Povežite se s nama

Dom i Dizajn

Pregradni zidovi za odlaganje i izlaganje stvari

Objavljeno

dana

Pregradni zidovi za odlaganje i izlaganje stvari

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Na zidovima najčešće možete videti police sa knjigama, slike ili neku drugu vrstu dekoracije. Retki su oni koji vole da eksperimentišu, ali dizajneri iz Japana otišli su korak dalje i napravili zidove na koje možete da izložite lične stvari ali i da ih odložite.

Na ovom projektu sarađivala su dva studija Nozoe Shimpei Architects i Nmstudio architects. U pitanju je stambene jedinice veoma specifične namene, odnosno stanovi za socijalno ugrožene građane koji nisu u mogućnosti da priušte dom.

Cilj projekta bio je da se od malog prostora naprave što bolji usloviza život više ljudi, pa je kreativnost i inovativnost dizajnera došla u vidu specifičnih multifunkcionalnih drvenih jedinica.

Advertisement

Naglasak na ličnosti

Svaka osoba koja koristi ovaj prostor za stanovanje može da optimizuje svoj kutak menjajući raspored svojih predmeta. Arhitekte su dizajnirale ove stanove tako da naglašavaju svakog ukućanina pojedinačno, njegov stil i njegove ličnosti, kažu arhitekte za ArchDaily.

Na drvene pregradne zidove može da se postavi bilo šta: gitara, kaput, biljke, obuća, odeća, knjige…

Ovo su uspeli da postignu stvarajući jedinstvene drvene jedinice koje su nazvali ”Shima: ostrvo i koje su potpuno modularne i imaju zidove na koje ukućani mogu da okače ili izlože svoje lične stvari. Drveni pregradni zidovi služe kao prostor za skladištenje na koji može da se postavi bilo šta: gitara, kaput, sobne biljke, obuća, odeća, knjige…

Sve funkcijeostrva

Ova drvena jedinica deli prostor, ali to čini veoma suptilno. Ukućani kada žele mogu da se odvoje u posebne delove, navuku zavese i naprave sebi dovoljno intime. ”Shima” je potpuno funkcionalna jedinica, što znači da može biti prostor za spavanje, ručavanje, odmor ili rad u zavisnosti od toga šta njeni stanovnici žele.

Odlaganje i izlaganje

Ono po čemu se ”Shima” posebno ističe je to što njeni zidovi mogu poslužiti za odlaganje ili izlaganje ličnih stvari. Na ovaj način svaki njen ukućanin može da bez mnogo reči da kaže nešto o sebi.

Pogledajte još fotografija:

Advertisement

Fotografije: Forward Stroke / Koji OkumuraDizajn Enterijera
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Dom i Dizajn

Trendovi u dizajnu enterijera koji će obeležiti narednu deceniju

Objavljeno

dana

Trendovi u dizajnu enterijera koji će obeležiti narednu deceniju

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Određeni trendovi su zauzeli sigurnu poziciju na polju dizajna enterijera i ukazuju nam na to da nameravaju da se tu i zadrže.

U vremenu kada se sve više vremena provodi u okvirima domova, enterijeri postaju sve aktuelnija tema pa je i interesovanje za trenutnim ali i budućim trendovima sve veće. Prema istraživanjima portala ArchDaily, određena dizajnerska rešenja i smernice mogu biti od pomoći da se donesu predviđanja o tome kako će se enterijeri razvijati u narednoj deceniji. Neke od dobro prihvaćenih ideja koje se mogu održati su sledeće:

Biofilni dizajn

Sobne biljke postale su potpuno novi detalj u projektima uređenja enterijera, a biljke ili „zeleni sistemi“ velikih dimenzija su sve jači trend. Novi koncept, nazvan biofilni dizajn, ima za cilj održavanje određenog nivoa povezanosti prostora sa prirodom, te je priroda integrisana u arhitekturu kako bi se poboljšalo psihičko i fizičko zdravlje korisnika prostora, kao i ukupni ekosistem.

Upotreba recikliranog drveta, visećih biljaka, zelenih zidova, kao i velikih zidnih instalacija neki su od glavnih trendova u projektovanju enterijera koje već neki period možemo da vidimo i koji će svakako oblikovati dizajne enterijera u narednoj deceniji.

Advertisement
Foto: Quang Dam

Nameštaj od prirodnih vlakana

Upotreba prirodnih vlakana poput ratana i trske u izradi nameštaja postaje vrlo popularna, a samim tim i upotreba takvog nameštaja u raznim enterijerima. Ovi tradicionalni materijali se koriste najčešće pri izradi stolica, rasvete, kao i tepiha, a njihova dodatna pogodnost je što se dobro uklapaju i uz moderniji dizajn.

Foto: Thibaut Dini

Chubby dizajn

Pojedinačni nameštaj zaobljenih linija, koji je izuzetno aktuelan u raznovrsnim prostorima, pruža im mladalački, zabavan i moderan izgled.

Foto: Reutov Dmitry, Gerner Ekaterina

Pročitajte više o ovom enterijeru.

Lukovi

Primena lučnih elemenata tipična je za tradicionalnu arhitekturu, a sada su zahvaljujući interesovanju arhitekti i dizajnera, u formi lučnih otvora, prozora ili ogledala često prisutan element enterijera.

Foto: Simone Bossi

Zahvaljujući lukovima stambeni prostori dobijaju topliji izgled, a upotrebom lučnih formi u vidu dekorativnih šara na zidovima podržava se organski dizajn.

Foto: José Hevia

Integrisane radne zone

Fleksibilnost životnog prostora uvek je dobro došla, a posebno u današnjem vremenu kada je rad od kuće često jedina opcija. Imajući ovo u vidu, radna područja u okviru stambenog prostora sve češće su neformalna i neretko koegzistiraju sa drugim životnim prostorima. Ovo dovodi do pojave mini radnih elemenata koji su integrisani u veće komade nameštaja.

Foto: Pedro Kok

Nevidljive ručke

Skrivene ručke ili potisni mehanizmi su rešenje koje je dovelo do mogućnosti realizacije kompaktnih i svedenih kuhinja. Naravno, ovakvi mehanizmi često se koriste na drugim elementima nameštaja, a cilj je uvek isti: dobijanje čistih površina, koje će pleniti svojom elegancijom.

Foto: Pedro Kok

Stepenice integrisane u nameštaj

Prostor ispod stepeništa gotovo uvek dobro dođe za organizovanje dodatnog skladišnog prostora. U nekim projektima stepeništa su dobila i dodatnu funkciju, pa su postala sastavni deo zidnog poličnog sistema ili je prostor ispod stepeništa postao radni kutak.

Foto: César Béjar

Šarena kupatila

Paralelno sa sve većom upotrebom svetlih i smelih boja na zidovima i nameštaju, kupatila su takođe počela da prihvataju boju na odvažan ali elegantan način. Arhitekte i dizajneri često koriste kupatila za svoje najmaštovitije kreacije.

Foto: Jan Vranovsk

Otvoreni i fluidni životni prostori

Formalno razdvajanje životnih prostora sve češće se izbegava.

Foto: Barbara Corsico Photograpy

Ideje sa ugradnjom draperija koje razdvajaju prostore ili primenom fleksibilnih panela su sve poželjnije.

Foto: Salem Mostefaoui

Teraco

Ovaj material, korišćen u venecijanskim kućama pre više od 500 godina, prvobitno se vratio u enterijere 70ih godina prošlog veka, da bi tokom 2019. ponovo napravio dizajnerski bum. Teraco kakav danas često vidimo je kompozit većih komadića mermera, granita, kvarca i stakla, koji imaju upečatljiviji dizajn.

Foto: Hey!Cheese

Zasigurno je da će se teraco koristiti i u narednoj deceniji, ali ne samo na podovima, već i na zidovima, kao i na radnim pločama kuhinja i na nameštaju. Dezen teraca se već može videti i na tapetama, tkaninama, pa čak i na tepisima.

Foto: Reutov Dmitry, Gerner Ekaterina

Drvo i beton u njihovom sirovom izgledu

Izlaganje drveta i betona na podovima, zidovima i ostalim elementima enterijera već tokom nekoliko proteklih godina se može veoma često videti.

Foto: Brigida González

Na ovaj način prostori dobijaju topliji, ali često i elegantniji izgled, a istovremeno se i doprinosi budžetu jer konstruktivni materijali ujedno su i završna obrada. Ovi materijali imaju i dodatne kvalitete, poput izdržljivosti i smanjene potrebe za održavanjem.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen, Noah SheldonDizajn Enterijera
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Kako pravilno ugraditi sistem za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu

Objavljeno

dana

Autor

Kako pravilno ugraditi sistem za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


Kupatilo, kuhinja, podrum, terasa ili krov među najosetljivijim su delovima životnog prostora zbog česte pojave vlage, plesni i buđi, što narušava estetski izgled prostorija i negativno utiče na zdravlje ljudi koji u njima borave.

Zbog toga, bilo da zidamo novi objekat ili rešavamo pitanje hidroizolacije u objektu koji je već u upotrebi, odabir pravog sistemskog rešenja od ključnog je značaja.

Kompanija Bekament razvila je HYDRO CERAMIC BATHROOM sistemsko rešenje za hidroizolaciju i polaganje keramike u kupatilu, koje odlikuju visok kvalitet, pouzdanost, dugotrajnost i ekonomičnost.

Advertisement

Prepoznajući značaj i benefite pravilne ugradnje datog sistema, od strane kompanije Bekament pripremljen je edukativan i sadržajan video materijal koji na jasan, precizan i konkretan način objašnjava proces implementacije i važnost ovog rešenja.

Tutorijal nudi novo znanje o postupku stručne primene svake pojedinačne komponente sistemskog rešenja odnosno proizvoda iz HYDRO CERAMIC proizvodnog asortimana, kao i alata koji se tom prilikom koriste.

Kroz video materijal može se naučiti sve o procesu pravilnog nanošenja univerzalne podloge i visokokvalitetnog hidroizolacionog premaza, utapanja hidroizolacione trake, korišćenja fleksibilnog lepka za keramiku do primene vodoodbojne mase za fugovanje keramičkih pločica i silikonske mase za zaptivanje otporne na pojavu buđi.

Kada se prostor/kupatilo sigurno i dugoročno zaštiti od prodora vode i vlage, može se pristupiti njegovom opremanju i prilagođavanju sopstvenim potrebama i ukusu.

AdvertisementDizajn Enterijera
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Kako je revitalizovana kamena kuća u Kotoru

Objavljeno

dana

Autor

Kako je revitalizovana kamena kuća u Kotoru

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: DizajnEnterijera.rs


U jezgru starog grada, koji je deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, urađena je revitalizacija stare kuće uz puno poštovanje istorijskog nasleđa.

Projektovanje enterijera stare kamene kuće, u kompleksnom kulturno-istorijskom kontekstu, u kojoj svaka građevinska pa i zanatska intervencija mora biti pažljivo planirana i izvedena je izazov sam po sebi. Naročito izazovno je kada po zahtevu investitora treba uraditi enterijersko rešenje stana od 25m2 u kome nijedan zid nije pod pravim uglom.

Zamenjene je drvena međuspratna konstrukcija sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove.

„Iako zbog denivelacije terena spolja djeluje kao prizemna kuća, predmetni prostor je zapravo stan u trospratnom objektu što je dodatno otežavalo svaki vid građevinske intervencije.“ – navode arhitekte Zoran SpasićMilica Andrić-Spasić iz tivatskog biroa PARALELE doo koji potpisuje ovaj projekat.

Advertisement

Stabilnost objekta i mogućnost za dodatno opterećenje u zoni sanitarno-tehničkog bloka postignuta je zamenom oronule međuspratne konstrukcije od drvenih greda sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove. Tom prilikom je pod od borovine pažljivo demontiran i, uz adekvatno tretiranje i zaštitu, ponovo upotrebljen.

Osnova

Preklapanje aktivnosti

Projektni zadatak je savremena interpretacija tradicionalnih motiva sa svim neophodnim funkcijama za duži povremeni boravak. S obzirom na reciprocitet zahteva i ograničenja, udvajanje i preklapanje zona aktivnosti postala je neophodnost kojom je postignut prostorni i funkcionalni kvalitet.

U organizacionoj šemi, kuhinja zauzima centralni prostor koji spaja/razdvaja dnevnu od noćne zone. Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje čime su sve funkcionalne zone integrisane u jedan prostor kojim dominira drvena krovna konstrukcija. „Prioritet da se upotrebna ali i prostorna vrednost postave na najviši mogući nivo postignuta je i primjenom pocket kit kliznog sistema za staklena vrata kupatila.“ – navode autori.

Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje.

Jedini zatvoreni deo prostora čini sanitarno-tehnički blok u kome je smešteno kupatilo, a ka dnevnoj zoni deo kuhinjskih elemenata, veš mašina i ostava. Iznad, ka noćno zoni, prostor za odlaganje stvari i bojler. Primenom matiranog stakla za krilo vrata od kupatila istovremeno je obezbeđena privatnost i prodor prirodnog svetla.

Problem vodovodnog i kanalizacionog razvoda sa pristupačnom revizijom u slučaju havarije (trasa od kupatila/kuhinje do priključka na terasi) rešen je detaljem u vidu zadebljane lajsne sa dekorativnim belim oblutkom uz zid dnevne zone.

Spavaći blok

Prostor bočnih ulaznih vrata je sa unutrašnje strane termoizolovan i zatvoren aquapanel pločom pri čemu je dobijena niša za odlaganje rasklopivog trpezarijskog nameštaja. Na taj način je uz dvosed sa sistemom za rasklapanje omogućena transformacija dnevne zone u dodatnu sobu za spavanje u slučaju potrebe za većim brojem korisnika.

Advertisement

Pocket kit kliznim vratima od mat stakla u kupatilu. postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Upotrebom pločica visokog sjaja i velikog formata (calacatta glossy 60x120cm), velikom površinom ogledala, reflektivnom staklenom pregradom za tuš i pocket kit kliznim vratima od mat stakla postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Savremeni duh u tradicionalnom ruhu

„Pažljivim odabirom primjenjenih materijala težilo se savremenim dizajnerskim trendovima.“ – kažu arhitekte. Zidovi u dekorativnom fasadnom malteru teksture full 1.5 sa detaljima u kamenu, elementi kuhinje i ormara od hrastovog drveta u beloj boji, drvena konstrukcija bojena u beloj boji i brodski pod bojen u crvenkastom konjak tonu impregnirani zaštitnim lakom visokog sjaja doprinose stvaranju utiska većeg prostora koji naizgled minimalnim intervencijama stvara savremeni duh u tradicionalnom ruhu.

Faktografija

  • autori: “PARALELE” d.o.o. Tivat, Zoran Spasić mast.inž.arh, Milica Andrić-Spasić mast.inž.arh.
  • površina: 25 m2
  • lokacija: Kotor, Crna Gora
  • godina: 2020.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Presek 3
Presek 3

Fotogalerija:Dizajn Enterijera
Nastavite čitati

Najčitanije