Povežite se s nama

Crna Gora

GI 21. maj: Spor oko romana ‘Despa’ pokazuje koliko su sudovi politizovani i okađeni

Objavljeno

dana

GI 21. maj: Spor oko romana ‘Despa’ pokazuje koliko su sudovi politizovani i okađeni

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jedino u domaćoj pravosudnoj crnoj rupi moguće je da jednostavni autorski spor traje preko deset godina i da se okonča tako što će se tužba nosilaca autorstva i respektabilnog izdavača okončati odbijanjem i sudskim troškovima na njihov račun, saopštili su iz Građanske inicijative 21. maj.

“Crnogorska javnost je ovih dana upoznata sa nedovršenim raspletom nesvakidašnjeg decenijskog autorskog spora. Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Matica crnogorska i ICJK kao nosioci prava prvog izdavača slobodnog djela i priređivači zaboravljenog romana “Despa” koji je napisao Kralj Nikola, doživjeli su da bjelodanu činjenicu moraju braniti pred maglovitim crnogorskim pravosuđem”, podsjećaju iz GI.

“Naime, Viši sud u Podgorici, nakon niza bizarnih proceduralnih odluka, dao je za pravo Osnovnom sudu koji je stao u odbranu tuženih lica koja su očigledno kršila autorske norme. Prosto je nevjerovatno da jedan autorski spor toliko traje iako bi pred bilo kojim kredibilnim sudom bio ekspresno riješen i to čak bez vještačenja, jer je dovoljno bilo da sudija ovlaš uporedi dva izdanja i odmah zaključi na čijoj je strani autorstvo. Međutim, u domaćoj pravosudnoj “crnoj rupi” moguće je da jednostavni autorski spor traje preko deset godina i da se okonča tako što će se tužba nosilaca autorstva i respektabilnog izdavača okončati odbijanjem i sudskim troškovima na njihov račun.

Advertisement

“Time je još jednom potvrđeno zašto je vladavina prava nepremostiva prepreka na tzv. putu u EU, dok se istovremeno, imajući u vidu tuženu stranu, jasno vidi u kojoj mjeri su sudovi politizovani i okađeni. Ali, to ne može promijeniti činjenicu da su Čirgić, Radoman i Matica crnogorska među korifejima savremene crnogorske kulture”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano, do 11 stepeni

Objavljeno

dana

Autor

Sjutra pretežno sunčano, do 11 stepeni

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano, uz povremeno malu do umjerenu oblačnost.

Na sjeveru umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo.

Vjetar mjestimično umjeren, na udare pojačan, sjeverni.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od -16 do jedan, dnevna do 11 stepeni.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Počela sanacija sportskog poligona na Gorici

Objavljeno

dana

Autor

Počela sanacija sportskog poligona na Gorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima, obišao je ekipe Agencije za stanovanje koje rade na sanaciji sportskog poligona na Gorici, koji je prošlog ljeta stradao u požaru koji je zahvatio taj dio brda.

„Mi smo i tada kazali da ćemo u saradnji sa lokalnom zajednicom nastojati da saniramo sve posljedice i da kroz tu inicijativu brdu podarimo i neke nove sadržaje, odnosno obnovimo stare“, istakao je gradonačelnik i podsjetio na veliku akciju sadnje koju je Glavni grad organizovao prije dva mjeseca, nakon što su uspješno realizovane akcije čišćenja opožarenog dijela.

Advertisement

„Ovo što danas radimo je logičan nastavak te priče. Riječ je o obnovi kultnog poligona koji je tek što je rekonstruisan potpuno izgorio ljetos. Tada smo obećali da ćemo ga obnoviti i to obećanje ispunjavamo. Radovi teku po planu i za očekivati je da za nekih mjesec dana u potpunosti rekonstruišemo ovaj kultni poligon“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je ovu priliku iskoristio i da zahvali partnerima iz Fudbalskog saveza Crne Gore koji će donirati specijalnu travnatu podlogu, kao i sjajnim kolegama iz Agencije za stanovanje koji i po otežanim vremenskim uslovima odgovorno rade svoj posao čineći da grad svakoga dana bude sve ljepši.

Vrijednost sanacije poligona premašuje 30.000 eura.

Advertisement

Direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović je podsjetio da je poligon na Gorici bio u potpunosti rekonstruisan prošle godine i da praktično nije bio ni pušten u upotrebu, kada je nažalost potpuno uništen u požaru.

„Sada smo tu da poligonu vratimo stari i još ljepši sjaj. Kompletna ograda na poligonu će biti promijenjena, obnovljen mobilijar, postavljene zaštitne mreže, a ono što je najvažnije svakako je da će biti postavljena i nova vještačka trava“, kazao je Tomović i dodao da je uvjeren da će ovo ponovo biti jedan od najljepših poligona u gradu, te da se nada da će, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, za nakih mjesec dana poligon predati na upotrebu sugrađanima.

Tomović je posebno istakao da je starije sugrađane, koji su rado posjećivali ovaj poligon posebno obradovala vijest o njegovoj sanaciji i pozvao sve sugrađane a čuvaju ove i slične sadržaje u gradu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Crnogorska dijaspora osuđuje organizovanje književne večeri crnogoromrsca Bećkovića

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska dijaspora osuđuje organizovanje književne večeri crnogoromrsca Bećkovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska dijaspora snažno osuđuje namjeru organizacije književne večeri osvjedočenog crnogoromrsca Matije Bećkovića u „režiji“ lokalne vlasti u Nikšiću.

“Sa zaprepaštenjem i nevjericom crnogorska dijaspora je primila vijest o namjeri lokalne vlasti da u Nikšiću, 27. januara o.g. organizuje književnu večer jednog od najvećih osporavatelja crnogorske nacije i državnosti, Matije Bećkovića.

Bećkovićevo kniževno veče, koje se održava pod provokativnim nazivom: „Savinim stopama ka Savinom izvoru” posljednja je nizu perfidnih provokacija velikosrpskih, svetosavskih eksponenata u Crnoj Gori usmjerena kao dizanju tenzija u društvu, izazivanju međunacionalne mržnje i narušavanju međunacionalnog sklada u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Sramotno je da je pokroviteljstvo nad organizacijom književne večeri preuzela Opština Nikšić, koja će javnim sredstvima podržati ovu sramotnu pseudo-književnu orgiju.

“Crnogorska dijaspora poziva nadležne organe u Crnoj Gori da preduzmu neophodne radnje iz svoje nadležnosti i spriječe održavanje skupa. Shodno članu 370. (glava: Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje) Krivičnog zakonika Crne Gore („Sl. list RCG“, br. 70/2003, 13/2004 – ispr. i 47/2006 i „Sl. list CG“, br. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 – dr. zakon, 40/2013, 56/2013 – ispr., 14/2015, 42/2015, 58/2015 – dr. zakon, 44/2017, 49/2018 i 3/2020), podsticanje na mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kažnjivo je zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navode u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije