Povežite se s nama

Politika

Milačić: Sumnjamo u Katnićevu zvaničnu verziju

Objavljeno

dana

Milačić: Nema manjinske Vlade, vodi se brutalna kampanja pokušaja političke korupcije

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


lider prave o slučaju zapljene kokaina

Milačić: Sumnjamo u Katnićevu zvaničnu verziju

„Očekujemo što hitnije kadrovske promjene u tužilaštvu kako bi građani Crne Gore bili sigurni i kako bi Crna Gora na pravi način krenula u borbu protiv organizovanog kriminala“, kazao je Milačić

Advertisement

Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Advertisement

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da u toj partiji sumnjaju u „zvaničnu verziju“ glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića povodom slučaja zapljene oko pola tone kokaina.

„Nakon jučerašnje pres konferencije jasna je namjera SDT Milivoja Katnića da skrene istragu o švercu 15 miliona eura vrijednog kokaina pronađenog u Voliju u slučaj podmetanja ‘kukavičjeg jajeta’ od strane nekog anonimnog špeditera u originalne pakete kompanije Derbi, gospodina Izeta Rastodera, a sve to u kontejner kompanije Voli gospodina Dragana Bokana“, saopštio je Milačić.

Advertisement

Kazao je da će Katnić, prije nego nastavi sa „daljom tiradom“ koju mu je „neko skicirao i omogućio“, morati da odgovori na nekoliko važnih pitanja „koja ste prećutali i odveli u pravcu opštih ‘modusa operandi’, nepoznatih počinilaca u Ekvadoru i Sloveniji (ponajmanje u Crnoj Gori), i odgovornosti nekog običnog špeditera koji je i ovako i onako angažovan od istog tog Volija.“

„1. Kako to da u tom, kako ste rekli, mrklom mraku, devet dana zaredom, prije carinske i skenerske kontrole, na mjestu kako rekoste „gdje svako može da uđe“, u slobodnoj carninskoj zoni, niko od navodnih „NN“ podmetača kokaina nije ni pokušao da preuzme tovar vrijedan 15 miliona eura?

2. Kako to, s tim u vezi, da niko nije bio zainteresovan da po svaku cijenu obezbjedi svojih 15 miliona, a sve to u svijetu kriminala u kome se po Vašim istragama glave gube za nekoliko desetina hiljada eura? Pored ove činjenice, navodna falsifikovana plomba izgleda kao cucla za zamajavanje djece, ali i svih građana Crne Gore.

Advertisement

3. Kako to da je tovar sa drogom devet dana bio u mrklom mraku, da ništa nije bilo – kako ste rekli – obavještajno pokriveno, da je već tri puta prošle godine – kako ste rekli – uspjelo, a sada, četvrti put, niko nije ni pokušao da dođe do svojih 15 miliona eura vrijednog kokaina?

4. Gospodine Katniću, da se bavite švercom kokaina, osim što ga javno hvalite, a da ste svjedok svih prethodnih mjeseci velike javne priče i ogromnog bačenog javnog svjetla na slobodnu carinsku zonu – i oko šverca cigareta, i svega ostalog – da li biste se odlučili da upravo na tom mjestu preuzimate kokain?

5. Kako to gospodine Katniću da niste prikazali ni jednu jedinu sliku praćenja, pretovara i drugih radnji koje ste kako kažete preduzeli?

Advertisement

6. Kako objašnjavate gospodine Katniću da Voli zaključi ugovor sa špediterskom agencijom, ali je samo i jedino običan zaposleni kriv za sve? Kakva je to OKG od jednog čovjeka i konačno, ko je unajmio tog špeditera ako ne kompanije gospodina Bokana i gospodina Rastodera?

7. Molimo Vas gospodine Katniću, prije nego što nastavite sprdnju sa tužilaštvom i sa javnošću, odgovorite nam kakvo je to bezbjedonosno praćenje pošiljke koju na kraju otkrivaju, ne bezbednjaci koji su navodno uključeni, nego obični građani u sred logističkog centra Volija?

8. Gospodine Katniću, kako biste – više u svojstvu portparola Volija, nego Specijalnog državnog tužioca – svim silama odbranili onog u čijim prostorijama je pronađeno pola tone kokaina skandalozno ste se drznuli da pribjegnete i totalnim, paušalnim konstrukcijama gdje ste javnost ekskluzivno obavijestili da je prošle godine nestalo oko tri tone kokaina iz slobodne carinske zone.

Advertisement

To ste zaključili na osnovu toga što je u tri navrata falilo oko tri tone robe. Odakle znate i odakle Vam pravo da pred čitavom crnogorskom javnošću tvrdite da je riječ o kokainu, kada za to nemate niti jedan jedini dokaz? Možda je riječ o oružju, možda o skanku, možda o bananama, možda o luku. Vi na ovaj način, osim što nemušto branite jednu privatnu kompaniju, širite javnu paniku.

9. Gospodine Katniću, mašete juče dopisima Volija koje je slao institucijama da provjeravaju kontejnere za tu firmu, što nije dokaz ničije čistote, već može biti itekako suprotno. Građana radi, zar nije više nego indikativno da je poslednji dopis stigao upravo 11. januara, upravo na dan kada je skenirana roba i otkriven kokain od strane demokratizovane i oslobođene Uprave prihoda i carina, a Crna Gora je mala i dojave teku brzo.

10. Gospodine Katniću, juče niste dali ni približno zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto se reakcija nadležnih institucija u slučajevima Budimira Krstovića i Dragana Bokana itekako razlikuje? Krstović u čijem magacinu je pronađeno tonu ipo kokaina je u pritvoru skupa sa svojom ćerkom, a Bokan u čijem magacinu je pronageno pola tone kokaina nije ni saslušan“, navodi Milačić u saopštenju.

Advertisement

Milačić je ocijenio da je pres konferencija „djelovala iznuđeno“.

„Zahvaljujući Vašem političkom angažmanu na mjestu SDT-a, došli smo u situaciju da znamo što se događa kod nestanka ovolike količine droge. Ako je neko mogao da zanemari gubitak tolikog novca, a u tom svijetu su i stostruko manji iznosi predmet bespoštedne borbe, onda sigurno nije, bez pokušaja da ga sačuva, doveo u pitanje sopstveni život. Konačno, čudno je da na Vašoj pres konferenciji održanoj dva dana nakon zaplijene, koja je djelovala iznuđeno, nije bilo ni jedne fotografije praćenja, preuzimanja pošiljke, slike otvaranja kontejnera, upada policije, hitnog obavještenja javnosti sa svim detaljima akcije i sve ono što i u Crnoj Gori i svuda prati akcije ovakvog obima. Djeluje kao da ste se sakrili iza gospođe Petričević koja je očigledno na svojim leđima dala ključnu informaciju o pošiljci, koju Vi sada stavljate u neki neprirodan i nelogičan kontekst.“

„Prava Crna Gora, na osnovu svega prethodnog, otvoreno sumnja u juče iznešenu zvaničnu verziju oko pola tone kokaina pronađenog u magacinu Volija, pa očekujemo što hitnije kadrovske promjene u tužilaštvu kako bi građani Crne Gore bili sigurni i kako bi Crna Gora na pravi način krenula u borbu protiv organizovanog kriminala“, zaključuje Milačić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

Objavljeno

dana

Autor

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„izbori najvjerovatnije ne bi donijeli ništa novo“

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

„Ne postoje baš dobre okolnosti za nove izbore. Takođe, uopšte nije jasno da li će nakon njih doći do stabilne vlade”

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Manjinska vlada je trenutno najbolja opcija za Crnu Goru, jer izbori najvjerovatnije ne bi donijeli ništa novo, ocijenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je, za televiziju Nova M, kazao da bi u normalnim okolnostima izbori bili najbolja opcija za državu, ali da u trenutnim ipak vidi drugačiji scenario.

Advertisement

“Možda je manjinska vlada ipak najbolje rješenje, zato što ne postoje baš dobre okolnosti za nove izbore. Takođe, uopšte nije jasno da li će nakon njih doći do stabilne vlade”, naveo je Biber.

On je ocijenio da bi novi izbori samo produžili period neznanja i nestabilnosti.

“Manjinska vlada, u ograničenom mandatu, možda može da doprinese nekoj vrsti stabilnosti, nakon čega bi izbori rezultirali stabilnom vladom”, rekao je Biber.

Advertisement

On je kazao da je aktuelna Vlada potrajala više nego što je mislio.

“Nažalost, jako malo smo vidjeli posljednjih godinu i po. U tom smislu je to neophodno da se nešto promijeni u zemlji, zato što ipak treba da se riješi neko aktuelno pitanje”, kazao je Biber.

Prema njegovim riječima, sukobi i tenzije u zemlji su za svaku državu nepoželjne, i to se na kraju pretvori u izgovor da se ne bavi nekim pitanjima koja su ipak bitna za građane.

Advertisement

Biber je ocijenio da političari Zapadnog Balkana koriste trenutnu slabost procesa evropskih integracija, kako bi gurali svoju agendu.

On smatra da je uticaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) značajno umanjen, kao i da u slučaju Crne Gore, izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nema tajno rješenje političkih problema.

“SAD je uvijek bolja nego EU da javno i glasno kaže svoj stav, ali sa druge strane neće moći potpuno promijeniti situaciju. Na kraju krajeva, to zavisi od domaćih političkih aktera i njihove volje da sarđuju”, rekao je Biber.

Advertisement

On je ocijenio da bi stvari umnogome olakšalo povlačenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dodajući da nije siguran koliko je to izvjesno.

“Najbolje što bi on mogao da uradi jeste da ode u penziju i da pusti druge da rade. Ali, naravno, to nije tako lako zato što on ima lični interes da ostane na javnoj poziciji”, kazao je Biber.

On je naveo da je malo vjerovatno da će Đukanović otići u penziju kao drugi političari.

Advertisement

“To je teško zamisliti i u tom smislu vidim da će njegova politička karijera i dalje biti prepreka za normalizaciju političkog sistema u Crnoj Gori”, naveo je Biber.

On je kazao da je uvijek bio prijatno iznenađen suživotom u Crnoj Gori, dodajući da nije lijepo čuti za najnovije uzavrele nacionalističke strasti, koje su eskalirale promjenom vlasti.

Prema ocjeni Bibera, te eskalacije su zaostavština Demokratske partije socijalista (DPS) koja, kako je naveo, nikada nije tražila širu građansku perspektivu.

Advertisement

Biber je zaključio da, iako je teško prognozirati, vjeruje da će Crna Gora opet izaći na put građanske države kada se situacija normalizuje.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Krivokapić za srijedu zakazao novu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Objavljeno

dana

Autor

Spajić: Đukanović neće pobijediti CG. Čovjek koji podržava terorističke akcije nije dostojan funkcije predsjednika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nije se pojavilo pet članova

Krivokapić za srijedu zakazao novu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

„Zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi“

Advertisement

Krivokapić, Spajić i Injac, Foto: Twitter/MickeySpajic

Advertisement

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost danas nije održana, usljed nepojavljivanja pet članova Vijeća, uprkos tome što je održavanje sjednice bilo organizovano i prilagođeno obavezama većine članova Vijeća, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Na sjednici su se, kako su naveli, pojavili premijer Zdravko Krivokapić, kao predsjednik Vijeća, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i direktor ANB-a Dejan Vukšić.

Advertisement

„Nedolaskom pet članova Vijeća onemogućeno je usvajanje izvještaja Međuresorne komisije za analizu rezultata koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Biroa za operativnu koordinaciju, vezano za događaje na Cetinju od 3. do 5. septembra 2021. godine. Usvajanje tog dokumenta je preduslov za skidanje oznake tajnosti sa izvještaja, čime bi javnost bila upoznata sa sadržajem izvještaja u cjelini. U tom smislu, zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi. U cilju potpune transparentnosti, već sjutra, predsjednik Vijeća premijer Zdravko Krivokapić zakazaće novu sjednicu za 16:00 h, sa istim dnevnim redom, sa osnovnim ciljem da građani Crne Gore budu do kraja upoznati sa sadržajem izvještaja“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Abazović, Sekulović, Radulović, Knežević i Nuhodžić nijesu došli na sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Objavljeno

dana

Bez Abazovića, Sekulovića, Radulovića, Kneževića i Nuhodžića na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nijesu se odazvali na poziv Krivokapića

Abazović, Sekulović, Radulović, Knežević i Nuhodžić nijesu došli na sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Na sjednici je trebalo da bude razmatrana aktuelna bezbjednosna situacija i izvještaj o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra

Advertisement

Knežević i Abazović, Foto: Savo Prelević

Advertisement

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri vanjskih poslova Đorđe Radulović i unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, predsjednik i potpredsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić nijesu došli na sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Na sjednici je trebalo da bude razmatrana aktuelna bezbjednosna situacija i izvještaj o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra.

Advertisement

Sjednicu je sazvao predsjednik Vijeća, premijer Zdravko Krivokapić.

Članovi Vijeća su i ministarka odbrane Olivera Injac i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Vijeće je pored aktuelne bezbjednosne situacije u zemlji i izvještaja o dešavanjima sa Cetinju trebalo da otvori i pitanje šefa Biroa za operativnu koordinaciju i koordinator službi bezbjednosti Dritana Abazovića.

Advertisement

Biroom za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi koordinira član Vijeća za nacionalnu bezbjednost koga odredi Savjet za odbranu i bezbjednost na predlog Vijeća.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije