Povežite se s nama

Avaz.ba

Marković: Crna Gora prolazi najteži period od nezavisnosti

Objavljeno

dana

Duško Marković

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Crna Gora prolazi jedan najteži i najsloženiji period od nezavisnosti, a aktuelna Vlada svojim sveukupnim djelovanjem Crnu Goru je dovela do nivoa demokratskog opstanka, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer ove zemlje Duško Marković.

– Ne mogu saopštiti ni lični ni politički stav pozitivan u odnosu na trenutni politički ambijent i ukupne prilike u zemlji. Crna Gora prolazi jedan najteži period od nezavisnosti. Aktuelna Vlada je svojim političkim i sveukupnim djelovanjem Crnu Goru dovela do nivoa demokratskog opstanka. Danas, u Crnoj Gori zbog djelovanja ove Vlade, mi više ne pričamo o crnogorskoj perspektivi i izazovima koji stoje na putu evropske perspektive, nego kako ćemo sačuvati demokratski razvoj uopšte i kako ćemo sačuvati Crnu Goru od njene dalje devastacije – rekao je Marković, prenosi CdM.

On je rekao da je DPS svojim nasljednicima ostavio zemlju koja je po potencijalu, kapacitetu i ugledu bila lider u regionu.

– Obnovili smo državnost, nakon toga smo vrlo brzo Crnu Goru postavili na euroatlanstski i evropski kolosjek. Postali smo članica NATO, a istovremeno smo bili lider u procesu evropskih integracija – ističe Marković.

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz

Avaz.ba

Lokalni izbori: Đukanovićevoj stranci apsolutna vlast u Petnjici

Objavljeno

dana

Sa današnjeg glasanja

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića moći će samostalno da formira vlast u Petnjici, iako je osvojila najveći broj glasova u tri crnogrske opštine u kojim su jučer održani lokalni izbori.

Stranke parlamentarne većine na državnom nivou predvođene Demokratskim frontom (DF) su preuzele vlast u Mojkovcu. Na Cetinju je DPS osvojila najveći broj mandata, ali neće moći samostalno formirati vlast.

Advertisement

U Mojkovcu koaliciona vlast stranaka

Kako je saopćeno iz Demokratskog fronta (DF), u Mojkovcu će biti formirana koaliciona vlast stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

Demokratska partija socijalista će poslije 16 godina vladavine, izgubiti vlast u Mojkovcu, iako pojedinačno ima najviše mandata, ali nema koalicioni kapacitet za formiranje lokalne vlasti.

U Mojkovcu, opštini na sjeveru Crne Gore, pravo glasa imalo je 6.814 birača, učestvovalo je šest izbornih lista a bira se 31 predstavnik za lokalni parlament

Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača

Iako je na Cetinju ostvarila najbolji rezultat, Demokratska partija socijalista će morati da formira koaliciju sa nekim od dosadašnjih partnera.

Advertisement

– DPS je osvojio oko 43 posto glasova. Očekivanja su da DPS bude okosnica vlasti u Cetinju. I da će biti formirana koaliciona vlast i stabilna većina – saopćio je nosilac liste Miloš Ražnatović.

Iz partija vladajuće koalicije na državnom nivou, na izborima u Cetinju učestvovali su Građanski pokret Ura i Demokrate koji su osvojili po oko 10 posto glasova, dok Demokratski front nije učestvovao. Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača.

U Petnjici DPS osvojio apsolutnu većinu

Demokratska partija socijalista je proglasila pobjedu na lokalnim izborima u Petnjici, koja je nastanjena dominantno bošnjačkim stanovništvom.

Nosilac liste u Petnjici Erol Muratović je sopštio da će DPS u toj opštini imati apsolutnu većinu od 17 odbornika, od ukupno 31.

Advertisement

Izborni dan na Cetinju i u Petnjici protekao je mirno dok je u Mojkovcu bilo manjih incidenata.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Preliminarni raspored mandata na Cetinju: DPS osvojio 15 mandata, SDP 7, URA 4…

Objavljeno

dana

Autor

Birališta na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici su zatvorena u 20 sati

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Birališta na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici su zatvorena u 20 sati.

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Cetinju raspored mandata na Cetinju izgleda trenutno ovako: DPS 15 mandata, SDP 7 mandata, URA 4 mandata, Demokrate 3 mandata, Stara garda LSCG 3 mandata.

Prema nezvaničnim podacima Demokratska partija socijalista na izborima u Petnjici osvojila je 17 mandata, Bošnjačka šest, SPP tri, Demokrate i Socijaldemokrate dva mandata, Socijaldemokratska partija jedan, a Socijalistička narodna partija nije osvojila nijedan mandat. U Petnjici je pravo glasa imalo 6.264 birača, piše AntenaM.

Prema podacima Pobjede, u Mojkovcu koalicija oko DPS je osvojila 14 mandata, koalicija „Za budućnost Mojkovca“ sedam mandata, Demokrate četiri mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, URA dva mandata i lista „Ne damo Mojkovac“ dva mandata.

Advertisement

Iz Demokratskog fronta rekli su da je došlo do promjene vlasti u Mojkovcu.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Zatvorena birališta: Do 19 sati na Cetinju glasalo 63,8, u Mojkovcu 80,23, Petnjici 44,96 posto

Objavljeno

dana

Autor

Zatvorena birališta

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Pravo glasa na izborima u tri opštine Cetinju, Mojkovcu i Petnjici imalo je više od 26,8 hiljada građana. Na izborima na Cetinju učestvovalo je osam izbornih lista, a pravo glasa imalo je 13.753 birača.

U Mojkovcu je na izborima učestvovlo šest izbornih lista, a pravo glasa imalo je 6.814 građana. U Petnjici je učestvovalo sedam izbornih lista, a pravo glasa imalo je 6.264 birača.

Iz opštinskih izbornih komisija u Mojkovcu i Petnjici „Vijestima“ je rečeno da se preliminarni rezultati mogu očekivati oko 23 sata.

Predsjednik OIK Cetinje Marko Brnović ranije je za TV Vijesti kazao da se preliminalri rezultati iz Prijestonice mogu očekivati sat iza ponoći.

Advertisement

Na lokalnim izborima nije bilo posmatrača iz nevladinih organizacija, jer Državna izborna komisija (DIK) nije mogla izdati akreditacije.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije