Povežite se s nama

Novosti.rs

PREMINULI ZA STRUJU DUGUJU OSAM MILIONA: Oko 4.000 potrošača moraće do kraja sledeće nedelje da promeni vlasništvo nad brojilom

Objavljeno

dana

PREMINULI ZA STRUJU DUGUJU OSAM MILIONA: Oko 4.000 potrošača moraće do kraja sledeće nedelje da promeni vlasništvo nad brojilom

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ELEKTROPRIVREDA Crne Gore upozorila je potrošače čija se brojila vode na preminule osobe, a iza kojih je ostao dug za struju, da u roku od 10 dana izvrše prenos vlasništva - u suprotnom sledi isključene sa mreže. Na taj način, EPCG planira da naplati osam miliona evra duga koji se vodi na osobe koje više nisu žive.

EPCG poziva dužnike da prenesu vlasništvo nad brojilima / Foto: epcg.me

Kako su za "Novosti" kazali iz EPCG, reč je o domaćinstvima koja imaju dug za struju, ali su tužbe za naplatu odbijene jer je reč o umrlim licima.

- Prevođenje vlasništva nad brojilom u slučaju smrti, zakonska je obaveza Opštih uslova o snabdevanju električnom energijom, gde se navodi da u slučaju smrti kupca ili prestanka postojanja pravnog lica, naslednici ili pravni sledbenici su dužni da u roku od 90 dana obaveste pisanim putem snabdevača i podnesu zahtev za promenu imena - naziva kupca električne energije - objasnili su u "Elektroprivredi".

Advertisement

Iako za prenos vlasništva nad brojilom nije neophodno izmiriti kompletan dug, novi vlasnici će morati da izaberu jedan od protokola za izmirenje duga u ratama, kao i obavezati se na redovno plaćanje tekućih računa.

"Elektroprivreda" je objavila spisak umrlih lica koja su imala utuženja i na čijim brojilima podstoji dug, odnosno onih čije vlasništvo mora biti promenjeno u datom roku. Napominju, broj potrošača koji nisu izvršili promenu naziva kupca je mnogo veći.

- Zato pozivamo još jednom sve potrošače čija se brojila vode na umrla lica, da pokrenu proceduru. Takođe, ovim putem bismo pozvali i sve druge potrošače, kod kojih se razlikuje vlasništvo nad brojilom od vlasništva nad nekretninom, da blagovremenu pokrenu ovu procedure, jer je to njihova zakonska obaveza. Naime, krajnji kupac je dužan da u slučaju promene podataka iz ugovora o snabdevanju bez odlaganja, pisanim putem obavesti snabdevača.

GUŽVE NEMINOVNE

U "Elektroprivredi" naglašavaju da od početka pandemije proces rada organizuju u skladu sa epidemiološkim merama, ali upitno je kako je moguće izbeći gužvu i redove ispred distribucije kada u tako kratkom roku hiljade građana moraju predati zahtev za prenos vlasništva i potpisati protokol o izmirenju duga. Jedina preporuka sa ciljem da se spreči stvaranje gužve je da potrošači pre dolaska pročitaju proceduru "Promena imena-naziva kupca", koja se nalazi na njihovom sajtu i informišu se šta ona podrazumeva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

AdvertisementNovosti

Novosti.rs

BONUS I DO 100 EVRA: Obezbeđena jednokratna novčana pomoć za 64.370 penzionera

Objavljeno

dana

Autor

SMENA KATNIĆA SPUŠTA GRANICU PENZIONISANJA? Stupio je na snagu izmenjeni Zakon o radu, a u penziju će mnogi otići preko noći

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UZ novembarsku penziju koja će biti isplaćena 20. decembra penzioneri će dobiti i pomoć. Koliku, zavisiće od visine penzije. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO, a za isplatu će, kako je rečeno, trebati 3,1 milion evra.

Foto Tanjug

- Penzionerima koji primaju najnižu penziju odnosno 147 evra biće isplaćena jednokratna pomoć od 100 evra, dok će oni korisnici koji primaju od minimalne do prosečne dobiti po 30 evra - saopšteno je iz Fonda.

Fond isplaćuje penzije za gotovo 129.000 penzionera od čega je 116.000 u Crnoj Gori. Ti korisnici ostvaruju pravo na jednokratnu pomoć, a statistika iz oktobra pokazuje da najniže penzije od 147 evra prima 16.700 penzionera. Onih koji imaju veći iznos od toga, ali manji od prosečnog koji je 292 evra ima 47.670 penzionera.

Advertisement

- Jednokratnu pomoć primiće ukupno 64.370 penzionera ili 56 i po odsto od ukupnog broja korisnika prava po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, navode iz Fonda i dodaju da je za jednokratnu pomoć, uključujući i ovu iz decembra ukupno izdvojeno pet i po miliona evra ili šest puta više ove nego 2020.

Iz Fonda PIO je pojašnjeno i kako se obračunavaju penzije u Crnoj Gori pa je najniža nepunih 150, a najviša 1.180 evra.

RANKOVA PENZIJA

- ZA sada najvišu penziju u Crnoj Gori primao je Ranko Krivokapić, bivši predsednik Skupštine i počasni predsednik SDP, i to 2.000 evra. Tu odluku smo poništili i sad bi Krivokapić, po utvrđenom modelu, trebalo da vrati sve što mu je isplaćeno od decembra 2019. - rekli su u Fondu PIO.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MOJKOVAC ima narodnu vlast. Od ponedeljka ću inicirati razgovore sa tradicionalnim koalicionim partnerima da sastavimo što pre vlast, kazao je nosilac liste koalicije Za budućnost Mojkovca Vesko Delić.

Foto M. Sekulović

Iz te koalicije, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA su saopštili da je Demokratska partija socijalista (DPS) u Mojkovcu nakon 16 godina izgubila vlast.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da će Delić "biti novi gradonačelnik Mojkovca".

Advertisement

Vesko Delić/Foto: DF

- Dragi moji Mojkovčani, slobodna Crna Goro, srećna vam pobeda. Mojkovac ima novu, narodnu vlast. U ponedeljak sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima počinjemo pregovore - kazao je Delić, praćen skandiranjem "nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a".

Deliću je čestitao i Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića.

Demokratska partija socijalista je na lokalnim izborima u sve tri opštine, Cetinje, Mojkovac i Petnjica, ostvarila veliki pad i nastavila gubitnički niz.

Na Cetinju DPS je osvojio 43 odsto glasova, ali najveći rast je ostvario SDP koji je osvojio 22 odsto glasova i može da odluči sa kim će da formira vlast.

Ura je na Cetinju osvojila oko 11 odsto glasova, Demokrate 10 odsto, a Stara garda Liberali blizu 10 odsto glasova i SD oko tri odsto. SDP je povećao broj glasova skoro 100 odsto. Oni mogu da formiraju vlast na Cetinju bez DPS-a.

DPS će u lokalnom parlamentu u Mojkovcu imati 14 odbornika, Za budućnost Mojkovca, DF, sedam mandata, Demokrate četiri mandata, URA dva mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, Ne damo Mojkovac dva mandata.

Advertisement

DPS može samostalno da vlada Petnjicom, ali je i u tom gradu imala lošiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i prethodne lokalne. Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković izjavio je da je Demokratska partija socijalista osvojila 17 od 31 odborničkog mesta, a ranije je imala 20 odbornika.

Predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić je na Tviteru naveo da je opozicija u cetinjskoj skupštini ostvarila ubedljivu pobedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD.

On je ocenio da je Cetinje "još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svetsko", nakon što je, prema podacima Demokratske Crne Gore na osnovu 100 odsto glasova, DPS osvojio najviše glasova na Cetinju, ali neće moći da samostalno formira vlast.

- Demokrate i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstremizacije, zabeležile su rast od 50 odsto, u odnosu na parlamentarne izbore - naglasio je Bečić.

Bečić je naveo da su Demokrate zabeležile rast od 150 odsto i ostvarile osam odsto podrške u Petnjici.

Advertisement

Za Mojkovac je Bečić rekao da je ostvarena "istorijska pobeda".

- Istorijska pobeda u junačkom Mojkovcu. Svim građanima čestitam na mirnim i dostojanstvenim izborima. Hvala biračima Demokrata na rastu i u Mojkovcu za 30 odsto u odnosu na parlamentarne izbore - naveo je Bečić.Novosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

SLAVLJE U MOJKOVCU: DPS konačno pao! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno

dana

SLAVLJE U MOJKOVCU: DPS konačno pao! (FOTO+VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PORAZ DPS-a na izborima u Mojkovcu građani su proslavili uz pesmu i baklje.

Foto: Sara Krgović

DPS je u tom gradu poražen posle 16 godina. 

- Vlast ćemo formirati sa našim koalicionim partnerima. Gradonačelnik će biti naš nosilac liste Vesko Delić - saopštio je lider DF Andrija Mandić.

Advertisement
 

Prema podacima Demokratske Crne Gore, na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tela, koalicija DPS-SD-LP osvojila je 43,89 odsto glasova ili 14 mandata na izborima u Mojkovcu.

Na drugom mestu je Za budućnost Mojkovca, koji je osvojio 24,17 odsto glasova ili sedam mandata, Demokrate su dobile 13,45 odsto ili četiri mandata, Ne damo Mojkovac 6,38 odsto ili dva mandata, Ujedinjena Crna Gora šest odsto ili dva mandata, a URA 6,11 odsto ili dva mandata.Novosti
Nastavite čitati

Najčitanije