Povežite se s nama

Politika

Banović: Vlada počiva na pogrešnoj osnovi i donosi loše rezultate

Objavljeno

dana

Banović: Vlada počiva na pogrešnoj osnovi i donosi loše rezultate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna Vlada nastala je na pogrešnim osnovama i ciljevima, a to je dokazala svojom politikom i kadrovskim rješenjima, dokazavši da zastupa interese jedne populacije i vjerske organizacije, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović u “Pressingu” Gradske RTV.

“Vlada zastupa interese jedne populacije i vjerske organizacije, što neminovno mora voditi daljim sukobima i daljim podjelama. Crna Gora je višenacionalna, multikultularna, multivjerska i to moramo gajiti i pažljivo paziti”, poručio je Banović u jutarnjem prelistavanju štampe.

Sagledavajući povjerenje koje Vlada ima u parlamentu i opštu političku podršku u javnosti, smatra Banović, trenutna Vlada nema izvjesnu budućnost i teško da takva može da odgovori na brojne socio-ekonomske i zdravstvene probleme.

Advertisement

“Sada vidite u izjavama političke većine kako se pomjera stepen negativnog odnosa prema Vladi. Tokom prošle godine niko iz parlamentarne većine nije htio da povuče taj riskantni potez da se ne zamjeri biračkom tijelu i svi su govorili da bi trebalo da se razgovara. Sada smo došli u situaciju da svi, sem jednog političkog subjekta, pozivaju da premijer napravi taj korak”, kazao je Banović i dodao:

“Osim toga, treba osnovno političko usmjerenje da se ti problemi rješavaju, a ne da se dodatno komplikuju. Tako da ne bih rekao da je stanje u oblasti zdravstva i ekonomije bolje u odnosu na godinu prije”.

Na program “Evropa sad” treba gledati oprezno, smatra Banović, ističući da u predloženom planu on nije održiv.

Advertisement

“Ipak je trebalo ići opreznije, sa nekim manjim povećanjima i dodatnim mjerama koje bi usputne probleme mogle da saniraju”, ocijenio je Banović.

Imenovanje paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikole Marojevića za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Banović smatra činom koji doprinosi urušavanju sekularnog i građanskog koncepta u Crnoj Gori.

“Samo po sebi ne bi moralo da znači da ako imamo vrhunskog intelektualca ili stručnjaka za visoko obrazovanje u redovima bilo koje vjerske zajednica, da bude i on predstavnik, ali po tom osnovu a ne po osnovu pripadnosti jednoj vjerskoj zajednici. Meni se čini da je upravo ovo drugo bio razlog njegovog imenovanja, zato što je svešteno lice SPC-a i dolazimo do potpunog nerazumijevanja Vlade – da država i institucije pripadaju svima”, upozorava Banović.

Advertisement

Agresivni i šovinistički izrazi sve češće su prisutni u javnosti, a sloboda govora zloupotrebljena. Vrijeđanje i mizogene izjave na račun poslanice Draginje Vuksanović Stanković od člana Nacionalne komisije za UNESKO, Jovana Markuša, samo je jedan od sramnih primjera, koji bi trebali da zabrinu sve aktere društva – ocjenjuje Banović:

“Sigurno da tradicionalne vrijednosti Crne Gore ne podrazumijevaju vrijeđanje žena na bilo koji način… to je sramotno ne samo u odnosu na Vuksanović – Stanković, nego na sve žene aktere javnog života. Tih je napada sve više. Jednu slobodu smo iskoristili za nekulturu a ovo je jedan od težih primjera. Posebno zabrinjava što dolazi od sugrađanina i predstavnika Vlade, i to člana UNESCO-a, svjetske institucije za kult. To pokazuje da idemo u pogrešnom pravcu i da naše institucije , koje su trebale da kultivišu našu kulturu- to nijesu radile”, kazao je Banović.

Kada je riječ o izboru članova Tužilačkog savjeta, Banović smatra da način na koji je formirano tijelo, ne može dati nadu da će ostvariti ciljeve.

Advertisement

“Tu je da mu damo šansu da se pokaže. Bilo bi dobro da se od toga ko ih je i zašto izabrao, odmaknu. Da se uzdignu od tih veza – personalnih i političkih, i pokažu profesionalnost i stučni kapacitet, te vide šire potrebe društva i pravosudnog sistema. Bojim se, iz dosadašnjih iskustava, da do toga nećemo doći”, kazao je Banović.

SDP želi da upravlja procesima na Cetinju, navodi Banović odgovarajući na pitanje da li će mjesto gradonačelnika Prijestonice zauzeti neko iz te partije.

“Mi kao partija i grupa ljudi koja se okupila zaista ne mislimo da dajemo mandat da neko opredejuje kako će se grad voditi, recimo nekome ko je grad vodio 30 godina ili neko kome nije stalo do grada. A da li će to biti sa mjesta gradonačelnika, nije najvažnije”, kazao je Banović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Damjanović sa predstavnicima EBRD-a: Održivo finansiranje infrastrukturnih projekata jedan od prioriteta Vlade Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović sa predstavnicima EBRD-a: Održivo finansiranje infrastrukturnih projekata jedan od prioriteta Vlade Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izgradnja i održivo finansiranje infrastrukturnih projekata jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore, poruka je sa sastanka ministra finansija, Aleksandra Damjanović sa Šarlotom Ruhe, direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Mateom Kolanđelijem, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan i Remonom Zakariom, šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, najviše je razgovarano o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima, kao i mogućnostima za pokretanje novih inicijativa i projekata.

Poseban fokus bio je, dodaju, na potencijalnim projektima u infrastrukturi, naročito saobraćaju i energetici, odnosno njihovom finansijskom aspektu.

Advertisement

Govoreći o finansiranju krucijalnih projekata, Damjanović je kazao da kompletiranje autoputa Bar-Boljare, u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, dodatno dobija na važnosti. On je ocijenio da bi prostor od Budimpešte, prema Beogradu ka Baru, mogao da preraste u značajan infrastrukturno-energetski koridor, uslovno nazvan ,,Tri B” (Bar – Beograd – Budipmešta), budući da je evidentno interesovanje država za ovakvu inicijativu.

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija je istakao da je posebno važan i projekat rekonstrukcije željezničke pruge Bar – Beograd, o čijem značaju se, informisao je Damjanović, govorilo i u nedavnoj posjeti delegacije Vlade Beograde.

Damjanović je ukazao da je za to potvrđena namjera Vlade Srbije, da učešćem u rekonstrukciji pruge koja nije obnavljana 50 godina, doprinese boljoj valorizaciji visokog strateškog i razvojnog interesa koji ova putna mreža ima za obje zemlje, a koji “istovremeno pruža dodatne mogućnosti i za bolju valorizaciju potencijala Luke Bar”.

Advertisement

Ruhe, kako je saopšteno iz Ministartsva finansija, dijeli ministrovo uvjerenje po pitanju prioriteta projekata od javnog interesa, dajući pozitivnu ocjenu opredjeljenju Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore da se u obezbjeđivanju sredstava za ovako bitne projekte oslanja na kredibilne i javne međunarodne institucije, za koje ocjenjuje da pružaju najviše garancije i sigurnosti.

Ruhe je izrazila punu spremnost EBRD-a da podrži Crnu Goru u sprovođenju projekata koje Vlada ima u prioritetnoj agendi razvoja.

Sagovornici su se osvrnuli i na interesovanje koje postoji kada je u pitanju dodjela koncesija za Aerodrome Crne Gore, uz ocjenu da je potrebno ubrzati aktivnosti u pravcu donošenja odluke bez prejudiciranja kakva će biti.

Advertisement

“Partnerstvo Vlade Crne Gore i EBRD-a karakterišu brojni uspješno realizovani projekti i teme od zajedničkog interesa, te je zaključeno da je buduće projekte korisno sagledavati i kroz novu geopolitičku prizmu i aktuelne teškoće sa kojima se posljedično suočavaju snažne svjetske ekonomije pa i crnogorska ekonomija u razvoju”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Abazović: EU da neutrališe uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: EU da neutrališe uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jedini način da se neutrališe uticaj Rusije na Zapadni Balkan je da Evropska unija pojača svoj pozitivni uticaj, kazao je premijer Dritan Abazović na 26. godišnjem vladinom okruglom stolu pod nazivom “Antiteze, transformacije i dostignuća u svijetu koji se mijenja” u organizaciji medijske grupacije “Economist”.

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana prije 30 godina bile u sličnoj situaciji kao Ukrajina i da im je neophodna puna podrška zapadnih parnera.

On je kazao da je cilj Crne Gore da bude dio zapadne politike i da će učiniti sve da ispuni svoje zadatke.

Advertisement

Naglasio je da naša zemlja podržava Ukrajinu u skladu sa svojim mogućnostima.

Abazović učestvuje kao jedan od govornika na panelu Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?”, na kojem će se raspravljati o implikacijama ruske invazije na Ukrajinu, energetskoj krizi i pregovorima o pristupanju EU.

Pored predsjednika Vlade Abazovića, učesnici pomenutog panela su i Albin Kurti, predsjednik Vlade Kosova, Stjuart Pič, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Dora Bakojanis i George Katrougkalos, bivši ministri vanjskih poslova Grčke.

Advertisement

Pored učešća na panelu, premijer Abazović će imati nekoliko bilateralnih susreta tokom boravka u Atini.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Krivokapić i Bekari: Crna Gora i San Marino jačaju politički dijalog i ekonomske aktivnosti za dobrobit naših građana

Objavljeno

dana

Autor

Krivokapić i Bekari: Crna Gora i San Marino jačaju politički dijalog i ekonomske aktivnosti za dobrobit naših građana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora i San Marino dokaz su spremnosti prostorno malih zemalja da izdrže promjene i traju kroz vrijeme, temeljeći ovu svoju moć na pravim vrijednostima – ocijenio je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić danas u Podgorici nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova San Marino Lukom Bekarijem koji boravi u posjeti našoj zemlji sa kapetanima regentima, saopšteno je iz MVP.

“Tokom susreta apostrofiran je značaj ekonomskog povezivanja, naročito u kontekstu biznis potencijala i turističkog sektora. Zajednički je ocijenjeno da bi model saradnje devet malih zemalja, mogao biti primijenjen u snaženju pozicije Crne Gore i San Marina, koje imaju puno sličnosti, a koje mogu predstavljati prednost na globalnom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Jedan od dokaza posvećenosti realizaciji aktivnosti na dobrobit građana, kako je istakao Krivokapić, predstavlja današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o jačanju političkih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje.

Advertisement

“Tom prilikom, ocijenjeno je da će taj korak predstavljati odličan okvir za uspostavljanje institucionalne saradnje dvije zemlje, naročito u kontekstu zajedničke ekonomske aktivnosti, te održivog razvoja i obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Tokom susreta je ocijenjeno da bi intenzivniji susreti zvaničnika dvije države poslužili kao dobar model razmjene mišljenja u odnosu na aktuelna geopolitička dešavanja, kao i da se male države u vremenu kome svjedočimo suočavaju sa brojnim izazovima.

“Crna Gora i San Marino dokazale su svoju sposobnost da na njih odgovore”, kazao je Krivokapić.

Advertisement

Tokom razgovora je istaknut značaj evropske perspektive za obje države, kao i pripripadanja evropskom sistemu vrijednosti.

“Osim susreta sa kolegom Bekarijem, ministar Krivokapić sastao se i sa kapetanima regentima Republike San Marino Oskarom Minom i Paolom Rondelijem koji su boravili u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije