Povežite se s nama

Ekonomija

МКИ: Заинтересовани да доставе понуде за експлоатациjу камена

Objavljeno

dana

МКИ: Заинтересовани да доставе понуде за експлоатациjу камена

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Право учешћа на jавном надметању за додjелу уговора о концесиjи има домаће или страно предузеће или друго правно лице, предузетник или поjединац, као и конзорциjум или неки други облик пословног повезивања коjи испуњаваjу услове у складу са Законом о концесиjама

Министарство капиталних инвестициjа (МКИ) позвало jе све заинтересоване да до 17. фебруара доставе понуде за додjелу уговора о концесиjи за истраживање и експлоатациjу неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена на локалитету Обер у Општини Биjело Поље.

Advertisement

Концесиони акт о неметаличноj минералноj сировини техничко-грађевинског камена на том локалитету Влада jе усвоjила на сjедници 23. децембра.

Право учешћа на jавном надметању за додjелу уговора о концесиjи има домаће или страно предузеће или друго правно лице, предузетник или поjединац, као и конзорциjум или неки други облик пословног повезивања коjи испуњаваjу услове у складу са Законом о концесиjама.

Из министарства jе обjашњено да ће се, када jе риjеч о критериjумима, понуђени процентуални износ за обрачун концесионе накнаде и понуђени обим годишње рударске производње вриjедновати са по 30 поена, референце понуђача са 15, просjечни бруто приход и профит у посљедње три године са по десет и квалитет пословног плана, ефекти на запошљавање и економски развоj са пет бодова.

Advertisement

Понуђачи коjи желе да учествуjу на jавном надметању мораjу претходно откупити Тендерску документациjу.

Као доказ обjезбjеђења понуде прилаже се банкарска гаранциjа понуде на износ од пет хиљада еура, платива на први позив, без права приговора.

Банкарска гаранциjа понуде мора имати рок важења наjмање шест мjесеци од затварања рока за подношење понуда.

Advertisement

Понуде се достављаjу на адресу Министарства и предаjу се лично у затвореном омоту.

Отварање понуда jе заказано за 17. фебруар у 11 сати.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Управа за шуме остаје истрајна у борби против организованих бесправних сјеча

Objavljeno

dana

Управа за шуме остаје истрајна у борби против организованих бесправних сјеча

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


ВД директора Управе за шуме, мр Срђан Пејовић рекао је да очекује да се овом проблему приступи веома озбиљно

Управа за шуме огласила се поводом „наставка очигледно организованих бесправних сјеча у Газдинској јединици „Јеловица“ у Подручној јединици Беране, у којој је прије само неколико дана дошло и до вербалног напада и пријетњи упућених нашим службеницима, због чега је одређено лице и приведено, а због озбиљности проблема“.

Advertisement

Саопштење преносимо интегрално:

Управа за шуме остаје истрајна у активној и најављеној борби против организованих бесправних сјеча у ГЈ „Јаловица“ у ПЈ Беране, које су већ синоћ настављене од стране сада већ устаљених и организованих група које очигледно не презају од казне и закона.

Наиме, у понедељак вече, 24. јануара 2022. године, око 18 часова, берански чувари шума су у мјесту Гриже, на путном правцу Лубнице-Јеловица, обилазећи терен наишли на три извучена чамова стабла и видјели трагове камиона који се ту окренуо и отишао у шуму. Према њиховим ријечима, примјетили су да се асфалтним путем крећу мања аута са јаким свијетлима, што је на основу досадашњег искуства навело на сумњу да је највјероватније ријеч о „извидници“ шумокрадица. Како смо свједоци да физички и вербални напади у оваквим ситуацијама више нажалост нису ријеткост, због безбједности наших чувара шума, шефица ПЈ Беране је позвала полицију, која је одмах по позиву изашла на лице мјеста, како би се извршила контрола и провјерило чињенично стање на терену. У том тренутку наши шумари су примјетили камион, који се кретао шумским путем и који је вукао бесправно посјечена стабла, а након што су примјетили полицију, шумокрадице су искочиле из камиона и побјегли у шуму. За камион су била закачена укупно четири чамова стабла, чиме су се примарне сумње наших службеника о бесправним активностима потврдиле. 

Advertisement

На лице мјеста, одмах по пријави, изашли су и инспектор ЦБ Беране са техничарем криминалистике, који су узели отиске, фотографисали камион и извршили друге радње из своје надлежности, а о свим дешавањима упознато је и тужилаштво. Већ данас, наши чувари шума су отишли на терен, гдје ће извршити детаљан премјер пањева и утврдити посјечену дрвну масу и причињену штету.

ВД директора Управе за шуме, мр Срђан Пејовић рекао је да очекује да се овом проблему приступи веома озбиљно, уз проактивну улогу свих релевантних институција, јер је и више него очигледно да је ријеч о организованим групама шумокрадица, које настоје да се на штету државе и државних шума богате кроз бесправне сјече. Иако недостатак стручног кадра спутава Управу за шуме да у потпуности испрати све ове бесправне активности како у ПЈ Беране, тако и у осталим подручним јединицама, ипак Пејовић наглашава да су напори и упорност службеника у ПЈ Беране да се ухвате у коштац са овим дугогодишњим проблемом, веома често ризикујући и сопствену сигурност,  за сваку похвалу. Они треба да буду примјер, али и апел надлежним институцијама да у оваквим случајевима промптно реагују, а одговорне и организоване појединце и групе у што хитнијем року процесуирају и строго санкционишу, како бисмо заједничким дјеловањем стали на крај овим криминалним радњама. 

Према информацијама из ПЈ Беране, оно што је посебно симптоматично јесте да је број пилана у беранској општини нагло порастао, а да се само у посљедње двије године отворило још пет нових пилана. Упоредо са отварањем „нових“ пилана повећавао се и број бесправних сјеча, али исто тако и број како вербалних тако и физичких напада како на службенике Управе за шуме, тако и на инспектора шумарства, који је до сада више пута вербално, а и физички био нападнут од стране власника пилана. Ти случајеви су процесуирани и налазе се код надлежног суда.

Advertisement

Коментаришући све учесталије нападе, Пејовић је апеловао на тужилачке и судске органе да је неопходно да се казнена политика што хитније пооштри, уколико желимо да спријечимо прије свега нападе на службена лица, а потом и заштитимо државну имовину. Надамо се да ће у будућем периоду бити све мање оваквих случајева који представљају дефиницију друштвено, морално и правно неприхватљивог понашања и односа како према службеним лицима, тако и према државној имовини. Он се захвалио беранској полицији која се одазвала и одреаговала на све досадашње позиве и пријаве ПЈ Беране и активно учествовала у откривању бесправних активности у шуми у оквиру својих надлежности, у нади да ће и у предстојећем периоду појачати контролу и активности на проналажењу свих оних који су учествовали у бесправним активностима.

На крају је нагласио да ће се у будућем периоду активно радити на много интензивнијој заједничкој сарадњи Управе за шуме са полицијом, тужилаштвом и судством, како би се што прије стало на крај бесправним активностима и криминалним радњама којима појединци и организоване групе желе да оштете државу и униште њене шуме. Управа за шуме ће и у наредном периоду појачати контроле и још активније радити на борби против бесправних сјеча, јер нам је циљ да национални ресурс трајно заштитимо од оних који само желе да га злоупотребљавају и уништавају за рад личне користи. Остајемо истрајни у борби да заштитимо црногорске шуме од безакоња!ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Потписани уговори о додјели бесповратне подршке пољопривредницима са сјевера

Objavljeno

dana

Потписани уговори о додјели бесповратне подршке пољопривредницима са сјевера

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Домаћин је била Општина Беране, а потписивању уговора у понедјељак присуствовао је и предсједник Општине Тихомир Богавац са сарадницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Стијовић у Беранама је потписао уговоре о додјели бесповратне подршке за инвестиције у прераду на газдинствима, са пољопривредним произвођачима из Плава, Гусиња, Андријевице, Петњице, Рожаја, Берана и Бијелог Поља.

Advertisement

Домаћин је била Општина Беране, а потписивању уговора у понедјељак присуствовао је и предсједник Општине Тихомир Богавац са сарадницима.

– Инвестиције, које се односе на набавку нове опреме за прераду, чување и паковање пољопривредних производа, као и адаптацију постојећих објеката, подржане са 80 одсто вриједности цјелокупног износа инвестиције- наводи се у саопштењу Министарства.

Кроз јавни позив који Министарство додјељује уз подршку Свјетске банке, кроз МИДАС 2 пројекат, подржано је 70 инвестиција укупне вриједности око 490 хиљада еура, од чега је подршка коју додјељује Министарство око 390 хиљада еура.

Advertisement

Стијовић је казао да се реализацијом ових инвестиција доприноси повећању конкурентности производа како црногорских примарних произвођача, тако и прерађивача, као и да ова мјера, кроз стварање додате вриједности, повећава приходе, рјешава проблем вишкова примарних производа и чувања производа на газдинствима.

– Ријеч је о значајном учешћу бесповратних средстава у овим економски изазовним временима, чиме доказујемо бригу за наше пољопривредне произвођаче, као и настојање ове Владе да створи повољан амбијент за пољопривредну производњу- рекао је Стијовић.

То, како је додао, потврђује и износ средстава опредијељен за овогодишњи Агробуџет, који ће бити већи око девет милиона еура из националних средстава у односу на претходну годину.

Advertisement

– Ово одражава нашу жељу да пружимо подршку коју пољопривреда у Црној Гори и заслужује- навео је Стијовић.

Он је казао да ће подршка кроз нови Агробуџет бити најиздашнија за пољопривреднике у историји Црне Горе.

– Ове године Агробуџет износи 43,1 милион ЕУР у којем ћемо имати повећања по свим значајнијим мјерама. Значајне позитивне ефекте овог Агробуџета осјетиће сви пољопривредни произвођачи а повећања су посебно изражена у сектору сточарства, укључујући значајна повећања премије за млијеко, повећања директних плаћања по површини уз повећање премија по грлу за говеда, овце и козе али и у свим другим агробуџетским мјерама- рекао је Стијовић.

Advertisement

Он је истакао пожртвованост пољопривредних произвођача који у изазовним временима глобалне пандемије дају све од себе да сачувају село, те навео да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде увијек бити искрен и поуздан партнер сваком нашем пољопривреднику.

Основни циљ подршке је да се кроз те врсте инвестиције, објекти у којима се врши прерада, паковање и чување производа, унаприједе и усагласе са хигијенским стандардима, минималним националним стандардима у области безбједности хране и очувања животне средине, као и да се кроз повезивање пољопривреде и туризма у руралним подручјима, а и ван њих, омогући пољопривредним производима добар и сигуран пласман.

Данас ће у Подгорици бити уприличено потписивање уговора са пољопривредним произвођачима из јужне и централне регије, док ће у петак у Никшићу бити организовано потписивање уговора са произвођачима из осталих општина.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

МИФ: Политички напад ДПС (како чудно пише УРА) бастиона

Objavljeno

dana

МИФ: Политички напад ДПС (како чудно пише УРА) бастиона

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


МФСС, на челу са министром Спајићем, доставило је АСК комплетну документацију о избору правног заступника, а радило је чисто, законито, одговорно и у најбољем интересу заштите јавног интереса

Из Министарства финансија и социјалног старања огласили су се саопштењем о избору правног заступника у арбитражном поступку који је Душко Кнежевић покренуо против државе Црне Горе и о поступку АСК о којем су се јавно изјашњавали, иако је званично још у току

Advertisement

Саопштење преносимо интегрално:

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) спровело је јавни поступак избора правног заступника државе у вези са спором који су покренули тужиоци Душко Кнежевић, Атлас Холдинг Лимитед и Мељине Цомплеx Лимитед, и поред тога што то није било обавезно према члану 14 Закона о јавним набавкама јер је заступање у међународним арбитражама изузето од примјене поступака јавних набавки. То је урађено управо да би се додатно осигурала заштита интереса државе Црне Горе, подигао ниво транспаретности и одговорности према државном новцу у поступку избора правног заступника у овом насљеђеном проблему.

У преводу – правни савјетник није биран “на ријеч” или “на лијепе очи”, како је то до сада била пракса, већ се објавио јавни позив за избор, без обзира што то није била законска обавеза, а на основу комплетно спроведеног поступка не може бити основа на сумњу у корупцију. 

Advertisement

Због тога, у најмању руку, чуди интересовање Агенције за спречавање корупције за случај у којем је МФСС поступало са већом заштитом од обавезне. Занимљив је и тајминг за пласирање информације, и то о свом поступку који још званично није завршен.

Док се води испитни поступак АСК, уз јавну негативну кампању, нећемо се питати коме је то у овом случају и зашто засметао одговоран однос према државном интересу. Очекујемо да Агенција, из које су јавно саопштили да нијесу завршили поступак али већ преко медија најављују да ће мишљење прослиједити Специјалном државном тужилаштву на даље поступање, изричито саопшти који је то закон прекршен у конкретном случају.

МФСС, на челу са министром Милојком Спајићем, доставило је АСК комплетну документацију о избору правног заступника, а радило је чисто, законито, одговорно и у најбољем интересу заштите јавног интереса.

Advertisement

Додатно, цијели поступак избора правног заступника је спроведен објективно и одговорно. Свака понуда је бодована, о чему постоји писана документација. Додатно, са најбоље рангираним понуђачима су обављени и интервјуи, о чему такође постоји и аудио визуелни запис.

Одлука АСК о овом случају, или било које друге институције, може бити једино позитивна за рад у јавном интересу, уколико се буде поступало професионално и законито, без личних и других мотива обрачуна.

Такође, спроведен је истовјетан поступак као код избора правног заступника у случају арбиражног спора који је против Црне Горе покренула Аддико банка. Овај спор је окончан тако што је арбитражни суд одбацио све тужбене захтјеве Аддико банке против црногорске Владе и наложио банци да Црној Гори надокнади 70 одсто трошкова, којима је држава била изложена како би се бранила у арбитражном поступку.

Advertisement

Позив из 2017. године за тај случај је био идентичан, са истим критеријумима, као овај за који је АСК покренула поступак. Нијесмо примијетили да се АСК бавила испитивањем поступања код арбитражних поступка покретаних против државе Црне Горе у ранијем периоду, као ни овог који је спроводила ДПС влада, те их охрабрујемо да то чине, макар приближно ревносно као код поступања овог ресора.

Указујемо да је поступак избора правног заступника у вези са спором који су покренули тужиоци Душко Кнежевић, Атлас Холдинг Лимитед и Мељине Цомплеx Лимитед завршен у априлу 2021. године. На јавном позиву за избор правног заступника достављене су 52 понуде, а и изабран је тим правних савјетника Фоур Книгхтс ЛЛЦ – швајцарска адвокатска канцеларија, специјализована за рјешавање међународних арбитражних и парничних спорова, укључујући и инвестициону арбитражу. Чланови Фоур Книгхтс тима окупили су комбиновано искуство и знање из више од 275 арбитражних поступака, од којих су 60 инвестиционе арбитаже, више од 65 поступака који су се водили по УНЦИТРАЛ арбитражним правилима и више од 45 пута су заступали интересе независних држава у спору.

С обзиром на то да свако неадекватно тумачење, посебно у медијима, може угрозити позицију државе Црне Горе у овом поступку, указујемо да је успјешно окончање поступка за државу одговорност свих актера у друштву, а не само Владе Црне Горе.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Najčitanije