Povežite se s nama

Politika

Мајкл Милер нови шеф јединице за Црну Гору и Србију

Objavljeno

dana

Мајкл Милер нови шеф јединице за Црну Гору и Србију

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Генерални директорат за сусjедство и преговоре о проширењу остаjе кључни саговорник и савезник Владе Црне Горе када jе риjеч о приступању Европскоj униjи, поручио jе Милер

Заједнички директорат за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Европске комисије (ЕК) убудуће ће водити Мајкл Милер. До његовог именовања, у претходних пар мјесеци обједињени Директорат је водила некадашња замјеница сектора за Црну Гору Барбара Хесус Химено.

Advertisement

Ступање на нову дужност, уз увјерење да ће се квалитетна сарадња са Генералним директоратом за сусjедство и преговоре о проширењу наставити на обострано задовољство, Милеру је јуче током онлајн састанка честитала и Зорка Кордић, главни преговарач са ЕУ. Како је након састанка саопштено из Генералног секретаријата Владе, Европска комисиjа је стратешки партнер и савезник Црне Горе у процесу приступања Европскоj униjи.

– Апсолутни приоритет у приступним активностима остаjу испуњавање преосталих привремених мjерила у поглављима 23 и 24 и реализациjа Акционог плана за адресирање кључних препорука Европске комисије. У протеклом периоду, а нарочито имаjући у виду интензиван законодавни рад Скупштине Црне Горе на самом краjу 2021, остварени су значаjни резултати, коjе ћемо представити нашим европским партнерима у оквиру предстоjећег Одбора за Стабилизациjу и придруживање – казала jе Кордић.

Обједињавање директората не штети европском путу Црне Горе

Обједињавање директората за Србију и Црну Гору крајем прошле године изазвало је бројне полемике у домаћој јавности. Док је дио сматрао да Брисел тиме показује да баш и не мари за Црну Гору, која је годинама слови за лидера у европским интеграцијама, други су тврдили да нема бојазни од обједињавања и да је то промјена набоље за обје државе.

Advertisement

До октобра 2021. године прва jединица у оквиру сектора за Западни Балкан била jе jединица за Црну Гору (Д1) а jединица броj 2 (Д2) за Србиjу. У септембру исте године jе извршена реорганизациjа Генералног директората за сусjедство и преговоре о проширењу, па jе jединици задуженоj за Србиjу придружена Црна Гора.

Она jе изразила очекивање да ће се током ове године, а нарочито током француског предсjедавања, наставити интензиван политички диjалог са институциjама и државама чланицама ЕУ, омогућен новом методологиjом, ради презентациjе резултата Црне Горе у одређеним областима.

Милер jе истакао да му jе, након дугогодишњег рада у институциjама ЕУ и дипломатског стажа, задовољство што ће водити Jединицу Д2 за Црну Гору и Србиjу, те да наставак одличних односа између Брисела и Подгорице сматра примарним циљем свог ангажмана.

Advertisement

„Наставак одличних односа између Брисела и Подгорице сматрам примарним циљем свог ангажмана, саопштио је Милер

Он jе оциjенио да се сада треба фокусирати на испуњавање преосталих привремених мjерила у поглављима владавине права и на реализациjу Акционог плана за адресирање кључних препорука из годишњег извjештаjа ЕК за Црну Гору. Истакао jе да ће предстоjећи састанци Пододбора за правду, слободу и безбjедност и Одбора за стабилизациjу и придруживање бити одлична прилика да црногорска страна представи резултате остварене од посљедње Међувладине конференциjе одржане у децембру.

– Генерални директорат за сусjедство и преговоре о проширењу остаjе кључни саговорник и савезник Владе Црне Горе када jе риjеч о приступању Европскоj униjи – поручио jе Милер.

Advertisement

Поред Кордић и Милера, јучерашњем онлајн састанку присуствовала је и Барбара Хесус Химено.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Копривица: Мањинска влада враћа ДПС да одлучује; Милатовић: Парламентарна већина да сачува изборну вољу

Objavljeno

dana

Autor

Копривица: Мањинска влада враћа ДПС да одлучује; Милатовић: Парламентарна већина да сачува изборну вољу

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


– Иницијатива није дошла сама од себе, неко је сјео и договорио се. Нешто се крило – додао је Копривица у емисији Акценти

Кад се код народа стекла нека нада, и бољи живот и усвојени закони, прави се покушај да се поново преусмјери ток новца од грађана кад појединим субјектима, поручио је посланик Демократа Момо Копривица.

Advertisement

 – За годину не може да се исправи 30 година финансијске пустоши. Сад кад су се изгласали закони за народ, кренуло се у рушење Владе. Зашто то није урађено раније, него данас. ДПС је прије мјесец говорила да тражи ванредне изборе, они сад то не говоре. Неко их је охрабрио, охрабрила их је понуда мањинске владе. А она враћа ДПС да одлучује. Иницијатива није дошла сама од себе, неко је сјео и договорио се. Нешто се крило – додао је Копривица у емисији Акценти на РТЦГ.

Навео је и да никад нису уцјењивали Владу, иако нису добилки ни једну функцију, а неки су је опструирали од кад је изабрана.

Упитао је посланика СНП-а Драгана Ивановића да ли на ову ситуацију утиче Србија.

Advertisement

Министар економског развоја Јаков Милатовић казао је да су у претходних годину и нешто постигли изваредне резултате.

– Умјесто да се радујемо што ће плате за 200 хиљада радника бити повећане, ми због неких нерационалних одлука које ја не разумијем, дошли у ситуацију подјела. Копривица је јако лијепо рекао, да упркос несугласица унутар парламентарне већине, најбољи резултати су стигли у децембру – казао је он.

Он је истакао да је непријатно изнанађен нерационалним поступцима.

Advertisement

– Ови поступци опструирају пројекат Европа сад и враћа подјеле у парламентарну већину. Грађани су враћени на тему подјела. ДПС има право да се повампирује, позивам све, нарочито посланике већине да буду паметни да сачувају изборну вољу грађана од 30. августа 2020. године – апелује он.

Према његовим ријечима, тачно је да су Демократе подржавале програм Европа сад.

– У Демократама имамо снажну подршку овој Влади. Мене боли потез УРА, ми смо по први пут у последњем кварталу прошле године имали економију у фокусу нашег друштва. Сада је све неко вратио на теме подјела. Ја сам апсолутно особа која ће у сваком тренутку стати у одбрану сваке особе и поједница. Мада се неке ствари морају назвати својим именом – рекао је Милатовић одговарајући на питање Горана Ђуровића из УРА којег је интересовало зашто се неки људи називају издајницима.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Дритан Абазовић и Андрија Мандић, разговарали о моделима изласка из кризе

Objavljeno

dana

Дритан Абазовић и Андрија Мандић, разговарали о моделима изласка из кризе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Најављујући покретање иницијативе о мањинској влади потпредсједник Владе и предсједник ГП УРА Дритан Абазовић је казао да ће тражити подршку за формирање мањинске владе од Демократског фронта

Вечерас су се у Подгорици састали представници коалиције Црно на бијело и Демократског фронта и разговарали о рјешењу политичке кризе у Црној Гори сазнаје портал Дана.

Advertisement

Разговоре су водили Дритан Абазовић и Андрија Мандић, а основна тема су били модели изласка из политичке кризе. Најављујући покретање иницијативе о мањинској влади потпредсједник Владе и предсједник ГП УРА Дритан Абазовић је казао да ће тражити подршку за формирање мањинске владе од Демократског фронта, а ако је не добије, да неће одбити ни подршку Демократске партије социјалиста.

Очекује се да представници ГП УРА и ДФ-а обавијесте јавност о детаљима вечерашњег састанка-ж.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Протест у Бијелом Пољу: Нећемо одустати, одавде ћемо бранити Црну Гору

Objavljeno

dana

Протест у Бијелом Пољу: Нећемо одустати, одавде ћемо бранити Црну Гору

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Грађани вечерас шаљу поруку демократије и мира -казао др Никола Раосављевић

Због најаве изгласавања неповјерења Влади и вечерас је на градском бјелопољском тргу  одржан протест грађана.

Advertisement

Функционер Уједињене Црне Горе, одборник у локалном парламенту, др Никола Раосављевић казао је да окупљени грађани вечерас шаљу поруку демократије и мира.

– Шаљемо позив свим народима Црне Горе, припадницима свих политичких странака на један суживот, разговор и разумијевање. Ми нећемо одустати, ово је наш трг слободе и одавде ћемо бранити Црну Гору. Европа је ноћас на улицама Бијелог Поља и сваког града Црне Горе, Европа данас ту станује, истакао је  Раосављевић.

image

фото: Милован Нововић

Advertisement

– фото: Милован Нововић

Он је поручио и  да вечерашњим окупљањем не бране туђе фотеље.

– Вечерас нико од нас не брани ничију фотељу, не постоји та фотеља министра нити директора коју вечерас бранимо, јер једина фотеља коју бранимо јесте она у нашој кући, поред топлог радијатора или шпорета, одакле имамо једину жељу да посматрамо да у некој новој, слободној, европској, демократској, мултинационалној и мултиконфесионалној Црној Гори живе наша дјеца“, нагласио је др Раосављевић.

Advertisement

Казао је  и да су свједоци политичких промјена и, прве праве парламентарне владе од њеног постојања.

– Та влада је настала народном вољом, а не вољом појединаца који стоје у парламенту. Појединци у парламенту су морали испоштовати ту народну вољу, и због тога је данас народ на улици, јер жели да се та воља оствари у пуном мандату четири године” нагласио је др Никола Раосављевић у свом обраћању окупљеним Бјелопољцима.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije