Povežite se s nama

Politika

Alijansa žena DPS: Pravna pomoć za građanke izložene mizoginim napadima, nasilnici moraju da odgovaraju

Objavljeno

dana

Alijansa žena DPS: Suprotstavljamo se svim pokušajima ućutkivanja politički angažovanih žena

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Alijansa žena DPS će u svojim kapacitetima, pružiti neophodnu pravnu podršku građankama i aktivistkinjama koje su izložene mizoginim napadima, kako bi propagatori nasilja odgovarali u skladu sa zakonom, saopšteno je iz te Alijanse.

“Hajke na žene koje iznose stavove suprotne novom klerofašističkom narativu u Crnoj Gori moraju prestati. Evidentno je da se autori primitivnih poruka upućenih ženama, između ostalih i mladim političarkama Demokratske partije socijalista, osjećaju ohrabreno da na ovaj nečastan način ugroze našu borbu za građansku i evropsku Crnu Goru”, ističu u Alijansi žena DPS-a.

Kao Alijansa žena, dodaju one, dijelimo uvjerenje da većina građana i građanki u Crnoj Gori ne pronalazi sebe u ambijentu u kom se aktivno sprovodi projekat klerofašizacije društva a ugnjetavanje manjina u javnoj sferi se prećutno odobrava.

Advertisement

“Podsjećamo autore takvih poruka, kao i one koji ih ćutanjem i nečinjenjem podržavaju, da je Crna Gora demokratska i sekularna država sa Ustavom i zakonima koji je definišu kao takvu. Kao društvo koje svoju budućnost zamišlja u ujedinjenoj Evropi, nećemo dozvoliti politiku koja se sprovodi pod plaštom religije, kao ni diskriminaciju žena i drugih manjina. Nastavićemo da se borimo za evropske vrijednosti jer je to osnov za dalju demokratizaciju našeg društva”, naglašavaju u Alijansi žena DPS-a.

Alijansa žena poziva sve građane i društveno-političke aktere u Crnoj Gori koji dijele njihovu viziju da im se pridruže u otporu prema javno iskazanoj i opasnoj mržnji.

“Pozivamo i međunarodnu zajednicu, da posebno obrati pažnju na ugrožavanje sekularnog karaktera države od strane trenutne vlasti, te pokušaj normalizacije mizoginije i kulture nasilja na nivou institucija. Promocija zapadnih vrijednosti, na svim nivoima društveno-političkog života, od suštinskog je značaja da Crnu Goru sigurno vodimo ka Zapadu i putu napretka”, zaključuju u Alijansi žena DPS-a.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Nikolić: Đurović da svoje opservacije o stranačkoj politici zadrži u granicama URA

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Krivokapić da objasni drastičan rast prihoda i profita njegovih apoteka, pa tek onda da postavlja pitanja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik URA Goran Đurović, kako smo već i poručili njegovom predsjedniku Dritanu Abazoviću, trebalo bi da obrati pažnju kako i na koji način komunicira sa Demokratskom partijom socijalista, poručio je Miloš Nikolić, portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Đurović je večeras na TVCG, između ostalog, kazao da se DPS neće ni u jednoj vladi pojavljivati sve dok ne raščisti sa ljudima za koje se vezuju brojne afere.

“Kako smo već jasno kazali, bićemo partneri svima da srušimo ovu štetočinsku Vladu koja iz dana u dan nanosi štetu ugledu Crne Gore, Vladu koja je konstituisana upravo zahvaljujući presudnim glasovima URA-e. I baš kako ni mi ne pitamo URU gdje je bila prethodnih godinu dana i zbog čega je kleronacionalističkim strukturama dozvoljavala da ruše ustavni poredak, što upravo kulminira ovih dana, najljubaznije molimo gospodina Đurovića da svoje opservacije o stranačkoj politici zadrži u granicama partije kojoj pripada”, istakao je Nikolić.

Advertisement

Kako dodaje se drugo poprilično je, kaže on, neprimjereno i politički nekulturno.

“Sve drugo poprilično je neprimjereno i politički nekulturno, te ćemo morati da i u budućnosti vaspitno djelujemo na sve što oni pomisle da imaju pravo ili legitimitet da uređuju odnose ili kadriraju unutar Demokratske partije socijalista”, zaključuje Nikolić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Objavljen godišnji izvještaj i statistika Evropskog suda u odnosu na Crnu Goru za 2021. godinu

Objavljeno

dana

Autor

Objavljen godišnji izvještaj i statistika Evropskog suda u odnosu na Crnu Goru za 2021. godinu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Svjetska zdravstvena kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 i ove godine je predstavljala smetnju da Evropski sud za ljudska prava, dugi niz godina njegovanu tradiciju svečanog otvaranja sudijske godine, organizuje na neposredan način. Umjesto svečanog otvaranja sudijske godine, koje se tradicionalno održava posljednjeg petka u januaru mjesecu, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava (u daljem tekstu: „Evropski sud“), Robert Spano, na konferenciji za štampu održanoj dana 25. januara predstavio je aktivnosti Evropskog suda u 2021. godini, kao i statističke podatke za proteklu godinu, saopšteno je iz Vlade.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik Spano ukazao je na novu strategiju obrađivanja predmeta, koja ima za cilj da ubrza obrađivanje i okončanje najznačajnijih, najkompleksnijih i najhitnijih predmeta (“impact cases”).

Osvrnuo se takođe i na Protokol br. 15 uz Konvenciju, koji je stupio na snagu 1. avgusta 2021. godine i kojim se uvode izmjene i dopune Preambule Konvencije, koja sada sadrži upućivanje na princip supsidijarnosti i doktrinu polja slobodne procjene.

Advertisement

“Osim navedenog, Protokolom se skraćuje vremensko ograničenje od šest mjeseci za podnošenje predstavke Evropskom sudu na četiri mjeseca, te će se isto primjenjivati od 1. februara 2022. godine na sve pravosnažne odluke donijete na nacionalnom nivou nakon tog datuma”, naveo je Spano.

Takođe je ukazao i na veliki broj podnijetih zahtjeva za izdavanje privremenih mjera, koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa, a koje se primarno odnose na lica koja su pritvorena ili zadržana u centrima za prihvat azilanata i migranata.

“Evropski sud je u 2021.godini dodijelio 44 250 predstavki u rad sudskoj formaciji, što je z šest odsto više u odnosu na 2020.godinu, kada je bilo dodijeljeno u rad ukupno 41 700 predstavki. Trenutno se u radu Evropskog suda nalazi 70 150 predstavki. Tokom 2021.godine, Evropski sud je odlučio putem presude ili odluke u 36 092 predstavke”, navodi se u saopštenju Vlade.

Advertisement

Statistika Evropskog suda u odnosu na Crnu Goru za 2021. godinu

Prema podacima Evropskog suda, koji su danas prezentovani, kada je u pitanju Crna Gora, ukupno je 381 predstavka dodijeljena u rad nekoj od sudskih formacija. Ukupno je 189 predstavki proglašeno neprihvatljivim ili izbrisano sa liste predmeta Evropskog suda, dok je s druge strane, na kraju 2021.godine, pred Evropskim sudom u odnosu na Crnu Goru ukupno ostalo u radu 224 predstavke.

“Kada se sagleda ukupan broj predstavki koje su dodijeljene u rad nekoj od sudskih formacija tokom 2021.godine, u odnosu na period 2020.godine (kada je dodijeljeno u rad 218 predstavki), vidjećemo da je taj broj za 75 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, koja je svakako bila označena covid krizom”, piše u saopštenju.

Advertisement

Kada je u pitanju indeks podnijetih predstavki koji označava broj predmeta (priliv) u 2021.godini na 10,000 stanovnika, kao statistički parametar koji koristi Evropski sud u svom radu, isti ukazuje da se Crna Gora sa indeksom od 6,14 nalazi na prvom mjestu od svih država članica Savjeta Evrope po glavi stanovnika (prosječan indeks država članica Savjeta Evrope za 2021. godinu je 0,53).

“Nakon početnog ispitivanja predstavki po osnovu njihove prihvatljivosti, ove godine se i dalje zadržao trend većeg broja njihovog odbacivanja od strane sudije pojedinca („single-judge“), pa je tako od ukupnog broja predstavki koje su bile u radu pred nekom sudskom formacijom, proglašeno neprihvatljivim ili izbrisano sa liste predmeta Evropskog suda blizu 50%, što opet predstavlja visok procenat, ali u svakom slučaju ne onaj koji je bio ranijih godina”, dodaje se u saopštenju.

Ovaj podatak može ukazivati da sve veći broj predstavki, koje crnogorski državljani podnose Evropskom sudu, zadovoljavaju uslov prihvatljivosti i iste se ne odbacuju već u prvoj fazi postupka.

Advertisement

Tokom 2021. godine u odnosu na Crnu Goru donijeto je ukupno 5 presuda, od kojih je u 4 presude utvrđena barem jedna povreda konvencijskog prava, dok u 1 presudi nije utvrđena povreda konvencijskog prava i 2 odluke, u kojima su predstavke proglašene neprihvatljivim nakon pružene pravne odbrane.

“Takođe, tokom 2021.godine, Evropski sud je u odnosu na Crnu Goru razmatrao i četiri zahtjeva po osnovu Pravila 39 Poslovnika Evropskog suda, odnosno zahtjeva za izdavanje privremene mjere i nakon pravne odbrane Zastupnika na podnijete zahtjeve, sva četiri zahtjeva za izdavanje privremene mjere su odbijena”, zaključuje se u saopštenju Vlade.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Novi Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji – ključni orijentir za implementaciju evropske agende

Objavljeno

dana

Autor

Novi Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji – ključni orijentir za implementaciju evropske agende

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Usvajanje novog Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023 daće dodatno strateško usmjerenje procesu evropske integracije i snažan impuls administraciji da nastavi realizaciju obaveza iz ovog krovnog strateškog dokumenta. PPCG predstavlja okosnicu rada pregovaračke strukture i kao takav doprinijeće ispunjavanju konkretnih završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima. Vjerujem da će kvalitetna i efikasna implementacija ovog dokumenta biti dobar vodič za zaokruživanje sveobuhvatnih reformskih procesa u svim oblastima, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na trećoj sjednici Komisije za evropske integracije.

“Na danas sjednici koja je održana u online formatu, nakon uspješno realizovanih jučerašnjih javnih konsultacija s predstavnicima civilnog sektora, razmatran je i usvojen Nacrt programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, nakon višemjesečnog rada Komisije, u sinergiji s Kancelarijom za evropske integracije, pregovaračima i šefovima radnih grupa sa njihovim timovima”, saopšteno je iz generalnog Sekretarijatra Vlade.

Tokom intenzivnog radnog procesa, dodaju iz Vlade, analizirano je gotovo 7.000 pravnih akata EU, sagledani dosadašnji učinci postojećeg dokumenta, mape puta za ispunjavanje završnih mjerila i preporuke Izvještaja Evropske komisije za 2021, a kako kažu,  “vodilo se računa i o potrebi pune usklađenosti Programa pristupanja sa Srednjoročnim programom rada Vlade”.

Advertisement

Kordić je pohvalila rad Komisije za evropske integracije i radnih grupa na pripremi inoviranog PPCG-a istakavši da su veoma korisni inputi dobijeni i od strane predstavnika civilnog sektora na juče održanim online konsultacijama.

“Ona je podsjetila da je tim dokumentom, za naredni dvogodišnji period, planirano donošenje 588 obaveza, od čega 109 strategija i 479 zakona i podzakonskih akata”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije