Povežite se s nama

Politika

Алиjанса жена ДПС: Правна помоћ за грађанке изложене мизогиним нападима, насилници мораjу да одговараjу

Objavljeno

dana

Алиjанса жена ДПС: Правна помоћ за грађанке изложене мизогиним нападима, насилници мораjу да одговараjу

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Диjелимо увjерење да већина грађана и грађанки не проналази себе у амбиjенту у ком се активно спроводи проjекат клерофашизациjе друштва а угњетавање мањина у jавноj сфери се прећутно одобрава, наводе из Алијансе

Хаjке на жене коjе износе ставове супротне новом клерофашистичком наративу у Црноj Гори мораjу престати. Евидентно jе да се аутори примитивних порука упућених женама, између осталих и младим политичаркама Демократске партиjе социjалиста, осjећаjу охрабрено да на оваj нечастан начин угрозе нашу борбу за грађанску и европску Црну Гору. Алиjанса жена ДПС ће у своjим капацитетима, пружити неопходну правну подршку грађанкама и активисткињама коjе су изложене мизогиним нападима, како би пропагатори насиља одговарали у складу са законом, наводи се у саопштењу Алиjансе жена ДПС-а.

Advertisement

– Као Алиjанса жена, диjелимо увjерење да већина грађана и грађанки у Црноj Гори не проналази себе у амбиjенту у ком се активно спроводи проjекат клерофашизациjе друштва а угњетавање мањина у jавноj сфери се прећутно одобрава.

Подсjећамо ауторе таквих порука, као и оне коjи их ћутањем и нечињењем подржаваjу да jе Црна Гора демократска и секуларна држава са Уставом и законима коjи jе дефинишу као такву. Као друштво коjе своjу будућност замишља у уjедињеноj Европи, нећемо дозволити политику коjа се спроводи под плаштом религиjе, као ни дискриминациjу жена и других мањина. Наставићемо да се боримо за европске вриjедности jер jе то основ за даљу демократизациjу нашег друштва – наводе активисткиње ДПС-а.

Алиjанса жена позива све грађане и друштвено-политичке актере у Црноj Гори коjи диjеле њихову визиjу да им се придруже у отпору према jавно исказаноj и опасноj мржњи.

Advertisement

– Позивамо и међународну заjедницу да посебно обрати пажњу на угрожавање секуларног карактера државе од стране тренутне власти, те покушаj нормализациjе мизогиниjе и културе насиља на нивоу институциjа. Промоциjа западних вриjедности, на свим нивоима друштвено-политичког живота, од суштинског jе значаjа да Црну Гору сигурно водимо ка Западу и путу напретка – наводи се у саопштењу.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Николић: Бићемо партнери свима да срушимо ову Владу која наноси штету угледу Црне Горе

Objavljeno

dana

Николић: Бићемо партнери свима да срушимо ову Владу која наноси штету угледу Црне Горе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Поручио је и потпредсједнику УРА да обрати пажњу на који начин комуницира са ДПС-ом

Потпредсједник УРА Горан Ђуровић, како смо већ и поручили његовом предсједнику Дритану Абазовићу, требало би да обрати пажњу како и на који начин комуницира са Демократском партијом социјалиста, поручио је посланик ДПС-а Милош Николић.

Advertisement

 – Како смо већ јасно казали, бићемо партнери свима да срушимо ову штеточинску Владу која из дана у дан наноси штету угледу Црне Горе, Владу која је конституисана управо захваљујући пресудним гласовима УРА-е. И баш како ни ми не питамо УРУ гдје је била претходних годину дана и због чега је клеронационалистичким структурама дозвољавала да руше уставни поредак, што управо кулминира ових дана, најљубазније молимо господина Ђуровића да своје опсервације о страначкој политици задржи у границама партије којој припада –  истакао је Николић.

Како додаје се друго поприлично је, каже он, непримјерено и политички некултурно.

 – Све друго поприлично је непримјерено и политички некултурно, те ћемо морати да и у будућности васпитно дјелујемо на све што они помисле да имају право или легитимитет да уређују односе или кадрирају унутар Демократске партије социјалиста – закључује он.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

ДФ Абазовићу: Рјешење тражити унутар парламентарне већине, не смије бити сарадње са ДПС

Objavljeno

dana

ДФ Абазовићу: Рјешење тражити унутар парламентарне већине, не смије бити сарадње са ДПС

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Предсједник УРА-е је саопштио челницима ДФ- а да је постојеће стање у актуелној Влади неодрживо и да ће ова Влада бити смијењена и да има пуно разумијевање за став ДФ- а који ће гласати за његово разрјешење

Предсједник НСД Андрија Мандић и предсједник ДНП Милан Кнежевић разговарали су  вечерас са предсједником УРА-е Дританом Абазовићем и још једном му саопштили јасне поруке о изласку из актуелне кризе и њихов непромијењен став да ће гласати за његову смјену у Скупштини коју је иницирао Здравко Кривокапић.

Advertisement

Портал Дана је раније објавио да су обављени разговори Кнежевића, Мандића и Абазовића.

Како је саопштено из овог политичког савеза, они су затражили од Абазовића да поштује изборну вољу исказану на изборима 30. августа и да се само у оквиру актуелне парламентарне већине може тражити ново одрживо решење.    

Кнежевић и Мандић су обавијестили замјеника премијера да је њима и коалицији “За будућност Црне Горе” неприхватљив било какав договор и сарадња са ДПС-ом, што мисле да треба да буде став и коалиције “Црно на бијело”.   

Advertisement

 – Предсједник УРА-е је саопштио челницима ДФ- а да  је постојеће стање у актуелној Влади неодрживо и да ће ова Влада бити смијењена и да има пуно разумијевање за став ДФ- а који ће гласати за његово разрешење. Али и да Абазовић жели да настави разговоре тражећи најбоља решења за избор нове Владе, превасходно у оквиру постојеће парламентарне већине, и да ће урадити све што је у његовој моћи да договора дође – наводе из ДФ-а.

ДФ ће наставити разговаре са свим другим субјектима актуелне парламентарне већине како би кроз искрени разговор и нови договор зауставили сваку могућност повратка ДПС-а.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Ђуровић: Европа сад била подржала једино УРА; Ивановић: Нисмо потписали иницијативу

Objavljeno

dana

Ђуровић: Европа сад била подржала једино УРА; Ивановић: Нисмо потписали иницијативу

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Хорде људи вичу „издајници“ јер смо донијели храбру одлуку да мјењамо нешто што не ваља, нагласио је Ђуровић

Посланик СНП-а Драган Ивановић казао је вечерас, гостујући на РТЦГ, да су поједини пожурили да критикују неког(СНП) ко није урадио ништа.

Advertisement

– Нисмо потписали иницијативу и нећемо гласати за смјену Владе. Оставићемо да о одлучује премијер који нас је прозвао како нас је прозвао – истакао је он.

Тужилачки савјет је, како тврди, много прије требао да буде изабран.

– Сви смо свјесни шта је ДПС радио и како је радио… Сви смо криви. СНП је незадовољан са Владом рекли смо неколико пута… Са неким министрима и њиховим радом били смо задовољни, а са некима не. То је разлог зашто причамо о мањинској влади- појаснио је он.

Advertisement

Казао је да подржава став митрополита Јоаникија да се црква не мијеша у политику. 

– Све ово што се дешава има одраза и на наше чланство, притиснути овим информацијама које стижу и пропагандом која је јака, збуњени су и зато смо одржали сједницу да објаснимо о чему се ради. Нисмо потписали иницијативу. Ми нисмо приватна партија, већ самостална- нагласио је он.

Казао је да разговарају са својим чланством и бране партију на коју су поједини жестоко кренули на њих без разлог.

Advertisement

– СНП је подржвала Владу уз примједбу да би Влада боље функционисала да ју је чинило 18 министара. Неће да призна премијер, а неки министри јесу признали, да им је оптерећење са више министарстава у једно – навео је Ивановић.

Потпредсједник Грађанског покрета УРА, Горан Ђуровић, казао је да је да су били једини који су подржавали ову владу.

– Европа сад је била подржана једино од стране УРЕ… Никада ми не би пало на памет да некоме цртам мету и прозивам за издају само зато што различито мисли… Хорде људи вичу „издајници“ јер смо донијели храбру одлуку да мјењамо нешто што не ваља-нагласио је он.

Advertisement

УСКОРО ОПШИРИНИЈЕ…ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije