Povežite se s nama

Novosti.rs

IZNELI TONE DROGE, KRIV SAMO ĐOKO: Posle zaplene kokaina u magacijnu “Volija”, uz uhapšenog špeditera iz Bara, još nekoliko osoba osumnjičeno

Objavljeno

dana

IZNELI TONE DROGE, KRIV SAMO ĐOKO: Posle zaplene kokaina u magacijnu “Volija”, uz uhapšenog špeditera iz Bara, još nekoliko osoba osumnjičeno

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ŠPEDITER iz Bara Đoko D. zasad je jedini uhapšen zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila pola tone kokaina, vrednog oko 20 miliona evra, u paketima banana, dopremljenih iz Ekvadora, koje su bile namenjene podgoričkoj kompaniji "Voli", vlasnika Dragana Bokana, bliskog prijatelja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Foto Shipinfo

Advertisement

Na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije saopšteno je da je još nekoliko osoba iz Crne Gore uključeno u ovaj prljavi posao, ali se na njihovoj identifikaciji još radi. Rečeno je da je od 109 kontejnera, koji su kontrolisani u Baru, 70 sadržalo banane i da je pošiljka praćena do terminala u Podgorica i kupca - kompanije "Voli trejd".

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da sa sigurnošću može tvrditi da kokain nije bio namenjen kompaniji "Voli", već da je trebalo da bude uzet na putu od Bara do magacina ove podgoričke firme.

- Paketi sa drogom bili su toliko različiti da bi ih i dete otkrilo. Droga je trebalo da bude u skladištu, gde je najmanje tri puta ranije preuzeta - u junu, avgustu i oktobru prethodne godine. U jednom slučaju je falilo dve tone i 50 kilograma banana, što upućuje da je toliko droge izneseno iz Slobodne zone. Kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obaveštavali kompaniju iz Slovenije, koja doprema ovo južno voće - rekao je Katnić, tvrdeći da "roba" nije trebalo da dođe u "Voli", kompaniju koja je, kako je rekao, u proteklih pola godina više puta tražila da se proveravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinjeno i za ovaj kontejner.

Advertisement

Katnić objašnjava da je droga, ipak, stigla u "Voli" zbog propusta u obaveštajnim službama. On tvrdi da kokain ima čistoću od 96 odsto, ali nije želeo da odgovori na pitanje da li ova droga pripada jednom od dva kotorska klana.

Tovar od pola tone kokaina pronašli su radnici podgoričke kompanije u paketu sa bananama, da bi potom uprava "Volija" pozvala policiju. Po rečima specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, tužilaštvo je došlo do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom prošle godine u Sloveniji, Crnoj Gori, i teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom, držanjem i prodajom droge.

- Dokazi upućuju na to da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin, Đoko D., koji obavlja poslove špedicije. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da obavlja manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smešten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mera carinika - kazao je Turković, dodajući da su članovi ove grupe postala još neka lica iz Crne Gore na čijem identitetu se radi intenzivno. - Reč je o državljanima Crne Gore koji su obavljali zadatke u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a zadatak im je bio da postupajući po naredbama i uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima grupe.

Advertisement

AKO ME SE SETE...

NE verujem da će novi Tužilački savet, ako budu radili po zakonu, a ja nemam razlog da sumnjam u kredibilnost tih ljudi, prekinuti moj radni odnos - kazao je Milivoje Katnić, koji je podsetio da još nije stekao uslov za penziju. - Mislim da bi to bio veliki trošak za državu kada bi došli do Strazbura. Ja svakog ohrabrujem da fino, regularno podnese zahtev za moju smenu. Pa ako me se sete na Dan tužilaca, sete me se. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović mora reći zbog čega insistira na mojoj smeni. Sav se naježim kada dobijem pitanje da li očekujem smenu.

ISTRAGA ZA UBISTVO RADULOVIĆA

SDT je proširilo istragu protiv Đ. P. zbog sumnje da je učestvovao u otmici i ubistvu Mila Radulovića zvanog Kapetan. To je saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović, dodajući da Đ. P. sumnjiče da je 21. decembra 2020. godine sa M. R. u štek stanu ubio Radulovića. Čađenović je kazao da su 24. decembra prošle godine doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba koje sumnjiče da su pripremale više ubistava.

RASTODER NAPUŠTA LUKU BAR?

Slovenačka kompanija "Rastoder grupa", čiji je vlasnik Izet Rastoder, najavila je u petak da planira da napusti luku Bar i da preusmeri kontejnere u druge luke zbog visokog rizika od zloupotrebe radi krijumčarenja. U paketima banana te kompanije u Podgorici je pre par dana pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

Advertisement

- Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, koji brod za nas doveze u luku Bar. Nažalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva - saopštila je Rastoderova kompanija, jedna od vodećih uvoznika banana iz Centralne i Južne Amerike.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Novosti.rs

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: „Ne učestvujemo u međustranačkim političkim kalkulacijama“

Objavljeno

dana

ODGOVORNOST PREBACUJU NA MITROPOLIJU: Zvanična Crna Gora traži da SPC predloži da li će ustoličenju Joanikija prisustvovati vernici

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SAOPŠTENJE Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve prenosimo integralno.

Foto: Z. Jovanović

Advertisement

U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva daje podršku formiranju manjinske vlade Crne Gore Mitropolija crnogorsko-primorska kao dio SPC u Crnoj Gori, radi pune istine, obaveštava javnost o sledećem:

Mitropolija nije dala rečenu podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama.

Za Mitropoliju je dragocena i važna izborna pobeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. godine koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija. Kao što je svima poznato te mirne, molitvene litije su bile jedinstven jevanđelski izraz borbe za slobodu vere.

Advertisement

Stoga neka niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim. Podsjećamo da su zvanični predstavnici bivšeg režima zbog ugrožavanja vjerskih prava i sloboda SPC sami sebe izopštili iz Crkve i time ostali van njenog okrilja sve do njihovog iskrenog pokajanja koje se nažalost nije dogodilo do dana današnjeg.

BONUS VIDEO:

OBELEŽENA 80. GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE: Položeni venci na spomenik "Porodica"

AdvertisementNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC“: Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Objavljeno

dana

"NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC": Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, saopštio je da neće prisustvovati Veću za nacionalnu sigurnost koje zaseda danas.

Foto N. Paraušić

Advertisement

- Ne želim ni na jedan način da dajem legitimitet ni Zdravku Krivokapiću ni Dritanu Abazoviću u njihovoj borbi za fotelje i prevlast u bezbednosnom sektoru. Vlada Zdravka Krivokapića je mrtva i to je svakom jasno. I sad neko pokušava da kroz sednicu veća za nacionalnu sigurnost ovakvoj vladi da zombi status ne bi li pokušali da u borbi za preuzimanje bezbednosnog sektora neke strukture u vladi zauzmu početnu poziciju, a odnosi se na šverc narkotika i šverc cigareta - rekao je on.

Krivokapić trošio vreme na obračun sa DF-om

Knežević je naveo da od dešavanja na Cetinju, DF i lično Knežević su očekivali da će Krivokapić povući poteze koje mu dozvoljavaju ustav i zakon, a to je da pokrene inicijativu za smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i sva odgovorna lica za koja je tvrdio da su učestvovala u puzajućem državnom udaru.

Milan Knežević / Foto V. K.

Advertisement

- Međutim, Zdravko Krivokapić je trošio vreme na obračun sa DF-om preko portala i društvenih mreža koje su vodili članovi njegove porodice ili njemu bliska lica i preko medijskih spinova i različitih konstrukcija koje nisu imale nikakvo utemeljenje u istini, a to je to da DF želi fotelje i želi da destabilizuje ovu Vladu. Ova Vlada je destabilizovana onog dana kada je izneverena izborna volja građana i kada je upravo Krivokapić zatražio da, kroz manjinski koncept on i njegovi ministri koji nisu izašli na izbore, zajedno sa Dritanom Abazovićem koji ima tri poslanika preuzmu 100% izvršne vlasti - naveo je Knežević.

Lider DNP-a je istakao da je Demokratski front nakon dešavanja na Cetinju pozivao Krivokapića da inicira smenu Dritana Abazovića kao glavnog koordinatora svih službi bezbednosti.

DF se ne bavi švercom

- Ali tada nam je Zdravko govorio da je Dritan njegov brat i da više veruje Dritanu Abazoviću, nego što veruje onima koji su ga stavili na prvo mesto izborne liste “Za budućnost Crne Gore". Kao član Veća za nacionalnu sigurnost bio sam protiv imenovanja Dritana Abazovića na Vocap sednici koju je organizovao Zdravko Krivokapić protiv pravilnika i svih postojećim zakonskim propisima. Upozoravao sam na pogubne reklamerske avanture i Dritana i Zdravka, a odnose se na borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom gde je država pala na ispitu. Kulminiralo je kada je Krivokapić optužio Abazovića, da je na osnovu tajnih podataka u koje je imao uvid, došao do zaključka da je njegov prvi potpredsednik povezan sa organizvanim narko kartelima, a njegov prvi potpredsednik optužio njega da je povezan sa švercom cigareta - kazao je Knežević.

Advertisement

Jedan od lidera DF-a je kazao da DF niti švercuju cigarete niti švercuju narkotike i da je svima u Crnoj Gori jasno da nisu mogli biti u vladi zato što bi zaustavili i šverc narkotika i šverc cigareta.

( In4s )

BONUS VIDEO:

Advertisement

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanimaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Objavljeno

dana

KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije potpisan i zbog nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan.

Vlada CG

Advertisement

Krivokapić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara nakon što je govorio na konferenciji Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija.

- Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan, ne zbog Zdravka Krivokapića, nego zbog političkih igara istoričara, analitičara. Ali bogami i nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan - rekao je on.

Krivokapićevo zamišljanje Temeljnog ugovora

U Krivokapićevom pismu od pre nekoliko dana se pominje da se u prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Rečeno je da je ukazano na to da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut. Premijer je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Advertisement

Mitropolit Joanikije je prethodno izjavio da je potpisivanje ugovora "jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidi nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan".

Patrijarh Porfirije deli isto mišljenje. - To je veoma važan dokument. Mislim da ćemo u najskorije vreme doći do prihvatljivog dokumenta i da ćemo potpisati ugovor pre svega na korist vernog naroda, ali istovremeno i kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obe strane – istakao poglavar Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO:

Advertisement

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanimaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije