Povežite se s nama

Društvo

Milionskom imovinom u Budvi gazduju nepostojeće firme

Objavljeno

dana

Milionskom imovinom u Budvi gazduju nepostojeće firme

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Nekretnine propadaju ili se zloupotrebljavaju

Milionskom imovinom u Budvi gazduju nepostojeće firme

Novi direktor državnog katastra i dalje ne odgovara na urgencije i zahtjeve da se uredi katastar nepokretnosti za budvanski Stari grad

Advertisement

Foto: Vuk Lajović

Advertisement

Novi direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić već pola godine ne odgovara na zahtjev budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine da se obnovi katastar nepokretnosti za Stari grad, zbog brojnih nepravilnosti, i spriječe višegodišnje zloupotrebe milionski vrijedne opštinske imovine, kojom upravljaju ugašene ili nepostojeće firme.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac, kako je “Vijestima” potvrđeno, uputio je urgenciju Đurišiću, zahtijevajući da se obnovi katastar nepokretnosti za najstariji dio Budve.

”Sekretarijat za zaštitu imovine se više puta obraćao Upravi za katastar i državnu imovinu da u smislu člana 71 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti odobrite obnavljanja katastra nepokretnosti za dio katastarske opštine Budva koji se odnosi na Stari grad. Kako do danas nijeste postupili po našem zahtjevu, urgiramo da što prije odlučite u ovoj pravnoj stvari”, piše u urgenciji Plamenca u koju su “Vijesti imale uvid.

Advertisement

Doskorašnja Uprava za nekretnine Crne Gore, kojom su upravljali kadrovi DPS-a, punih pet godina se oglušavala o zahtjeve i urgencije koje je slao opštinski sekretarijat, kako bi se izvršilo novo takozvano katastarsko izlaganje Staroga grada, jer je decenijama unazad najvrijednija imovina lokalne uprave upisana na davno ugašene opštinske ustanove i državne firme, što je omogućilo brojne zloupotrebe, pa i nezakonito korištenje i izdavanje u zakup vrijednih nekretnina.

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine, starograđanin Đorđe Zenović kazao je da se, nažalost, po Opštinu Budva i Sekretarijat koji je po zakonu dužan da upravlja imovinom opštine, ništa suštinski nije promijenilo promjenom vlasti na državnom nivou.

”I dalje samo šaljemo dopise i urgencije jednosmjerno, bez ikakvih pisanih i usmenih odgovora. Čak se i prethodni direktor Uprave za imovinu jednom i udostojio da nam odgovori na urgenciju, istakavši da Uprava nema finansijskih sredstava da izvrši obnavljanje katastra nepokretnosti za Stari grad. Nakon što smo u odgovoru naveli da je naš organ spreman da snosi finansijske troškove cijelog postupka, nikada nam više nije odgovoreno”, kazao je “Vijestima” Zenović.

Advertisement

Prema njegovim riječima, Sekretarijat sada uzaludno čeka skoro pola godine na odgovor novog rukovodstva Uprave.

”Za to vrijeme najvrednija imovina Opštine u Starom gradu propada pred očima mještana i turista. Nakon prelaska iz sistema društvene imovine na sistem privatne, na terenu, ali i u katastru, je došlo do brojnih zloupotreba ili slučajnih grešaka, zbog čega Opština sada ne može upravljati svojom imovinom. Ja, iskreno, ne mogu da vjerujem da trenutno postoji puno toga važnijeg od utvrđivanja stanja svojinsko-pravnog statusa brojne imovine na teritoriji Budve. Naš Sekretarijat nema dovoljno ni kadrovskih, ni finansijskih kapaciteta, ali ni zakonskih ovlašćenja da cio postupak sprovede ili makar pokrene s mrtve tačke i zato ponovo javno apelujemo na Ministarstvo finansija, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, Upravu za imovinu, Upravu za zaštitu kultutnih dobara i predsjednika Opštine da svi zajedno krenemo u proces utvrđivanja imovinskog statusa brojnih nepokretnosti u Starom gradu i zaštiti i revalorizaciji, kako nepokretnosti u vlasništvu opštine i države, tako i cijelog Starog grada s kontakt zonom, koji je još 2017. proglašen spomenikom kulture od nacionalnog značaja”, poručio je Zenović.

Ističe da su dosadašnji i sadašnji odnos prema ovom pitanju doveli do toga da je Stari grad u posljednje dvije decenije izgubio konture i obrise starog urbanog jezgra i gotovo svu kulturnu namjenu jednog takvog prostora.

Advertisement

”Jer je prioritet dat svim drugim sadržajima osim kulturno-istorijskog. Zbog nemara je situacija takva da su čak i životi i javno zdravlje ugroženi, pa je krajnje vrijeme da se država i lokalna zajednica posveti rješavanju ovog problema”, kazao je Zenović.

U katastarskim evidencijama opštinske imovine, postoji situacija da se određena imovina i nakon više od 30 godina od gašenja određenih pravnih lica kojima su osnivači država i Opština, poput ONO, DZS i KIC, zgrade i kuće u Starom gradu i dalje vode na njih.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije