Povežite se s nama

Crna Gora

Lezbijski par tvrdi da su žrtve svakodnevnog nasilja u Centru za tražioce azila

Objavljeno

dana

Lezbijski par tvrdi da su žrtve svakodnevnog nasilja u Centru za tražioce azila

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


LGBT Forum Progres je juče dobio još jednu u nizu pritužbi na rad Centra za tražioce azila u Spužu, lezbijskog para iz Rusije koji je tamo smješten već nekoliko mjeseci i u proceduri je dobijanja azila u Crnoj Gori.

Optužbe su izuzetno zabrinjavajuće i kako navode azilantkinje „jedino rešenje im je da izvrše samoubistvo, jer im je to jedina opcija koja im je trenutno ostala. Ne mogu nazad, a ni da borave u Centru za azilante u ovim uslovima””, navodi u saopštenju predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres Bojana Jokić.

“Tim LGBT Forum Progresa je još od septembra prošle godine u kontaktu i procesu pružanja pomoći i podrške ovom paru, a na niz prethodno iznesenih pritužbi na rad Centra i tretman osoblja kontaktirali smo upravu Centra i zahtijevali da se provjere navodi, te da se institucionalno djeluje. Od Centra smo tada dobili obećanje da će navodi biti ispitani, a od Ruskih državljanki od tada do danas još niz ozbiljnih optužbi na račun Centra i tretmana u istom, što od strane osoblja, što od strane drugih tražioca azila koji borave u istom prostoru”, kaže Jokić.

Advertisement

Prema njenim riječima lezbijski par u pritužbama navodi da su žrtve svakodnevnog psihičkog, a nerijetko i fizičkog nasilja te da nemaju raspoložive mehanizme zaštite u Centru niti način da se odbrane, te nam se zbog toga ponovo obraćaju za urgentnu pomoć kako bi njihov svakodnevni boravak postao bezbjedan i podnošljiv.

Jokić poručuje da LGBT Forum Progres još jednom javno apeluje na Centar za tražioce azila da provjere navode i pritužbe vezane za rad osoblja, te samog tretmana i odnosa među azilantima.

“Takođe, apelujemo na resorno ministarstvo da institucionalno djeluje i pokrene neophodne procedure kako bi se tražiocima azila obezbijedio bezbjedan i dostojanstven boravak, te pokretanje institucionalnog postupka, ako bi se navodi azilantkinja potvrdili kao tačni. Za kraj napominjemo da ćemo Centru uputiti Zahtjev za slobodan pristup informacijama kako bismo, uz pristanak azilantkinja, dobili na uvid medicinsku i ostalu dokumentaciju, te da ćemo, ako bi se tvrdnje azilantkinja potvrdile kao istinite, sami pokrenuti postupak protiv Centra za tražioce azila kod Osnovnog državnog tužilaštva”, zaključila je Jokić.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Za sufinansiranje sportskih organizacija u Opštini Bar za 2022. opredjeljeno 85.000 eura, raspisan Javni konkurs

Objavljeno

dana

Autor

Za sufinansiranje sportskih organizacija u Opštini Bar za 2022. opredjeljeno 85.000 eura, raspisan Javni konkurs

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opština Bar, odnosno Sekretarijat za kulturu, sport i mlade raspisao je Javni konkurs za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija za 2022.godinu. Budžetom Opštine predviđena su sredstva u iznosu od 85.000 eura za sufinansiranje sportskih organizacija.

Pravo učešća na konkursu imaju sportski klubovi, koji su registrovani na teritoriji opštine Bar, nakon godine dana od dana osnivanja sportskog kluba, a takmiče se u sportu koji je regulisan jedinstvenim sistemom takmičenja u okviru nadležnog nacionalnog saveza. Pravo učešća imaju i sportsko rekreativna društva, sportske organizacije lica sa invaliditetom, školska i studentska sportska društva sa teritorije Opštine Bar, nakon godine dana od dana osnivanja u skladu sa Zakonom o sportu.

Pored ovih uslova, pravo na sufinansiranje programa rada ima sportska organizacija koja je upisana u Registar sportskih organizacija Ministarstva, ima sjedište na teritoriji opštine Bar najmanje godinu dana od dana osnivanja, učestvuje u redovnom sistemu takmičenja koja organizuje nacionalni sportski savez Crne Gore u određenoj sportskoj disciplini sa izuzetkom za sportsko rekreativna društva i školska i studentska sportska društva, zatim da ima angažovanog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu, obezbijeđen prostor za obavljanje svoje djelatnosti, da nema blokadu poslovnog računa i poreske dugove i je do kraja tekuće kalendarske godine, organu lokalne uprave nadležnom za sport dostavio finansijski izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava iz budžeta Opštine Bar za prethodnu godinu.

Advertisement

Kriterijumi za vrednovanje prilikom dodjele sredstava biće masovnost, tradicija postojanja kluba, organizacija državnih i međunarodnih takmičenja, bodovanje ekipnih sportova, bodovanje pojedinačnih uspjeha i bodovanje ostvarenog uspjeha reprezentativaca na međunarodnim takmičenjima u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

Prijavu na Konkurs podnosi ovlašćeno lice sportske organizacije na propisanom obrascu koji se može preuzeti na web sajtu Opštine www.bar.me ili na šalteru Građanskog biroa. Prijavu sa neophodnom dokumentacijom potrebno je dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom: Sekretarijat za kulturu,sport i mlade – JAVNI KONKURS za sufinasiranje programa rada sportskih organizacija za 2022. godinu”, neposredno na šalteru Građanskog biroa ili putem pošte na adresu “Opština Bar, Bulevar Revolucije br.1. Bar”. Rok za podnošenje prijave na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja.

Dodatna obavještenja mogu se dobiti u Sekretarijatu za kulturu,sport i mlade, kancelarija br.203 u periodu od 11.00h do 13.00h ili na telefon 030/301-483.​

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Udruženja iz Luksemburga doniralo 3.000 eura za 100 ugroženih porodica u Baru

Objavljeno

dana

Autor

Udruženja iz Luksemburga doniralo 3.000 eura za 100 ugroženih porodica u Baru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Udruženje „Luksemburg-Crna Gora“ u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Charity Challenge Luxembourg” iz Luksemburga uz posredstvo Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, donirali su novčana sredstva u iznosu od 3.000 eura Crvenom krstu Bar, za nabavku paketa osnovnih životnih namirnica za 100 ugroženih porodica.

Crveni krst Bar posebnu zahvalnost iskazao je predsjednici udruženja dr Kristiane Kiffer i počasnom predsjedniku gospodinu Ismetu Muhoviću koji su i u prethodnom periodu pomagali ugroženom stanovništvu u Crnoj Gori kao i svim volonterima iz organizacije „Charity Challenge Luxembourg“ koji su izrazili svoju dobru volju da pomognu ovoj akciji.

Udruženja iz Luksemburga doniralo 3.000 eura za 100 ugroženih porodica u Baru
Udruženja iz Luksemburga doniralo 3.000 eura za 100 ugroženih porodica u Baru

“Kiffer i Muhović izrazili su posebno interesovanje da i dalje nastave da pružaju podršku organizacijama u Crnoj Gori usmjerenim na dobrobit naših građana, kao i da učestvuju u obnovi seoskog doma Crvenog krsta u Baru, čiji bi kapaciteti bili dostupni penzionerima iz Luksemburga tokom cijele godine i na taj način doprinesu prvenstveno jačanju humanitarne, kulturne, zdravstveno-socijalne saradnje i građenje još čvršćih veza sa svojom maticom”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Cetinje: Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture 77.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

Cetinje: Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture 77.000 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture, Prijestonica Cetinje obezbijedila je opremu vrijednu gotovo 77.000 eura.

Nabavljeno je devet novih polupodzemnih kontejnera, čija je vrijednost oko 35.000 eura, a kupljena je i dizalica za podizanje polupodzemnih kontejnera koja je koštala 42.000 eura.

Oprema je isporučena i data na raspolaganje lokalnom Komunalnom preduzeću.

Advertisement

“Jedan kontejner je već postavljen u Jabučkoj ulici, koja je rekonstruisana krajem prošle godine dok će preostalih osam biti postavljeno u većim gradskim naseljima: Švedsko naselje, IV jul i u ulicama Baja Pivljanina i X crnogorska. Postavljanje preostalih polupodzemnih kontejnera za komunalni otpad, čija je zapremina 3 metra kubna sa nožnom pedalom, biće završeno čim vremenski uslovi dozvole”, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

U Prijestonici ističu da će postavljanje polupodzemnih kontejnera doprinijeti većem komunalnom redu i ljepšem izgledu grada.

Takođe, odlaganje otpada u polupodzemne kontejnere može se smatrati ekološki prihvatljivijim, a smanjuje se i prostor koji su do sada zauzimali obični, nadzemni kontejneri.

Advertisement

“Cilj lokalne samouprave jeste da grad bude uredan i čist, čemu u kontinuitetu doprinose lokalna preduzeća, a nabavka ove opreme samo je još jedan u nizu napora lokalne samouprave da unaprijedi kvalitet usluga u Prijestonici”, zaključili su u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije