Povežite se s nama

Društvo

Direktor nefrologije podnio ostavku

Objavljeno

dana

Direktor nefrologije podnio ostavku

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


zbog neslaganja sa odlukama i aktivnostima uprave i ministarke zdravlja

Direktor nefrologije podnio ostavku

Babović poručio upravi i ministarki zdravlja da neće sprovoditi njihove “bolesne naume” po pitanju transplantacije, iz KCCG nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem

Advertisement

Dr Batrić Babović, Foto: Printscreen YouTube

Advertisement

Direktor Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Batrić Babović podnio je ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa odlukama i aktivnostima uprave najveće zdravstvene ustanove i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

U ostavci, koju je dostavio upravi u ponedjeljak, a u koji su “Vijesti” imale uvid, Babović tvrdi da podnosi neopozivu ostavku na sve funkcije do kojih mu nije stalo na način na koji ih projektuje aktuelna ministarka zdravlja sa, kako je naveo, “neznavenim potezima”.

Advertisement

Babović juče u telefonskom razgovoru nije želio da odgovori na pitanja u vezi sa ostavkom. Ni iz KCCG nisu odgovorili šta je razlog ostavke Babovića, da li je i kakve primjedbe uprava imala na njegov rad na funkciji direktora, kao ni ko će biti novi rukovodilac Klinike za nefrologiju.

”Obraćam Vam se sa zahtjevom da zbog Vaše ukupne politike prema Klinici za nefrologiju nađete novog administratora jer ovaj neće sprovoditi Vaše bolesne naume i projekcije koje se tiču transplantacije, sa svođenjem definitivnih računa na račun onoga ko je niži u rangu. Dobro znate o čemu govorim…”, naveo je Babović u ostavci direktorici KCCG Ljiljani Radulović, medicinskom direktoru Zoranu Terziću i ministarki zdravlja.

On je, između ostalog, kazao da je uvijek poštovao hijerarhiju i bio sposoban da sprovede sve stvari do kraja i koordinira aktivnostima koje vode do trajnog rješenja nekog problema.

Advertisement

”Ali ste vi svojim potezima pokazali da bolest nema lijeka i ja ne želim da budem dio tog sistema”, napisao je Babović u ostavci od 10. januara.

Prema obećanjima uprave KCCG, iz juna prošle godine, transplantacioni program u Crnoj Gori trebalo je da počne za nekoliko mjeseci.

”Vrijeme čekanja na presađivanje bubrega i jetre mnogo je duže od aktuelno postavljenog pitanja i korijen ima u vremenu koje je iza nas. Problem transplantacije svih organa (žive srodne transplantacije bubrega), koji je jedini izvođen u Crnoj Gori, prekinut je pandemijom virusa korona koja je na nivou svijeta, Evropske unije i regiona Balkana napravila primarne i sekundarne planove medicinskog zbrinjavanja. Međutim, podsjećamo da je ovaj problem stariji”, kazali su iz KCCG medijima prije sedam mjeseci.

Advertisement

Ministarka zdravlja je takođe u junu 2021. saopštila da aktivno rade na tome da što prije obnove ugovor sa međunarodnom organizaciojom Eurotransplant, čije je članica i Hrvatska, što će omogućiti građanima da budu na njihovim listama čekanja za transplantaciju organa.

Iz Ministarstva je u oktobru prošle godine saopšteno da je KCCG predložio model saradnje u oblasti transplantacija sa Kliničko-bolničkim centrom Zagreb.

Kazali su da je Radulovićeva uputila predlog ugovora hrvatskoj strani i da se nakon odgovora kolega očekuje potpisivanje.

Advertisement

”Između ostalog, predložena je saradnja u oblasti doniranja i transplantacije organa, prenos znanja i razmjena iskustava u području zdravstva s posebnim naglaskom na područje doniranja i presađivanja organa, s ciljem osposobljavanja kadrova i uvođenje novih metoda liječenja u Crnoj Gori. Predlaže se i mogućnost dolaska timova iz KBC Zagreb u KCCG radi izvođenja transplantacija organa i radi sprovođenja edukacije kadra koji će raditi na tom programu (program živih srodnih transplantacija, program kadaverične transplantacije koji bi podrazumijevao dolazak timova pri eksplantaciji organa, kao i transplantacijama organa od kadaveričnih donora koje bi se obavljalje u KCCG)”, saopšteno je tada iz Ministarstva.

Ugovor o saradnji sa Hrvatskom istekao je u decembru 2019. godine, a posljednja transplantacija u KCCG obavljena je 7. decembra te godine.

Posljednje liste čekanja na transplantaciju organa na sajtu Ministarstva zdravlja objavljene su u junu prošle godine.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Objavljeno

dana

Meteo centar TV Vijesti: Do kraja dana uglavnom suvo, temperatura do 13 stepeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


VREMENSKA PROGNOZA

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Vjetar slab do umjeren, najčešće sjevernog smjera

Advertisement

Foto: TV Vijesti

Advertisement

U srijedu će u jutarnjim satima biti hladno, do veoma hladno.

Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević kazao je da će na jugu i u dijelu centralne Crne Gore biti pretežno sunčano, a u ostalim predjelima umjereno do potpuno oblačno i uglavom suvo.

Advertisement

Preovlađivaće slab do umjeren vjetar najčešće sjevernog smjera.

Maksimalna dnevna temperatura od minus 3 do 12 stepeni.

More mirno do malo talasasto.Vjetar uglavnom sjevernih smjerova, slab do umjeren.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Objavljeno

dana

Autor

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pored opštine budva imovinu blokirao i sdt

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje

Advertisement

Zgrade u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović

Advertisement

Opština Budva blokirala je osam stanova Kotoranina Slobodana Kašćelana u zgradi u naselju Komoševina na izlazu iz grada, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, koji se nalazi u ćeliji spuškom zatvoru, i pored upozorenja nije izmirio poreski dug od 13 hiljada eura.

To piše u listu nepoketnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Advertisement

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje. Upis hipoteke uslijedio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate, te nije uspjela da naplati dugovanje.

Na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata, upisane su dvije hipoteke

”Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 eura u korist Opštine Budva svojina Slobodana Kašćelan”, piše u listu nepokretnosti.

Advertisement

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Prvo rješenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 eura, od kojih se 6.331 eura odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 eura na turističku taksu a ostatak na kamatu. Drugo rješenje se odnosi na 2020. i 2021. na iznos od 3.608 eura, od kojih je 2.762 eura, 814 eura za turističku taksu a ostatak za kamate.

Opština Budva je još prije šest godina upisala na hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5.545 eura, da bi tri godine kasije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Advertisement

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Osim Opštine, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahtjeva je Viši sud prije tri i po godine početkom novembra donio privremenu mjeru, a koja i dalje ja upisana.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave…

Advertisement

Kašćelan se nalazi u istražnom zatvoru u Spužu. Naime, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Zoran Kažić, kao i Podgoričanin Darko Prelević. Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krajem oktobra prošle godine optužnicu protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija.

Ročište za kontrolu ove optužnice odloženo je za sedmi februar.

Advertisement

Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Raščanin Radičević: Medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup

Objavljeno

dana

Raščanin-Radičević predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Za nasilje ne smije postojati opravdanje

Raščanin Radičević: Medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup

„Uloga medija je ključna, prije svega, u razbijanju ovakvih stereotipa. Upravo mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi“

Advertisement

Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Advertisement

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Ivana Raščanin
Radičević osvrnula se na navode novinarke Javnog servisa Jovane
Božarić-Stanišić koja je u Jutarnjem programu RTCG-a tokom razgovora sa
koordinatorkom SOS telefona Biljanom Zeković na temu nasilja nad ženama
kazala da žene nekada same izazovu muškarca „da se ponaša kako ne
treba“.

„Ovakav pristup problematici nasilja nad ženama može da bude vrlo opasan, pogotovo iznešen u javnom prostoru – jer mediji onda postaju sredstvo ohrabrivanja drugih počinioca nasilnih radnji, da nastave sa takvim ponašanjem, jer nemamo osudu i adekvatnu sankciju za isto“, saopštila je Raščanin Radičević.

Advertisement

Ona je dodala da osim toga, u našem partijahalnom društvu djeluje i patrijarhalna kultura u kojoj je „nasilje u porodici-komšijska stvar u koju se ne treba miješati“, a „žrtva ne bi dobila batine da je ćutala, da nije provocirala i izazivala“, zbog toga, kako je istakla Raščanin Radičević imamo velike tamne brojke, jer nasilje ostaje iza zatvorenih vrata i percipira se kao privatna stvar.

„Uloga medija je ključna, prije svega, u razbijanju ovakvih stereotipa. Upravo mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi“, kazala je Raščanin Radičević.

Prema njenim riječima medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup i odnos novinara/ke.

Advertisement

Raščanin Radičević je dodala da neprofesionalno urađen novinarski prilog može uvećati štetu načinjenu žrtvi nasilja, jer ukoliko pošalje neadekvatnu poruku, ne možete ohrabriti ženu da prijavi i prekine začarani krug nasilja.

„Za nasilje ne smije postojati opravdanje, ono mora uvijek i od svakog biti osuđeno i adekvatno sankcionisano, isto kao što treba biti adekvatno sankcionisan ovakav pristup u javnoj sferi, pogotovo od onih koji na neki način konstruišu javno mnjenje“, zaključila je Raščanin Radičević.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije