Povežite se s nama

Crna Gora

PEN centar nakon presude Čirgiću i Radomanu: Sramne odluke Osnovnog i Višeg suda

Objavljeno

dana

PEN Centar: Nezapamćeni progon akademske zajednice

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori već duže je vrijeme na sceni brutalni obračun sa svim pojedincima i organizacijama koji pružaju otpor klerikalizaciji i fašizaciji društva, upozorava Crnogorski PEN centar.

Ističu da učestalim sudskim presudama protiv novinara, književnika i medija koji se usuđuju kritički sagledavati aktuelni društveni i politički trenutak potvrđuje se da su se na poslu diskreditacije i odmazde prema neistomišljenicima danas udružile sve grane vlasti.

”Posebno je zabrinjavajuće što je sve očiglednija činjenica da se važne odluke ne donose onđe đe bi to trebalo po Ustavu i zakonima, već u kelijama crnogorskih manastira”, saopštili su iz crnogorskog PEN centra.

Advertisement

Ističu da je rješenje Višega suda u Podgorici kojom je kao izvršna potvrđena presuda Osnovnoga suda da se u sudskome sporu koji traje punih 12 godina, iz navodno proceduralnih razloga, Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman i Matica crnogorska obavezuju na isplatu 42.500 eura svešteniku Predragu Šćepanoviću i s crkvenim krugovima povezanom tajkunu Radomiru Uljareviću tipični primjer političke odmazde koji od aktuelne vlasti kontrolisani sudovi sprovode protiv pojedinaca čiji je društveni angažman usmjeren na očuvanje građanskog, sekularnog i multikulturnog koncepta savremene Crne Gore.

“Očiglednom zloupotrebom pri tumačenju procedura, a s ciljem da se izbjegne odlučivanje o meritumu, sudije Osnovnoga i Višega suda oglušile su se o temeljni princip pravičnosti suđenja i time ne samo pokazale da je sudstvo pod kontrolom jednog po svemu autokratskog režima koji koristi putinovske metode obračuna s neistomišljenicima već i da su spremni na kršenje svih pravnih i moralnih normi kad je po srijedi antiustavno povlađivanje jednoj vjerskoj organizaciji, u ovom slučaju Crkvi Srbije”, smatraju u Crnogorskom PEN centru.

Pozivajući se, dodaju, na očigledno tendenciozno tumačene proceduralne razloge, crnogorski su sudovi presudili u korist osoba koje su prekršile Zakon o autorskim i srodnim pravima publikovanjem mimo odobrenja prvoga izdavača roman kralja Nikole „Despa“, pri čemu su to djelo kao segment crnogorske kulturnoistorijske baštine oskrnavile dopisivanjem segmenata kojih nema u jedinome sačuvanom rukopisu koji se čuva u Narodnome muzeju na Cetinju.

Advertisement

“Ovim sramnim presudama Osnovni i Viši sud u Podgorici legitimisali su se ne kao nezavisni sudski organi čija je obaveza da štite ustavnost i zakonitost, već kao izvršioci političkih naloga aktuelnog režima i njemu nadređene Crkve Srbije s ciljem progona i kažnjavanja političkih neistomišljenika, a prije svega kulturnih i javnih djelatnika čiji je doprinos i proučavanju crnogorskoga kulturnoistorijskoga nasljeđa i odbrani temeljnih civilizacijskih vrijednosti društva u javnosti prepoznatljiv”, kažu u Crnogorskom PEN centru.

Crnogorski PEN centar, u skladu sa svojom misijom zaštite kulturnoga nasljeđa i odbrane autora koji su izloženi političkome progonu, o ovom, kao i o drugim brojnim primjerima zloupotrebe sudova s ciljem kažnjavanja pisaca, novinara i medija koji afirmišu profesionalne i civilizacijske standarde, obavijestiće međunarodnu javnost.

“Sve češći primjeri represivnoga ponašanja aktuelne vlasti kroz zloupotrebu mehanizama moći prema kritičarima režima, nažalost, mogu Crnu Goru dovesti u nezavidan međunarodni položaj, kroz preispitivanja njenoga statusa u međunarodnim organizacijama, na što nas uporno upozoravaju naši inostrani partneri”, zaključuju u Crnogorskom PEN centru.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Cetinje: Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture 77.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

Cetinje: Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture 77.000 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za unaprjeđenje komunalne infrastrukture, Prijestonica Cetinje obezbijedila je opremu vrijednu gotovo 77.000 eura.

Nabavljeno je devet novih polupodzemnih kontejnera, čija je vrijednost oko 35.000 eura, a kupljena je i dizalica za podizanje polupodzemnih kontejnera koja je koštala 42.000 eura.

Oprema je isporučena i data na raspolaganje lokalnom Komunalnom preduzeću.

Advertisement

“Jedan kontejner je već postavljen u Jabučkoj ulici, koja je rekonstruisana krajem prošle godine dok će preostalih osam biti postavljeno u većim gradskim naseljima: Švedsko naselje, IV jul i u ulicama Baja Pivljanina i X crnogorska. Postavljanje preostalih polupodzemnih kontejnera za komunalni otpad, čija je zapremina 3 metra kubna sa nožnom pedalom, biće završeno čim vremenski uslovi dozvole”, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

U Prijestonici ističu da će postavljanje polupodzemnih kontejnera doprinijeti većem komunalnom redu i ljepšem izgledu grada.

Takođe, odlaganje otpada u polupodzemne kontejnere može se smatrati ekološki prihvatljivijim, a smanjuje se i prostor koji su do sada zauzimali obični, nadzemni kontejneri.

Advertisement

“Cilj lokalne samouprave jeste da grad bude uredan i čist, čemu u kontinuitetu doprinose lokalna preduzeća, a nabavka ove opreme samo je još jedan u nizu napora lokalne samouprave da unaprijedi kvalitet usluga u Prijestonici”, zaključili su u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Brajović: Dostignuća naučnoistraživačkih grupa sa kojima sarađujem crpe najveću motivaciju i inspiraciju za rad

Objavljeno

dana

Autor

Brajović: Dostignuća naučnoistraživačkih grupa sa kojima sarađujem crpe najveću motivaciju i inspiraciju za rad

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odlukom Vijeća Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Milošu Brajoviću, uručeno je Priznanje Univerziteta Crne Gore, za doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na pomenutom fakultetu, u 2021. godini. “Stati ispred jednog ovakvog kolektiva u ovom kontekstu, veliko je priznanje i podstrek za budući rad, ali je i obaveza da dalji rad bude sprovođen sa istom posvećenošću i intenzitetom”, kazao je on.

Brajović je dodao da je velika čast i zadovoljstvo biti predložen od strane profesora sa ove univerzitetske jedinice koji su, kako objašnjava on, prepoznatljivi po vrlo intenzivnoj naučnoistraživačkoj aktivnosti i respektabilnim rezultatima.

Od naučnoistraživačkih rezultata koji su ga preporučili za ovu nagradu, ističe koautorstvo na naučnoj monografiji Data Analytics on Graphs od 527 strana koja je izdata od strane međunarodnog izdavača Now publishers.

Advertisement

“Dodatno, tu je i 15 naučnih radova, od kojih je osam publikovano u renominarnim naučnim časopisima sa SCI/SCIE liste. Pored ovih publikacija, učestvovao sam u implementaciji četiri naučnoistraživačka, odnosno stručna projekta, ali i recenzirao 52 naučna rada iz časopisa sa SCI/SCIE liste”, govori Brajović.

On saopštava da navedeni rezultati ne bi bili ostvarivi bez intenzivnog timskog rada i saradnje sa članovima Grupe za digitalnu obradu signala i Grupe za multimedijalne signale i sisteme sa Elektrotehničkog fakulteta kojima, kako navodi,  duguje najveću zahvalnost.

“Upravo iz dostignuća ovih naučnoistraživačkih grupa crpim najveću motivaciju i inspiraciju za rad. Moram spomenuti da je tu i timski rad sa većim brojem naučnika sa nekoliko evropskih univerziteta, sa kojima naša grupa već nekoliko godina usko sarađuje”, kaže on i dodaje da su najveći izazovi u prethodnom periodu vezani za ograničenja nametnuta aktuelnom pandemijom, pa je bilo manje mobilnosti i učešća na naučnim konferencijama, iako je ovaj nedostatak donekle nadoknađen onlajn varijantama ovih aktivnosti.

Advertisement

Od planova za 2022. godinu ističe sljedeće: “Planiram da, u saradnji sa članovima svoje grupe, nastavim sa naučnoistraživačkim aktivnostima i sa pripremom novih publikacija. Takođe, planiram i da uložim posebne napore u osavremenjavanju i pripremi novih materijala za kurseve na kojima sam angažovan u nastavi”.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Objavljeno

dana

Autor

Izložba Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima u Tivtu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U nedjelju, 30. 01. 2022. godine, s početkom u 18 sati u Domu kulture Josip Marković, Donja Lastva – Tivat održaće se izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, koja je dio istoimenog projekta Tamare Bogdanović, koji se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Projektom Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima prezentovaće se elementi hrvatske tradicionalne kulture kroz prikaz motiva hrvatskog pletera izrađenog na raznim upotrebnim predmetima.

Hrvatski pleter, znan i kao troplet, svojstven je starohrvatskoj kulturi. Pleter je nerazdvojni pratilac hrvatske istorije i značajan element obilježja hrvatske zajednice u Boki kotorskoj.

Advertisement

Izložba “Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima”, održava se u skladu sa važećim preporukama i mjerama za prevenciju i suzbijanje širenja virusa COVID-19.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije