Povežite se s nama

Ekonomija

Milatović: Expo 2020 velika šansa za ekonomsku diplomatiju

Objavljeno

dana

Milatović: Expo 2020 velika šansa za ekonomsku diplomatiju

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


u zvaničnoj posjeti dubaiju

Milatović: Expo 2020 velika šansa za ekonomsku diplomatiju

„Boravak u Paviljonu Crne Gore čini me ponosnim, a posebno sam zahvalan mladim ljudima koji na pravi način afirmišu sve ono što možemo da ponudimo posjetiocima, investitorima i ideji da aktivno učestvujemo u stvaranju budućnosti“

Advertisement

Foto: Twitter/JakovMilatovic

Advertisement

Prisustvo Crne Gore na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaju, osim predstavljanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva, velika je šansa za ekonomsku diplomatiju kojoj je Vlada posvećena, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

„Boravak u Paviljonu Crne Gore čini me ponosnim, a posebno sam zahvalan mladim ljudima koji na pravi način afirmišu sve ono što možemo da ponudimo posjetiocima, investitorima i ideji da aktivno učestvujemo u stvaranju budućnosti“, naveo je Milatović na Twitteru.

Advertisement

Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, borave od danas u zvaničnoj posjeti Dubaiju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja ranije je saopšteno da će tokom boravka na Expo 2020, crnogorska delegacija, predvođena Milatovićem, raditi na pripremi obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore koji je planiran za 6. februar.

Osim toga, posjetiće i paviljone drugih zemalja učesnica i sastati se sa predstavnicima stranih delegacija koje učestvuju na jednom od najznačajnijih globalnih događaja.

Advertisement

Tokom zvanične posjete Dubaiju, koja će trajati do ponedjeljka, Milatović i Spajić će se sastati sa ministrima ekonomije i spoljne trgovine u Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Objavljeno

dana

Autor

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


sastanak radulovića, šoena i mitrovića

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje

Advertisement

Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Advertisement

Ekonomska diplomatija je jedan od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova, jer predstavlja najbolji način za oporavak ekonomije, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Đorđa Radulovića, predsjednika Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Kristofa Šoena i generalnog direktora Telenora Branka Mitrovića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je zaključeno da su Crnoj Gori potrebne kredibilne strane investicije, kao i nastavak politike nulte tolerancije na korupciju.

Advertisement

Navodi se da je tokom razgovora naglašeno da je privlačenje investicija presudno za ekonomski oporavak države, a ocijenjeno je da je Crna Gora atraktivno područje za ulaganje, posebno u sektorima turizma, energetike i informacionih tehnologija.

„Ocijenjeno je da sjever države predstavlja ogroman potencijal za ulaganja, te da je potrebno dodatno intenzivirati napore ka promociji Crne Gore kao investicione destinacije“, kaže se u saopštenju.

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje.

Advertisement

Mitrović je kazao da je mnogo važno da država pokaže brigu i razumijevanje za potrebe i izazove stranih investitora koji već posluju u Crnoj Gori, jer se na taj način gradi reputacija poželjne destinacije za ulaganja, dok svi strani privrednici postaju aktivni promoteri investiranja u Crnoj Gori.

„Istaknuta je važnost saradnje sa investicionim bankama, unapređenja infrastrukture, kao i podizanja svijesti o značaju digitalizacije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je ocijenjeno da treba iskoristiti spremnost drugih država da pomognu na ekspertskom nivou, te da povoljnije prognoze za ekonomski rast u ovoj godini djeluju obećavajuće.

Advertisement

„Predstavnici Savjeta stranih investitora su izrazili spremnost da nastave sa intenzivnom promocijom potencijala Crne Gore među stranim investitorima“, navodi se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MFSS: Javni postupak sproveden da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države

Objavljeno

dana

Raspisan konkurs za Spajićeve pomoćnike

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštenje povodom pokretanja ispitnog postupka ASK protiv spajića

MFSS: Javni postupak sproveden da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države

„Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora“

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) saopštilo je da je sprovelo javni postupak izbora pravnog zastupnika države u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited, i pored toga što to, kako su naveli, nije bilo obavezno prema članu 14 Zakona o javnim nabavkama jer je zastupanje u međunarodnim arbitražama izuzeto od primjene postupaka javnih nabavki.

„To je urađeno upravo da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države Crne Gore, podigao nivo transparetnosti i odgovornosti prema državnom novcu u postupku izbora pravnog zastupnika u ovom nasljeđenom problemu. U prevodu – pravni savjetnik nije biran „na riječ“ ili „na lijepe oči“, kako je to do sada bila praksa, već se objavio javni poziv za izbor, bez obzira što to nije bila zakonska obaveza, a na osnovu kompletno sprovedenog postupka ne može biti osnova na sumnju u korupciju. Zbog toga, u najmanju ruku, čudi interesovanje Agencije za sprečavanje korupcije za slučaj u kojem je MFSS postupalo sa većom zaštitom od obavezne. Zanimljiv je i tajming za plasiranje informacije, i to o svom postupku koji još zvanično nije završen“, navodi se u saopštenju MFSS.

Advertisement

Dodaju i da „dok se vodi ispitni postupak ASK, uz javnu negativnu kampanju“, da se neće „pitati kome je to u ovom slučaju i zašto zasmetao odgovoran odnos prema državnom interesu“.

„Očekujemo da Agencija, iz koje su javno saopštili da nijesu završili postupak ali već preko medija najavljuju da će mišljenje proslijediti Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje, izričito saopšti koji je to zakon prekršen u konkretnom slučaju. MFSS, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, dostavilo je ASK kompletnu dokumentaciju o izboru pravnog zastupnika, a radilo je čisto, zakonito, odgovorno i u najboljem interesu zaštite javnog interesa. Dodatno, cijeli postupak izbora pravnog zastupnika je sproveden objektivno i odgovorno. Svaka ponuda je bodovana, o čemu postoji pisana dokumentacija. Dodatno, sa najbolje rangiranim ponuđačima su obavljeni i intervjui, o čemu takođe postoji i audio vizuelni zapis“.

Iz MFSS navode i da oOdluka ASK o ovom slučaju, ili bilo koje druge institucije, „može biti jedino pozitivna za rad u javnom interesu, ukoliko se bude postupalo profesionalno i zakonito, bez ličnih i drugih motiva obračuna“.

Advertisement

„Takođe, sproveden je istovjetan postupak kao kod izbora pravnog zastupnika u slučaju arbiražnog spora koji je protiv Crne Gore pokrenula Addiko banka. Ovaj spor je okončan tako što je arbitražni sud odbacio sve tužbene zahtjeve Addiko banke protiv crnogorske Vlade i naložio banci da Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova, kojima je država bila izložena kako bi se branila u arbitražnom postupku. Poziv iz 2017. godine za taj slučaj je bio identičan, sa istim kriterijumima, kao ovaj za koji je ASK pokrenula postupak. Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora“.

Oni su ukazali da je postupak izbora pravnog zastupnika u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited završen u aprilu 2021. godine.

„Na javnom pozivu za izbor pravnog zastupnika dostavljene su 52 ponude, a i izabran je tim pravnih savjetnika Four Knights LLC – švajcarska advokatska kancelarija, specijalizovana za rješavanje međunarodnih arbitražnih i parničnih sporova, uključujući i investicionu arbitražu. Članovi Four Knights tima okupili su kombinovano iskustvo i znanje iz više od 275 arbitražnih postupaka, od kojih su 60 investicione arbitaže, više od 65 postupaka koji su se vodili po UNCITRAL arbitražnim pravilima i više od 45 puta su zastupali interese nezavisnih država u sporu. S obzirom na to da svako neadekvatno tumačenje, posebno u medijima, može ugroziti poziciju države Crne Gore u ovom postupku, ukazujemo da je uspješno okončanje postupka za državu odgovornost svih aktera u društvu, a ne samo Vlade Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno

dana

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


korak naprijed ka proširivanju usluga

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

„Kroz prenos znanja, iskustva i najbolje prakse, HAMAG-BICRO i PKCG nastojaće doprinijeti unapređenju uslova poslovanja malih i srednjih preduzeća dvije države, uspostavljanju njihove međusobne saradnje i realizaciji projekata korišćenjem nacionalnih, evropskih i drugih fondova“

Advertisement

Sa potpisivanja sporazuma, Foto: PKCG

Advertisement

Predsjednici crnogorske Privredne komore (PKCG) i Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Nina Drakić i Vjeran Vrbanec potpisali su danas u Zagrebu sporazum o saradnji te dvije institucije, u cilju jačanja ekonomija dvije države.

Iz PKCG je saopšteno da će saradnja doprinijeti ostvarivanju zajedničkih interesa potpisnica i jačanju ekonomija Crne Gore i Hrvatske.

Advertisement

„Kroz prenos znanja, iskustva i najbolje prakse, HAMAG-BICRO i PKCG nastojaće doprinijeti unapređenju uslova poslovanja malih i srednjih preduzeća dvije države, uspostavljanju njihove međusobne saradnje i realizaciji projekata korišćenjem nacionalnih, evropskih i drugih fondova“, navodi se u saopštenju.

Drakić je kazala da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa HAMAG-BICRO-om za PKCG korak naprijed ka proširivanju usluga koje nude članicama.

“Prenos znanja i iskustava kolega iz Hrvatske može doprinijeti snaženju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, s naglaskom na kontekst korišćenja evropskih fondova i pristupa finansijama uopšte”, rekla je Drakić.

Advertisement

Vrbanec je naveo da potpisivanjem sporazuma HAMAG-BICRO iskazuje snažnu podršku rastu i razvoju ekonomije Crne Gore.

„Naše dvije zemlje dijele raskošna prirodna bogatstva i snažan turistički potencijal, kao i preduzetničke kapacitete. Stoga vjerujemo da bi sredstva iz evropskih fondova doprinijela daljem razvoju Crne Gore“, kazao je Vrbanec, dodajući da je jačanje zemalja u okruženju u interesu svih, kako bi region bio ekonomski snažan i prosperitetan.

Sporazum je potpisan u prisustvu savjetnika predsjednika Vlade Hrvatske, Tomislava Pokaza.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije