Povežite se s nama

Politika

Krivokapić Merkelovoj: Uprkos opstrukcijama predsjednika države, građanima smo obezbijedili Ustavom zagarantovana prava

Objavljeno

dana

Krivokapić Merkelovoj: Uprkos opstrukcijama predsjednika države, građanima smo obezbijedili Ustavom zagarantovana prava

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


premijer se sastao sa njemačkom kancelarkom

Krivokapić Merkelovoj: Uprkos opstrukcijama predsjednika države, građanima smo obezbijedili Ustavom zagarantovana prava

„Ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i Crna Gora će i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, kazao je Krivokapić


Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Ovih devet mjeseci rada Vlade, dokazuju našu bezrezervnu posvećenost vrijednostima Evropske unije (EU) i Alijanse. To smo dokazali i prilikom posljednjeg izazova, odnosno ustoličenja vjerskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od strane predsjednika države, uspjeli obezbjediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić,.

On se kako je saopšteno iz Vlade danas sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Premijer Krivokapić, izražavajući radost povodom ponovnog susreta sa kancelarkom države koja je strateški partner Crne Gore i jedna od vodećih članica EU, iskazao je zahvalnost na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima“, ističe se u saopštenju Vlade.

Advertisement

U saopštenju se dodaje da je Krivokapić takođe kazao da je, „imajući u vidu sveukupnu epidemiološku situaciju u regionu, Evropi i šire, zadovoljan postignutim rezultatima u toku ljetnje turističke sezone, koja je u završnoj fazi, a koja korespondira sa svim ekonomskim projekcijama Vlade i njenom reformskom agendom, u pogledu održivosti javnih finansija“.

„Ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i Crna Gora će i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, kazao je on.

Iz Vlade su kazali i da se Krivokapić zahvalio kancelarki Njemačke „na svemu što je Njemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa koji je komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprinio napretku i zbližavanju zemalja regiona“.

Premijer je ukazao da Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

„Primarni geostrateški cilj naše države je da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamjena ili alternativa EU. Štaviše, s Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU“, poručio je Krivokapić.

Advertisement

U saopštenju Vlade piše da je Merkel izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa Krivokapićem.

„Ona je pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement

Politika

DF: Oktobarski protesti 2015. simbol borbe za slobodnu Crnu Goru

Objavljeno

dana

Autor

DF: Oktobarski protesti 2015. simbol borbe za slobodnu Crnu Goru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


lideri saveza prisjetili se protesta od prije šest godina

DF: Oktobarski protesti 2015. simbol borbe za slobodnu Crnu Goru

Mandić, Medojević i Knežević, rekli su da se DF na tim protestima borio za osnovne demokratske principe- prelaznu vladu, čišćenje biračkog spiska, za organizaciju prvih poštenih izbora u Crnoj Gori.


Foto: Filip Roganović
Advertisement

Protesti Demokratskog fronta (DF) 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru i nakon njih više ništa nije bilo isto, ocijenili su lideri tog političkog saveza Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Miilan Knežević.

Oni su u zajedničkoj izjavi povodom godišnice protesta, naveli da DF tada nije imao podršku drugih opozicionih stranaka, ali da je imao snažnu podršku naroda koji „kako tada tako i danas, stoji uz one koji ga nikad nisu izdali i iznevjerili“.

DF je, kako su kazali njegovi lideri, i prije toga bio simbol borbe protiv Demokratske partije socijalista (DPS), a da se nakon protesta znalo da se borba može završiti jedino obaranjem poslednje diktature u Evropi.

Advertisement

Mandić, Medojević i Knežević, rekli su da se DF na tim protestima borio za osnovne demokratske principe- prelaznu vladu, čišćenje biračkog spiska, za organizaciju prvih poštenih izbora u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, za razliku od protesta DF, nedavno se vidjelo na koji način i sa kojim motivima su održani protesti bivšeg režima, koji je danas opozicija.

„Tu je bilo svega osim demokratskih zahtjeva, a njihova svrha je bila rušenje države Crne Gore, njenog ustava, obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da se građanima oduzme osnovno pravo da prisustvuju jednom značajnom vjerskom događaju. To je ono što čini ogromnu razliku između protesta DF i ovih na Cetinju koje je organizovala bivša režimska klika“, smatraju lideri DF-a.

„Protesti DF-a 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru, oni su prekretnica, nakon njih više ništa nije bilo isto“, ocijenili su lideri DF-a.

Kako su rekli Mandić, Medojević i Knežević iz oktobra 2015. godine bili su i signal da mafija i režim svom snagom krenu na DF kako bi umanjili njihov otpor.

Advertisement

„Pa je upregnuto kriminalno tužilaštvo i sudstvo, montiran lažni državni udar i čitav niz drugih procesa protiv lidera, funkcionera i članova DF“, navode Mandić, Medojević i Knežević.

Oni su kazali da DF nije ustuknuo, da se nije pokolebao ni nakon policijskog terora, prebijanja, trovanja, hapšenja, montaža i podmetanja, nego da je čak i iz te pozicije nastavio da pritiska i napada režim, sve do konačne pobjede 30. avgusta.

„Na svakom mjestu, od ulice do sudnica i skupštinske sale, pružali smo otpor, i taj kontinuitet borbe i nepokolebljivosti utabao je put za konačnu pobjedu opozicije. Međutim, režim je pobijeđen, ali nije srušen“, ocijenili su Mandić, Medojević i Knežević.

Na DF-u je, kako su rekli, da dovrši taj posao.

„Jer sudeći prema onome što gledamo u proteklih godinu, to ne može uraditi Krivokapićeva vlada, u kojoj nema DF, a u kojoj su i neki koji su do juče bili uz DPS i satelite“, rekli su Mandić, Medojević i Knežević.

Advertisement

Oni su kazali da bivši režim mora biti pobijeđen tako da više nikad ne bude u mogućnosti da otme državu i kriminalizuje društvo.

Mandić, Medojević i Knežević istakli su da je to obaveza i obećanje pred desetinama hiljada onih koji su uvijek bili uz njih i pred onima koji više nijesu sa njima, a koji su bili u prvim redovima borbe za slobodnu Crnu Goru.

„Zato će 24. oktobar trajati sve dok ne ostvarimo njegove tekovine i dok u političku prošlost ne pošaljemo i političko – kriminalnu organizaciju Mila Đukanovića, ali i one koji se kolebaju, kalkulišu i ne pokazuju odlučnost u toj borbi“, rekli su Mandić, Medojević i Knežević.

Lider DF-a su se posebno zahvalili ljudima koji, kako su naveli, sve ove godine slijedili politiku Fronta, a većina čeka da se ispravi nepravda i diskriminacija koju je sprovodila bivša vlast.

Mandić, Medojević i Knežević smatraju da je posebno srpski narod prošao tešku golgotu i očekivao je da nova Vlada ispravi bar dio tih nepravdi.

Advertisement

„Iz razgovora sa tim ljudima saznajemo da oni kojima smo dali mandat da sastave Vladu ne samo da ništa nijesu uradili, nego ove junake te velike borbe ne žele da prime čak ni na razgovor u one kabinete u koje su se nezasluženo uselili nakon velike narodne pobjede“, istakli su Mandić, Medojević i Knežević.

Oni su rekali da, kolika je nezahvalnost vlade prema onima koji su donijeli promjene, govori i činjenica da su oni koji su taj narod mučili, prebijali i trovali 24. oktobra 2015. napredovali u sektoru bezbjednosti i pokrivaju odgovorne pozicije, umjesto da budu trajno uklonjeni iz službe, kao i njihovi nalogodavci iz politike.

„Ovakvo stanje je neodrživo i danas na šestu godišnjicu velikih protesta dužni smo da im poručimo da će zaslužena pravda koju decenijama čekaju uskoro biti dostižna“, zaključili su Mandić, Medojević i Knežević.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Osnovana Grupa građana „Ne damo Mojkovac“, pokrenuli inicijativu za rekonstrukciju školske sale

Objavljeno

dana

Autor

Osnovana Grupa građana "Ne damo Mojkovac", pokrenuli inicijativu za rekonstrukciju školske sale

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„naišli na razumijevanje vlade“

Osnovana Grupa građana „Ne damo Mojkovac“, pokrenuli inicijativu za rekonstrukciju školske sale

Kazali su da je njihov cilj poboljšanje uslova života svih građana Mojkovca, te da je jedna od osnovih ideja vodilja da se taj grad razvija u skladu sa evropskim standardima u svim sferama koje su od značaja za svakodnevni život građana


Mojkovac (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Advertisement

Budućnost Mojkovca leži u djeci, njihovom pravilnom razvoju i obezbjeđivanju uslova da ona u tom gradu i ostanu, zasnuju svoje porodice i nastave da Mojkovac čine boljim i prosperitetnijim, poručili su iz novoosnovane Grupe građana „Ne damo Mojkovac“.

Kazali su da je njihov cilj poboljšanje uslova života svih građana Mojkovca, te da je jedna od osnovih ideja vodilja da se taj grad razvija u skladu sa evropskim standardima u svim sferama koje su od značaja za svakodnevni život građana.

Grupa građana „Ne damo Mojkovac“ je, kako su saopštili, pokrenula niz inicijativa za unaprjeđenje kvaliteta građana Mojkovca, kako njihove riječi i ideje „ne bi ostale mrtvo slovo na papiru“.

Advertisement

„Dugi niz godina, mještani sela Prošćenje kod Mojkovca pokušavali su da obezbijede elementarne uslove za bezbjedno korišćenje fiskulturne sale tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Do sada je dolazak hladnijih dana značio i prestanak sportskih aktivnosti za osnovce ove škole.“

„Grupa građana pokrenula je inicijativu za obezbjeđivanje sredstava za rekonstrukciju fiskulturne sale OŠ ‘Radomir Rakočević’ u Prošćenju.
Naša inicijativa naišla je na razumijevanje od strane Vlade Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Kazali su da će ta škola u najkraćem periodu dobiti funkcionalnu fiskulturnu salu sa svim pratećim sadržajima potrebnim za pravilan i savremen rad sa djecom.

„Ovo je samo jedna u nizu inicijativa koju će grupa građana ‘Ne damo Mojkovac’ pokrenuti, a sve u cilju unaprijeđenja života građana Mojkovca.
Vratimo Mojkovac Mojkovčanima“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

DPS: Proaktivnim, agilnijim djelovanjem ojačati podršku

Objavljeno

dana

DPS: Proaktivnim, agilnijim djelovanjem ojačati podršku

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


izborna konferencija partije u tuzima

DPS: Proaktivnim, agilnijim djelovanjem ojačati podršku

Bogdanović je rekao da DPS ne smije sjedjeti skrštenih ruku već da moraju pokazati proaktivniji i agilniji pristup budućem partijskom djelovanju koji će biti zasnovan na zaštiti državnih interesa.


Foto: Printscreen
Advertisement

Demokratska partija socijalista (DPS) odlučila je da mijenja sve slabosti koje je iskazala, a početkom reformskih procesa intenziviranih nakon Kongresa, trasiran je budući pravac političkog djelovanja, kazao je generalni sekretar stranke Aleksandar Bogdanović.

On je na opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a Tuzi, ocijenio da se samo na taj način može vratiti povjerenje birača i građana, koje je u jednom kratkom vremenskom periodu bilo izgubljeno a što su pokazali parlamentarni izbori 30. avgusta prošle godine.

Bogdanović je rekao da DPS ne smije sjedjeti skrštenih ruku već da moraju pokazati proaktivniji i agilniji pristup budućem partijskom djelovanju koji će biti zasnovan na zaštiti državnih interesa.

Advertisement

„Na taj način moramo i odlučivati, jer se sada nalazimo na raskrsnici između savremenog i tradicionalnog, građanskog i srednjovjekovnog ili teokratskog i sekularnog“, kazao je Bogdanović, saopšteno je iz DPS-a.

On smatra da građanski koncept nema alternativu i da se samo zajedničkim timskim snagama može izdejstvovati ono što je cilj i DPS-a, a to je savremena, građanska evropska Crna Gora“.

Potpredsjednik DPS Abaz Dizdarević rekao je da je zadovoljan da se Opštinskom izbornom konferencijom u Tuzima nastavlja reformskim aktivnostima na polju aktivne transformacije partije.

Dizdarević je kazao da svako vrijeme traži ljude koji će nositi odgovornost za aktuelne probleme, a da Crna Gora prolazi možda i najteže trenutke u svojoj novijoj istoriji.

„Znam da je građanska i multinacionalna Crna Gora uvijek čuvana upravo u Tuzima, a sa sigurnošću možemo reći da će uz naš zajednički, posvećen odnos, ta ideja biti i odbranjena u ovom gradu“, saopštio je Dizdarević.

Advertisement

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Tuzi Mirza Pepić istakao je da je uprkos negativnim prognozama političkih oponenata, ta stranka u Tuzima i dalje najjači politički subjekt, te da će partijske reforme doprinijeti još većem jačanju partije.

„Bez obzira na sve, i dalje smo stub očuvanja građanskog društva, i glavni promoteri evropskih vrijednosti“, rekao je Pepić.

Na sjednici je konstatovano da DPS kao najodgovornija državnotvorna partija ima zadatak da sačuva sve vrijednosti koje su teško izgrađivane, a tiču se očuvanja najvećih civilizacijskih dometa – multikulturalizam, multireligijski, multinacionalni sklad i mir na ovim prostorima.

„Kako je poručeno, narušavanje ovih dometa na svim nivoima je ono što je ovih godinu dana bio zadatak koji je sprovodila aktuelna vlast, sa druge strane DPS je izrazila svoju spremnost za aktivno suprotstavljanje idejama koje imaju rušilačke namjere“, navodi se u saopštenju.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije