Povežite se s nama

Novosti.rs

IZNELI TONE DROGE, KRIV SAMO ĐOKO: Posle zaplene kokaina u magacijnu “Volija”, uz uhapšenog špeditera iz Bara, još nekoliko osoba osumnjičeno

Objavljeno

dana

IZNELI TONE DROGE, KRIV SAMO ĐOKO: Posle zaplene kokaina u magacijnu “Volija”, uz uhapšenog špeditera iz Bara, još nekoliko osoba osumnjičeno

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ŠPEDITER iz Bara Đoko D. zasad je jedini uhapšen zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila pola tone kokaina, vrednog oko 20 miliona evra, u paketima banana, dopremljenih iz Ekvadora, koje su bile namenjene podgoričkoj kompaniji "Voli", vlasnika Dragana Bokana, bliskog prijatelja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Foto Shipinfo

Advertisement

Na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije saopšteno je da je još nekoliko osoba iz Crne Gore uključeno u ovaj prljavi posao, ali se na njihovoj identifikaciji još radi. Rečeno je da je od 109 kontejnera, koji su kontrolisani u Baru, 70 sadržalo banane i da je pošiljka praćena do terminala u Podgorica i kupca - kompanije "Voli trejd".

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da sa sigurnošću može tvrditi da kokain nije bio namenjen kompaniji "Voli", već da je trebalo da bude uzet na putu od Bara do magacina ove podgoričke firme.

- Paketi sa drogom bili su toliko različiti da bi ih i dete otkrilo. Droga je trebalo da bude u skladištu, gde je najmanje tri puta ranije preuzeta - u junu, avgustu i oktobru prethodne godine. U jednom slučaju je falilo dve tone i 50 kilograma banana, što upućuje da je toliko droge izneseno iz Slobodne zone. Kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obaveštavali kompaniju iz Slovenije, koja doprema ovo južno voće - rekao je Katnić, tvrdeći da "roba" nije trebalo da dođe u "Voli", kompaniju koja je, kako je rekao, u proteklih pola godina više puta tražila da se proveravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinjeno i za ovaj kontejner.

Advertisement

Katnić objašnjava da je droga, ipak, stigla u "Voli" zbog propusta u obaveštajnim službama. On tvrdi da kokain ima čistoću od 96 odsto, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li ova droga pripada jednom od dva kotorska klana.

Tovar od pola tone kokaina pronašli su radnici podgoričke kompanije u paketu sa bananama, da bi potom uprava "Volija" pozvala policiju. Po rečima specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, tužilaštvo je došlo do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom prošle godine u Sloveniji, Crnoj Gori, i teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom, držanjem i prodajom droge.

- Dokazi upućuju na to da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin, Đoko D., koji obavlja poslove špedicije. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da obavlja manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smešten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mera carinika - kazao je Turković, dodajući da su članovi ove grupe postala još neka lica iz Crne Gore na čijem identitetu se radi intenzivno. - Reč je o državljanima Crne Gore koji su obavljali zadatke u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a zadatak im je bio da postupajući po naredbama i uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima grupe.

Advertisement

AKO ME SE SETE...

NE verujem da će novi Tužilački savet, ako budu radili po zakonu, a ja nemam razlog da sumnjam u kredibilnost tih ljudi, prekinuti moj radni odnos - kazao je Milivoje Katnić, koji je podsetio da još nije stekao uslov za penziju. - Mislim da bi to bio veliki trošak za državu kada bi došli do Strazbura. Ja svakog ohrabrujem da fino, regularno podnese zahtev za moju smenu. Pa ako me se sete na Dan tužilaca, sete me se. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović mora reći zbog čega insistira na mojoj smeni. Sav se naježim kada dobijem pitanje da li očekujem smenu.

ISTRAGA ZA UBISTVO RADULOVIĆA

SDT je proširilo istragu protiv Đ. P. zbog sumnje da je učestvovao u otmici i ubistvu Mila Radulovića zvanog Kapetan. To je saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović, dodajući da Đ. P. sumnjiče da je 21. decembra 2020. godine sa M. R. u štek stanu ubio Radulovića. Čađenović je kazao da su 24. decembra prošle godine doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba koje sumnjiče da su pripremale više ubistava.

RASTODER NAPUŠTA LUKU BAR?

Slovenačka kompanija "Rastoder grupa", čiji je vlasnik Izet Rastoder, najavila je u petak da planira da napusti luku Bar i da preusmeri kontejnere u druge luke zbog visokog rizika od zloupotrebe radi krijumčarenja. U paketima banana te kompanije u Podgorici je pre par dana pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

Advertisement

- Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, koji brod za nas doveze u luku Bar. Nažalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva - saopštila je Rastoderova kompanija, jedna od vodećih uvoznika banana iz Centralne i Južne Amerike.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

EVRE VRAĆAJU BRISELU? Novac iz IPARD programa će propasti ukoliko se ne iskoristi

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici usvojila informaciju o potrebi obezbeđenja finansijske podrške kroz kreiranje posebnog fonda kako bi sačuvala državu da vraća ogromne, milionske iznose novca Evropskoj uniji, koji je ona donirala kako bi podstakla razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori, kroz IPARD II program.

Predsednik vlade kaže da nema strah od kradljivaca šljunka, Foto Vlada CG

Advertisement

Tako je neizvesno da li će samo na kraju ove godine nadležni uspeti da suzbiju vraćanje u budžet 9,19 miliona evra od mogućih 15 miliona, koliko je bilo na raspolaganju.

IPARD program sadrži bespovratni novac za podršku razvoju i modernizaciju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede.

Preduslov je da korisnik realizuje investiciju iz sopstvenih sredstava kako bi ostvario pravo na dobijanje bespovratne podrške u visini između 50 i 70 odsto. Novac se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, a ako se ne potroši, vraća se kasi u Briselu. Tako država mora da do kraja godine iskoristi sredstva iz budžetske IPARD 2018. i 2019. godine.

Advertisement

Novac izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma. Prema usvojenom vladinom dokumentu, kroz dve mere IPARD II programa do kraja juna ugovoren je 491 projekat, čija je ukupna vrednost 75,2 miliona evra, odnosno potencijalni iznos podrške je 35,4 miliona, od čega je EU deo 26,6 miliona. Ovo znači da država ima dovoljno projekata da spreči rizik da se novac vrati u budžet EU. Od broja ugovorenih korisnika isplaćena su svega 254 korisnika, pa je ukupan iznos investicija 28 miliona, odnosno podrška u iznosu od 13,5 miliona, od čega je deo EU 10,1 milion.

KORONA POMRSILA KONCE

ZBOG situacije izazvane koronom, nemogućnosti obezbeđivanja sredstava u fazi pretfinansiranja, kao i stalnog povećanja cena na tržištu, korisnici IPARD-a odustaju ili odlažu njihovu primenu. Trenutno, od navedenog broja ugovorenih korisnika, 84 korisnika odustala su od realizacije investicije, ukupan iznos moguće podrške od 5,6 miliona evra, odnosno 4,2 miliona evra podrške EU koju bi Crna Gora mogla da iskoristi za sektor poljoprivrede, ističe se u usvojenom dokumentu.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„AKTUELNA MANJINSKA VLADA PALA SAMA OD SEBE“: Andrija Mandić izneo svoj predlog

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je za RTCG da je aktuelna manjinska Vlada pala sama od sebe.

Foto: V. Kadić

Advertisement

- Praviti od 19. avgusta "Dan-D", posle svega onoga što smo videli na Vladi, ne deluje ni malo pametno - kazao je Mandić, dodajući da oni što su izabrali Vladu joj više ne daju podršku.

Najpoštenije je, ocenio je Mandić, da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta.

- Dogovori mogu biti različiti. Ali, svakako treba da se okupi ta parlamentarna većina. DF zagovara tehničku vladu i to je najbolje rešenje, a nju da čine subjekti koji su pobedili na izborima 30. avgusta. Ta vlada treba da pripremi izbore koji bi se održali u jednom danu – lokalni, parlamentari i predsednički, da bi mogli u međuvremenu da uradimo nekolike važne stvari kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije - dodao je Mandić i ponovio  da odluke vezane za Crnu Goru treba da se donose u Crnoj Gori.

Advertisement

- Neko je nakon 30. avgusta narodnu volju predao nekim činovnicima u ambasadama. Pa su oni arbitrirali, a onda je među ljudima, koji su dobili glasove građana bilo važnije šta će da kaže neki činovnik iz neke ambasade nego što su mu rekli oni koji su glasali za njega. To stanje mora da se promeni - poručio je Mandić.

BONUS VIDEO: U LAŽI SU KRATKE NOGE - Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

UZAVRELO U MRKOJEVIĆIMA: Poruka sa protesta – tender za regionalni put R-29, ili nema micanja sa puta

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BLOKADA puta u trajanju u 60 minuta, kilometarske kolone tokom vrelog avgstovskog dana i uzavrelo nezadovoljstvo meštana Mrkojevića koji su sa današnjeg protesta poručili: tender za regionalni put R-29 do septembra, ili nema micanja sa puta.

Foto: A. Pelinković

Advertisement

Mrkojevići ne odustaju – sve brojniji i uporniji, traže tender za regionani put Sveti Ivan-Kamenički most-Krute do kraja meseca. Nekoliko stotina građana Mrkojevića, Kruta, Vladimira, podržani dijasporom su održali protest i blokirali regionalni put R 29 u mestu Pečurice na deonici od Bara ka graničnom prelazu Sukobin. Iz ministarstva su konačno reagovali.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović pored ostalog je naveo u odgovoru "Mogu da potvrdim da će, kad se steknu uslovi za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-29, Uprava za saobraćaj bez odlaganja raspisati taj poziv, iskoristiti svoj uticaj da projekat realizuje na zadovoljstvo svih".

Foto: A. Pelinković

Advertisement

Meštani, pak nisu zadovoljni obećanjima i naglašavaju - vlada regionalni put nije proglasila za put od javnog interesa, a isti predstavlja alternativni pravac Bar –Ulcinj, i povezuje crnogorsko primorje sa Albanijom.

- Na adresu mesne zajednice Mrkojevići pre dva dana stigao je dopis iz Ministarstva kapitalnih investicija, što je potvrda da naš napor i kuvanje na ovom sunce nije bez rezultata. U tom pismu ministar kapitalnih investicija kaže: Citiram…. Kao jedini razlog za nemogućnost otpočinjanja realizacije ovog projekta prepoznati su nerešeni postupci eksproprijacije, pa je zatraženo da se ovi postupci ubrzaju, a da će Uprava za saobraćaj i Ministarstvo kapitalnih investicija pružiti neophodnu pomoć“ . E pa gospodine Ibrahimoviću da vas obavestimo da Vam verujemo što ste napisali i zato ćemo vam pomoći da pružite" neophodnu pomoć "kako vi kažete. Daćemo vam danas predlog sa ovog skupa, ali i zahtev sa istog, da u najkraćem mogućem roku proglasite ovaj put od javnog interesa i raspišete tender…otprilike do kraja meseca sve to može da se odradi. Dakle, prvog septembra očekujemo da bude raspisan tender - kazao je Sabrija Vulić.

On je naveo i drugi predlog- dok opština Ulcinj ne uplati sredstva za eksproprijaciju podelite rekonstrukciju puta u dve faze od Svetog Ivana do Kameničkog mosta, tu je sve spremno, a onda krenite na Krute.

Advertisement

- Dakle, samo malo dobre volje i ništa više. I još da pomognemo , da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo cesta kojom turisti u masovnom broju izlaze iz naše zemlje, ili ulaze u nju. Da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo jedini alternativni put magistrali Bar – Ulcinj, pa ako se što ne daj Bože dolje desi eto hiljade auta, kamiona, autobusa i šlepera kroz Mrkojeviće, a i ovako ih dosta imamo - kazao je Vulić i predložio prisutnim da aplauzom iskažu zahvalnost poslanicima Demokratskog fronta, Dejanu Đuroviću i Maji Vukićević koji su predložli odluku da u budžet Crne Gore uđu sredstva za rekonstrukciju puta.

Foto: A. Pelinković

Vulić je podsetio da je opština Bar uplatila oko 650.000 era za eksproprijaciju, pre osam meseci.

Advertisement

- Mi Mrkojevići smo naučili da budemo prevareni kada je ovaj put u pitanju, jer imamo iskustva sa takvim činjenjem. Više nećemo to da dozvolimo….hoćemo put , jer put nije politika , put je život za sve nas, istakao je Vulić.

Treći protest do sada je bio najmasovniji, a u odnosu na prethodne i radikalniji, trajao je 60 minuta.

Na glavnoj magistrali stvorila se kolona od Velikog Pijeska do Bara što znači preko šest kilometara. Takođe, kilometarske kolone su bile prema Sukobinu, graničnom prelazu sa Albanijom.

Advertisement

Sledeći skup je dogovoren u Ulcinju – na kružnom toku za skretanje ka Baru i Vladimiru.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije