat, prava zarada može privući više preduzetnika i programera stvarajući prostor za pojavu još više mega uspešnih kompanija.

Advertisement

I dok je nekadašnju pojavu i ekspanziju interneta pratila tehnologija softvera i hardvera poput TCP/IP standarda, personalnih računara, mobilnih telefona i čipova, slično pravilo se može primeniti i na metaverzum.  U toj široj slici svega onog na čemu počiva i raste metaverzum, treba sagledati iz prave perspektive. Naime delovi metaverzuma imaju različite pojavne verzije i interakcije tehnologija koje se mogu razlikovati u zavisnosti o kom tipu metaverzuma pričamo. Možemo reći da metaverzum ima odličnu poziciju jer polako postaje uobičajen u primeni pomenutih tehnologija.

Takođe treba pomenuti da su kripto imovina i “blockchain” tehnologija stvorile prostor za Web3 metaverzum za koga je karakteristična interoperabilnost, kriptovalute i digitalna imovina. Međutim, Web3 metaverzum je još uvek u ranoj razvojnoj fazi i mnogo je manji u smislu tržišne vrednosti od Web2 tj interneta u obliku kakav danas poznajemo i koristimo.

Advertisement

Pošto koncept metaverzuma uključuje holistički aspekt ljudskog ponašanja u virtuelnom okruženju, industrije od uticaja u ovoj sferi mogu direktno ili indirektno prevazići tehnologiju, ali i skoro sve glavne sektore uključujući: zabavu, gejming, obrazovanje, potrošnju ili komunikacije.Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Testirali smo za vas: Honor Magic4 Lite

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Uprkos globalnom nedostatku čipova za sve uređaje koji mogu da vam padnu na pamet, čini se da ponuda telefona u srednjem cenovnom segmentu nikada nije bila brojnija. U tom svetlu, hajdemo da vidimo šta je Honor spremio sa svojim Magic4 Lite modelom.

Veliki ekran, velika baterija i brzo punjenje su, po našem mišljenju tri najveća aduta ovog telefona. Iako smo navikli da dijagonale telefona sa svakom generacijom rastu, Magic4 Lite ekran meri čak 6,81 inča. Primera radi, nedavno testirani veliki Samsung Galaxy S22+ ima dijagonalu od 6,6 inča i površinu od 105 cm2, dok je ona kod Honor Magic4 Lite čak 112 cm2.

Advertisement

Naravno, svaki telefon je mnogo više od baterije i ekrana, a Magic4 Lite ima još dosta malih delova od kojih se sastoji. Ali idemo redom: ono na šta malo ko može imati primedbu je dizajn ovog uređaja. Sa punch hole kamerom, cela prednja strana je veliki ravni ekran kome doduše smeta malo primetniji okvir sa donje strane. Ima ih i na boku i gore, ali nema šanse da vam upadnu u oči, jer su diskretni i prate konture kućišta.

Advertisement

Staćemo ovde sa pričom i pozvati vas da odgledate video recenziju sa našeg YouTube kanala

 

AdvertisementBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

Windows 11 postaje sve bolji

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsOgromna većina korisnika za otvaranje datoteka koristi aplikacije koje standardno stižu uz Windows operativni sistem. To je upravo onaj tip aplikacija koji pokrećemo po nekoliko puta dnevno tj najčešće korišćeni tip programa. Mnogo je manji broj onih koji koriste opciju “Open with” i eksterne aplikacije. Microsoft je u najnovijem izdanju Windows 11 operativnog sistema, koristeći se iskustvima, savetima i zahtevima korisnika, najviše unapredio grupu tzv “inbox” aplikacija.

Advertisement

Windows 11 inbox aplikacije služe onoj osnovnoj, esencijalnoj svrsi otvaranja najrazilčitijeg tipa datoteka koje najčešće razmenjujete, pronalazite na web-u ili ih dobijate elektronskom poštom. Zbog toga je njihova važnost velika iz perspektive svakodnevnog funkcionisanja i rada.

Upravo je to razlog da vas malo podsetimo na njih i skrenemo pažnju šta je to poboljšano u najnovijoj verziji Windows 11 OS-a.

Advertisement

Paint

Advertisement

Ulepšana aplikacija za instant crtanje i obradu fotografija u verziji za Windows 11 je postala moderna verzija klasičnog programa. Korisnički interfejs je iz korena unapređen i modernizovan kako bi se uklopio u vizuelni identitet novog operativnog sistema.  Posebno ističemo pojednostavljenu traku sa alatima, zatim novi set alat za manipulaciju tekstom kao i osvežene dijaloge za upravljanje bojama i “Resize and Skew” opciju.Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

M.2 SSD postaje širi, uskoro novi tip konektora

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsVećina od vas se makar jednom susrela sa M.2 SSD uređajem, a neki su imali sreće da se upoznaju i sa različitim formatom ovih svojevrsnih karti za čuvanje podataka, instalaciju aplikacija i operativnih sistema. Zajedničko im je standardizovana širina pločice od 22mm dok dužina varira od 30, 42, 80 ili 110mm (2230, 2242, 2280 ili 22110).

Advertisement

Dolaskom novog X670 čipseta i AMD Ryzen 7000 serije procesora, postavljen je novi standard za komunikaciju sa M.2 SSD uređajima na bazi PCIe putanja 5. generacije. Zbog toga će imati M.2 slot koji će primati novi standard M.2 SSD uređaja širine 25mm i dužine 110mm (25110).

Veće dimenzije pomažu da se uređaj lakše izbori sa generisanom toplotom jer se povećava površina kojom se emituje toplotna energija, kao i dimenzije odgovarajućeg SSD hladnjaka. Obzirom da je suština usvajanja bržeg PCIe 5.0 standarda usmeren na postizanje većih brzina i vrednosti transfera podataka, to se druge strane povlači potrebu za više energije, zbog čega brzi SSD modeli postaju sve topliji i topliji. Širi slot će omogućiti korišćenje širih hladnjaka sa većom korisnom površinom za disipaciju toplote.

Advertisement

 M2_Connection.jpg
M.2 PCIe 5.0 – photo by portugal.postsen.com

Advertisement

Međutim, ono što nas vrlo brzo očekuje jeste i dolazak novog M.2 konektora. Prema rečima odgovornih iz kompanije Phison jednog od vodećih proizvođača SSD kontrolera, dolazak PCIe 5.0 standarda je dostigao limit mogućnosti postojećeg M.2 formata. Ukoliko želimo dalje povećanje brzine i prodor na polju performansi novih M.2 SSD uređaja, postojeći M.2 konektor predstavlja problem jer postaje usko grlo  za buduće unapređenje performansi. Zbog toga se već radi na dizajnu i usvajanju standarda novog konektora koji će se pojaviti u sledećih par godina. On će u značajnijoj meri povećati kvalitet signala i mogućnost odvođenja toplote preko matične ploče. Zbog boljih termičkih osobina, novi konektor će učiniti izlišnim potrebu za ventilatorima u svrhu hlađenja brzih SSD modela.

Za sada nema ni traga od prvih 25110 M.2 SSD uređaja, dok tek najavljeni Apacer i Zadak M.2 PCIe 5.0 SSD modeli i dalje koriste  M.2 2280 format.

Advertisement

Izvor: Computerbase.de

Advertisement

28.05.2022 18:00 |

HardverBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije