Povežite se s nama

Politika

Koprivica: Postojao mehanizam za isisivanja novca iz računovodstva Skupštine

Objavljeno

dana

Koprivica: Postojao mehanizam za isisivanja novca iz računovodstva Skupštine

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Postojao je mehanizam za isisivanja novca iz računovodstva u ranijem sazivu Skupštine Crne Gore. Na taj način se arčila državna imovina mimo propisa i elementarnih mjerila i vrijeme je da se postavi pitanje gdje su završila ta sredstva i ko će snositi pravne i sve druge posljedice za takvo arčenje i kriminalno trošenje državnog novca – kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Državna revizorska institucija se, kako je rekao, bavila pitanjem falsifikovanja putnih naloga, lažiranja putnih naloga u Skupštini 2015. i 2016. godine. Isto su, dodaje, učinile službe parlamenta.

Revizija putnih naloga za 2014. svjedoči o tome kako se upravljalo državnim novcem.

Advertisement

– Ovaj izvještaj koji je dugo skrivan od javnosti sadrži 17 nalaza koji se tiču trošenja državnog novca. Sa glavnog računa državnog trezora podignuta je gotovina u iznosu od 210.000 eura i to 11 puta tokom 2014. godine. Radi se o jednoj ozbiljnoj sumi – ističe Koprivica.

U tom periodu, 2014. godine, reviziji nije data dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni parlamenta za novembar i decembar.

– Ne postoje dva registratora koji se tiču upotrebe državnog novca. Postoje samo manuelno ispisani dnevnici za trošenje novca iz blagajne bez prateće dokumentacije. Doslovno se radi o vođenju dnevnika blagajne na banalan način kakav ne poznaje ni 1914. godina, a kamoli 2014. godina – naveo je Koprivica.

Advertisement

Nema, kako je opisao, “ni piljare na kraju 20. vijeka koja je veresiju registrovala na ovaj način, a kako je parlament vodio blagajnu 2014. godine”.

– Nije vršena ni kontrola, nema potpisa u dnevniku blagajne u rubrici “kontrolisano”. Nema elektronske evidencije u 21. vijeku, što znači da može da upiše ko šta hoće i koliko hoće. Dnevnik nije vođen hronološki, nego navodno kada se skupi nekoliko naloga – rekao je, pored ostalog, Koprivica.

Skupština Crne Gore je u tom periodu imala računarsku opremu vrijednu više desetina hiljada eura. Pita se zbog čega je ručno vođena evidencija, kad danas svaki radnik ima kompjuter.

Advertisement

– Evidentirati na papiru ovako nešto znači nepravdanje i primjer je nevjerodostojnosti, to je krađa, to je pljačka – kategoričan je Koprivica.

Ovdje se, prema njegovim riječima, radi o udruženom krivimalnom djelovanju.

– Izvlačili su novac, da se ukrade koliko se hoće i sve se napiše u ovaj blok. Saznaće se i ko je poštar i gdje je novac završio – najavio je Koprivica.

Advertisement

Trenutno se, kako je istako, vrše opsežne analize materijalno-pravnog poslovanja ranijih saziva Skupštine Crne Gore po nalogu predsjednika Alekse Bečića, kako bismo svi dobili jasnu sliku kako je upotrebljivan javni novac.

– Novac mora biti vraćen građanima – naglasio je Koprivica.

Veliki broj putnih naloga (74) iz 2014, kako je rekao pored ostalog, nije razdužen.

Advertisement

Odbor kojim predsjedava će provjeriti, ali ga ne bi čudilo da ide slučaj na zastaru.

– Na idućoj konferenciji za medije predstaviće dokument u kojem visokopoziconirana javna osoba naručuje ekspertsku uslugu za 24 sata i nebitno je koliko košta – naveo je Koprivica.

Otkriće se i, dodaje, kako je jedan od sadašnjih partijskih lidera odmah čašćen sa 50.000 eura za rješavanje stambenog pitanja po stupanju na funkciju.

Advertisement

Poslanici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu će danas na sjednici donijeti odluku o održavanju konsultativnog saslušanja povodom prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima nadležnih organa vlasti u vezi pronevjere novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u 26. sazivu.Aktuelno
Advertisement

Politika

DPS Petnjica: Otvaranje novih radnih mjesta i nastavak ulaganja u poljoprivredu

Objavljeno

dana

Autor

DPS: Nova vlast zanemaruje penzionere, lišava ih svih modaliteta pomoći

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poljoprivreda predstavlja stratešku granu razvoja Petnjice i veliku šansu za otvaranje novih radnih mjesta. U prilog tome, u narednom periodu kroz razne vidove pomoći, a tu prije svega mislimo na finansijsku i stručnu pomoć, nastavićemo da pomažemo razvoj poljoprivrede naše opštine, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Petnjica.

”Naš plan je da pružimo finansijsku i stručnu pomoć mladim bračnim parovima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Takođe kroz subvencije za nabavku sjemena žita omogućićemo poljoprivrednim proizvođačima da uvećaju površine pod žitima, a u isto vrijeme ćemo obezbijediti i podršku registrovanim pčelarima u vidu premija po pčelinjoj zajednici. Dio tog plana je i buduća izgradnja Kuće meda za potrebe Udruženja pčelara”, dodali su.

”Naša partija nakon pobjede na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici, ima konkretan plan finansijske i stručne pomoći ali i podsticajnih mjera za sve grane poljoprivrede, kao i za nabavku potrebne mehanizacije i opreme. Upravo potpuna realizacija predizbornog plana i programa u proteklom četvorogodišnjem mandatu lokalne vlasti, svim građankama i građanima Petnjice daje sigurnost da će i ovaj biti u potpunosti sproveden u djelo”, zaključili su u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Srpska pravoslavna crkva je postala redovan učesnik svih izbornih procesa koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ona je aktivan učesnik predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se 5.septembra održati na Cetinju, kazao je Aleksandar Damjanović iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

”Njihovo sveštenstvo i ljudii bliski njoj obilaze građane koji su njenji podržavaoci tražeći od njih da svoj glas na predstojećim izborima daju Demokratama. Srpska pravoslavna crkva na odborničkoj listi Demokrata pod rednim brojem dva ima svog kandidata za odbornika predśednika crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića”, dodao je.

Kako je kazao, evidentno je da je ova vjerska zajednica više voli birački spisak od Svetog pisma i propagiranja religije što bi trebalo da bude njihova osnovna misija.

Advertisement

”Demokrate žele preko SPC da na Cetinju prigrabe glasove koje je na prethodnim parlamentarnim izborima osvoila koalicija Za budućnost Crne Gore i da to predstave kao rast povjerenja u njihovu izdajničku politiku”, navodi Damjanović.

”Pitanje je dana kada će Aleksa Bečić izdati SPC kao što je izdao i SNP partiju koja ga je iznjedrila i afirmisala prvo kao kurira Milana Kneževića zatim kao kandidata za gradonačelnika Podgorice. Ubrzo će Joanikije Mićović shvatiti da mu je podrška Demokratama isto što i ulaganje u poker aparat u krajnjem će sigurano biti gubitnik”, dodao je.

”Pozivam sveštenstvo SPC da očisti paučinu sa Jevanđelja i Svetog pisma i da se okrenu propagiranju religije a da politiku ostavi političarima”, zaključio je u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije