Povežite se s nama

Avaz.ba

Angela Merkel otkrila koja je zemlja Zapadnog Balkana najbliže ulasku u EU

Objavljeno

dana

Angela Merkel

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Crna Gora je najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, poručila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, na radnom ručku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i liderima zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, objavila je Vlada Crne Gore na zvaničnoj stranici.

Navedeno je da je glavna tema sastanka bila regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

– Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU. U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije – navedeno je.

Krivokapić je zahvalio Merkel na priznanju koje je udjelila Crnoj Gori, kao i na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade.Avaz

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Avaz.ba

Đukanović stigao na Brione

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović stigao na Brione

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, večeras je stigao na Brione gdje ga je ugostio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

– Nastavak razgovora sa predsjednikom Milanovićem na Brionima – objavio je Đukanović na Twitter nalogu.

  • Objava Đukanovića na Twitteru


    Objava Đukanovića na Twitteru


    Foto: Printscreen
Avaz

Nastavite čitati

Avaz.ba

Đukanović: Da smo tada krenuli u to, Crna Gora bi plivala u krvi

Objavljeno

dana

Autor

Milo Đukanović

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena i danas se nasrće na Crnu Goru sa istom strašću, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore kazao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pristala na ulogu u ime velikosprskog nacionalizma, i da je to definicija problema u Crnoj Gori. Đukanović ističe i da su se Srbija i SPC poslužili Vladom Crne Gore.

Na pitanje ko je zaslužan za tenzije na Cetinju, Đukanović je kazao da je greška kada se taj problem definiše kao crkveni.

Državno-politički problem

– Ovo vidim kao državno-politički problem, kao jednu seriju epizoda obnovljene ofanzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. To je projekat koji datira iz polovine 18. vijeka i imao je razne faze u tom periodu, a posljednjih par godina prisustvujemo obnovi ofanzive. Pretpostavljam da je neko u štabu velikosrpskog nacionalizma procijenio da je sada dobro vrijeme za novi pokušaj – rekao je predsjednik Crne Gore.

Ideja velikosrpskog nacionalizma, ocjenjuje Đukanović, nije sahranjena i danas se, kako ističe, nasrće na Crnu Goru sa istom strašću.

– Zašto se sada u frontu velikosrpskog nacionalizma posebno eksponira Srpska pravoslavna crkva (SPC), to je zanimljivo pitanje. U nekim krugovima na zapadu se sukob između države i crkve uvijek percipira kao ugrožavanje vjerskih prava i sloboda, što ovdje nije slučaj. SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma – naveo je Đukanović.

Ističe da je SPC pristala na tu ulogu u ime velikosprskog nacionalizma, te da je to definicija problema.

– Da li se taj velikosrpski nacionalizma ispoljio u dešavanjima na Cetinju, rekao bih ne posebno. Naše podjele su istorijski ukorijenjene i one se i danas pokazuju na istim pitanjima, pa i manje-više u istom intenzitetu. Ono čemu danas svjedočimo jeste veći intenzitet pritiska na Crnu Goru – dodaje Đukanović.

Zaključuje da je velikosrpski nacionalizam na ovom pitanju pokušao “da li može proći s repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru”.

– Ne bi prošao da je pritisak bio samo Srbije ili SPC, problem je što su se Srbija i SPC poslužili Vladom Crne Gore. Vlada Crne Gore je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar – od helikoptera do hemijskih sredstava i žive sile, protiv Prijestonice i njenih građana, i koji se stavio na uslugu ostvarivanju ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori – rekao je Đukanović za TVCG.

Komentarišući odluku Vlade da se Cetinjski manastir u list nepokretnosti upiše na državu, a ne na Prijestonicu, Đukanović navodi:

– Riječ je o pokušaju oduzimanja vrijedne crkvene imovine iz nadežnosti Crne Gore kao države i pokušaju da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet. Znamo da je upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom. Vlada sebi daje za pravo da mijenja upis u katasta bez odluke suda, riječ je o apsolutnom bezakonju, koji one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu.

Ističe da se Cetinjski manastir pokušava oduzeti od onoga kojem on, kako navodi, neupitno pripada – Prijestonici.

– Vlada to pokušava osporiti, u strahu da će Skupština Prijestonice donijeti odluku da se manastir stavi na korišćenje svim pravoslavnim vjernicima”, kazao je Đukanović.

Ne mislim da je mom savjetniku za bezbjednost, Veselinu Veljoviću, bilo mjesto u ulozi nekoga ko pokušava da probije kordon na protestima protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, saopćio je Đukanović. Kazao je da nije vidio sukobljavanje, te da je Veljović pokušao da u manastiru spusti tenzije.

– Razumijem čovjeka sa patriotskim nabojem koji razgovara sa svojim dojučerašnjim službenicima. Ja tamo ne vidim sukobljavanje, i to ne potvrđuju ljudi koji stoje u kordonu. Prema iskazu Veljovića, on je pokušao da ih ubijedi da mu otvore prolaz i da pokuša da u komunikaciji sa ljudima u manastiru spusti tezije. Svakako on nije mogao ništa dramatično tamo uraditi, s obzirom na to da su nam kasnije slike pokazale ko je sve tamo bio prekriven u Cetinjskom manastiru”

Uporedivši slučaj Veljovića sa slučajem Milana Kneževića iz 2015. godine, Đukanović je rekao:

– Kod Kneževića smo vidjeli napad na službeno lice, i to se razlikuje od slučaja Veljovića.”

Nema političke ljubavi

Na pitanje o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, Đukanović kaže da je to manipulacija onih koji pokušavaju da, kako navodi, ospore političko djelo DPS-a.

– Po pitanju saradnje sa Miloševićem, to nije bila nikakva posebna blizina. Mi smo bili savremenici, naša bliskost je tu tome što je on bio predsjednik Srbije, pa Jugoslavije, ja predsjednik Vlade Crne Gore – kazao je Đukanović i dodao:

– Nema političke ljubavi, svako radi svoj posao.

Naveo je i da Jugoslovenskom narodnom armijom nijesu upravljali tadašnjim premijerima.

– Bila je striktno podijeljena nadležnost, u Savjetu odbrane je uvijek sjedio predsjednik države, ja sam se bavio pitanjem obezbjeđivanja uslova za preživljavaje stanovništva u vremenu raspada Jugoslavije i paralize ekonomije – odgovorio je predsjednik.

U osvrtu na dešavanja 90-ih godina, Đukanović je istakao da su tada vjerovali da se referendum ne bi mogao obaviti bez prolivanja krvi.

– Siguran sam da smo tada krenuli u obnovu nezavisnosti, da bi Crna Gora plivala u krvi. Naše uvjerenje je bilo da se i sa pitanjem crkve mora pažljivo državno-politički menadžirati – naveo je on.

Cnogorska crkva je, dodaje Đukanović, izgubila legitimitet pod vrlo specifičnim okolostima.

– Izgubila ga je odlukom jednog neligitimnog, u tom trenutku, Svetog sinoda CPC, na sjednici gdje je od sedam članova bilo prisutno dva, a sa političkim obrazloženjem u kojem stoji da se na Podgoričkoj skupštini, koju smatramo nelegitimnom, Crna Gora prisajedinila Srbiji, onda je, valjda logično, da se i CPC prisjedini Pravoslavnoj crkvi Srbije – rekao je predsjednik Crne Gore.

Sada se, dodaje on, postavlja pitanje zašto bi se neko protivio da se u obnovljenoj državi obnovi istorijski neuptna autokefalnu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

– Tim pitanjem moramo pametno upravljati, kao i pitanjem države. Ništa nam ne znači ako mi proglasimo crkvu autokefalnom, ako ne izgradimo dobre odnose sa pravoslavnim autoritetima u svijetu, koji će nam pomoći da dobijemo kanonosnko priznanje.”

Dodaje da je uvijek veća mogućnost za promjene kada imate Vladu, ali ističe da se mora pažljivo upravljati procesom koji ima unutrašnju i međunarodnu dinamiku.

– Godinama sam sa najvišim autoritetom u MCP – mitropolitom Amfilohijem razgovarao na tu temu i ubjeđivao ga da našom odlukom i saglasnošu obnovimo našu Crnogorsku crkvu. Nijesmo došli do tog rješenja, postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, a ovaj predlog koji je najracionalniji nje bio prihvaćen”, kazao je Đukanović.

Mogućnost za promjene

Sada se, dodaje on, postavlja pitanje zašto bi se neko protivio da se u obnovljenoj državi obnovi istorijski neupitna autokefalnu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

– Tim pitanjem moramo pametno upravljati, kao i pitanjem države. Ništa nam ne znači ako mi proglasimo crkvu autokefalnom, ako ne izgradimo dobre odnose sa pravoslavnim autoritetima u svijetu, koji će nam pomoći da dobijemo kanonsko priznanje.

Dodaje da je uvijek veća mogućnost za promjene kada imate Vladu, ali ističe da se mora pažljivo upravljati procesom koji ima unutrašnju i međunarodnu dinamiku.

– Godinama sam sa najvišim autoritetom SPC u Crnoj Gori – mitropolitom Amfilohijem razgovarao na tu temu i godinama ga ubjeđivao da našom odlukom i saglasnošu obnovimo Crnogorsku pravoslavnu crkvu, oko koje nije istorijski upitno da je postojala. Nismo došli do tog rješenja, postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, a ovaj prijedlog koji je najracionalniji nje bio prihvaćen – kazao je Đukanović.Avaz

Nastavite čitati

Avaz.ba

Odbijen zahtjev mitropolije SPC-a o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

Objavljeno

dana

Cetinjski manastir

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenju, odbija se kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, 13. septembra, naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da bez odgađanja u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

Iz Vlade Crne Gore su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odgađanja, do okončanja postupka promjene upisa, u listu nepokretnosti unese zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada u Podgorici je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine opštine Cetinje na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Avaz

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije