Povežite se s nama

Crna Gora

Joanikije van pregovora o temeljnom ugovoru

Objavljeno

dana

Joanikije van pregovora o temeljnom ugovoru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije Mićović potpuno je van pregovora o temeljnom ugovoru između Vlade Zdravka Krivokapića i Beogradske patrijaršije, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede koji je dobro upućen tvrdi da je takva situacija posljedica činjenice da Joanikije nije više član Sinoda, ali i da je posljednjim odlukama Sabora Mitropolija svedena na nivo jedne od 39 eparhija Crkve Srbije, pa, za razliku od Amfilohijevog vremena, nema nikakvih ingerencija da se bavi pitanjima temeljnog ugovora.

– Joanikije nema direktnog uvida u odluke Sinoda vezano za temeljni ugovor jer nije član tog najvažnijeg crkvenog tijela. Posljednjim dešavanjima na Saboru Srpska crkva je dodatno centralizovana tako da konačnu odluku o temeljnom ugovoru donosi Sinod na čijem čelu je patrijarh – rekao je izvor Pobjede.

Advertisement

PISMO

Vlada Crne Gore potvrdila je da je 4. januara primila pismo patrijarha srpskog Porfirija o usaglašavanju temeljnog ugovora i da će na njega odgovoriti početkom naredne sedmice. Prethodno je javnost preko premijera Krivokapića obaviještena da potpisivanje temeljnog ugovora zavisi od stava Sinoda Crkve Srbije, dok su pojedini mediji javili da Vlada odbija da se izjasni o tom pismu što sugeriše da postoje problemi u usaglašavanju tog dokumenta.

Joanikije, po podacima sa zvaničnog sajta Crkve Srbije, nije član Sinoda, iako je to bio u dva mandata. U ovom sazivu članovi su patrijarh srpski Porfirije koji je predsjednik, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, episkop šumadijski Jovan i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Članovi-zamjenici su episkop bački Irinej i episkop kruševački David. Glavni sekretar Sinoda je protojerej-stavrofor Savo B. Jović, što faktički znači da o temeljnom ugovoru odlučuju episkopi koji nemaju veze sa eparhijama u Crnoj Gori.

Advertisement

Krivokapić je 27. maja prošle godine odbio da potpiše, već usaglašeni, temeljni ugovor o kojem se nije izjašnjavala Vlada. Crnogorski premijer je nakon toga Sinodu poslao nekoliko verzija tog dokumenta i to privatnim kanalima.

NIJE ADRESA

Mitropolit Joanikije je u kratkoj izjavi za portal RTCG u utorak saopštio kako je adresa za sva pitanja o temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore – upravo Vlada Zdravka Krivokapića i Patrijaršija SPC, a ne on.

– Pregovori oko usaglašavanja konačnog teksta i svih detalja temeljnog ugovora odvijaju se između budućih ugovornih strana kao legitimnih potpisnica ugovora, a to su SPC i Vlada Crne Gore. Sva pitanja oko detalja pregovora, pa i konkretno pitanje koje ste mi postavili, a vezano za odgovore koje je moguće dobiti u ovoj fazi pregovora, neophodno je uputiti odgovornim licima budućih strana ugovornica Patrijaršiji SPC i Vladi Crne Gore – kazao je mitropolit Joanikije indirektno potvrđujući da je van pregovora.

Advertisement

Član zamjenik Sinoda i portparol Crkve Srbije Irinej Bulović prethodno je kazao da Crkva neće potpisati temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore dokle god je Zdravko Krivokapić na njenom čelu.

– Nažalost, temeljni ugovor nije potpisan. Lično i ne vjerujem da će biti potpisan dokle god Zdravko Krivokapić bude premijer Crne Gore. On je svojom taktikom ,,hoću-neću“ i ,,korak naprijed-dva nazad“, isključivo ,,zaslužan“ za dosadašnje nepotpisivanje temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji – namjerno, čini mi se, tako sročenoj – ispada da on nije ni luk jeo ni luk mirisao već da Sinod u Beogradu ne želi da ga potpiše – rekao je Irinej.

Kako je Pobjeda ranije pisala, odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori je izvršena jaka centralizacija nove uprave Srpske crkve, a Mitropolija crnogorsko-primorska druga po rangu svedena je na nivo episkopije. Osim toga, novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Advertisement

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora Crkve Srbije da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije, ali i patrijarh Pavle, ali i da se spriječi da MCP ima bilo kakav uticaj na pregovore o temeljnom ugovoru, što je najavljivao pokojni mitropolit Amfilohije.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Objavljeno

dana

Autor

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U nedjelju, 30. 01. 2022. godine, s početkom u 18 sati u Domu kulture Josip Marković, Donja Lastva – Tivat održaće se izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, koja je dio istoimenog projekta Tamare Bogdanović, koji se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Projektom Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima prezentovaće se elementi hrvatske tradicionalne kulture kroz prikaz motiva hrvatskog pletera izrađenog na raznim upotrebnim predmetima.

Hrvatski pleter, znan i kao troplet, svojstven je starohrvatskoj kulturi. Pleter je nerazdvojni pratilac hrvatske istorije i značajan element obilježja hrvatske zajednice u Boki kotorskoj.

Advertisement

Izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, održava se u skladu sa važećim preporukama i mjerama za prevenciju i suzbijanje širenja virusa COVID-19.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Borovinić Bojović i Radulović posjetile covid pacijente

Objavljeno

dana

Autor

Borovinić Bojović i Radulović posjetile covid pacijente

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović posjetile su COVID pacijente Infektivne klinike.

U viziti su bili i direktorica klinike, kako navode iz resora, Ivana Đuković Savović sa kolegama koji 24 sata dnevno brinu o pacijentima.

Na Infektivnoj klinici se liječi 51 COVID pacijent.

Advertisement

Foto: Borovinić-Bojović sa pacijentima Klinike za infektivne bolesti KCCG

“Oni su u dobrom opštem stanju i riječ je, pretežno, o građanima starije dobi. Na Infektivnoj klinici su sporadično i mlađi pacijenti, u većini slučajeva na žalost, nevakcinisani”, naglasili su iz resora.

U KCCG se trenutno, dodaju, na svim odjeljenjima od COVID-a oporavlja 146 pacijenata.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

ASK: Posljednji izvještaj TI ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora

Objavljeno

dana

Autor

ASK: Pokrenuto 46 prekršajnih postupaka protiv poslanika

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Novi izvještaj Transparensi internešenela (Transparency International), objavljen 25. januara 2021. godine, Crnu Goru svrstava na 64. mjesto liste kojom je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta, sa indeksom percepcije korupcije (CPI) 46. Po tom parametru, jedina je država Zapadnog Balkana koja je iznad svjetskog prosjeka (43), saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Kako dodaju, u odnosu na 2021, koeficijent je povećan za jedan indeksni poen, dok je položaj za tri pozicije bolji.

Indeks percepcije korupcije, prvi put objavljen 1995, na godišnjem nivou rangira zemlje po njihovom percipiranom nivou korupcije u javnom sektoru, u skladu sa stručnim procjenama i istraživanjima javnog mnjenja. Prema usvojenoj metodologiji, 100 predstavlja najniži, a 0 najviši nivo percipirane korupcije.

Advertisement

„Kako napori u borbi protiv korupcije stagniraju širom svijeta, ljudska prava i demokratija su takođe ugroženi. To nije slučajno“, navedeno je na sajtu TI.

„Naša najnovija analiza pokazuje da je zaštita ljudskih prava ključna u borbi protiv korupcije: države sa dobro zaštićenim građanskim slobodama imaju više bodova na listi, dok zemlje koje ih krše imaju slabije rezultate.“

U poređenju sa državama Zapadnog Balkana, Crna Gora je u posljednjem izvještaju ispred Sjeverne Makedonije i Kosova (dijele 87. poziciju, CPI 39), Srbije (96. mjesto, CPI 38), te Albanije i Bosne i Hercegovine (dijele 110. mjesto, CPI 35). Naša država ima bolji indeks percepcije korupcije i na listi je iznad tri članice Evropske unije: Rumunije (66. mjesto, CPI 45), Mađarske (73. mjesto, CPI 43) i Bugarske (78. mjesto, CPI 42).

Advertisement

Agencija za sprječavanje korupcije podsjeća da je Crna Gora napravila značajan iskorak u odnosu na prvo istraživanje TI kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, objavljeno 2007, a prema kojem je bila na 84. poziciji, sa indeksom 3.3 (33 prema sadašnjoj metodologiji).

“Novi izvještaj Agencija doživljava kao ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora da se dosljednim brigom za zaštitu javnog interesa, zakonitim, transparentnim i neselektivnim djelovanjem, utiče na snaženje integriteta javne uprave, ali i kao podsticaj da nastavi sa reformskim atkivnostima, unaprijeđujući iskustvo i praksu.

Sa statusom jednog od prioriteta naše zajednice u strateškom nastojanju da se pridruži porodici najrazvijenijih evropskih zemalja, borba protiv korupcije je slojevit i dugotrajan proces, za koji je neophodan sinergetski efekat posvećenog rada svih relevantnih društvenih činilaca”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Agencija za sprječavanje korupcije će, kako dodaju, kao središnja preventivna antikorupcijska institucija, koja baštini evropske standarde i principe, ostati privržena promociji vladavine prava i načela dobrog upravljanja, dajući svoj puni doprinos ambijentu u kome će građani imati povjerenje u pravnu državu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije