Povežite se s nama

Crna Gora

Direktor Klinike za nefrologiju podnio ostavku, menadžmentu KCCG-a i ministarki poručio: Neću sprovoditi vaše bolesne naume

Objavljeno

dana

Direktor Klinike za nefrologiju podnio ostavku, menadžmentu KCCG-a i ministarki poručio: Neću sprovoditi vaše bolesne naume

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zbog neslaganja sa odlukama i aktivnostima uprave najveće zdravstvene ustanove i odlukama koje donosi ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore Batrić Babović podnio je ostavku na tu funkciju.

U ostavci koji je dostavio ministarki, direktorici Kliničkog centra Ljiljani Radulović, i medicinskom direktoru Zoranu Terziću, u koju je CdM imao uvid, Babović je, između ostalog, naveo da podnosi neopozivu ostavku na sve funkcije do kojih mu nije stalo na način na koji ih projektuje aktuelna ministarka zdravlja sa “neznavenim potezima”.

“Obraćam Vam se zahtjevom da zbog Vaše ukupne politike prema Klinici za nefrologiju nađete novog administratora jer ovaj neće sprovoditi Vaše bolesne naume i projekcije koje se tiču transplantacije sa svođenjem definitivnih računa na račun onoga koji je niži u rangu. Dobro znate o čemu govorim i želim da Vam saopštim da ja ne želim da sprovodim Vaše naume i bolesne opsesije za rješenje vitalnih pitanja”, navodi on u ostavci.

Advertisement

Prema njegovim riječima, o poštovanju hijararhije i njenim važnostima naglašavam da nikada nisam istupio iz iste, ali ste Vi svojim potezima pokazali da bolest nema lijeka i ja ne želim da budem dio tog sistema.

“Apsolutno sposoban da dovedem sve stvari do kraja i da koordiniram aktivnostima koje vode ka trajnom rješenju nekog problema bio sam prisutan do onog momenta kada ste Vi odlučili da prekinete hijararhijski odnos i na pravi način postavite trajno rješenje i pravi način transplantacionog rješenja brojnih problema. Možete raditi kako mislite da treba, ali bez mog sadejstva i udesta u tome”, napisao je Babović u ostavci.

CdM podsjeća na brojne ostavke koje su do sada podnijete zbog neslaganja sa odlukama aktuelnog menadžmenta Kliničkog centra.

Advertisement

Tako su ranije načelnici najznačajnih odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja je ujedno i najveća Klinika u Kliničkom centru Crne Gore, podnijeli ostavke, i to: načelnik Odjeljenja za operativu dr Ivan Đukić, načelnica Porodilišta dr Gordana Globarević Vukčević, načelnik Odjeljenja za patologiju dr Azis Haliti.

Ova serija ostavki nastupila je nakon što je menadžment KCCG smijenio v.d.direktorku Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Vesnu Čolaković Popović.

Kako je CdM već ranije objavio, zbog neslaganja sa menandžmentom KCCG i duge liste čekanja za kateterizaciju, ostavku je ranije podnio načelnik kardiologije dr Miroslav Rabrenović, a nakon njega brzo i direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović, koji je kao dio prethodnog rukovodstva na čelu sa doktorm Jevtom Erakovićem napravio odlične rezultate u IBD.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Objavljeno

dana

Autor

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U nedjelju, 30. 01. 2022. godine, s početkom u 18 sati u Domu kulture Josip Marković, Donja Lastva – Tivat održaće se izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, koja je dio istoimenog projekta Tamare Bogdanović, koji se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Projektom Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima prezentovaće se elementi hrvatske tradicionalne kulture kroz prikaz motiva hrvatskog pletera izrađenog na raznim upotrebnim predmetima.

Hrvatski pleter, znan i kao troplet, svojstven je starohrvatskoj kulturi. Pleter je nerazdvojni pratilac hrvatske istorije i značajan element obilježja hrvatske zajednice u Boki kotorskoj.

Advertisement

Izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, održava se u skladu sa važećim preporukama i mjerama za prevenciju i suzbijanje širenja virusa COVID-19.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Borovinić Bojović i Radulović posjetile covid pacijente

Objavljeno

dana

Autor

Borovinić Bojović i Radulović posjetile covid pacijente

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović posjetile su COVID pacijente Infektivne klinike.

U viziti su bili i direktorica klinike, kako navode iz resora, Ivana Đuković Savović sa kolegama koji 24 sata dnevno brinu o pacijentima.

Na Infektivnoj klinici se liječi 51 COVID pacijent.

Advertisement

Foto: Borovinić-Bojović sa pacijentima Klinike za infektivne bolesti KCCG

“Oni su u dobrom opštem stanju i riječ je, pretežno, o građanima starije dobi. Na Infektivnoj klinici su sporadično i mlađi pacijenti, u većini slučajeva na žalost, nevakcinisani”, naglasili su iz resora.

U KCCG se trenutno, dodaju, na svim odjeljenjima od COVID-a oporavlja 146 pacijenata.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

ASK: Posljednji izvještaj TI ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora

Objavljeno

dana

Autor

ASK: Pokrenuto 46 prekršajnih postupaka protiv poslanika

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Novi izvještaj Transparensi internešenela (Transparency International), objavljen 25. januara 2021. godine, Crnu Goru svrstava na 64. mjesto liste kojom je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta, sa indeksom percepcije korupcije (CPI) 46. Po tom parametru, jedina je država Zapadnog Balkana koja je iznad svjetskog prosjeka (43), saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Kako dodaju, u odnosu na 2021, koeficijent je povećan za jedan indeksni poen, dok je položaj za tri pozicije bolji.

Indeks percepcije korupcije, prvi put objavljen 1995, na godišnjem nivou rangira zemlje po njihovom percipiranom nivou korupcije u javnom sektoru, u skladu sa stručnim procjenama i istraživanjima javnog mnjenja. Prema usvojenoj metodologiji, 100 predstavlja najniži, a 0 najviši nivo percipirane korupcije.

Advertisement

„Kako napori u borbi protiv korupcije stagniraju širom svijeta, ljudska prava i demokratija su takođe ugroženi. To nije slučajno“, navedeno je na sajtu TI.

„Naša najnovija analiza pokazuje da je zaštita ljudskih prava ključna u borbi protiv korupcije: države sa dobro zaštićenim građanskim slobodama imaju više bodova na listi, dok zemlje koje ih krše imaju slabije rezultate.“

U poređenju sa državama Zapadnog Balkana, Crna Gora je u posljednjem izvještaju ispred Sjeverne Makedonije i Kosova (dijele 87. poziciju, CPI 39), Srbije (96. mjesto, CPI 38), te Albanije i Bosne i Hercegovine (dijele 110. mjesto, CPI 35). Naša država ima bolji indeks percepcije korupcije i na listi je iznad tri članice Evropske unije: Rumunije (66. mjesto, CPI 45), Mađarske (73. mjesto, CPI 43) i Bugarske (78. mjesto, CPI 42).

Advertisement

Agencija za sprječavanje korupcije podsjeća da je Crna Gora napravila značajan iskorak u odnosu na prvo istraživanje TI kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, objavljeno 2007, a prema kojem je bila na 84. poziciji, sa indeksom 3.3 (33 prema sadašnjoj metodologiji).

“Novi izvještaj Agencija doživljava kao ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora da se dosljednim brigom za zaštitu javnog interesa, zakonitim, transparentnim i neselektivnim djelovanjem, utiče na snaženje integriteta javne uprave, ali i kao podsticaj da nastavi sa reformskim atkivnostima, unaprijeđujući iskustvo i praksu.

Sa statusom jednog od prioriteta naše zajednice u strateškom nastojanju da se pridruži porodici najrazvijenijih evropskih zemalja, borba protiv korupcije je slojevit i dugotrajan proces, za koji je neophodan sinergetski efekat posvećenog rada svih relevantnih društvenih činilaca”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Agencija za sprječavanje korupcije će, kako dodaju, kao središnja preventivna antikorupcijska institucija, koja baštini evropske standarde i principe, ostati privržena promociji vladavine prava i načela dobrog upravljanja, dajući svoj puni doprinos ambijentu u kome će građani imati povjerenje u pravnu državu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije