Povežite se s nama

Ekonomija

Milatović: Vlada ulaže maksimalne napore kako bi ponovo uspostavila letove sa Rusijom

Objavljeno

dana

Kreditno-garantni fond trebalo bi da omogući finansijsku podršku razvoju i jačanju preduzeća

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada Crne Gore ulaže maksimalne napore kako bi ponovo uspostavila letove sa Rusijom, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Nakon naših posjeta Sankt Petersburgu, Moskvi, kampanji u ruskim medijima i dopisima ka zvaničnicima, Asocijacija turoperatera Rusije pridružila se našim apelima ka Operativnom štabu”, napisao je Milatović.

Milatović ističe da iz Asocijacije kažu da je neophodno da se u što kraćem roku uspostavi avio saobraćaj i ka Crnoj Gori.

Advertisement

“Preko 72 odsto ruskih turista čeka letove ka zemljama koje su otvorile granice i obezbijedile uslove potrebne da budu sigurne destinacije, a Crna Gora je jedna od njih”, objavio je Milatović na Tviteru.

AdvertisementAktuelno

Ekonomija

Što prije završiti auto-put i rekonstrukciju cijele pruge

Objavljeno

dana

Autor

Što prije završiti auto-put i rekonstrukciju cijele pruge

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Zadatak saobraćajnih projekata izgradnje auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, te aerodroma, regionalnih puteva koji povezuju planine sa auto-putem jeste valorizacija potencijala Crne Gore kao ekološke države i njenog razvoja, naročito turizma, proizvodnje i prerade zdrave hrane. To za Dnevne kaže inženjer saobraćaja dr Vujadin Vešović, dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, jedno od najcjenjenijih imena u ovoj struci.

Redovni profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu još od 1986. godine, njegov dekan i direktor Instituta, bio je između ostalog i rukovodilac ekspertskog tima za izradu Strategije razvoja saobraćaja i veza SFRJ. Zbog toga je, sasvim sigumo, najpozvaniji da da ocjenu razvijenosti crnogorskog saobraćaja.

Vešović navodi da su inovacije u vazdušnom i drumskom saobraćaju negativno uticale na funkcionisanje željeznice. Tako su prije pola vijeka prvo Japan, pa Francuska, a onda i ostale zemlje uvele novi tete kako bi zaustavile dalje zaostajanje i pad na tržištu. To je rezultiralo stvaranjem brze željeznice i pruge za velike brzine (HSR) složenog željezničkog sistema koji podrazumijeva tehničko-tehnološke, organizacione i upravljačke promjene infrastrukture, voznog parka, ljudskih i finansijskih resursa, te strateško i operativno upravljanje.

Advertisement

U Evropskoj uniji saobraćaj je dobio promotivnu ulogu u njenoj integraciji, ali i u povezivanju centralne i jugoistočne Evrope radi uspostavljanja jedinstvene infrastrukture. Saobraćaj u EU čini 6,5 odsto BDP-a, zapošljava šest odsto radne snage i predstavlja 40 odsto svih investicija, a cilj je formiranje transevropske mreže pruga za velike brzine i auto-puteva. Okosnica su transnacionalni multimodalni saobraćajni koridori, kaže Vešović.

“Bijela knjiga vizija razvoja saobraćaja u deset starateških ciljeva i Strategija realizacije ciljeva od 2011. do 2030. odnosno 2050. godine, bile su preduslov renesanse željeznice u EU. Njima je definisano da se 30 odsto drumskog transporta na dionicama dužim od 300 km preusmjeri na željeznice do 2030, a 50 odsto do 2050. godine. Takođe, do 2030. će se utrostručiti dužina željzničke mreže za velike brzine. Do 2050. godine većina srednjedaljinskog putničkog saobraćaja trebalo bi da ide željeznicom, koja će takođe povezivati sve aerodrome -po mogućnosti vozovima velike brzine”, dodaje sagovornik Dnevnih.

Uz to, u fokusu savremenog koncepta željezničkog saobraćaja su zahtjevi korisnika, efikasnost transporta i zaštita životne sredine. Zato su se mnoga željeznička preduzeća u EU davno reformisala, pa bi se i nacionalna željeznička preduzeća operatori u regionu JIE morali što prije osposobiti za tržišni pristup.

Advertisement

Vešović potcrtava kako je, prema procjeni eksperata EU, kritično mjesto u realizaciji pomenute strategije kadrovi kojih nema -posebnou zemljama JIE, gdje su na mjestima diplomiranih saobraćajnih inženjera oni koji nemaju odgovarajuća znanja i kompetencije za te poslove.

“Sve ovo govori u prilog činjenici da i strateški razvoj željezničkog saobraćaja Crne Gore zahtijeva odgovarajuće obrazovanje saobraćajnih stručnjaka koji će kreativno razvijati i primjenjivati savremena znanja, podsticati razvoj i korišćenje novih tehnologija, infrastrukture, transportnih sredstava i opreme uz savremenu organizaciju i menadžment. Zato visokoobrazovani stručnjaci u ovoj oblasti treba da imaju, pored saobraćajnog inženjerstva, i odgovarajuća znanja, vještine, sposobnosti i kompetencije iz organizacije, menadžmenta, inženjerske ekonomije, marketinga, poslovnog prava, stranih jezika”, napominje dekan budvanskog FSKL.

Dalje precizira kaliko su ocjene da ni sada, ni i u narednom periodu nema dovoljno kadrova u nekim zemljama JIE uključujući i Crnu Goru.

Advertisement

Zbog negativnog poslovanja, željeznica je postala neatraktivna za mlade, iako je upravo ona dugoročno prioritetna razvojna grana. Problem u Crnoj Gori dodatno usložnjava nepostojanje odgovarajućeg visokoškolskog kadra od inženjera sa saobraćajnim fakultetom, do onih sa doktoratom. Zato predlaže da se radikalno izmijeni obrazovni sistem, te uvedu stipendije za studente željezničkog smjera odnosno finansiranje za studente onih studijskih programa na privatnim fakultetima koji su od javnog interesa, a koji se ne realizuju na fakultetima državnog univerziteta.

Saobraćaj je jedan od prioriteta u razvoju svake države, pa i Crne Gore. To potvrđuju i dvije najveće investicije izgradnja auto-puta Bar-Boljare i rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom.

“Što se tiče prioritetne dionice Smokovac Mataševo, već njenim završetkom znatno će se smanjiti vrijeme putovanja i povećati bezbjednost saobraćaja na ovoj dionici, ali njen pun efekat postići će se završetkom auto-puta u cjelini ”, kaže Vešović.

Advertisement

Dalje precizira da bi otvaranje aerodroma u Beranama bilo od velikog značaja za sjeverni region, a izgradnja puta Berane Mojkovac za aktiviranje planinskog turizma u etno-selima i katunima, te sportskog i zdravstvenog turizma. Završetkom puta Berane Kolašin, Bjelasica bi postala “crnogorski Zlatibor ”.

Posebno je bitno hitno završiti auto-put i rekonstrukciju pruga, jer će uprotivnom naš dio posla preuzeti konkurentski koridori koji se takođe grade: Budimpešta -Osijek-Sarajevo-Ploče, zatim Niš-Priština-Drač i Beograd-Niš-Skoplje-Solun.

“Nakon rekonstrukcije, pruga Beograd Bar će, sa početnom brzinom od 80km/h, zbog komparativnih prednosti postati lider u saobraćaj u Crne Gore. Prema sadašnjem planu Srbija će radove do granice sa našom zemljom završiti do kraja 2023. Crna Gora je, pak, završila rekonstrukciju od granice do Kolašina, ali će rok za dionicu Kolašin Bar biti naknadno određen. A da bi željeznica bila lider u saobraćaju Crne Gore, potrebno je da se kvalitetno i u što kraćem roku rekonstruišu pruge Kolašin-Bari- Podgorica- Skadar, odnosno do albanske granice. Uporedo s time, treba obezbijediti adekvatna transportna sredstva za prevoz putnika, robe i opreme, zatim odgovarajuće kadrove posebno diplomirane saobraćajne inženjere i kvalitetne usluge”, zaključuje Vešović.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

NTO učestvuje na poslovnoj B2B radionici ”Relauch ‘22” u organizaciji Udruženja evropskih turoperatora

Objavljeno

dana

Autor

NTO učestvuje na poslovnoj B2B radionici ”Relauch ‘22” u organizaciji Udruženja evropskih turoperatora

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavlja turističku ponudu Crne Gore na on-line B2B poslovnoj radionici “Relauch ‘22”, koju organizuje Udruženje evropskih turoperatora  (ETOA).

Događaj je okupio oko dvesta pedeset turističkih agenata iz zemalja EU, Japana, Južne Afrike, Kanade, Kine, Australije i Nigerije.

Predstavnici NTOCG održali su sastanke sa osamnaest evropskih i svjetskih truoperatora, među kojima su bili agenti turoperatora “Marco Polo Reisen München”, “Guangzhou Joytour International Travel Service Co”, “Yanir Tailor Tours”, “Tourama Voyages International”, “ACIS/AIFS UK Ltd”, “Kuoni Tumlare by JTB”, “CTS Horizons”, “Niki Global Incoming” kao i sa američkim turoperatorom specijalizovanim za luksuzna putovanja “Artisans of Leisure”, koji je proglašen za jedan od najboljih svjetskih turoperatora od strane magazina “Travel + Leisure”. Imajući u vidu da većina pomenutih  turoperatora nema Crnu Goru u svojim programima bila je ovo odlična prilika da se upoznaju sa turističkom ponudom destinacije, kao i da se ostvari neki vid saradnje.

Advertisement

Predstavnik turoperatora “Niki Global Incoming”, Nizar Nasir, istakao je da im je Crna Gora veoma zanimljiva kao MICE destinacija, te da smatraju da ima veliki potencijal u ovom segmentu.

“Planiramo da u maju iduće godine krenemo sa organizacijom “incentive” putovanja i dovođenjem većih organozovanih grupa turista u Crnu Goru”, kazao je Nasir.

Vlasnik izraelskog turoperatora “Yanir Tailor Tours”, Yanir Horowitz,  koji je već imao prilike da posjeti našu zemlju istakao je da je Crna Gora veoma zanimljiva destinacija i da žele da prikažu turistima njenu jedinstvenost, kulturu i gastronomiju.

Advertisement

Agent turoperatora “Marco Polo Reisen München”,  Birgita Spee, naglasila je da ovaj turoperator u svojoj ponudi već ima organizovana grupna putovanja za Crnu Goru, te da su zainteresovani za kreiranje programa za individualna putovanja za sledeću sezonu.

Udruženje evropskih turoperatora (ETOA), koje je organizator događaja “Relauch ‘22”, je neprofitno udruženje koje, pored turoperatora, okuplja i evropske turističke organizacije, hotele, turističke atrakcije i druge kompanije koje pružaju usluge u oblasti turizma, od gobalnih brendova do nezavisnih lokalnih biznisa. Udruženje broji 1200 članova iz 63 zemlje. Glavni cilj udruženja je bolji turizam u Evropi, kroz rad sa kreatorima politika kako bi se obezbijedilo održivo poslovno okruženje i Evropa ostala konkurentna i privlačna za posjetioce i rezidente.

Takođe, ETOA nudi platformu za umrežavanje kroz organizaciju B2B radionica širom Evrope i u Kini, a tokom radionica na godišnjem nivou se održi preko 46.000 sastanaka. Imaju kancelarije u Briselu i Londonu i predstavništva u Španiji, Francuskoj i Italiji.

Advertisement

Najzanačajniji događaj koji udruženje organizuje je  “The Global European Marketplace”, koji je održan uoči sajma u Londonu,  dok poslovna B2B radionica “Relauch ‘22”, na kojoj je ove godine uzela učešće Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, predstavlja  virtuelnu formu ovog događaja.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Bojanić i Mitrović učestvovali na 19. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice

Objavljeno

dana

Autor

Bojanić i Mitrović učestvovali na 19. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović učestvovali su na 19. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice, koji se održao danas u Beogradu.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su da je, službena posjeta je uslijedila nakon poziva organizatora, ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović i direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača.

“Ministri Bojanić i Mitrović dali svoji puni doprinos u donošenju ključnih odluka o pitanjima iz agende koju su predložili organizatori sastanka”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Kako su istakli, ministarski sastanak bio je jos jedna prilika da se ukaže na značaju transparentnih postupaka procjene uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene, kako ne bi bila dovedena u pitanje uspješnost planirane energetske tranzicije.

“Učesnici 19. sastanka Savjeta ministara Energetske zajednice razmatrali su pitanja proširenja regionalne saradnje kao i potvrdu amandmana i primjenu Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je, tokom sastanka, učestvovao u davanju predloga za dalje korake uključujući i implementaciju Akcionog plana za dekarbonizaciju”, zaključuje se u saopštenju MKI.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije