Povežite se s nama

Društvo

Moraće da sačekaju saglasnost SDT-a za šetalište u Petrovcu

Objavljeno

dana

Moraće da sačekaju saglasnost SDT-a za šetalište u Petrovcu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odgovor vdt-a gradonačelniku budve

Moraće da sačekaju saglasnost SDT-a za šetalište u Petrovcu

Tužilaštvo i dalje istražuje malverzacije oko gradnje promenade u Petrovcu, koja je sada u lošem stanju

Advertisement

Foto: Vuk Lajović

Advertisement

Opština Budva mora još da čeka na saglasnost Specijalnog državnog tužilaštva da započne sanaciju i rekonstrukciju ruiniranog, još nezavršenog šetališta u Petrovcu.

To se navodi u odgovoru Vrhovnog državnog tužilaštva na urgenciju gradonačelnika Marka Carevića, koji je od v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića zatražio da se lokalnoj upravi dozvole radovi na toj promenadi koja se i dalje, kao jedna od korupcionaških afera budvanske krimi grupe Svetozara Marovića još nalazi pod lupom istražitelja na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Advertisement

”Obavještavam vas da sam vaš podnesak – urgenciju koju ste dostavli Vrhovnom državnom tužilaštvu, dostavili na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, piše u odgovoru koji je iz VDT stigao na adresu prvog čovjeka Budve.

Carević je polovinom novembra uputio urgentan dopis Buriću, u kojem mu je detaljno obrazložio višegodinji problem sa kojim se suočava lokalna uprava, jer su joj vezane ruke i ne može da sanira šetalište niti da ga dovrši, zbog toga što istražitelji SDT i dalje izviđaju cijeli slučaj tokom kojeg je organizovana kriminalna grupa oštetila gradsku kasu više od pet miliona era.

”Opština Budva je tokom 2017. godine Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila dokumentaciju za potrebe izviđajnog postupka u predmetu izgradnje šetališta u Petrovcu za koje postoji osnov sumnje da je nanijeta šteta u iznosu više od pet miliona eura po Opštinu i budžet građana. Naime, ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 7,5 miliona eura za ukupnu dužinu šetališta od 1,6 kilometara. Posljednja informacija koja je saopštena je da se predmet nalazi još u fazi izviđaja i da su vještaci određenih struka dali nalaz i mišljenje. Takođe, određene osobe su saslušane i obezbijeđeni su drugi dokazi u postupu”, napisao je Carević.

Advertisement

Imajući u vidu da je od početka izvođenja radova proteklo 12 godina, te da šetalište nije završeno do kraja, kako je istakao Carević, situacija na terenu je nezadovoljavajuća u svakom pogledu.

”U međuvremenu, zbog protoka vremena kao i lošeg kvaliteta izvedenih radova došlo je do dodatnog oštećenja i urušavanja zbog čega je šetalište nebezbjedno za korišćenje i u svakom smislu neadekvatno za turističko mjesto kao što je Petrovac. Zbog svega navedenog, Opština Budva u okviru svog investicionog programa planira da izvrši sanaciju, odnosno rekonstrukciju šetališta sa ciljem da se taj prostor učini bezbjednim za svakodnevnu komunikaciju građana kao i brojnih turista koji posjećuju Petrovac. Zbog toga nam je veoma važno da, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za intervenciju na ovom prostoru sa aspekta rada tužilaštva, i ukoliko su obezbijeđeni svi dokazi važni za postupanja u konkretnom slučaju, dobijemo pisanu saglasnost nadležnog tužilaštva da Opština Budva može da pristupi izvođenju radova na sanaciji šetališta, ukoliko to naravno ne ometa proces obezbjeđenja dokaza i dalje utvrđivanje činjenica i okolnosti u istražnom postupku koji se vodi”, naglasio je Carević.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska uprava DPS-SDP još 2008. Tada je prvorangirana nikšićka kompanija “Udarnik”, kojoj su povjereni radovi. Godinu kasnije započela je gradnja, ali zbog nedostatka novca i prazne opštinske kase, radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled. Iako je ostalo još mnogo toga da se uradi, to nije učinjeno.

Advertisement

Usljed nevremena, šetalište je velikim dijelom oštećeno. U lošem stanju je javni gradski toalet u čiju izgradnju je uloženo nevjerovatnih 270 hiljada eura, a dodatno je šetalište ruinirano gradnjom zgrada, jer se nerijetko koristi kao prečica kojom se kamionima prevozi građevinski materjial.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu.

Istražitelji su praktično ispitivali sve aktere te milionske afere, predstavnike nekadašnje DPS-SDP vlasti, članove budvanske kriminalne grupe, koji su prije 12 godina vodili taj projekat. U SDT su tada ispitivane i opštinske službenice koje su bile članice Komisije za projekat rekonstrukcije šetališta, ali i vlasnik građevinske kompanije “Udarnik”.

Advertisement

Primjer bahatosti: Za javni toalet potrošili 274 hiljade eura

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, tri puta više nego što je to bilo predviđeno. Poziv tužiocima da ispitaju cijeli slučaj prvo su prije deceniju uputili tada najjača opoziciona partije u Budvi, SNP, koji je u to vrijeme još bio jedinstven.

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta je ona iz 2013, kada je gradom još upravljala koalicija DPS-SDP.

Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

Advertisement

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj – postvaljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije