Povežite se s nama

Novosti.rs

GRADIĆE TRI FABRIKE ZA FLAŠIRANJE VODE: Donet plan za valorizaciju vodenih resursa i davanje koncesija za više izvorišta

Objavljeno

dana

GRADIĆE TRI FABRIKE ZA FLAŠIRANJE VODE: Donet plan za valorizaciju vodenih resursa i davanje koncesija za više izvorišta

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA Crne Gore za narednu godinu planira davanje koncesija u oblasti voda i izgradnju novih postrojenja za eksploataciju izvorišta i flaširanje vode i to na tri izvorišta - Zaslapnica u Opštini Nikšić, Lučičko vrelo u Rožajama i Ravnjak u Mojkovcu.

Foto Shutterstock

Inicijativu da se izvorište u Nikšiću uključi u plan davanja koncesija pokrenula je kompanija "Igalopromet", koja je analizom opravdanosti ostvarivanja javnog interesa za izvorište Zaslapnica, planiranala investiciju za izgradnju fabrike sa pomoćnim objektima i kupovinu opreme u iznosu od oko šest miliona evra, od čega iz kreditnih sredstava 2,5 miliona, a ostatak bi finansirali iz sopstvenih izvora i sredstava partnera na projektu.

- Investiciono ulaganje u izgradnju fabrike pokazalo se kao opravdano, a na osnovu projektovanog bilansa uspeha za period trajanja koncesije od 30 godina. Cilj projekta je povećanje nivoa i kvaliteta domaće proizvodnje flaširane vode, te supstitucija uvoza koja je u velikoj meri prisutna na crnogorskom tržištu voda, ali i povećanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta otvaranjem fabrike - navodi se u Vladinom dokumentu.

ODLUČILI Daće koncesije na 30 godina, Foto gov-me

Kada je reč o izvorištu u Rožajama, iz Vlade navode da je Uprava za vode zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza raskinula Ugovor o koncesiji sa "Akva plus pro vita" iz Rožaja, te da je nakon toga kompanija "Kvatro RH" podnela inicijativu za dodelu koncesije za izvorište Lučičko vrelo.

- Dokazana je ekonomska održivost ulaganja. Celokupna investicija (kreditna sredstva 250.000 evra i sopstvena sredstva 840.000 evra) vraća se u trećoj godini otplate kredita, što ukazuje na visoku profitabilnu delatnosti i visoku akumulativnost - navode u Vladi.

Za treće izvorište koje je, prema oceni Vlade, pogodno za pokretanje pogona za flaširanje vode, a koje se nalazi u Mojkovcu, još nema investitora.

ZA UPRAVLJANJE 200.000 EVRA

DONET je i Program korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2021. godinu, kojim je za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima budžetom planirano 200.000 evra.Novosti

Novosti.rs

„NOVOSTI“ OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Objavljeno

dana

"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DOGOVOROM Demokrata i Demokratskog fronta da treba izmešati karte u crnogorskoj vladi i umesto 12 postaviti 18 ministara plus tri potpredsednika, juče su odškrinuta vrata rekonstrukciji kabineta Zdravka Krivokapića, koji je na klimavim nogama maltene od formiranja.

Foto: gov.me

Opširnije o tome kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Foto: Novosti

 

 
 Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Objavljeno

dana

Autor

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


CETINJSKA područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Poklonici cetinjskoj svetinji često su meta ektremista / Foto D. Milovanović

U rešenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i nalaže se da se nad tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP, prenosi RTCG.

U opširnom obrazloženju se, kako prenosi RTCG, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

- Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način na koji će, umesto Prestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na Državu Crnu Goru - navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u sredu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promene upisa, u listu nepokretnosti unese zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donela dan uoči sednice Skupštine Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

ISLUŽENI DIKTATOR OTIŠAO JE DA MOLI I DA SE PONIŽAVA: Vučurovićevo reagovanje na boravak Mila Đukanovića u Hrvatskoj

Objavljeno

dana

Autor

ISLUŽENI DIKTATOR OTIŠAO JE DA MOLI I DA SE PONIŽAVA: Vučurovićevo reagovanje na boravak Mila Đukanovića u Hrvatskoj

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


KAKO je bedno danas izgledala poseta Đukanovića Hrvatskoj, započinje Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta saopštenje u kojem komentariše Milov boravak u Zagrebu.

Foto: V. K.

- Isluženi diktator otišao je da moli i da se ponižava, jer je, veli, država napadnuta od strane SPC, DF, Srbije, Vučića i, gle čuda, pomoć je potražio u Zagrebu - kaže Vučurović i dodaje:

- Podseća sve to na politički put Sekule Drljevića, koji je, nakon što je zbog izdaje oteran iz Crne Gore, utočište našao kod Anta Pavelića. Eto na koje je grane pao Đukanović, koji je, sudeći po rečima Zorana Milanovića, gotovo neplanirano banuo u Zagreb, molio da ga prime. Ali, nažalost, takva osoba je još uvek na najodgovornijim pozicijama sa kojih, svojim ponašanjem, bruka čitavu Crnu Goru. Na potrčka hrvatske politike je danas jedino podsećao predsednik DPS. Tu je našao saveznike protiv više od polovine Crne Gore - kazao je Vučurović.

- Zaista treba pasti vrlo nisko, ljudski i politički, da bi neko iz Crne Gore sebe sveo na igračku hrvatske politike. Navikli smo poslednjih decenija da Đukanović bude marioneta nekih značajnih centara moći, NATO ili SAD, za čiji račun je učestvovao u izdaji Crne Gore i bio saveznik u bombardovanju svoje zemlje, a sada svoj politički put završava kao poslušnik Hrvatske. To je sudbina onih koji su izdali svoj narod i opljačkali svoju državu, a koji očekuju da će neko hteti i uspeti da ih spasi od procesuiranja i odgovornosti. Bedno - zaključuje Vučurović.

 

BONUS VIDEO: Kako je pao Milo Đukanović?

 Novosti

Nastavite čitati

Najčitanije