Povežite se s nama

Društvo

MZD: EU kovid potvrda u potpunosti funkcionalna, Safe Go aplikacija u finalnoj fazi testiranja

Objavljeno

dana

MZD: EU kovid potvrda u potpunosti funkcionalna, Safe Go aplikacija u finalnoj fazi testiranja

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


cilj da aplikacija bude na nivou najvišeg kvaliteta

MZD: EU kovid potvrda u potpunosti funkcionalna, Safe Go aplikacija u finalnoj fazi testiranja

Povezivanje sa EU kovid sistemom uspješno je završeno i Crna Gora je sada dio tog sistema, kazao je Sekulić

Advertisement

Sekulić, Foto: Gov.me/Saša Matić

Advertisement

Digitalna kovid potvrda Evropske unije (EU) u potpunosti je funkcionalna, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja, dodajući da je aplikacija Safe Go u finalnoj fazi testiranja.

Kako se navodi, preko portala www.ezdravlje.me, građani od decembra prošle godine, mogu zatražiti digitalnu EU kovid potvrdu ako su vakcinisani, imaju negativan test ili su prebolovali kovid-19.

Advertisement

“Važno je napomenuti da od kraja oktobra prošle godine i osiguranici koji nisu registrovani kod izabranog doktora, mogu koristiti portal eZdravlje.me”, naveo je generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu Aleksandar Sekulić.

Prema njegovim riječima, potvrda koja građanima olakšava slobodu kretanja i u državi i inostranstvu, može se koristiti u svim državama koje su članice EU kovid sistema i verifikovati u skladu sa pravilima tih država.

On je naveo da građani potvrdu mogu zatražiti i u papirnoj/digitalnoj formi kod izabranog ljekara i na vakcinalnim punktovima.

Advertisement

Sekulić je kazao da je povezivanje sa EU kovid sistemom uspješno završeno i da je Crna Gora sada dio tog sistema.

“S tim u vezi je, zbog povećanog broja upita građana, još jednom važno istaći da su nacionalne COVID potvrde prestale da budu validne i zamijenjene su EU kovid potvrdama”, rekao je Sekulić.

On je kazao i da je mobilna aplikacija SafeGoCG u finalnoj fazi testiranja.

Advertisement

Sekulić je podsjetio da ta aplikacija omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim kovid potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim drugim zemljama koje su pristupile EU COVID platformi.

“Testna verzija te aplikacije je postavljena na PlayStore, s ciljem prikupljanja što više utisaka i iskustava korisnika i u svrhu njenog testiranja, kako bi se uštedjelo na vremenu u procesu odobravanja aplikacija od Google”, pojasnio je on.

Prema riječima Sekulića, dok je trajao proces odobravanja radilo se na dodatnim, planiranim funkcionalnostima, koje su sada razvijene i biće uskoro dostupne u zvaničnoj finalnog verziji.

Advertisement

“Iako zvanično obavještenje Ministarstva zdravlja da je SafeGO CG mobilna aplikacija spremna za upotrebu nije nikada izdato, za svaku pohvalu je činjenica da je više od 1000 korisnika pokazalo interesovanje i koristilo testnu verziju aplikacije”, dodao je Sekulić.

On je kazao da korisnici Android operativnog sistema aplikaciji svakodnevno mogu pristupiti i prijaviti eventualne probleme.

“Svi do sada uočeni problemi su revidirani, a aplikacija unaprijeđena da odgovara zahtjevima i potrebama korisnika, što će biti vidljivo nakon odobrenja od strane Google-a”, rekao je Sekulić.

Advertisement

Nakon finalnih dorada aplikacija SafeGoCG, prema riječima Sekulića, biće i zvanično spremna za komercijalnu upotrebu, o čemu će građani, kako je dodao, biti blagovremeno obaviješteni.

On je pojasnio da će se aplikacija SafeGoCG koristiti za provjeru validnosti potvrda putem verifikacije QR koda, kao i za provjeru validnosti potvrde u odnosu na destinaciju u koju korisnik putuje.

“Ona će uz to omogućiti čuvanje kovid potvrda u digitalnoj verziji – takozvanom “novčaniku“ mobilne aplikacije”, naveo je Sekulić.

Advertisement

Kako je rekao, potvrda se može učitati skeniranjem QR koda sa papira ili drugog uređaja, ili preuzimanjem sačuvanog PDF-a koji je dostavljen na email.

“Za korisnike iOS operativnog sistema aplikacija je trenutno u proceduri objavljivanja na App Store-u, i očekujemo da će u naredne tri sedmice biti dostupna za testiranje, prijavu problema, a potom i korišćenje na iOS uređajima”, pojasnio je Sekulić.

On je dodao da će o završetku tog procesa i dostupnosti aplikacije korisnicima, Ministarstvo blagovremeno obavijestiti građane.

Advertisement

Sekulić je pojasnio da se QR kod može verifikovati isključivo kroz mobilne aplikacije koje se oslanjaju na EU COVID platformu i da građani ne mogu koristiti običnu kameru koju imaju na svojim telefonima ili QR skener za provjeru koda.

Kako je kazao, prilikom prvog logovanja u aplikaciju, neophodno je da korisnik kreira PIN – četvorocifreni broj koji će sam izabrati, i koji će biti pristupna šifra koju će korisnik unositi svaki put kada bude otvorio aplikaciju.

“Funkcija PIN-a je da dodatno osigura potvrdu i lične podatke korisnika od zloupotrebe. Kod uređaja koji to podržavaju, korisnik za logovanje u aplikaciju pored PIN-a, može aktivirati korišćenje Face/Touch ID-a”, rekao je Sekulić.

Advertisement

On je naveo da će u cilju smanjenja mogućnosti zloupotrebe zdravstvenih i ličnih podataka, i u svrhu čuvanja potvrde u mobilnoj aplikaciji, građani uz potvrdu dobiti i šestocifreni kod – TAN, koji korisnik dobija putem SMS poruke prilikom izdavanja potvrde i isključivo je vezan za preuzetu potvrdu.

“Kod je validan 72 sata i nakon prve upotrebe ili tri neuspjela pokušaja postaje nevalidan. Da bi dobio novi kod, korisnik mora preuzeti novu potvrdu sa portala ezdravlje.me, odnosno od ljekara ili na vakcinalnom punktu”, naveo je Sekulić.

On je napomenuo da je uočeno iz logova korišćenja aplikacije da građani nerijetko unesu pogrešnu email adresu, pa apeluje da se adresa dva puta provjeri prije slanja zahtjeva.

Advertisement

Kako je kazao, crnogorska aplikacija građanima omogućava provjeru validnosti potvrde po pravilima zemlje u koju putuju, a dio je EU kovid platforme.

Sekulić je naveo da Ministarstvo radi na zaštiti i unapređenju zdravlja i sigunosti stanovništva.

“Stoga nam je cilj da aplikacija SafeGoCG bude dovedena na nivo najvišeg kvaliteta, zašta nam je važna i neophodna povratna informacija od svih korisnika u ovoj fazi testiranja”, dodao je on.

Advertisement

Sekulić je apelovao na građane koji su preuzeli potvrdu prije 13. januara da opet preuzmu potvrdu u slučaju da putuju van države, zbog prijavljenih problema koji su u vezi za imenom i prezimenom građana, kao i za potvrde za građane vakcinisane kineskom vakcinom.

On je kazao i da “help desk” operativan, a uspostavljen je radi lakše i jednostavnije komunikacije sa građanima.

Sekulić je pozvao građane da probleme, pitanja i nejasnoće šalju na email [email protected]

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Objavljeno

dana

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„izražavaće protest dokle god bude trebalo“

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Kazali su da “ukoliko Dritan Abazović 4. februara digne ruku da smijeni Vladu, smijeniće sebe i poslati sebe u političku prošlost”

Advertisement

Sa večerašnjeg protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Advertisement

“Nijesmo ovdje da branimo bilo čije fotelje, već ono što smo glasali 30. avgusta 2020. godine”, poručili su Kolašinci sa protesta zbog incijative za formiranje manjinske Vlade.

Kao i minulih pet dana, okupljeni su u 19 sati blokirali magistralu ispod Bablje grede. Jednosatnim blokadama, kako je najavljeno, izražavaće protest i narednih dana, to jest, rekli su, “dok god bude trebalo”.

Advertisement

Kazali su da “ukoliko Dritan Abazović 4. februara digne ruku da smijeni Vladu, smijeniće sebe i poslati sebe u političku prošlost”.

„Nijesmo glasali za to da Dritan Abazović s Milom Đukanovićem obara ovu i pravi novu Vladu. Poručujemo onima koji se ovdje ne pojavljuju – neka se sjete zbog čega smo prošle i pretprošle godine bili na ulicama. Ako vratimo DPS na vlast, izlazićemo ponovo da branimo crkvu. Ko misli da mu nije mjesto ovdje, nek’ se zapita za koga je glasao na prošlim parlamentarnim izborima. Bićemo ovdje i sjutra i preksjutra i sve dok se ne povuče incijativa za obaranje Vlade. Neka je rekonstruišu, neka rade šta god hoće, ali ova Vlada je svakako bolje od bilo koje Vlade DPS“, poručeno je sa skupa.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Objavljeno

dana

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


invaliditet nije prepreka za mladog pomorca

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Matković je u kolicima skoro tri godine, bodibildingom se bavi već 11 i priprema se za svoje prvo sportsko nadmetanje. Mladima poručuje da se aktiviraju i daju sebi priliku, bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne

Advertisement

Matković, Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Pomorac Antonio Matković u kolicima je skoro tri godine, a ovih dana priprema se za svoje prvo takmičenje u bodibildingu za osobe sa invaliditetom.

U razgovoru za “Vijesti” kaže da uslovi za trening nisu najbolji, ali dodaje i da mu je upravo sport pomogao da se nakon što je doživo saobraćajnu nesreću zbog koje je vezan za kolica, pomogao da se i fizički, ali i psihički oporavi nakon svega.

Advertisement

Antonio ima 28 godina. Rođen je u Kotoru, ali živi u susjednoj opštini, Tivtu. Po zanimanju je pomorac i plovio je šest godina.

I prije nesreće, kao ljubitelj sporta i zdravog života, kaže, bavio se rekreativno različitim sportovima, dok u teretani aktivno trenira 11 godina.

”Nakon teške saobraćajne nesreće su mi, između ostalih povreda, polomljeni kičmeni pršljenovi, tako da sam korisnik kolica nepune tri godine. Poslije nezgode, životne ugroženosti, uslijedio je oporavak koji nije bio ni lak. Siguran sam da ovo danas ne bih govorio da nisam bio fizički aktivan i fizički spreman da podnesem sve što je slijedilo poslije nesreće. Smatram da su me upravo treninzi i fizička spremnost spasili i pomogli da se izborim sa svim. Pored svih poteškoća vratio sam se teretani i treninzima. To je ono što me je podiglo psihički, naravno i fizički”, kazao je on “Vijestima”.

Advertisement

Antonio ove godine, 5. juna, ide i na svoje prvo takmičenje.

Prvo takmičenje u junu: Matković
Prvo takmičenje u junu: Matković foto: Privatna arhiva

”Takmičenje se održava u Londonu, biću jedini predstavnik Crne Gore. Takmičenje je profesionalno i biće učesnici iz cijele Evrope, tako da će konkurencija biti i te kako jaka”, kazao je on.

Nakon tog, oko dvije sedmice kasnije, u Londonu se održava još jedno takmičenje, gdje Antonio takođe planira učešće, a u njegovim planovima je i takmičenje u Srbiji.

”Nadam se da ću uspjeti da se kvalifikujem za takmičenje koje će se održati sljedeće godine u Americi”, priča on o ciljevima.

Advertisement

Prema njegovim riječima, za bodibilding treba dosta volje, truda, odricanja, strogih dijeta.

”Ali kad se nešto voli, ništa nije nemoguće”, kaže on.

I pripreme za takmičenje nisu jednostavne i, kako je rekao, “iziskuju velike troškove, posebnu ishranu i naporne treninge”.

Advertisement

Sve to otežavaju teretane koje nisu prilagođene osobama sa invaliditetom.

”Uslovi za trening za osobe sa invaliditetom su poražavajući. Teretane su apsolutno neprilagođene. Nijedna teretana nije prilagođena osobama poput mene, tako da sam prinuđen improvizovati mnoge stvari, što dodatno otežava već postojeće teško stanje. Potrebno bi bilo malo povesti računa o mogućnostima treninga osoba sa invaliditetom. Bilo bi olakšavajuće i pomoglo bi da se ugrade pokretne stepenice, napravi dovoljan razmak između sprava… Ima dosta ljudi koji bi trenirali, ali nije im omogućen pristup teretani i spravama”, kaže on.

Antonio je mladim ljudima poručio da bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne, da se aktiviraju, daju sebi priliku.

Advertisement
Matković
Matkovićfoto: Privatna arhiva

”Da treniraju, to će doprinijeti njihovom zdravlju, fizičkom izgledu, a naravno i psihičkom stanju”, kaže on.

Osim što trenira, Antonio vodi i personalne i onlajn treninge za osobe sa invaliditetom, koji, kako je kazao, doprinose poboljšanju i ubrzanju njihovog oporavka.

”Svi zainteresovani mogu da mi se jave, rado ću im pomoći, jer ako mogu ja, mogu i ostali. Tu sam da im pružim podršku, da ih motivišem i ohrabrim. Život sa invaliditetom nije lak, potrebno je mnogo više truda i same volje i životne hrabrosti. U narednom periodu u planu je i sajt, mjesto na kojem ću biti dostupan za sva pitanja vezana za trening, ishranu, tu će moći da se prate onlajn treninzi”, poručuje Antonio.

Do tada, dostupan je putem elektronske pošte na [email protected] i instagram profila matkovic.a.

Advertisement

”Tu sam da vas podržim, a samim tim i vi ćete mene podržati”, poručuje on.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Objavljeno

dana

Meteo centar TV Vijesti: Do kraja dana uglavnom suvo, temperatura do 13 stepeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


VREMENSKA PROGNOZA

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Vjetar slab do umjeren, najčešće sjevernog smjera

Advertisement

Foto: TV Vijesti

Advertisement

U srijedu će u jutarnjim satima biti hladno, do veoma hladno.

Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević kazao je da će na jugu i u dijelu centralne Crne Gore biti pretežno sunčano, a u ostalim predjelima umjereno do potpuno oblačno i uglavom suvo.

Advertisement

Preovlađivaće slab do umjeren vjetar najčešće sjevernog smjera.

Maksimalna dnevna temperatura od minus 3 do 12 stepeni.

More mirno do malo talasasto.Vjetar uglavnom sjevernih smjerova, slab do umjeren.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije