Povežite se s nama

Politika

Alijansa žena DPS: Pravna pomoć za građanke izložene mizoginim napadima, nasilnici moraju da odgovaraju

Objavljeno

dana

Alijansa žena DPS: Suprotstavljamo se svim pokušajima ućutkivanja politički angažovanih žena

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Alijansa žena DPS će u svojim kapacitetima, pružiti neophodnu pravnu podršku građankama i aktivistkinjama koje su izložene mizoginim napadima, kako bi propagatori nasilja odgovarali u skladu sa zakonom, saopšteno je iz te Alijanse.

“Hajke na žene koje iznose stavove suprotne novom klerofašističkom narativu u Crnoj Gori moraju prestati. Evidentno je da se autori primitivnih poruka upućenih ženama, između ostalih i mladim političarkama Demokratske partije socijalista, osjećaju ohrabreno da na ovaj nečastan način ugroze našu borbu za građansku i evropsku Crnu Goru”, ističu u Alijansi žena DPS-a.

Kao Alijansa žena, dodaju one, dijelimo uvjerenje da većina građana i građanki u Crnoj Gori ne pronalazi sebe u ambijentu u kom se aktivno sprovodi projekat klerofašizacije društva a ugnjetavanje manjina u javnoj sferi se prećutno odobrava.

Advertisement

“Podsjećamo autore takvih poruka, kao i one koji ih ćutanjem i nečinjenjem podržavaju, da je Crna Gora demokratska i sekularna država sa Ustavom i zakonima koji je definišu kao takvu. Kao društvo koje svoju budućnost zamišlja u ujedinjenoj Evropi, nećemo dozvoliti politiku koja se sprovodi pod plaštom religije, kao ni diskriminaciju žena i drugih manjina. Nastavićemo da se borimo za evropske vrijednosti jer je to osnov za dalju demokratizaciju našeg društva”, naglašavaju u Alijansi žena DPS-a.

Alijansa žena poziva sve građane i društveno-političke aktere u Crnoj Gori koji dijele njihovu viziju da im se pridruže u otporu prema javno iskazanoj i opasnoj mržnji.

“Pozivamo i međunarodnu zajednicu, da posebno obrati pažnju na ugrožavanje sekularnog karaktera države od strane trenutne vlasti, te pokušaj normalizacije mizoginije i kulture nasilja na nivou institucija. Promocija zapadnih vrijednosti, na svim nivoima društveno-političkog života, od suštinskog je značaja da Crnu Goru sigurno vodimo ka Zapadu i putu napretka”, zaključuju u Alijansi žena DPS-a.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Objavljeno

dana

Autor

Carevićevi snovi o „srpskom svetu“

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva. Ostavku je adresirao na Odbor povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću

Odbor povjerenika početkom avgusta imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije najavio da će napustiti funkciju predsjednika Opštine Budva, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Advertisement

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bojović: Samo smireno i polako, (iz)vanjski ministre, prvo da vrnemo kapelu na Lovćen i ispunimo Njegošev zavjet

Objavljeno

dana

Autor

Bojović: Samo smireno i polako, (iz)vanjski ministre, prvo da vrnemo kapelu na Lovćen i ispunimo Njegošev zavjet

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ranko Krivokapić, još uvijek ministar spoljnih poslova Crne Gore, poziva se opet, po već ko zna koji put, na nekakvo „vrćanje barjaka” i „onog što je njegovo”, podstičući sukobe i priželjkujući atakovanja na manastire i crkve po Crnoj Gori, kazao je poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović.

“Najveći „patriota“ Ranko, sa ekstremizovanom nacističkom ideologijom, hoće da upravlja Crkvom, i još bi za sve to nekako da se pozove na Crnojeviće, krivotvoreći istoriju! Samo smireno i polako, (iz)vanjski ministre. Prvo da „vrnemo” kapelu na Lovćen i ispunimo Njegošev zavjet, uklanjajući prokletstvo nad Crnom Gorom, bez tenzija, bez sukoba, bez rušenja mauzoleja i spomen obilježja. Tek nakon toga možemo se, kako kažete, „vrnuti” u dalju istoriju, kako biste priučili gradivo ko su bili Crnojevići i šta su označavali barjaci i simboli iz tog perioda”, navodi Bojović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Filipović: Damjanović igra ključnu ulogu u obesmišljavanju crnogorskog otpora

Objavljeno

dana

Autor

Filipović: Suština Otvorenog Balkana nejasna; Abazović najveći rizik po Crnu Goru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Funkcioner GI 21. maj Ljubomir Filipović oglasio se na Twitteru.

-Aleksandar Damjanović, vođa marginalnog nacionalističkog cirkusa, igra ključnu ulogu u obesmišljavanju crnogorskog otpora. Današnji napad na SDP, kontinuitet je u napadima na CG pojedince, organizacije i institucije poput FCJK. Ako ništa drugo, shvatismo za koga igra ovaj pajac – saopštio je Filipović.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije