Povežite se s nama

Politika

Милачић: Пријетње Абазовићу последњи издисаји истрошене партије

Objavljeno

dana

Милачић: Пријетње Абазовићу последњи издисаји истрошене партије

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Црна Гора је то, на срећу, 30. августа препознала, истакао је посланик Праве Црне Горе, Марко Милачић

Пријетње и увреде на рачун Дритана Абазовића и појединих одборника, осим што су у домену кривичног дјела па такве заслужују и хитно процесуирање, јесу и најбољи показатељ суштине политике и природе ДПС-а, наводи посланик Праве Црне Горе, Марко Милачић.

– Класична, некада, ратно-хушкачка, а данас шовинистичка групација, која се из дана у дан радикализује и претвара у завјереничку групу. Овако изгледају последњи издисаји једне истрошене и дубоко криминализоване партије и њеног истог таквог лидера. Црна Гора је то, на срећу, 30. августа препознала – поручио је Милачић.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Бечић захвалио на порукама подршке и охрабрења на путу ка ЕУ

Objavljeno

dana

Бечић захвалио на порукама подршке и охрабрења на путу ка ЕУ

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Како је казао, постизање пуне владавине права, бескомпромисна борба са организованим криминалом и корупциjом остаjу једни од приоритета у циљу подизања квалитета живота грађанки и грађана Црне Горе

Предсjедник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, захвалио jе представницима међународне заjеднице на порукама подршке и охрабрења Црноj Гори на путу ка Европскоj униjи.

Изражавам захвалност амбасадорки САД у Црноj Гори Џуди Раjзинг Раjнке, амбасадорки Велике Британиjе Карен Медокс, као и другим члановима међународне заjеднице на порукама подршке и охрабрења Црноj Гори у циљу бржег напретка на путу ЕУ интеграциjа и jачању партнерства у НАТО савезу, казао је Бечић.

– Недавна дешавања на Цетињу, диригована из различитих центара моћи, не могу и не смиjу угрозити наше jасно дефинисане спољно-политичке приоритете коjи почиваjу на европским и евроатланским вриjедностима и jачању регионалне сарадње – казао је предсједник Скупштине.

Како је казао, постизање пуне владавине права, бескомпромисна борба са организованим криминалом и корупциjом, унапређење образовног и здравственог система праћено снажниjим економским развоjем, остаjу наши главни приоритети у циљу подизања квалитета живота грађанки и грађана Црне Горе.

– Политички продуковане подjеле су наjвећи терет остварењу црногорског сна о друштву слободних и равноправних људи, друштву jеднаких шанси, друштву коjе младима обезбjеђуjе сигурну будућност, а старима безбрижну старост.

Наведени циљеви немаjу алтернативу, они су нада, шанса и гарант наше европске будућности и наших сигурних побjед а – истакао jе предсjедник Бечић.ДАН

Nastavite čitati

Politika

Kабинет Абазовића: Приводи се крају Закон о поријеклу имовине

Objavljeno

dana

Kабинет Абазовића: Приводи се крају Закон о поријеклу имовине

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Помоћ дају и међународни експерти, то је најзначајнији искорак свеукупних реформи, поручује се у саопштењу кабинета потпредсједника

Закон о поријеклу имовине је при крају, а помоћ дају и међународни експерти, саопштено је из кабинета потпредсједника Дритана Абазовића. 

– Закон о поријеклу имовине један је од најважнијих шрафова у борби против организованог криминала и корупције и његово усвајање ће бити снажан замајац у сузбијању криминалних група, откривању јавних функционера који су имовину стекли кроз корупцију, али и један од најзначајнијих искорака свеукупних реформи које се тичу владавине права и европских интеграција Црне Горе – саопштено је из кабинета Абазовића.

Из Абазовићевог Kабинета наводе да Радна група за израду Нацрта Закона о поријеклу имовине припрема нормативна рјешења уз стручну помоћ међународних експерата из Велике Британије, Италије и Словеније и да ће Радна група имати нацрт тих рјешења до 15. октобра, када ће текст ићи на јавну расправу.

Они додају да ће Закон бити компилација прописа из неколико различитих државних система, усаглашен са европском праксом и законима који се примјењују у земљама ЕУ.

– Усвајање и примјена Закона о поријеклу имовине грађанима ће јасно ставити до знања да се раскинуло са претходном политичком праксом и да се кренуло у ефикаснију борбу против корупције, што ће грађанима донијети већи осјећај правде, а држави огроман корак напријед у преговорима са ЕУ – наводе из Kабинета потпредсједника Владе, подсјећајућо да је Закон о поријеклу имовине један од системских закона који су грађанима обећани у Споразуму који су три лидера побједничких коалиција потписали у септембру 2020. године.ДАН

Nastavite čitati

Politika

Комисиjа за просвjету ДПС: Братићка „неваспитано рашчишћава“ сектор културе

Objavljeno

dana

Комисиjа за просвjету ДПС: Братићка "неваспитано рашчишћава" сектор културе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Културна сцена Црне Горе ниjе приватни посjед Весне Братић, стога тражимо од Владе Црне Горе и њеног предсjедника, да под хитно разриjеши jуче именовану директорку Филмског центра, наводе из Комисије

Послиjе неоправданог одсуства из jавности и етничке чистке коjу jе спровела у црногорском просвjетном ресору, у великом стилу мале проjектанткиње “српског света”, вратила се министарка Весна Братић да неваспитано рашчисти и сектор културе, саопштено је из Комисиjе за просвjету, културу и медиjе Главног одбора ДПС-а.

У савезништву са ректорем Универзитета Црне Горе, коjи суптилно спроводи политику руске меке моћи у високом образовању каналима СПЦ, задаjе гђа Братић ниске ударце грађанскоj Црноj Гори. Руга jоj се у лице. Незаконито jе смиjенила директорку Народнога музеjа. Замиjенила jу jе кадром коjи се прославио конзерваторским радовима у храмовима Црне Горе и не би у томе ништа било спорно, да ова Влада ниjе скрпљена у манастиру и да ниjе клерикализовала црногорско друштво до мjере да jе доведено на ивицу грађанских сукоба. Намjерава да испуни завjет цркве Србиjе и измjести икону “Филермоса” оданде ђе jоj jе jедино умjесно мjесто, у Народном музеjу Црне Горе. Завjетница се преварила, jер ми, заиста, бранимо светиње. Не дамо их слугама “српског света”, додају у саопштењу.

Како наводе, упркос саопштењу Удружења филмских продуцената и редитеља Црне Горе, Братићева jе разриjешила директора Филмског центра. Именом и презименом се не уклапа у њен “српски свет”. Научила jе Весна Братић да су то “лажни људи са лажном вjером”, алал jоj вjера на науци. Њена вjера jе проневjера хришћанства и православља у чиjем jе духу “љуби ближњег свог као себе сама”.  Нашла jе непожељноме у “српском свету” пристоjну замjену.

Право са листе ултра-националистичке странке Двери Бошка Обрадовића, слећела jе у Црну Гору, нова директорка, Александра Божовић. Скромних квалификациjа и референци, новоименована директорка Филмског центра, претходно jе била преплаћена савjетница директора Културног центра Новога Сада Андреjа Фаjгеља, познатог по профашистичким ставовима. Оправдано вjеруjемо, да jе министарку Братић, приjе свега фасцинирала политичка, а не стручна биографиjа Александре Божовић. Двери, чиjа кандидаткиња за посланицу jе била новоименована директорка Филмског центра Црне Горе, тврде да jе Бока Которска дио Србиjе, а припадници ове ултра-националистичке српске партиjе  упадали су на jавне трибине, физички се обрачунаваjући са учесницима и неистомишљеницима.

Сигурни смо да ће ова, Весни Братић, како кажу, подобна посленица, умjешно иницирати прављење филмова са темом доприноса Димитриjа Љотића антифашистичкоj традициjи. Jасно нам jе, министарка Братић, за коjу су Црногорци производ етничког инжењеринга, на високе двjери уводи у културу наjниже идеологиjе, љотићевштину, на примjер, коjе се, да бизарност буде већа, грози чак и jедан Воjислав Шешељ.

Да се послужимо филмским jезиком, ово “бештиjање” министарке Братић можда дjелуjе као “чудо невиђено”, али би ваљало да зна да “нема малих богова”, да ћемо њено (не)дjело проучавати као “окупациjу у 26 слика” и да ћемо ускоро “живети као сав нормалан свет”.

– Ако пристанемо на ово, пристали смо на понижење. Уколико допустимо да нам државу претворе у двjери кроз коjа ће неконтролисано улазити клеронационализам и фашистички однос Бошка Обрадовића према црногорскоj нациjи, таман исти какав jе министаркин, бићемо актери продаjе државе, циjену ћемо плаћати вjековима. Ако прихватимо ово, одбацили смо Црну Гору, грађанску, европску – наводе из Комисије.

Културна сцена Црне Горе ниjе приватни посjед Весне Братић, стога тражимо од Владе Црне Горе и њеног предсjедника, да под хитно разриjеши jуче именовану директорку Филмског центра, jер су се сад преиграли у надметању ко ће више унизити црногорски идентитет, културу и умjетност, закључено је у соапштењу.ДАН

Nastavite čitati

Najčitanije