Povežite se s nama

Avaz.ba

Od danas u Crnu Goru samo uz Covid potvrdu

Objavljeno

dana

Porpisane nove mjere

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


U Crnu Goru će od danas moći da uđu samo osobe koje ispunjavaju uslove iz Nacionalne digitalne Covid potvrde, pišu Vijesti.me.

Shodno tome u Crnu Goru od danas mogu ući osobe koje ispunjavaju uslov da je prošlo 14 dana od kada su potpuno vakcinisane.

U Crnu Goru mogu ući i osobe koje ispunjavaju uslove da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi.

Prema novim uslovim u Crnu Goru mogu ući i osobe koje posjeduju negativan PCR test na Covid koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana.

Advertisement

U Crnu Goru mogu ući i osobe koje posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina i crnogorski državljani i stranci.Avaz
Advertisement

Avaz.ba

Ministar Vojin Mitrović za „Avaz“: Povezati Sarajevo, Podgoricu i Tiranu željezničkom prugom

Objavljeno

dana

Autor

Mitrović: Radi se o vrlo bitnom projektu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Uskoro bi željezničkom prugom mogla biti povezana tri glavna grada, i to Sarajevo, Podgorica i Tirana.

Preduvjet za to je konačni dogovor i početak realizacije projekta izgradnje mediteranske željeznice, koja bi, uz jadransko-jonski autoput, povezala zemlje regije od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, do Italije, u okviru kojeg je jedan od ključnih segmenata revitalizacija pruge koja bi povezala Mostar (Sarajevo) i Podgoricu, odnosno potez od Čapljine do Nikšića.

Niz sastanaka

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović otputovao je u Crnu Goru, gdje će održati niz sastanaka o ovoj temi.

Advertisement

– Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranost tri države. Sigurno je da će ovaj željeznički pravac doprinijeti razvoju BiH. Radi se o vrlo bitnom projektu, o kojem ćemo razgovarati s partnerima u Crnoj Gori – kazao je za „Avaz“ ministar Mitrović.

Govoreći o aktuelnom poskupljenju goriva u BiH, istakao je da čuje vapaje autoprijevoznika, ali naglasio je da to ipak nije u nadležnosti državnog ministarstva.

– Poskupljenje u BiH je rezultat poskupljenja u svijetu, nažalost, teško da mi na to možemo uticati. Hrvatska je imala namjeru da interveniše, ali je odustala. Imali smo sličan ovakav period i tad su cijene bile još više nego trenutno, ipak su se nakon nekoliko mjeseci cijene smirile i došle na normalan nivo. Optimista sam, mislim da ćemo u narednom periodu imati stagnaciju cijena nafte – istakao je Mitrović.

Aerodrom Trebinje

Na pitanje o eventualnoj izgradnji aerodroma u Trebinju, Mitrović je kazao da je na putu do Crne Gore svratio i do Trebinja, gdje je održao niz sastanaka.

– Uprkos izvještavanju medija, mi nikad zvanično nismo dobili upit Hrvatske u vezi s izgradnjom ovog aerodroma. Njihov najbliži aerodrom su Ćilipi, koji je vrlo ograničenog kapaciteta, stoga ne vidim problem – rekao je Mitrović.

Advertisement

Kasnimo s 5G mrežom

– Imamo problem s digitalizacijom u BiH i uspostavljanjem 5G mreže. Obaveza operatera je da u narednih pet godina 4G signalom pokriju cijelo područje BiH. U ovom trenutku moramo raditi na tome, a onda da govorimo o 5G mreži. Sve je trenutno na čekanju, a ja se iskreno nadam da će uskoro proraditi Vijeće ministara BiH i da ćemo konačno dobiti saglasnost javnih emitera koji trebaju da daju zeleno svjetlo i na specifikacije i na tendersku dokumentaciju za naprednu 5G mrežu – rekao je Mitrović.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Abazović se sastao sa Guterešom: Crna Gora kao ekološka država odličan koncept

Objavljeno

dana

Autor

Dritan Abazović i Antonio Gutereš

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao se tokom posjete Vašingtonu sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Guterres).

– Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Svaka članica Ujedinjenih nacija neophodna je za zajednički uspjeh očuvanja temeljnih vrijednosti UN – objavio je Abazović na Twitteru.

On je naveo da je čast bila razgovarati sa generalnim sekretarom najveće svjetske organizacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija obično se sastaje samo sa predsjednicima i premijerima država.

Advertisement
  • Objava Abazovića na Twitteru


    Objava Abazovića na Twitteru


    Foto: Printscreen


PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Milijarder iz Azerbejdžana Telman Ismailov dobio azil u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Telman Ismailov pušten je danas iz istražnog zatvora

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Milijarder iz Azerbejdžana Telman Ismailov pušten je danas iz istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil.

Ovu informaciju crnogorskim medijima je potvrdio njegov branilac advokat Miloš Vuksanović. On je objasnio da su dodjelom azila istekli uslovi za boravak Ismailova u ekstradicionom pritvoru.

Ismailov je uhapšen početkom oktobra po potjernici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)

AdvertisementAvaz
Nastavite čitati

Najčitanije