Povežite se s nama

Crna Gora

Polomljene lipe u dvorištu OŠ Njegoš na Cetinju

Objavljeno

dana

Polomljene lipe u dvorištu OŠ Njegoš na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U dvorištu JU Osnovna škola „Njegoš“ sinoć su polomljene dvije sadnice lipa. Ovo nije prvi put da se u dvorištu lome mlada stabla, čupaju ili sijeku sadnice ukrasnog bilja.

Škola i zaposleni nastoje da dvorište učine prijatnim mjestom za boravak djece, kao i sve one koji su do sada nesmetano koristili prostor za odmor i rekreaciju.

“Ne želimo govoriti o postupku već samo apelovati na naše sugrađane da čuvajući naše dobro čuvamo i gradimo ljepšu i srećniju budućnost djece i društa u cjelini. Moramo biti svjesni da je potrebno da svi zajedno damo doprinos očuvanju sredine u kojoj živimo i u kojoj rastu najmađi članovi našeg društva” kazala je za Radio Cetinje direktorica škole Vesna Knežević.

Advertisement

Ona je kazala da je to samo jedan od razloga koji obavezuje da njegujemo kulturu i poštovanje prema sebi i svom okruženju, kako bi sačuvali zajedničko dobro i poslali poruku odgovornih i savjesnih činilaca društva koje se razvija u kontinuitetu.

O slučaju je obaviještena policija, a s nadzornih kamera uzeti su snimci.

Sagovornik za Radio Cetinje je nezvanično rekao da se na snimku vidi starija ženska osoba koja uništava sadnice.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Preminuli vakcinisani u prosjeku imali 75 godina

Objavljeno

dana

Autor

Preminuli vakcinisani u prosjeku imali 75 godina

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Nijedna osoba preminula od korona virusa u Crnoj Gori mlađa od 40 godina nije bila vakcinisan, prosjek godina onih koji su preminuli, a bili su vakcinisani je 75, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gostujući u emisiji Link na Javnom servisu.

Podsjetila je i da je zaštita od obolijevanja od kovida nakon dvije doze vakcine 93,38 odsto, što je kako kaže visok procenat.

Među građanima koji su dobili obje doze oboljelo je njih 6,62% odsto, a život izgubilo 0,07 odsto.

Advertisement

“Ovi podaci nam nesumnjivo govore u prilog značaja vakcinacije i poštovanja mjera”, poručila je Borovinić Bojović.

Ranije je uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgođeno do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde. Ministarka je saopštila da su preliminarno mišljenje dobili, ali su tražili dodatna pojašnjenja.

“Upravo naredne sedmice imamo niz sastanaka u Ministarstvu pravde na kojima ćemo sučeliti mišljenja i na taj način, ja sam sigurna, doći do najvalidnijeg rješenja”, poručila je Borovinić Bojović.

Advertisement

Ona je poručila da je važno da se sačuva zdravlje građana, ali i poštovanje Ustava Crne Gore.

Aktuelna epidemiološka situacija je, kako navodi, rezultat mutagenih formi Kovida 19.

Ministarka je poručila da zdravstveni sistem daje sve od sebe i više od mogućnosti u borbi sa koronom.

Advertisement

“U okviru EU, broj zaraženih u Crnoj Gori je manji nego u Češkoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Danskoj i Hrvatskoj. Kada govorimo o smrtnosti u Crnoj Gori u posljednjih sedam dana, smrtnost je niža nego u Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i BiH”, saopštila je Borovinić Bojović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Sindikat prosvjete: Šta ako ne prođe Evropa sad?

Objavljeno

dana

Autor

Sindikat prosvjete: Šta ako ne prođe Evropa sad?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prosječna plata u prosvjeti, ako bude usvojen program “Evropa sad”, biće 650 eura, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović i poručio da sindikat traži garancije za taj program. Pita i šta će biti sa platama prosvjetnih radnika, ako Skupština ne da zeleno svjetlo za program “Evropa sad”.

Božović je u jutranjem programu podsjetio da je to povećanje plata od 17 odsto predviđeno projektom “Evropa sad”, ali kako dodaje do sada nijesu imali sastanke na tu temu sa predstavnicima Ministarstva finansija i resorom prosvjete.

“Da vidimo da to ne bude neki među korak, pa da mi za koju godinu budemo morali da plaćamo zdravstveno osiguranje. Hoćemo i garancije, povećanju plata se radujemo, ali hoćemo i garancije”, naveo je Božović i dodao da su se obradovali povećanju od 17 odsto.

Advertisement

Kazao je i da prosvjetari nikada nijesu imali toliko povećanje plata. Podsjetio je da je prosječna plata u prosvjeti 550 eura.

“Ako ne prođe projekat Evropa sad, šta onda, šta raditi. Imamo pitanje da li Vlada ima rezervni plan”, poručio je Božović.

Podsjeća Božović i da su prosvjetari početkom 2020. imali povećanje zarada od devet odsto, a 2021. dodatnih tri odsto.

Advertisement

“To povećanje nam je devalvirano rastom cijena”, kazao je Božović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

U pripremi je kaže i sastanak sa ministarkom provjere, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Za „branitelje“ iz Kuča bio zadužen Miodrag Jovović, Vukšićev prvi saradnik

Objavljeno

dana

Autor

Za „branitelje“ iz Kuča bio zadužen Miodrag Jovović, Vukšićev prvi saradnik

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Načelnik sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Miodrag Mijo Jovović, inače prvi pomoćnik direktora Agencije Dejana Vukšića, kako je Pobjedi kazalo više izvora iz bezbjednosnog sektora, sa jednim svojim kolegom do detalja bio upoznat sa aktivnostima grupe momaka sa područja Kuča koji su 4. i 5. septembra, između ostalih, bili u Cetinjskom manastiru, spremni da po svaku cijenu odbrane ustoličenje Joanikija Mićovića, mitropolita Crkve Srbije.

Jovović je jedan od ljudi od najvećeg povjerenja Dejana Vukšića, koji ga je zaposlio u ANB, ubrzo pošto je imenovan za direktora.

LITIJE KAO PREPORUKA 

Ključna preporuka Jovoviću nijesu bile profesionalne reference, jer ih u bezbjednosnom sektoru nije imao, makar ne za poziciju koja mu je pripala, već veze sa Crkvom Srbije i litijaškim pokretom 2020. godine.

Advertisement

I sam Vukšić domogao se jedne od ključnih pozicija u državi zahvaljujući ovoj crkvi, koja je svoje ljude postavila na čelna mjesta ne samo u sistemu bezbjednosti.

Jovović je ranije radio kao vođa sektora u Centru bezbjednosti Podgorica, a bio je zadužen za reon Zabjela. Ubrzo je prešao u Policijsku akademiju u Danilovgradu, gdje je radio kao asistent na predmetu policijskih ovlašćenja.

Vukšiću ga je Crkva preporučila zbog značajne uloge koju je Jovović imao u organizaciji protestnih litija ove vjerske zajednice, baš za reon Kuča.

Advertisement

Tako je Jovović, njegove kolege kažu, poznat i kao fitnes instruktor, bez dana operativnog i rukovodnog iskustva u policiji i ANB, došao na jednu od najvažnijih funkcija u bezbjednosnom sektoru.

– Bez ikakvog znanja za posao koji radi potpuno je promijenio prioritete i sveo službu na policijsku stanicu. Stavio je akcenat na sitne prestupnike, a teme od nacionalnog interesa ne razumije uopšte – tvrde izvori Pobjede iz ANB.

Kažu i da zbog neznanja često krši zakon i propise u primjeni mjera Agencije.

Advertisement

Pobjeda je u aprilu, kada je Vukšić zaposlio Jovovića, pisala o tome da je na izuzetno značajnu poziciju postavljen čovjek bez znanja i da je čak morao da ponavlja testove neophodne za izbor u zvanje jednog od čelnika Agencije.

Kako smo tada objavili, naši izvori tvrde da Jovović nije prošao psihološko testiranje, što je trebalo da ga diskvalifikuje, međutim u njegovom slučaju napravljen je presedan. Po direktnom nalogu Vukšića, rekli su naši izvori, organizovano je novo testiranje, sa novom psihološkinjom – Lidijom Injac, inače sestrom ministarke odbrane Olivere Injac. Test je, ovog puta, prošao?!

Jasno je da je morao proći, jer je on čovjek Crkve Srbije, koji je aktivno pomagao smjenu prethodne vlasti.

Advertisement

Objavili smo u aprilu da se Jovović jasno vidi na jednoj od fotografija koje je objavio ruski propagandni portal Sputnjik, koje je tada veliki publicitet dao litiji ,,plemena Kuči“. Tokom te „litije“ pjevana je pjesma ,,Hriste bože“, himna zloglasnih „crvenih beretki“ Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića…

NOVA AFERA

Zvanični Beograd Aleksandra Vučića i Crkva Srbije kao jednu od glavnih meta nakon promjene vlasti u Crnoj Gori targetirali su upravo „tajnu službu“, jer je instrumentalizacija ANB-a od izuzetnog značaja za sprovođenje politike takozvanog „srpskog sveta“, inoviranog koncepta „velike Srbije“.

I nijesu morali da dovode samo svoje ljude. Odmah su se u Agenciji našli oni koji su ponudili svoje usluge, a kako bi pridobili povjerenje Vukšiću su dostavili silnu dokumentaciju i snimke.

Advertisement

Jedan od prvih Vukšićevih saradnika iz starog sastava Agencije je Boban Stanović na osnovu čijih informacija je, kako saznajemo, nedavno otvoren postupak u Specijalnom državnom tužilaštvu.

– Sačuvao je neke materijale od ranije sa oznakom „tajno“, sve bio odnio kući i sad ih predao Vukšiću. Međutim, zabilješku nije pravio on, već su, kako bi pokušao da sakrije da su podaci njegovi, natjerali jednog operativca da je on potpiše. Među kolegama su plasirali informaciju kako je taj momak dostavio direktoru podatke jer navodno „više nije mogao s tim da živi“ – tvrde naši izvori iz Agencije.

Stanović koji je sada načelnik Sektora za suprotstavljanje terorizmu i bezbjednosne poslove u ANB, godinama je, kažu izvori Pobjede, u Zeti agitovao za DPS.

Advertisement

U novoj vlasti odličnu saradnju, ističu oni, uspostavio je sa jednim od državnih sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Radem Miloševićem, inače funkcionerom Građanskog pokreta Ura.

– U fokusu mu je, od kada je Vukšić u Agenciji, crnogorski nacionalizam, koji oni vode pod oznakom ,,crnogorski ekstremizam“ i po tom pitanju blisko sarađuje sa Bezbjednosno-informativnom agencijom Srbije – navode naši sagovornici.

Ranije je, dodaju oni, „vodio liniju ‘srpski ekstremizam’ i bio odgovoran za sve mjere koje su preduzimane u odnosu na lica eksponirana sa tog aspekta“.

Advertisement

– Sve podatke o navodnom „crnogorskom ekstremizmu“ dostavio je srpskoj obavještajnoj agenciji – tvrde naši izvori.

Stanović je bio i prvi koordinator ANB za organizaciju inauguracije mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Agencija je tada čvrsto stala u zaštitu interesa Crkve Srbije u našoj zemlji, a Vukšić je bio u timu premijera Zdravka Krivokapića koji je napravio plan dopremanja Mićovića na Cetinje, helikopterom Vojske Crne Gore, te brutalnog razbijanja građanskih protesta u crnogorskoj prijestonici.

Advertisement

Vukšić u Sjevernoj Makedoniji

Direktor ANB Dejan Vukšić, prema informacijama Pobjede, otputovao je juče u Sjevernu Makedoniju. Izvori Pobjede iz Agencije kažu da nije jasno zašto je baš sada pošao u ovu zemlju. Prema njihovim riječima, vrlo je moguće da Vukšić pokušava da dođe do podataka o aferi u ovoj zemlji kojom se prijeti potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću. Lideri Demokratskog fronta često su u parlamentu i van njega prozivali Abazovića za neka ,,sumnjiva dešavanja“ u Makedoniji, ali nikada do kraja nijesu razotkrili o čemu je riječ.

Kriza vlasti u Crnoj Gori eskalira, aktuelna vlada je bez podrške, ali niko iz parlamentarne većine, za sada, nije spreman da je sruši. Na inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića u ponedjeljak je Skupštini 40 poslanika opozicije predalo zahtjev da se glasa o nepovjerenju Vladi.

Prema nezvaničnim informacijama, Dritan Abazović slovi za novog mandatara u manjinskoj vladi kojoj bi podršku trebalo da da Demokratska partija socijalista.

Advertisement

Boško Bojović kao ,,nezvanični konsultant“

Od kako je došao na čelo ANB-a Dejan Vukšić je intenzivirao saradnju sa srpskom BIA, preko svojih ljudi od povjerenja. Istovremeno, iz Beograda su, kažu izvori Pobjede, uputili Vukšića na neke osobe koje mu mogu pomoći u pravljenju službe koju će moći da kontroliše.

Tako se Vukšić nekoliko puta sastajao sa Boškom Bojovićem, nekadašnjim šefom Službe državne bezbjednosti iz vremena jedinstvene Demokratske partije socijalista i vlasti trijumvirata Momir Bulatović-Milo Đukanović-Svetozar Marović.

Kada je 1997. godine došlo do rascjepa u DPS-u, Bojović se stavio na stranu Momira Bulatovića koji je bio lojalan Slobodanu Miloševiću. Nakon što je Đukanović osvojio vlast u DPS-u, kasnije i u državi, Bojović se preselio u Beograd gdje se stavio u službu srpske BIA.

Advertisement

Prema informacijama Pobjede, tokom posljednjih nekoliko mjeseci Vukšić i Bojović su se srijetali u Podgorici i nesumnjivo da je prvi čovjek ANB-a dobio niz ,,korisnih savjeta“.

Boško Bojović je svojevremeno bio, skupa sa još osam rukovodilaca tadašnje Službe državne bezbjednosti i MUP-a, optužen za učešće u zločinu deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica, koje je crnogorska policija 1992. godine isporučila Vojsci Republike Srpske Radovana Karadžića.

Većinu nesrećnika, koji su spas od rata u BiH potražili u Crnoj Gori, nakon što su isporučeni – likvidirali su Mladićevi i Karadžićevi zločinci.

Advertisement

Svi optuženi crnogorski policajci i bezbjednjaci su oslobođeni optužbi za zločin deportacije.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije